5 месеца 7 месеца

Развитие на детето след 6 месеца

Съдържанието

Шестмесечното бебе е много различно от бебето, което току-що е родено, както физически, така и емоционално. Какво е научил детето на възраст от 6 месеца, какви умения се радват ежедневно на родителите и как възрастните могат да стимулират развитието на бебета на тази възраст?

Физиологични промени

 • Мускулите на гърба и раменете до 6-месечна възраст вече са се укрепили толкова много, че трохите могат да седят без никаква подкрепа. Седейки, детето поддържа равновесие и свободно управлява ръцете. Също така, развитието на мускулите е важно да започнете да пълзи.
 • Детето се търкаля свободно във всяка посока и е много мобилно, което изисква повишено внимание от страна на възрастните.
 • Визията на 6-месечните деца е напълно развита и функционира както при възрастните. Детето лесно наблюдава нещата, които се движат, както и възгледите на други хора.
 • Много деца на тази възраст имат първите си зъби. Те се появяват на долната челюст. В това отношение, производството на слюнка при шестмесечно бебе се увеличава.
Бебето седи на 6 месеца
Бебе в 6 месеца вече може да седи сам. Ако вашето бебе още не седи, не се притеснявайте и направете подходящите упражнения.

Физическо развитие

През шестия месец животът на детето достига около 650 грама, а растежът на бебето става още по-голям с 2 сантиметра. До тази възраст, теглото на трохите е два пъти по-голямо от стойността, която се определя веднага след раждането на бебето. Гръдният кош в шестия месец се увеличава с 1-1,5 сантиметра, а обиколката на главата - с 0,5-1 сантиметра.

Всяко дете се развива със собствено темпо, но за да разбере дали бебето расте нормално, са определени границите на нормата, както и средното физическо развитие на децата на определена възраст. Знаейки за тях, родителите могат да установят дали има някакви проблеми с растежа на бебето и дали детето се нуждае от допълнителна педиатрична консултация. Основните показатели за 6-месечните деца са представени в таблицата:

индикатор

Средно 6 месеца

Момчета за 6-7 месеца

Момичета 6-7 месеца

тегло

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

растеж

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 cm

61.2-70.3 cm

Обиколка на главата

42.2-43.3 cm

40.9-45.8 cm

39,6-44,8 cm

Обиколката на гърдите

43,7-44,5 cm

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 cm

Какво бебе може?

Бебето вече се е научило да седи без подкрепа в продължение на шест месеца. Въпреки това, много деца от тази възраст все още не могат да седнат сами. В кухнята бебето вече може да седи в специален стол, гледайки майка си да приготвя вечеря.

Пълзенето става друго много полезно умение на половингодишното бебе. Някои бебета активно се движат по коремчетата на корема, помагайки си с краката си, а други се качват на четири крака.

Пълзящо бебе след 6 месеца с майка
Стимулирайте бебето да пълзи, тъй като това укрепва гърба на бебето.

Не по-малко важни умения на 6-месечно бебе:

 • Бебето също започва да стои на крака, стискайки ръце към някаква твърда опора. Ако един възрастен вземе трохичката от двете си ръце и го издърпа малко нагоре, той ще види, че бебето стои на прави крака. Освен това, като държите гърдите на детето, можете да видите как трохите започват да пресичат краката.
 • Детето перфектно управлява ръцете си. Ако трохите се интересуват от някакъв предмет, бебето ще достигне до него. Детето, което е изпуснало ръка с детето с лекота, ще вдигне. Придържайки обекта в едната си ръка, детето ловко може да го премести на друга писалка.
 • Детето вече може да обвърже действията и резултатите си, например, ако дръпнете ръката си, играчката с камбанка ще звъни и ако я изхвърлите от леглото, тя ще падне на пода.
 • Трохите все още изучават предмети, опитвайки се да "зъб". Това е абсолютно нормален начин за изучаване на света за половингодишните деца, които не могат да се възприемат като лош навик.
 • Детето вече знае името му много добре и отговаря с усмивка и анимация. Бебето внимателно изслушва речта на възрастен. Ако му кажете за някакъв познат голям предмет, трохичката веднага ще го открие с очите си.
 • Речта на 6-месечно бебе се променя. Трохи свързва звуци в срички, но досега не носят никакво семантично значение. Броят на изразените срички става все по-голям всеки ден. Тази реч се нарича бълбукане.
 • Карапузът от 6 месеца третира внимателно непознатите и е много предпазлив. В същото време половингодишните бебета са по-благосклонни към другите деца. Те ги наблюдават и често копират действията си. С любими хора, бебето може да покаже нежност, например, да се прегръща до майка си.
 • Децата на шест месеца вече могат да изваждат храна от лъжица с устните си.

Как да оценим развитието на бебето след 6 месеца, вижте видео съвети за майките на канала SuperMam.

Няма нужда да се притеснявате, ако вашето 6-месечно бебе все още не се е научило да дрънка, да седи без подкрепа, да достигне до желания обект, да стои на краката си, да различава познати и непознати хора или да яде твърда храна - всички тези умения могат да се появят малко по-късно.

Но има умения, отсъствието на които бебето трябва да бъде предупредено. Те включват:

 • Превземанията от корема и гърба и гърба.
 • Повдигане на горната част на торса в легнало положение.
 • Способност да седи с подкрепа.
 • Завъртанията на главата, за да видите света около нас.
 • Гуа
 • Изучаването на играчки с помощта на ръцете (бебето ги разбива, разтърсва, опипва).
 • Разглеждане на различни предмети с помощта на устата.
6-месечно дете дърпа играчка в устата си
Като 6-месечно бебе изследва играчки с устата си, поддържайте ги чисти

Фактът, че бебето трябва да бъде в състояние да 6 месеца, вижте видеото на Лариса Sviridova.

Класове за развитие

 • Нека бебето прекарва много време на пода. Разпръсквайте различни играчки около трохите, за да може бебето да пълзи към тях.
 • Когато детето седи на пода, седнете срещу него и преобърнете топката от вас към бебето и обратно.
 • За развитието на координацията, татко може да хвърли детето на раменете си, а мама - да седне на бебето на крака му и да се разклаща бавно и след това бързо.
 • За да съхранявате играчките на вашето бебе, закупувайте малки кутии. Трохите ще ентусиазирано копаят в тях, преглеждайки играчките.
 • Всеки ден масажирайте пръстите си за 2-3 минути. Замесете всеки пръст на свой ред, а също и лесно да го отпивате.
 • Нека детето играе с плесени или кутии с различни размери. Crumb също ще харесва играчки, в които фигурите могат да се движат в спирала, пищялки, кукли.
 • Дръжте детето в ръцете на две играчки и предложите една трета. Първо, трохичката иска да я хване, без да пусне съществуващите играчки, но тогава ще разбере, че една от играчките ще трябва да бъде поставена.
 • Направете няколко торбички за бебето, в които ще има различни пълнители - копчета, боб, просо, гладки камъчета и др.
 • За най-доброто развитие на речта на бебето непрекъснато комуникира с трохите, когато прави звуци. Отговорете на бебето, повтаряйки си бръмченето, и също така изречете всичките си действия. В същото време, говори за себе си "мама", така че бебето започва да се отнасят тази дума към вас ("сега мама ще ви даде камбана"). По същия начин, научете на трохите връзката на думата „баща“ с баща му.
 • Покажете детски книги с ярки снимки. В същото време говорят за това, което са привлекли. Е, ако в такива книги ще има кратки рими с повтарящи се фрази.
 • Разхождайки се с бебе в парка, покажете на детето листа, дървета, трева. Ако отидете с 6-месечно бебе в магазина, не пропускайте възможността да покажете трохите плодове, зеленчуци, ястия и много други артикули, като изречете техните имена.
 • Завържете балона към количката и вижте как бебето издърпа въжето.
 • Все още интересни за бебето са игри като “ку-ку”, “дами” и “четиресет-врана”.
 • Разнообразяване на бебето с различни играчки. Нека корабите, пластмасовите съдове, гумените играчки плуват близо до бебето за къпане.
 • Поканете семейства с деца да посетят, така че трохите да се научат да общуват с друго дете.
6 месеца бебе играе кубчета
Играйте заедно с бебето, толкова забавно и вълнуващо

Играйте с детето в игрите, показани в телевизионната програма "Майчино училище" канал "TSV".

грижа

В продължение на шест месеца ежедневните процедури за грижи за бебето продължават да бъдат:

 • Хигиенни процедури - миене, измиване, рязане на нокти, разресване, почистване на ушите и носа. Към тях се добавя и миенето на зъбите, дори ако първият зъб още не се е появил. Препоръчва се почистването на устата на бебето със специална гумена четка.
 • Процедури по закаляване. На 6-месечна възраст, това са въздушни и слънчеви бани, които вървят по влажна кърпа, избърсвайки.
 • Къпане. Ваната не само помага на бебето да се отпусне преди нощен сън, но и носи много положителни емоции.
 • Масаж и гимнастика. Поглаждане, триене, пасивни и активни упражнения помагат на тялото на детето да стане по-силно.

Не забравяйте за безопасността на дете от шест месеца. Бебето може да се преобърне по всяко време, така че го оставете на надземна височина неприемливо. Дете, което е започнало да пълзи, може да стигне до перилни препарати, търговски обекти и други опасни неща.

Можете да се запознаете с техниката на укрепващия масаж, като гледате видеото на Николай Никонов - водещият лекар и масажист на Русия.

Дневна рутина

Ежедневният режим е много важен за развитието на нервната система на детето. Трохите на възраст от шест месеца изискват около 15-16 часа сън на ден. Приблизително 9-10 часа, детето спи през нощта, а останалата част от времето се разделя на 3 дневен сън, продължителността на който е до 1,5-2 часа. Опитайте се да положите бебето по едно и също време всеки ден, а събуждането на 6-месечно бебе на сутринта не си струва.

Ходенето на 6-месечна възраст все още се провежда два пъти дневно поради метеорологични условия. Дълги празници са възможни при хубаво време, а ако има силен вятър, дъжд или температура на въздуха под -10 навън, трябва да се въздържате от разходка. По време на разходки бебето вече не само спи, но и изучава света с интерес.

Кърменето варира леко на шестмесечна възраст. Сученето през нощта се премества в последните часове преди събуждане. В този случай, през първата половина на деня, трохите се нанасят по-рядко на гърдата, а следобед привързаността става по-честа.

Бебе на шест месеца, което преди това е получавало само кърма, започват да въвеждат примамка, Избирайки за него зеленчуци под формата на картофено пюре или овесена каша. Следващият вид допълващи храни за 6-месечните трохи ще бъдат плодове. Нова ястие се предлага на малки порции сутрин, наблюдавайки състоянието и реакцията на тялото на бебето.

Кърменето след 6 месеца
Кърмата остава основата на диетата на 6-месечно бебе.

Бебетата при изкуствено хранене ядат 5 пъти на ден. Общото количество храна за бебето от 6 месеца се изчислява чрез разделяне на теглото на детето на 8. Средно едно дете на тази възраст яде 1000-1100 мл храна на ден. Този обем се разделя на броя на храненията, така че приблизителната част от храната за едно хранене от шестмесечно бебе ще бъде 200-220 мл. Менюто на допълнителните храни за деца от артефакти включва зеленчуци, зърнени храни, плодове, масло и растително масло.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Дни с шестмесечни бебета са интересни и забавни. И въпреки че режимът на всеки от полугодишните карапузи е индивидуален и зависи от биологичните ритми на бебето, ние предлагаме приблизителна версия на дневния режим за 6-месечно бебе:

6: 30

Пресяването и първото хранене (бебето получава кърма или формула), хигиенни процедури.

8: 00

Легнал на първия ден.

10: 00

Пресяването и второто хранене (кърменето на бебетата дават овесена каша, а бебетата изкуствено прибавят масло), периодът на събуждане.

11: 30

Разходка, по време на която детето обикновено има сън втори ден на чист въздух.

13: 30

Завръщайки се у дома, третото хранене (кърменото бебе получава зеленчуково пюре, а бебето се храни с пюре от растително масло).

14: 00

Периодът на будност и образователни игри.

15: 30

Разходка, по време на която обикновено е третия ден дрямка на открито.

17: 00

Завръща се у дома, четвърто хранене (включва плодово пюре и кърма или смес).

17: 30

Период на будност.

20: 00

Къпане, пето хранене (кърма или формула), полагащи се през нощта.

Нощно време

Кърмещите бебета на бебетата се нанасят на гърдата няколко пъти, като децата с изкуствени деца обикновено не се събуждат за хранене.

Не забравяйте, че първо детето се нуждае от любов и подкрепа на родителите.

6-месечно бебе с татко
Бебето трябва да чувства любов от родителите, това е ключът към неговото психическо здраве

Чести проблеми

 1. Дискомфорт от зъби. При бебетата венците набъбват и сърбят, което пречи на трохите и прави поведението на бебето раздразнително. В някои карапузи, появата на зъбите е придружена от треска, хлабави изпражнения и други негативни симптоми.
 2. Често събуждане през нощта. По-доброто нощно сън ще бъде подпомогнато от къпане преди лягане и нощно хранене. Също така се уверете, че най-малко 4 часа минават между третия ден сън и сън през нощта.
 3. Травма. Бебето от шест месеца е много активно, така че е важно родителите да предотвратят всякакви рискове от наранявания, които са достатъчни на тази възраст. Един троха може да се преобърне леглата и да падне от него, не се придържайте към мебелите, когато ставате, пълзете и се блъскате в острия ръб на мебелите или чекмеджето на скрина. Също така е важно да не забравяме за риска от прищипване на пръстите си, отваряне на чекмеджетата на шкафовете, изпробване на вкуса на перилните препарати, попадане в кофата за боклук, задавяне с малки детайли на играчката.

Прекарайте уроци с бебето по метода на „Малък Леонардо”, показан във видеото на Олга Теплякова, експерт по интелектуално развитие.

5 месеца 7 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве