Първият месец от живота на детето

Съдържанието

През първия месец след раждането детето се адаптира към нов живот извън тялото на майка си. Това е важно време за детето и неговите родители. Нека да разгледаме основните характеристики на първия месец от живота на бебето.

Растеж и дата на раждане на детето
За да се оцени динамиката на развитие е необходимо да се знае височината и теглото на бебето при раждането.
Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето

Физиологични промени

За това как изглежда новороденотопрочетете в друга статия. В трохите на тялото през първите седмици от живота има значителни промени:

 • Отсъства оток след раждането.
 • Костите на черепа стават по-силни.
 • Лицето има определени черти.
 • Визията се променя. Подобрява координацията на очите и фокусирането на окото.
 • Храносмилателният тракт се адаптира към новата диета и е населен с полезна микрофлора.
 • Реорганизира кръвообращението и кръвообращението. Еритроцитите с фетален хемоглобин се унищожават и вместо тях се появяват нови червени кръвни клетки.

Уринирането при дете на първия месец от живота е доста често и се случва поне 6 пъти на ден. В този случай, урината отделя трохите, почти прозрачни. Бебе на възраст от 1 месец изпразва червата до 12 пъти на ден (обикновено веднага след хранене). Столът му е с жълт цвят и пастообразна консистенция.

Новородено бебе
Първият месец е много важен в живота на бебето, следователно контактите с непознати трябва да бъдат минимални

Височина и тегло

Факторите на теглото и височината на новороденото бебе са засегнати от различни фактори, вариращи от наследственост и завършващи със здравето на трохите. За да се определи дали всичко е в ред с бебето, родителите и лекарите ежемесечно претеглят бебето и измерват дължината на тялото му.

В допълнение към телесното тегло и дължината на бебето, също се взема предвид обиколката на главата на бебето и обиколката на гръдния кош.

Показатели за новородените бебета са:

Момчетата

момичета

Средна височина

50 cm

49 cm

Граници на скоростта на растеж

46,1-53,7 cm

45,4-52,9 cm

Средно тегло

3300 g

3200 g

Ограничения на теглото

2500-4400 g

2400-4200 g

Средна обиколка на главата

34,5 cm

33,9 cm

Границите на нормата на обиколката на главата

31.9-37 cm

31,5-36,2 cm

Средна обиколка на гърдите

34 cm

34 cm

Граници на граничните норми

32,3-36,8 cm

32-36 cm

Колко тегло печели бебето през първия месец?

През първия месец бебето получава средно 600 грама тегло. Имайте предвид, че обикновено в родилния дом бебето губи до 10% от теглото, с което е родено, но преди да бъде изписано, то започва да набира тегло и след това само увеличаването на телесното тегло се счита за нормално. Растежът на бебето за първия месец се увеличава с около 3 сантиметра.

Претегляне на новородено
Първото претегляне на трохите ще се появи в болницата веднага след раждането.

Показателите за бебета на 1 месец изглеждат така:

Момчетата

момичета

Средна височина

54,7 cm

53,7 cm

Граници на скоростта на растеж

50.8-58.6 cm

49,8-57,6 cm

Средно тегло

4500 g

4200 cm

Ограничения на теглото

3400-5800 g

3200-5500 g

Средна обиколка на главата

37,3 cm

36,5 cm

Границите на нормата на обиколката на главата

34.9-39.6 cm

34,2-38,9 cm

Средна обиколка на гърдите

36,5 cm

36,1 cm

Граници на граничните норми

34,1-38,9 cm

34-38,1 cm

рефлексите

Здравето на новородено бебе винаги се проверява за наличието на рефлекси, които бебето трябва да има.Много от тези рефлекси изчезват с времето, но тяхното присъствие в новороденото е важен знак за здравето на бебето.

Рефлекси при новороденото
Наличието на рефлекси показва правилното развитие на детето

Новороденото бебе се определя от следните рефлекси:

 1. Смученето. Това е основният рефлекс, който осигурява хранене на бебето.
 2. Хващайки. След като докосваш дланта на бебето с пръст или играчка, ще видиш как хвана рефлекторно.
 3. Търсачка. Когато гали или докосва бузата, детето завърта главата си.
 4. Плувен. Поставяйки бебето на корема, ще видите, че детето прави движения, подобни на плуването.
 5. Babinski. Ако държите пръста си върху крака на трохите (на външния му ръб), кракът се обръща и пръстите върху него се раздалечават.
 6. Разходка. Като подкрепя тялото на трохите, така че краката им да докосват здравата повърхност, ще забележите как детето започва да извършва движения, подобни на ходенето.
 7. Мора. С внезапен силен звук бебето ще се сгъне и разпери крака и ръце.
 8. Babkin. Натиснете бебето на дланта и вижте как бебето отваря устата си и обръща глава.

режим

Като такъв първият месец от живота на детето няма троха - той спи няколко часа, след това остава буден в продължение на 30–60 минути, отново яде и заспива. Определен режим на деня, индивидуален за всяко бебе, се формира само през втория месец от живота, а в неонаталния период детето не се интересува дали вечерът е вече или денят.

Новородени бебета
Новородените бебета спят средно по 18 часа на ден

За това, което трябва да направите през първите седмици след раждането на трохите, вижте телевизионното предаване "Baby Boom".

мечтая

Новороденото през по-голямата част от деня е в сън, докато сънят на бебето е представен от три фази:

 1. Дълбокият сън, по време на който пухата спокойно и дълбоко диша, а очите на бебето са затворени.
 2. Плитък сън, при който дъхът на бебето е объркан, а краката и ръцете могат да се потрепват, като очите, покрити с клепачи.
 3. Сънливост, която често се случва по време на хранене или по време на сън. Очите на бебето в тази фаза са наполовина затворени.

В периода на будност бебето може или да лежи неподвижно, или да докладва за своя дискомфорт, като плаче.

храна

Храната, която се счита за идеална за новородено бебе, е коластра. Така нареченото мляко, което се освобождава от женската гърда веднага след раждането и е изключително богато на полезни вещества за трохите. Кърмата с право се нарича най-добрата храна за току-що родено дете, защото дори най-добрите производители на миксове не могат да възпроизведат неговия уникален състав.

Препоръчително е новороденото бебе да се храни при поискване, поставяйки бебето в гърдите, когато детето е загрижено. Първо ще има много хранения, но когато детето расте, детето има собствена диета с паузи между храненията.

В ситуации, когато кърменето не е възможно, е важно да се избере подходяща смес от трохи. За да направите това, трябва да се консултирате с педиатър и да вземете под внимание всички нюанси, така че храненето да не навреди на незрелите храносмилателни системи на новороденото.

При кърмене е важно да се гарантира, че детето правилно улавя зърното - заедно с ареолата. Въпреки това, бебето все още ще поглъща част от въздуха, така че след хранене трябва да помогнете на трохите да освободят въздуха (оригване).

Кърмене новородено
С естествено раждане, коластрата идва бързо, след раждането на трохите, вие почти веднага можете да го кърмите

развитие

Новороденото бебе може да направи много малко. В периода на будност бебето хаотично придвижва ръцете и краката си, а при всяко дразнещо действие, било то мокра пелена или чувство на глад, бебето реагира с плач. Когато едно дете чува остър звук, то замръзва, често мига и може да плаче.

Към края на първия месец от живота, бебето може да:

 • Усмивка в отговор на речта на възрастен.
 • Повдигнете главата си, когато лежите на стомаха си, задържайки го до пет секунди.
 • Следете фиксираните обекти и лицето на майката, както и движещи се големи обекти с ярък цвят.
 • Да реве. Звуците, направени от бебето, са подобни на „гей“, „ха“, „гу“, затова такава „говорене“ на трохите също се нарича агукан.

За това, което се случва с бебето през първия месец от живота си, виж във видеото на Лариса Свиридова.

Какво е необходимо на детето?

 • На първо място, бебето след раждането се нуждае от тактилен контакт с майката, така че детето трябва да се прегръща по-често, държани в ръцете си, изгладени.
 • По-често усмивка на бебето, а след това на трохите бързо ще ви моля със съзнателна усмивка.
 • За да може детето да се развива по-добре, по време на будност, говорете с бебето и често сменяйте положението на бебето - сложете го върху корема си, обърнете го на една страна, носете го вертикално, поддържайки главата си.
 • За по-добро развитие на слуха, можете не само да говорите с бебе с различна интонация и тембър, но и да включите малко класическа музика. Нека детето я слуша за около десет минути всеки ден.
 • Правилната грижа за трохите, която включва ежедневна хигиена (миене, миене, почистване на очите, носа, ушите, разресване, заковаване), къпане, ходене, масаж, въздушни бани, също е важна.
Мама и татко целуват новото бебе, обичат го
На първо място, малката се нуждае от любовта на мама и татко

Възможни проблеми

В неонаталния период може да има такива проблеми:

 • крампи. Те се появяват при повечето бебета в резултат на недостатъчна зрялост на червата. Можете да помогнете на бебето си с лек масаж на корема, телесен контакт, тръба за парите или лекарства, които помагат да се отървете от малките.
 • Лошо зарастване на пъпната рана. За да премине нормално, пъпа на новородено трябва да се лекува ежедневно с брилянтно зелено. В случаи на освобождаване от раната или зачервяване на пъпа на детето трябва да се покаже лекар. Също така се нуждаем от консултация с педиатър, ако бебето е вече на 2 седмици и кората не е изчезнала и раната не е зараснала.
 • Жълта Това е физиологично състояние, характерно за повечето бебета. Той е свързан с процеса на замяна на хемоглобина, който е бил в кръвта на бебето по време на вътрематочен живот, с нормален хемоглобин. Обикновено се извършва през първите 2 седмици от живота на трохите.
 • Неспокоен сън Въпреки че бебето от първия месец на живота спи много, но поради особеностите на работата на мозъка му, сънят на бебето е лесно нарушен. Така че трябва да се погрижите за оптималните условия за спане на бебето - нека детето да спи в тиха и топла стая с неясни светлини.

За това какво да правите с новородено бебе, вижте програмата "Училище на доктор Комаровски".

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве