9 месеца 11 месеца

Развитие на детето след 10 месеца

Съдържанието

До кръглата му дата детето вече научи много, започна да показва своята индивидуалност и независимост. Десетмесечен тотал много бърборе и се движи. Какво още радва родителите от трохите на тази възраст и как да стимулират развитието на бебето от 10 месеца?

Физиологични промени

 • Нарастването на теглото и увеличаването на други физически показатели на тази възраст вече не са толкова активни, колкото през първата половина на годината. Това се дължи на повишената физическа активност на фъстъците.
 • Координацията на движенията на детето се подобрява, което позволява на бебето да пълзи бързо и да се движи из стаята. Фините двигателни умения също продължават да се развиват. Момчето се научило да разкопчава пръстите си, за да хвърля предмет, а също и да взема малки предмети само с пръсти.
 • Много 10-месечни бебета вече са избухнали 4 зъба, но ако изобщо няма зъби, това все още не е причина за опита.
Развитие на детето до 10 месеца
Дете расте много бързо, има нужда от родителска подкрепа

Физическо развитие

За десетия месец от живота си, малката гуза набира около 450 грама и расте с 1-1,5 сантиметра. Обиколката на гръдния кош, както и обиколката на главата, нарастват средно с 0,5 cm.

Всяко дете расте със свое собствено темпо, но има норми, като се консултира с които родителите и лекарите могат да определят дали има някакви сериозни отклонения и дали е необходимо допълнително да се прегледа бебето. За всяка възрастова категория се определят както средни стойности, така и гранични стойности (превишаването им във всяка посока трябва да се предупреждава). Основните, които представихме в тази таблица:

индикатор

Средна стойност от 10 месеца

Момчета от 10-11 месеца

Момичета на възраст 10-11 месеца

тегло

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

растеж

71,5-73,3 cm

68,7-77,9 cm

66,5-76,4 cm

Обиколка на главата

44.2-45.4 cm

42.9-47.9 cm

41,5-46,9 cm

Обиколката на гърдите

47,2-47,9 cm

45,1-51,4 cm

45.2-50.1 cm

Уроците по техниката „Малък Леонардо” от Теплякова О. Н. - експерт по интелектуално развитие, ще помогне на детето да се развива.

Какво бебе може?

 • Десетмесечно бебе се движи уверено и умело. Трохичката може да седи от изправено и легнало положение, както и да се изправи на крака, държейки се за ръце за подкрепа. Освен това, на тази възраст много деца ходят с подкрепа за трайни мебели (стъпка) или за ръцете на двете майки. Някои бебета вече могат да стоят без никаква помощ и да ходят без подкрепа.
 • Скарс се научи да върви по стълбите. Детето е в състояние да преодолее няколко стъпала нагоре и надолу по стълбите.
 • Движенията на ръцете на детето вече са добре координирани. Детето извършва различни манипулации с играчки, например отваря и затваря кутии, скрива предмети, вали автомобили, изгражда кули от няколко кубчета. Освен това детето може да прелиства книги с плътни страници и се опитва да яде с лъжица.
 • Малки обекти дете не разполага с достатъчно на цялата длан, и два пръста. Такова улавяне на обекти, наречено пинсети.
 • В речта на детето има различни срички и от тях започват да излизат все по-често прости думи. Дете може да назове познати обекти в някои срички. Детето разбира много добре речта на възрастните, повтаряйки движението при поискване, например, плясва с ръце или показва част от тялото.

Трябва да се консултирате с лекар, ако трохите не са се научили на възраст от 10 месеца:

 • Пуснете елементи от таблицата.
 • Разклатете главата си, показвайки съгласие или отричане.
 • Махни ръката си сбогом.
 • Повторете движението, което показва възрастен.
Бебе 10 месеца
Едно 10-месечно бебе разбира почти всичко, което казвате.

Класове за развитие

 • Отделете време всеки ден за гимнастика, извършвайки упражнения с бебето си, което ще помогне на бебето да пълзи и да ходи. Позволете на бебето да се изправи и да приклекне с вашата подкрепа, да ходи на четири крака, да се огъва и да разгъва краката, да лежи по гръб и да ходи, като държи ръцете си.
 • Тъй като 10-месечните бебета пълзят много, дават на бебето пространство за движение. Важно е къщата да е чиста и на пътя няма опасни предмети.
 • Тренирайте бебето си, за да слезе от дивана. За да направите това, сложете бебето на дивана, обърнете плячката до ръба и дръпнете краката надолу. Скоро малкото дете ще разбере как да слезе и ще може да го направи уверено и бързо.
 • Постоянно общувайте с бебето, в същото време изречете кратки фрази и не говорете много бързо. Заместниците в момента трябва да бъдат заменени с имена, например „майката има куб”, „Ваня взема куб”.
 • Поканете дете да хвърля играчки в определена кутия. Децата от 10 месеца наистина обичат да го правят.
 • Продължете с часовете, развивайки моторни умения на бебето. Предложете на трохите да нарисуват тава, на която са разпръснати зърна или брашно, а също и да копаят в купа с боб или тестени изделия. Нека детето излее зърно и боб от един съд в друг, развърже връзките и панделките, налее вода.
 • Дайте на детето цветна хартия и покажете как да я разкъсате на парчета.
 • Играйте с прищепки - прикрепете ги към панталоните или блузата на детето си и след това ги научете как да ги премахнете.
 • Скрийте тиктакащия часовник под възглавницата или одеялото и изчакайте детето да ги намери.
 • Участвайте с вашето бебе с моделиране (използвайте солено тесто) и рисуване (опитайте се да рисувате с боя за пръсти, малки писалки, моливи, моливи). Завържете заедно наденицата и топката, оцветете картината.
 • Предложете трохите няколко различни буркани с капаци, които отвиват. Оставете бебето да ги отвори и след това да ги затвори.
 • Ежедневно известно време за четене. Е, ако трохите имат отделен рафт с детски книги, и бебето ще избере нещо, което да "чете" самостоятелно.
 • На улицата научете детето си да играе с пясък, използвайки шпатула, различни форми, кофа и гребла. През зимата тези артикули могат да се използват за игра със сняг.
 • Всеки ден включвайте музиката и танцувайте заедно с бебето.
Дете в ръцете на татко
Оскъдните разбират забрани и похвали

грижа

Всеки ден, детето се измива и измива, пенира, почиства, насажда в саксия и се къпят (най-вече вечер). Когато е необходимо, трябва да почистите ушите и носа karapuz, нарязани бебето невен.

Десетмесечните деца продължават да се втвърдяват с помощта на слънчеви бани, накити, въздушни бани и къпане. Също така на тази възраст можете да изливате краката на бебето, като постепенно намалявате температурата на водата. Важно е да не забравяме всички процедури закалка трябва да бъде систематично и постепенно.

Дневна рутина

Сънят на десетмесечно бебе продължава до 15 часа на ден. Около 10 часа дете на тази възраст спи през нощта, а през деня детето обикновено има два съня, с продължителност 1-2 часа. Всяко дете има свой биоритъм - някои бебета се събуждат в 6 часа сутринта и заспиват рано през нощта, други стават с 8-9 часа и съответно заспиват по-късно.

Препоръчително е да се разхождате с детето си 2 пъти на ден, оставайки у дома само при много лоши метеорологични условия (проливен дъжд, поривист вятър, замръзване). През лятото детето може да прекара 5-6 часа навън. При хубаво време, дайте на детето си възможност да спи през деня, докато се разхожда, докато оставя малко време на улицата и да се събужда, за да може детето да наблюдава природата, да играе с други деца, да ходи с вашата подкрепа.

Диета за 10 месеца е представена с 5 хранения, интервалите между които са приблизително 4 часа. Бебетата, които са кърмени, получават човешко мляко веднага след събуждане и преди лягане.Като цяло едно дете на тази възраст може да се прилага на гърдата около 4-6 пъти за дълги хранения и толкова за минута смучене. През нощта бебетата се събуждат, за да смучат гърдите си 4-6 пъти, най-вече от 3 до 8 часа сутринта. Прочетете повече за това в статията бебешко меню на 10 месеца.

Хранене на бебето с кърма
Ако е възможно, храненето с кърмата не спира най-малко 1,5 години

Изкуствените деца продължават да дават сместа, подходяща за възрастта, при първото хранене, както и преди лягане. Бебетата с всякакъв вид хранене ядат допълнителни храни на 10 месеца в една и съща сума. На тази възраст рибите се добавят към допълнителна храна. При второто хранене детето обикновено яде каша с масло, жълтък и плодове. На обяд на детето се дават зеленчуци, растително масло, месо, сок и хляб, а в следобедната закуска (четвърто хранене) - извара, плодове, бисквити и кефир или кисело мляко.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Всеки нов ден с бебе от десет месеца е изпълнен с интересни моменти. Организирането на определен дневен режим, като се вземат предвид характеристиките на развитието и биоритмите на детето, е важно за нервната система на детето. Всяко дете ще има своя собствена ежедневна рутина, но за да разбере как да изгради режим, ние предлагаме пример за ден с бебе на 10 месеца:

6: 30

Пробуждане.

Първото хранене, включително, в зависимост от вида на хранене, или кърмата или смес.

7: 00

Хигиенни процедури.

Период на будност.

9: 00

Футбол.

10: 00

Второто хранене, в което на бебето се дава овесена каша, плодово пюре, масло и жълтък.

11: 00

Разходка, част от която отнема първия сън на детето на чист въздух.

14: 00

Третото хранене, в което детето обикновено се дава зеленчуци под формата на картофено пюре или супа, месо (два пъти седмично се заменя с риба), растително масло, хляб и сок от плодове.

14: 30

Период на будност с образователни игри.

16: 00

Разходка, по време на която бебето спи за втори път на чист въздух.

18: 00

Четвъртото хранене, през което децата получават плодово пюре, бисквити, извара и ферментирало мляко.

18: 30

Период на будност със спокойни игри.

21: 30

Къпане.

22: 00

Петото хранене, при което детето, в зависимост от храненето, получава майчино мляко или формула.

Подготовка за нощен сън и легнало положение.

Нощно време

Кърмените бебета се прилагат в гърдата на майката в съня 4-6 пъти, а бебетата с изкуствено хранене обикновено не се събуждат за хранене.

Чести проблеми

 1. Алергична реакция към допълнителни храни. На 10 месеца те започват да въвеждат доста алергичен продукт - риба. Може да предизвика реакция при склонни към алергия бебета, така че опитайте рибата много внимателно. Ако обаче въвеждането на такъв продукт в диетата все още има реакция, продуктът се отменя и не се дава поне 1 година.
 2. Неспокоен сън. Много бебета на 10-месечна възраст могат да спят слабо поради голямата активност през деня и да се събудят поради силен шум, което е нормално. Ако детето изтръпва в сън в отсъствието на сурови звуци, а също и се събужда не в настроение, покажете бебето на невролог.
Бебето играе пирамида на 10 месеца
Дневният режим помага на детето да не се преуморява и намалява капризите на трохите

Съвети за родителите

 • Ако бебето вече има зъби, дайте му възможност да се научи да дъвче твърда храна. Деца от тази възраст обичат да сушат хляб, бисквити, моркови. Те също трябва да получат парчета варени зеленчуци или пресни меки плодове (праскова, банан).
 • Започнете да преподавате трохите по поръчка. В края на деня или след мача, сложете играчките заедно, като направите този процес интересен. Също така насърчавайте детето си да помогне около къщата. Десетмесечното бебе вече може да разпространи салфетките или да избърше праха с вас. Не забравяйте да похвалите детето и да насърчавате такива дейности.
 • Не се притеснявайте, ако детето все още не пълзи. Някои деца не преминават такъв етап, но започват да вървят веднага.В същото време, не бързайте с малкото дете, нека го обучава самостоятелно.
 • По време на разходката отидете на детската площадка, така че детето да може да гледа другите деца да играят и да се социализират.
 • Не се карай на детето, ако счупи играчките или ги хвърли. Затова той изследва различни теми и това поведение е норма за 10-месечно бебе.

За развитието на muzakalnogo развитие на детето прекарват с троха класове, показани във видеото Lazarev M. L.

9 месеца 11 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве