Как да научим детето да ходи?

Съдържанието

Първите стъпки на нормално развиващото се дете се наблюдават от щастливи родители на възраст от 9-18 месеца. И ако погледнете тези условия на началото на ходенето при децата, става ясно, че това е много индивидуално умение. Така че няма единен стандарт за всички бебета.

На практика много деца се развиват в съответствие с нормите, описани в педиатричната литература - първо се учат да пълзят, след това стоят на краката си в яслите, движат се, държат се за стените на детската количка и мебелите и накрая правят първите кратки стъпки без подкрепа. Но има и много деца, които прескачат етапа на пълзене и започват да вървят почти веднага след овладяването на умението да седят.

И отговорът на въпроса за младите майки за началото на ходенето на бебетата им ще бъде „детето започва да ходи, когато стане достатъчно развито за това умение“.

Колко месеца започват да ходят децата?

Повечето бебета правят първите самостоятелни стъпки на възраст 12-15 месеца. В този случай има деца, които започват да ходят на възраст от 9 месеца и има напълно здрави бебета, които правят първите си стъпки след 18 месеца и по-късно.

На каква възраст бебето започва да върви
Някои фактори могат да забавят възрастта на ходене, да имат търпение

Има много фактори, които влияят на възрастта, в която детето отива:

 • Ако бебето започна да прави първите стъпки и се разболяваше, това можеше да отложи опитите му да ходи сам.
 • Ако първите опити за ходене бяха придружени от болезнени падания, това може да повлияе и на скоростта на учене да се ходи.
 • Още пъргави и активни деца се учат да се движат на два крака преди първия си рожден ден. Сложното и спокойно малко дете започва да ходи по-късно - след година.
 • Ако детето е голямо, то обикновено прави първите стъпки по-късно от тънкото бебе, тъй като е по-трудно физически да държи тялото си при ходене.
 • Децата със спокоен темперамент също се научават да ходят по-късно, защото не се колебаят дълго време да се откажат от метода на пълзене, който са тествали.

Вижте следващия видеоклип за повече подробности.

8 месеца - не прекалено рано?

Подобен въпрос често се задава от майки, чиито деца се опитват да ходят по-рано от своите връстници. Имайте предвид, че тялото на детето може да издържи на значителни натоварвания, ако етапите на развитие на детето си отидат сами, т.е. никой не го принуждава да седи или да ходи. При децата, които правят първите си стъпки, краката могат да започнат да се огъват, но възрастта не засяга този проблем.

Не е много добре, ако детето пропусне пълзенето и на 8-9 месеца той веднага започва да се катери по краката и да предприема стъпки. Педиатрите наричат ​​пълзене много полезен етап, защото укрепва мускулите. Бебе, което пълзи малко, има повишен риск от развитие на лордоза, кифоза и сколиоза, тъй като мускулите му може да не са подготвени за ходене. Така родителите трябва да подкрепят етапите на развитие на мускулно-скелетната система на детето през първата година от живота.

кроул
Насърчете бебето си да пълзи, тъй като той перфектно подготвя тялото на бебето за ходене

Кога да прозвучи алармата?

Дори ако детето ви е весело и весело фъстъчено, а също и активно пълзи, ако той вече е навършил 15 месеца, а той не е започнал да ходи, си струва да отидеш с трохи да се консултира с специалисти.

Ако бебето е вече на 18 месеца, но той никога не е ходил, определено трябва да отидете при ортопедичен хирург и невролог.

Как да укрепим мускулите на краката?

Детето може да направи първите си стъпки по-късно, ако няма достатъчно силни мускули на крака или има хипертонус (краката са много напрегнати и бебето не се качва на целия крак, но е вдигнато на пръсти). Ако имате хипертония, трябва да се консултирате с лекар, но специални упражнения, които могат да се правят у дома, ще укрепят мускулите и ще подобрят координацията.

упражнения:

 1. Да укрепи способността да застане на собствените си сили Седнете бебето с лицето надолу върху дръжките и, като държите бебето за бедрата, рокнете бебето назад и напред. Това ще го накара да стои на равни крака. Можете да започнете да правите това от 9-месечна възраст, но ако бебето не бърза да се изправя, докато се люлее, това означава, че той все още има слаби мускули на краката и подобно упражнение трябва да се отложи за сега.
 2. Разработване на координация, от 6 месеца можете да тренирате фитбол (нека топката да е средна по размер и да не е напълно надута). След като сложи бебето на фитбол, дръжте детето плътно на бедрата и го наклонете в различни посоки.
 3. Когато бебето се е научило да става с помощта на опора, стимулирайте консолидирането на това умение с помощта на любима играчка. Преместете играчката на пода (бебето ще пълзи зад него) до стола, а след това го вдигнете така, че трохите да се качат на играчката, стискайки стола.
 4. Можете да "ходите" с бебе на възраст над 9 месеца с две пръчки или обръч. Като вземете две пръчки на височина около 1,2 м, нека детето, което стои, да ги хване и да постави ръцете си на ръцете му. След това бавно се придвижете напред, като движите пръчките така, сякаш са ски. Ако е решено да се използва обръч, детето трябва да бъде вътре, а вие сте навън. Започнете да движите обръча напред, назад, в кръг. Така ще тласкате трохите на движението.
 5. Ако детето вече знае как да се движи из стаята, като държи ръката ти, го научи да прескача препятствието. Такова препятствие може да бъде въже или въже на нивото на колената на трохите. Издърпайте въжето между мебелите, донесете я на бебето и му предложите да прескочат.
 6. Ако детето вече се е научило да стъпи на краката, когато възрастният държи ръцете си (обикновено на 9-10 месеца), оставете детето да се държи на количката или количката. Веднага щом количката започне да се движи, детето ще стигне до нея и ще започне да ходи. Подкрепете количката така, че да не се отдалечава далеч от детето. Най-добрият вариант е проходилка.
Пешеходци, които се учат да ходят
Уокърът ще подкрепи бебето, с което детето ще подготви мускулите си за самостоятелно ходене.

Първи стъпки - препоръки

 • Не трябва да поставяте бебето на краката, ако тялото му все още не е готово за ходене.
 • Важно е да се насърчава движението на трохите. Правете упражнения с детето, запишете го до басейна, тренирайте у дома с фитбол, насърчете пълзенето.
 • Докато бебето се учи да върви по протежение на подкрепата, помислете къде ще бъде най-сигурно. Нека бебето "тренира" до табуретката, дивана или други трайни мебели.
 • Препоръчително е да научите детето си да ходи у дома без обувки и чорапи. Ходенето бос стимулира нервните окончания на краката и насърчава закалка.
 • В идеалния случай разходката на детето не трябва да бъде цел, а само средство. Така че използването в обучението на мотивацията и любопитството на детето, например, предлагат трохите да отидат при майката, играчка или друга цел. Позиционирайте целта в една или две стъпки от бебето.
 • Не трябва да сравнявате успеха при ходене на детето си с други деца. Ако връстниците вече вървят, но все още не сте, не се обезсърчавайте и не се разочаровайте, и хвалете за всеки, дори за малък успех.
 • Ако къщата е твърде хладна за ходене бос, вземете чорапи за трохите, в които подметката е гумирана.
 • Ако бебето падна, не изпадайте в паника и не плачете. Опитайте се да успокоите трохите и да направите този епизод за него не особено забележим.
 • Пазете вашето бебе на количка по-малко, докато вървите. Нека количката до първия рожден ден само ще се транспортира до детската площадка или парка. Насърчавайте бебето си да се движи и да играе повече с деца.
 • Направете дома си възможно най-безопасен за трохите. Остри ъгли на мебели, крехки вази, отваряне на врати на шкафове с битова химия, електрически контакти, хлъзгави подложки, висящи покривки, крехки предмети - насочете вниманието си към тези дреболии.
 • Не подкрепяйте трохите на мишниците, тъй като това е изпълнено с развалена поза и деформация на краката. Можете да държите бебето за ръката или предмишницата.
Подкрепа за деца - обучение за ходене
Поддържайте ръцете или предмишниците на вашето бебе, а не подмишниците

Трябва ли да използвам проходилка?

Опитвайки се да помогнем на децата да се научат да се изправят по-бързо, възрастните създават различни образователни продукти. Често се дискутират полезността, безполезността и дори вредата от такива неща. Едно от тези спорни устройства за учене на ходене е проходилка. Те са закръглена маса със седалка и колела. Височината на седалката често може да се регулира. Когато детето седи в такова устройство, той може да бута краката си и да се движи из стаята.

Винаги има много дискусии за пешеходците. Те имат много поддръжници и много упорити опоненти. Всъщност, ако избягвате да купувате опасни евтини модели, да ги използвате на възрастта, посочена в инструкциите, и да следвате мерките за безопасност, проходилките не причиняват вреда.

Становище на д-р Комаровски относно използването на проходилки, вижте следното видео.

Важни моменти при използването на проходилка:

 • Устройството не е подходящо за деца, които все още не са се научили да седят.
 • Бебешки проходилки не трябва да се оставят без надзор.
 • Прекалено дългият престой в това устройство причинява натоварване на гърба на бебето.

Въпреки това, доколкото пешеходците са безобидни, те са толкова безполезни (ако говорим за умения за ходене). Детето в такова устройство изобщо не върви, но се отдръпва от пода и се търкаля. В същото време той изобщо не балансира, не се научава да координира движенията и е напълно защитен от падане.

Само за една година хиляди инциденти се случват заради проходилката, тъй като детето се движи много бързо в тях, с такава скорост, че не можеше да се развие сам. Едно дете в проходилка трябва непрекъснато да се следи, в противен случай той може да падне по стълбите или например да се блъсне в нещо.

В допълнение към проходилката, която помага на родителите да учат детето да ходи, има такива устройства:

 1. Инвалидна количка или проходилка. Детето държи ръката си и избутва количката напред. Добри са и други мобилни играчки - количка, кола, детска количка и други.
 2. Юздите. С този дизайн на ремъците, възрастните осигуряват трохите от падане по време на първите си опити за самостоятелно ходене.

Препоръки от Е. Комаровски

Известният лекар смята, че проходилките са полезно приспособление само за родителите, защото позволяват на майката за кратко време да прекъсне връзката си с трохите. Но тъй като пешеходците не ускоряват прехода на бебето към изправена разходка, Коморовски препоръчва за същата цел да се получи манеж.

Несъмнено увреждащи проходилки, според лекаря, е свързано с твърде рано, за да се даде на детето вертикална позиция. Първо, трохите трябва да укрепват лигаментите и мускулите чрез пълзене, и едва след това се научават да ходят. Ако родителите използват пешеходци, те трябва да помнят за умереността и да оставят детето в тях за 30-40 минути, не повече.

Ходеше по чорапите

Ходенето на бебето на пръсти, докато се учиш да се движиш на два крака, е абсолютно нормално. Това се дължи на доброто развитие на телесните мускули при бебета, отговорни за движението на краката в сагиталната равнина (отпред назад). Именно те осигуряват възхода на детето на чорапи по време на ходене.

Също така, пръстите могат да бъдат симптом на неврологични проблеми, но никога не е единствената проява. Така че, ако детето няма други неблагоприятни симптоми, тревожи за ходене на бебето на пръсти не си струва.

бебешки разходки с чорапи
Ако детето няма други неблагоприятни симптоми, с изключение на ходенето по чорапи, не се притеснявайте

Избор на обувки

Купуването на първите си бебешки обувки трябва да бъде в края на деня, защото обикновено по това време кракът се разширява. Носейки нов чифт обувки на бебето, нека бебето ви стои в него малко или дори да се разхожда из магазина. Така че проверявате, дали обувките преси, дали е просторно, дали се появяват петна по кожата на краката.

Характеристики на първите обувки за дете:

 • висока твърда пета;
 • удобна закопчалка;
 • еластична подметка;
 • естествен материал;
 • сила;
 • лекота.

Имам ли нужда от стъпка?

Що се отнася до стъпалото в първите обувки на детето, мненията на ортопедите бяха разделени:

 • Някои лекари вярват в неговата необходимост, като превенция на развитието на плоски стъпки.
 • Други експерти твърдят, че стълбът, напротив, отслабва мускулатурата на стъпалото. Механично образува огъването на крака, което при дете трябва да се развие по естествен начин. Тези ортопеди препоръчват бране на доста разхлабени обувки за ходене, в които единствените завои, а също и при всяка възможност да дадат на детето да ходи бос.

Най-доброто решение, което смятаме, е ходене по улицата в обувки с аркова опора, а у дома - ходене бос.

Ние се застраховаме

Когато бебето се е научило да ходи, е важно да гледате апартамента си през погледа на детето и да вземете необходимите предпазни мерки:

 • Сега детето ще може да достигне до онези неща, които не можеше да вземе по-рано, например, до чаша горещ чай на масичката за кафе;
 • Махнете покривките, затегнете шнурите, защото сега трохите ще ги използват, за да ги уловят.
 • Отстранете леките предмети, на които детето може да се наведе, за да не се движат, когато детето ги сграбчи.
 • Подчертайте място за "обучение", където той ще ходи. Подът не трябва да бъде хлъзгав. В някои случаи ще трябва да направите пренареждане у дома.

Можете периодично да създавате специална "препятствие" на безопасни мебели за обучение на вашето бебе. Но бъдете по това време близо до детето и наблюдавайте движенията му.

Решаване на възможни проблеми

В процеса на овладяване на ходенето са възможни следните трудности:

 1. Чести падания. Причината за този проблем е лошото зрение. Така че, ако трохите често падат, се препоръчва окулистът да бъде изследван.
 2. Страх от ходене сам. Най-често това е психологически проблем, произтичащ от болезнено падане или страх. Не се карай детето и не го бързам и одобрявам действията и подкрепата си.
 3. Хипертонус на мускулите на крака. Неговата последица е постоянно ходене по чорапите. В случай на повишен тонус обикновено се предписват гимнастика и масаж.
 4. Неправилна позиция на краката по време на ходене. Нормалното положение е успоредно поставяне на краката. Благодарение на слабите връзки са възможни отклонения от нормата - детето може да “премине” (краката са обърнати един към друг), да вървят по краката с крак “осеян” отвън или “да запълнят” крака вътре. В случай на такова отклонение е важно незабавно да отидете на ортопеда и да започнете корекцията навреме.

За да научите как да научите детето да ходи, погледнете в програмата "Да живеем здрави".

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве