Кога децата започват да се чукат?

Съдържанието

Гъвкавостта и ходенето при бебетата са толкова тясно свързани, че е доста трудно да се разделят тези етапи на формирането на речта в бебето индивидуално. Някои източници сочат, че децата започват да мамят, след като са овладели вокални кратери - мелодични гласни. Други специалисти са склонни да вярват, че началните етапи на вокализацията са агукани, и следва да се чуе следното. Трети източници твърдят, че няма никаква разлика. Без значение как, родителите очакват първите звуци от бебето с голямо нетърпение. Ще опишем времето, характеристиките и развитието на агукани в тази статия.

Кога да чакаме звуците?

Терминът "агукание" в медицината не съществува, има концепция за "червата", която включва различни възможности за произнасяне на първите звуци. Да викаш и да реваш деца започват на определен етап от предвербалното развитие. Първата стъпка в него е викът. Той е този, който съпътства раждането на малко лице и в първите седмици е единственото средство за общуване на бебето с другите.

Новородено бебе крещи заради глад или студ, заради топлина или инфантилни колики, заради мокри пелени и от един месец и поради нуждата да общуват с майка си. На възраст 2-3 месеца, когато се развие слухът и зрението, бебето се научава да се усмихва, да имитира звуците, които чува. В този момент той започва да рева и да се ебава. Но първите звуци могат да се изчакат още по-късно - до 7 месеца някои деца упорито мълчат.

Следващата стъпка в развитието на речта е бърборене - гризането и стареенето са сложни, в тях се различават сричките и звуците, характерни за родния език на бебето.

Бебетата започват да се разбъркват не по собствена воля и особено не заради усилията на възрастните да научат детето да го направи. Само агукание и гълтане са предвидени за физиологично и психофизично развитие. Дори глухите деца агукаут, но на етапа на бърборене тяхното предсловно развитие е потиснато, защото те не могат да чуят себе си.

Първо, децата пеят прости гласни по всички начини, а след това, в средата на периода на устойчивост, прибавят към тях гръдни и задръстени съгласни - “g”, “k”.

Обикновено се смята, че здраво дете на 4-5 месеца е напълно способно да излъчва цели рулади от повтарящи се звуци.

Причини за мълчание

Трябва ли да се тревожа и да бягам при лекарите, ако след три месеца детето не агукатира? Разбира се, че не, защото речта и предречевото развитие на децата се подчиняват на правилата за индивидуалност и не могат да бъдат еднакви за всички. В допълнение, периодите на развитие на речта могат да се редуват с периоди на пълно и плашещо мълчание на родителите. Така че, бебето, което задоволи майка си с "аха" и "аха" от 2 месеца, може и да мълчи. Ако трохите престават да изчакват на 4 месеца или по-късно, не се колебайте, това е временно явление, причинено от страх, стрес, болест, зъби на зъбите. Детето, за известно време, забравя ново умение, но при благоприятни обстоятелства той отново се връща към бума.

Не подправяйте бебето според "семейната традиция". Ако в семейството домакинството е напълно тихо, не е свикнал да се усмихва, да се смее, да изразява емоциите си живо, тогава децата растат също. Колкото повече говорят, говорят и се усмихват с детето, толкова повече песните пеят и четат стихове, толкова по-бързо той започва да повтаря звуците, които е чул, и тези опити ще станат агитиращи и ходещи.

Причината за посещение на лекар може да бъде необичайна гризане или крещи под формата на писък или понижение, което детето използва, за да общува след шестмесечна възраст.Нишките, лишени от емоционален тонус, настроение, могат да бъдат първият признак на мозъчни нарушения или психични отклонения.

Отсъствието на агукания през първата година от живота е характерно за деца с аутизъм, със синдром на Даун и други генетични синдроми. Понякога липсата на естествени звуци за бебетата говори за това, че детето е получило черепна травма, мозъчен кръвоизлив по време на раждането или веднага след него, за поражението на отделните центрове, включително центъра на речта и разпознаването на звуците.

Недоносените бебета започват да се разклащат по-късно от своите връстници.

Малките деца, отслабени от чести болести или вродени заболявания, също започват да крещят по-късно, както и много меланхолични и мързеливи бебета, които са просто такива поради техния характер и темперамент.

Можеш ли да научиш глупак?

Учете това не може да бъде, но можете да помогнете на детето. Главният помощник на майката в тази област ще бъде ежедневна и достатъчна комуникация с бебето.

Каквото и да се случи в момента, ако бебето е будно, майката трябва да коментира и обясни всички свои действия на глас. Песните и римите трябва да бъдат разказвани на детето, когато възрастният има контакт с очите, за да може бебето да наблюдава израженията на лицето.

Бебето с нетърпение ще започне да реве и разбърква, ако майката говори с него в спокоен тон, често променя интонацията, казва пеене. Голямата реч също има значение - няма нужда да викаш или шепнеш, децата най-добре възприемат средните честоти на човешката реч.

Взаимното имитация е това, което родителите трябва да постигнат. С други думи, бебето ще повтори отделните звуци след майката и майката трябва да ги повтори за бебето. Тогава ще има ефект на добро разпознаване, бебето ще започне да се смее в отговор. Комуникацията ще стане по-емоционална.

Мама наистина трябва да се опита да извика бебето с всички играчки и предмети, които му дава. Но е необходимо да се установи предвербален контакт с бебето, когато апартаментът е сравнително тих. Децата лесно се разсейват от външни звуци - от виковете на други деца, от телевизията, от силната реч на възрастните и следователно трябва да се избере времето за комуникация, което е благоприятно.

Обучението на бебето да възпроизвежда звуци ще помогне за масажа на дланите и пръстите на бебето, тъй като центърът на речта на мозъка и фините двигателни умения са тясно свързани. Полезна масажна речева терапия, базирана на лек допир до ларинкса и подносенната област. Ако нищо не помогне, можете да се опитате да приложите метода на "пасивна имитация". Така логопеди и ранно детски патолози наричат ​​устни упражнения. Мама ще трябва сама да произнесе „gu“ и „ha“, като в същото време с пръста си отвори долната гъба на трохите, като че ли повтаря собствената си артикулация.

Децата имат нужда от одобрение и следователно всички произведени първи звуци трябва да бъдат оценени от възрастните. Ако мама и татко искрено се радват на тях и показват тази радост на детето, то това ще бъде най-добрият стимул за по-нататъшното развитие на ГУЛАГ и агукан.

Когато бебето започне да произнася първите звуци, е необходимо да ги запишете на телефона или на диктофона. Това е полезно не само за удоволствие на бабите и дядовците, но също и в случай, че бебето внезапно замлъкне в определен период от своето развитие. Тогава ще бъде възможно да се приложи техниката на "имитация на себе си".

Включвайки записа, за да слушате бебето, можете отново да постигнете ефекта от ученето и да играете умението.

Как да не навреди?

За да се постигне нормално говорене и предвербално развитие от дете, не е необходимо да го принуждава да каже нещо. Ако бебето се чувства дразнещо и раздразнение, идващо от най-близкото лице - майка, ще му е много по-трудно да започне да общува с нея и със света около нея.

Не е нужно твърде дълго "шепинг" с трохите. Имитацията на неговия "гу-гу" и "агаг" не трябва да трае повече от шест месеца.След това бебето трябва да стане пълноправен събеседник, с когото разговорите са доста възрастни.

В противен случай умственото развитие и развитието на речевите умения ще се забавят значително, трохите ще останат дълго време в предговорния етап на развитие.

Опитайте се да избягвате конфликти и отваряйте кавги в присъствието на бебето. Напрежението и гневът в гласа на възрастните изобщо не стимулират желанието да се повтори чутото. Децата, които растат в семейства с дисфункционален психологически климат, се развиват с голямо закъснение.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Д-р Комаровски ще говори за нормите и времето за развитие на децата в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве