Как да масаж на дете 9-12 месеца?

Съдържанието

Големите бебета, като малките, наистина се нуждаят от масаж. Затова не мислете, че нуждата от такива процедури намалява с нарастването на вашето дете. Последната четвърт от първата година от живота на детето е много важна за физическото му развитие, а масажът ще помогне на родителите да дадат на детето добра физическа основа за подготовка за ходене с линейка. Ще разкажем как да масажираме дете на възраст 9-12 месеца и какво да обърнем специално внимание на тази възраст в този материал.

Защо масаж?

До 9 месеца бебето ви е усвоило много нови движения и умения. Той вече не е безпомощната малка топка, която ти донесе от болницата. Обикновено на 9-12 месеца децата перфектно променят позицията на тялото си в пространството, се обръщат от едната страна към другата, отзад към страна и на стомаха, от корема до гърба и т.н. Много пълзи перфектно и вече се опитват да станат. Някои са добре на арената или яслите и вече се опитват да направят първите стъпки.

Натоварването на опорно-двигателния апарат на подвижния и любознателен дете се е увеличило десетократно, особено ако детето е с наднормено тегло. Масажът в този случай ще помогне да се компенсира натоварването, да се разпредели правилно, така че мускулно-скелетната система, всички кости, стави и връзки се развиват хармонично и правилно.

Дете на определена възраст е добре развита пасивна реч. Дори ако не изрича различни думи, тогава повярвайте ми, той напълно разбира какво казват възрастните. Масаж, придружен от игри, комуникация, упражнения и гимнастика, допринася за развитието на речта, психомоторната, емоционалната сфера на детето.

Както и в по-ранна възраст, масажът през последните месеци на първата година от живота укрепва имунната система. Децата, на които родителите продължават да правят масаж, е по-малко вероятно да се разболеят, да се развиват по-интензивно. Масажните процедури ви позволяват да успокоите хиперактивното дете и да насърчите очевидната флегматична. И, разбира се, масажът е силно показан за деца, които страдат от физическо забавяне.

Има ли някакви противопоказания?

Родителите, които практикуват масаж до 9 месеца, обикновено са наясно, че е строго забранено да се провежда редовно заседание за дете с треска или треска. Противопоказанията включват също:

  • режещи зъби;
  • лошо настроение и настроение на детето;
  • инфекциозни и неинфекциозни заболявания, свързани с кожни обриви, пустули, екземи, обриви от пелени и др .;
  • епилепсия и жажда;
  • психични заболявания;
  • общо неразположение;
  • херния на всяка локализация.

Терапевтичен масаж, който обикновено се предписва на деца с патология на централната нервна система, опорно-двигателния апарат и други заболявания, обикновено не се извършва у дома, а го прави професионален масажист. Вкъщи родителите самостоятелно провеждат общи сесии за развитие за укрепване на мускулите и връзките.

Подготовка за процедурата

Тъй като бебето ви е пораснало, ще бъде трудно да се направи масаж на 9.10, 11 и 12 месеца на масата или на масата за преобличане. Нещо повече, детето се завърта и обръща, което е изпълнено с падане от височина и получаване на фрактури и наранявания на главата. На тази възраст опитни родители обикновено извършват масаж и гимнастика на пода. За да направите това, ще се нуждаете от гимнастически полиуретанов пенопласт, който не позволява на студа от пода, чиста и суха пелена, с която можете да покриете подложката по време на масажа, и малка кърпа,което ще спести килима и килима - "пяна", ако изведнъж бебето е описано по време на сесията.

Освен това, подгответе всичко, което може да е необходимо за превантивна процедура - хипоалергенно масажно масло, бебешки крем, мокри кърпички. Също така подгответе играчки, топки, фитбол и всичко, което използвате за упражненията, които следват след масажа.

Не забравяйте, че кожата на бебетата е много чувствителна. Както при масажните бебета, лесно е да се наранят. Внимавайте да няма пръстени на пръстите на масажиста, гривните и ръчните часовници на ръцете. Ръцете трябва да са чисти и топли.

Температурата на въздуха в помещението не трябва да надвишава 21 градуса по Целзий. Стаята трябва да е доста влажна. 50-70% - препоръчително показание за влажност.

Както и в по-младата възраст, важно е да изберете подходящото време за сесията - не трябва да масажирате детето веднага след хранене - може да повръщате, а физическите упражнения могат да затруднят храносмилането. Гладното бебе също не трябва да бъде принуждавано да налага развитие, той ще плаче и негодува, което очевидно няма да облагодетелства нито детето, нито психиката на майка му. Един час преди хранене или един час след хранене е най-доброто време за масаж и гимнастика. Ако правите успокояващ масаж, прекарайте го вечер преди къпане и лягане. Разработването и стягащият масаж се провежда най-добре през първата половина на деня, тъй като тонизира нервната система, след което е доста трудно да заспите.

Специални функции

Масаж на дете от 9 до 12 месеца е все още класически, включително триене, месене и вибриращи ефекти. Но тя се различава от класическия масаж на бебето, тъй като позволява по-интензивно триене и омесване на мускулите, продължителността на всяка техника се увеличава, а самата сесия заедно с гимнастическия комплекс вече не продължава 15 минути, а преди 40 минути.

Сега много упражнения ще се провеждат в тясно сътрудничество с бебето, защото той вече знае как да изпълни някои от исканията на майката, например, да се преобърне върху корема, ако го попитат за това. Мама ще трябва много да си въобрази, за да направи масажа за детето интересно и очарователно - сега е невъзможно да го забавлява с рими и семки. Имаме нужда от нови впечатления, нови елементи и тяхното компетентно приложение.

Препоръчително е да се направи масаж и набор от упражнения за деца от определена възрастова категория по метода на Ирина Красикова - известният доктор по физикална терапия в педиатрията и един от най-добрите учители по детски масаж в Русия. Той взема предвид не само факта, че мускулите на детето могат да се масажират в пасивно състояние, но също така препоръчва да им се даде едновременно физиологично натоварване. По-подробно, нека да разгледаме нейния метод за деца 9-12 месеца.

План на урока

Пригответе се за факта, че масажният комплекс ще се изпълнява в различни начални позиции, както лъжливи, така и стоящи и седящи. Започнете масаж от изправено положение (ако детето е на възраст 10-11 месеца) или от седнало положение, ако е на възраст под 20 месеца.

Първото упражнение е бокс. Разтривайте ръцете на детето с топли ръце, затопляйте ги, слагайте дрънки или други интересни предмети в ръцете му, които той може да схване изцяло. Алтернативно, като държите дръжките до лактите, направете движения на бокса, като ги поставите напред.

Краката се масажират в първоначалното положение, разположено на пода. Започнете с пръстите, отидете до петата. Обърнете внимание на областта на стъпалото - нейният масаж трябва да бъде селективен, диференциран. Ако бебето се изправи на краката си с опора от вътрешната страна на крака, масажирайте отвън, ако почива отвън, масажирайте вътрешността на арката. Това ще помогне за укрепване на мускулите на краката за правилното положение на краката. Масажът на краката включва също и триене и месене на краката, страните и задната част на бедрото. Коляното и подколенната кухина не се допират.

Според метода на Красикова масажирането на краката трябва да бъде завършено с огъване и удължаване, едновременно и синхронно, и променливо ("Велосипед").

След масаж на корема и гръдния кош в легнало положение, което е меко търкане, помолете детето да се преобърне на дясната и лявата страна, след това върху стомаха. Превземанията трябва да се правят 5-6 пъти. След това можете да масажирате гърба, да го гали, но да избягвате въздействията върху прешлените и по-специално върху целия гръбначен стълб.

Ако детето не знае как да се преобърне, го заинтересува с ярка играчка, сложи го настрани и помоли бебето да протегне ръка.

Когато масажирате гърба, родителите определено трябва да следват процедурата: първо търкайте гърба с дланите си, след това масажирайте дългите си надлъжни мускули с ощипвам, използвайте движенията на триони с ръбовете на дланите. Отиди от врата до задните части. Когато кожата на гърба стане розова, ефектът се спира.

След масажа на гърба, започнете да повдигате детето от хоризонтално на вертикално положение, за да го хванете за пръсти и първо да поставите детето на колене, след което внимателно дръпнете ръцете си по-високо, така че бебето да започне да се вдига с опората на краката.

След това можете да отидете на пистите. Обърнете бебето на гърба му, с ръцете си, подкрепете го с коленете, така че да не се огъват, а от корема да държи тялото. Преди бебето на пода поставете ярък предмет или играчка. Той с ваша помощ трябва да се наведе, без да огъва краката, и да повдигне предмета. Ако детето не знае как да застане без подкрепа, това не трябва да се прави.

За децата, които са се научили да стоят в ясли или детска количка, клякането ще бъде полезно. За да направят това, те се вземат от ръцете и се свиват с тях няколко пъти.

Масаж на гърдата се извършва чрез поглаждане на горната и долната част на гърдите и леко вибриращо подслушване в междуребреното пространство. След масажа на гърдите отидете в ръцете. В Ирина Красикова в описанието на курса това упражнение се нарича „Тачка”. От легналата позиция повдигнете краката и се движете по килима с бебето, което ще почива на дръжките по посока на красива играчка.

Масажът се допълва от общо нежно поглаждане и похвала, след което можете да опитате да ходите. Поставете детето си обратно в себе си, така че краката му да са на върха. Предложи му разходка. Направете няколко крачки заедно с бавно темпо. Дръжте ръцете на детето зад тялото.

Уверете се, че съотношението на пасивните техники (когато майката търка, меси, масажира, удря детето да лежи тихо) и активни техники (когато усилията са необходими от бебето - удари, крака нагоре, крака нагоре) е приблизително еднакво.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно възможността за упражнения за вертикализация. Ако детето е на 9 месеца и все още не стои и пълзи с трудности, такива упражнения трябва да се заменят с упражнения на четири крака, които стимулират по-активното пълзене. Ако не вземете под внимание индивидуалните характеристики на бебето (слаб гръб, слаби коремни мускули и т.н.), е възможно да навредите на трохите.

Правейки релаксиращ масаж, избягвайте всички активни упражнения. Тя трябва да бъде само пасивна техника без интензивно триене и месене. Най-добре е да се ограничите до нежни успокояващи удари на ръцете и краката, а след това на корема по посока на часовниковата стрелка, гърдите, гърба, жреците, краката и краката.

Отзиви

Според мненията на младите майки, не всички деца на възраст от 9 до 12 месеца са възхитени от техниките и упражненията, които предлагат. Някои играчки са невъзможни за примамване на играчки за подобен масаж. Основната трудност се крие във факта, че поставянето на детето на гърба за масаж или активен елемент от програмата е почти невъзможно. Момчето веднага се опитва да стане.

Опитни майки и педиатрични лекари съветват против това само като концентрират вниманието на децата върху някои много интересни теми.Много деца, според прегледите на майките, на тази възраст, педиатри и невролози намират намален мускулен тонус и масажът се препоръчва непременно.

Много майки са склонни напълно да се откажат от масажа на възраст от 9 до 12 месеца, ако няма назначение и бебето е здраво. Твърде много енергия и нерви се отнемат чрез масаж, ако детето трябва да се успокоява постоянно и да се бори за вниманието си. Опитите за шофиране на деца на тази възраст към масажистите обикновено са дори по-малко успешни.

Как да направите бебешки масаж за деца от 9 до 12 месеца, вижте следващото видео.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве