3 месеца 5 месеца

Развитие на детето след 4 месеца

Съдържанието

Четиримесечното бебе става по-внимателно, активно и весело. Той се променя физически и емоционално, възхищавайки родителите с нови умения и постижения. Какво е научил бебето до 4-месечна възраст и как може да помогне за развитието на детето на тази възраст?

Обръща се на 4 месеца
Една от най-големите радости на тази епоха се обръща

Физиологични промени

 • 4-месечно бебе значително укрепва мускулите на гърба и подобрява координацията им, в резултат на което детето се научава да се преобърне. Въпреки това, бебето не може да седи спокойно, затова не се препоръчва да се поставя с подложка под формата на възглавници.
 • Много рефлекси, характерни за новороденото, вече са изчезнали или са започнали да избледняват, например рефлексите на пълзене и Моро. Хипертонусът на ръцете вече е напълно изчезнал, а в краката все още е запазен.
 • Слъзните жлези на детето започват работата си, следователно, когато плаче, бебето вече има сълзи.
 • Визията на бебето започва да усеща все повече и повече цветове. Трохи като чисти тонове на жълто, червено, синьо и зелено. Ако детето е имало кривогледство след раждане поради слабост на очните мускули, с 4 месеца трябва да мине, тъй като мускулите на очите стават по-силни.
 • Слухът на детето също се развива активно. Чувайки звуците, трохите се обръщат в тяхната посока. Детето вече знае как да различава гласовете на любимите от гласовете на непознати. Чувайки музиката, малкият стършели започва да клати глава на ритъма. Малките харесват ритмични мелодии с ниски тонове повече от високи тонове.
 • Работата на храносмилателната система на бебето вече се е подобрила и станала по-стабилна, повечето деца са тесни колики.
 • При някои бебета се увеличава образуването на слюнка, но това не е свързано с появата на първите зъби, а с постоянното откриване на ръце и различни предмети в устата на бебето, което той изучава по този начин.
 • Косата и ноктите на бебето растат много бързо 4 месеца.

В емоционален план, трохите на тази възраст стават по-развити и зле се нуждаят от общуване с възрастни. Сред всички хора, бебето особено отличава майката и реагира на настроението си. Ако мама е тъжна, бебето ще го почувства и усмивката на майка й със сигурност ще отговори с нейната очарователна усмивка.

4 месечно бебе, усмихващо се майка
Усмихнати бебета очароват родителите

Физическо развитие

Тъй като двигателната активност на 4-месечно бебе все още не е висока, наддаването на тегло на тази възраст е доста голямо и възлиза на около 750 грама. Растежът на трохите става 2,5 см по-дълъг, а обиколката на главата и гръдния кош в тази възраст става същата (към петия месец гръдният кош става повече от обиколката на главата).

Въпреки че всички деца се развиват по различни начини, средните показатели за повечето бебета от тази възраст и границите на нормите помагат да се разкрие дали детето расте нормално и дали педиатърът не трябва да обръща внимание на превишаването или намаляването на някой от параметрите на физическото развитие. Представихме нормите за 4-месечните бебета в таблицата:

индикатор

Средно 4 месеца

Момчетата от 4-5 месеца

Момичета 4-5 месеца

тегло

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

растеж

62,1-63,9 cm

59,7-68 cm

57.8-66.4 cm

Обиколка на главата

40,6-41,6 cm

39.2-44 cm

38.1-43.1 cm

Обиколката на гърдите

41-41,6 cm

38,6-44,6 cm

38.9-43 cm

Какво бебе може?

 • Легнал на стомаха, трохите уверено държат главата си и оглежда всичко.Нещо повече, бебето вече може да повдигне цялата горна част на тялото заедно с главата и да се наведе на дланите.
 • До четири месеца бебето е овладяло ударите по корема от позиция на гърба. Някои деца дори се научиха да се отдръпват и се опитват да пълзят по корема му, като си помагат с краката.
 • Легнал по гръб, бебето се е научило да вдига глава с раменния пояс. Това е първият опит на бебето да седне.
 • Малката вече се справя добре със собствените си ръце. По време на хранене ръцете на детето често прегръщат гърдите на майката или притискат бутилката. Оставайки в яслите, трохите вече уверено хванат с ръце предмети, които висят над него (мобилни играчки).
 • По време на игри детето се усмихва и често се смее. Дете на 4-месечна възраст е много емоционално, той може или да се радва, или да бъде разстроен или обиден.
 • Ходенето на четиримесечно бебе е доста дълго. Ще чуете звуците на "a", "o", "b", "p" и "m" от бебето. Някои бебета дори се научиха да ги връзват в срички.
Бебе 4 месеца дърпа играчка
Представените нормативни показатели са само насока.

Имайте предвид, че всяко бебе се развива със свое собствено темпо и някои умения при детето могат да се появят по-рано, а други - малко по-късно от връстниците си. Въпреки това, има умения, липсата на които на 4-месечна възраст трябва да предупреждават родителите. Консултирайте се с педиатър, ако бебето:

 • Няма достатъчно елементи и не ги държи в дръжката за известно време.
 • Тя не се издига от опората на ръцете, когато лежи на стомаха.
 • Не се научих да преобърне стомаха му.
 • В изправено положение (когато родителите поддържат под ръцете) не почива с краката на повърхността.
 • Когато дръпнат с двете дръжки, главата на детето се накланя назад.
 • Не показва никакви емоции и не реагира на общуването с хората.

От това дали да се притеснявате, ако има отклонения от нормата, вижте видеото на д-р Комаровски.

За факта, че според нормите едно дете трябва да може да бъде на 4 месеца, вижте следващото видео на Лариса Свиридова.

Класове за развитие

 • Закачете ярки играчки над детето си, така че трохите да ги вземат с дръжки. Е, ако такива играчки ще имат различна текстура или правят звуци.
 • Поставете дръжките с различни размери и форми в дръжките на бебето. Предложи на трохите да се докоснат не само дрънкалките, но и мека играчка, малка кукла, музикална играчка с копчета, гумен бипер и други обекти.
 • Играйте с бебето в скривалище. Скрийте лицето си зад една кърпа, след това отворете лицето си и кажете „кукувица“. Можете също да затворите очите със собствените си ръце и след това да затворите очите на бебето с ръце. Трохите със сигурност ще харесат всички варианти на играта.
 • Играйте с бебето в "свраката-врана". Тъй като на дланта има центрове, които стимулират работата на червата, тази игра ще бъде полезна не само за мускулите на ръката, но и за храносмилането.
 • Издухайте мехурчетата и оставете трохичката да наблюдава бавното им движение.
 • Сложете чорап с ярък цвят на крака на едно бебе, за да може малкият мъниче да го вземе. Можете също да завържете камбаната на крака на бебето. Не забравяйте да хвалите трохичката, когато детето получи чорап или звънец.
 • За по-добро физическо развитие и координация обучение, дръжте бебето за дръжки, ги повдигнете, и след това ги спуснете по тялото. След това кръстосайте ръцете си върху гърдите си и ги раздалечете.
 • По време на гимнастика, масажирайте и други неща с детето си, пийте песни и произнасяйте детски стихчета, а докато слагате бебето си, пейте приспивна песен или разкажете приказка.
 • Изградете диалози с бебето, за да накарате бебето да се научи да имитира вашата реч. Говорете различни думи, за да може бебето да види изражението на лицето ви. Също така е важно да повторите звуците, които детето изрича след бебето.
Мама и бебе 4 месеца
Бебетата на 4 месеца първо се нуждаят от грижа и любов на майка си.

Опитайте се да прекарате с детето урока "Червей", който е показан от Татяна Лазарева в следващия клип.

грижа

Сутринта на четиримесечно бебе, както и преди, започва с хигиенни процедури.Измийте лицето на бебето и избършете очите си, почистете ушите и носа, когато е необходимо. Рязането на ноктите на тази възраст е доста често, тъй като те растат бързо и бебето постоянно поставя дръжки в устата.

Разходката с 4-месечно дете трябва да бъде два пъти на ден, като се фокусира върху метеорологичните условия. През лятото продължителността на разходките може да бъде до 6 часа. През зимата се препоръчва да отидете на разходка 1-2 часа. Въздържайте се от него само при силен студ, дъжд или ветровит вятър.

Гимнастика и леки масажи се препоръчват за деца два пъти на ден. Първо, сложете бебето на гърба, вземете дръжките и ги направете с кръгови движения. След това обърнете бебето от едната страна и от другата страна, след това вземете краката на детето и ги преместете. На следващо място, трохи трябва да се обърнат на стомаха му, и в тази позиция се огъват и изправят краката си.

Гимнастика за детето
Гимнастиката и масажът ще помогнат за развитието на детето ви

В процеса на масажа си струва да се използват подложки.

Техниката за масаж на 4 месеца е показана подробно от Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия в следващото видео.

За да подобрите съня, трябва да създадете определен ритуал, който да постави бебето за нощен сън. Този ритуал може да включва къпане, поглаждане на бебешкото тяло, хранене, приспивна песен или приказка. Повторете този ритуал ежедневно, без да пропускате елементите му.

Не забравяйте правилата за безопасност и не оставяйте трохи на един, защото много бебета на 4 месеца вече са се научили да се преобърнат, а тези, които все още не са успели, могат да се насладят на ново умение по всяко време.

Фактът, че първото нещо, което трябва да бебето в 4 месеца, вижте видеото на Лариса Свиридова.

Дневна рутина

Детето може вече да е будно за повече от 2 часа подред и да се държи много активно през тези периоди.

Четиримесечно бебе спи на ден до 15 часа. Нощен сън на тази възраст трае около 10 часа. Дневни мечти за много деца от 4 месеца стават три, а общата им продължителност е около 5 часа. Оптималното време за полагане на нощен сън се нарича 19-21 часа. Ако започнете да полагате по-късно, може да възникнат трудности поради претоварване на бебето.

Бебето кърмене продължава да получава изключително кърма. В същото време трохите започнали да се прилагат по-рядко. Това обикновено се случва в процеса на заспиване, по време на сън, а също и веднага след събуждане. В резултат на това детето вече има доста точен начин на хранене.

Кърменето на 3 месеца
За 4 месеца е доста лесно да се коригират храненията.

Бебето се храни с по-строги диети. Осигурява определено количество от сместа и 6 хранения на ден на интервали от около 3.5 часа. Количеството на сместа, което е необходимо на малкия изкуствен ден на ден, се определя чрез разделяне на теглото на бебето на 7. Тази обща сума се разделя по равно на 6 хранения.

Средно 4-месечни бебета консумират 900-1000 мл от адаптираната смес на ден. За едно хранене бебето получава средно 150-170 мл от сместа. Също на тази възраст бебетата, получаващи сместа, започват да се хранят. Първото ястие от примамка избира зеленчуци или овесена каша. Във второто хранене се дава нов продукт, увеличавайки неговото количество до 100 g.

Не забравяйте да разнообразите дневните трохи с различни пайове. Една от тях е представена от Татяна Лазарева в следващото видео.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Общуването с 4-месечно бебе става по-интересно от ден на ден. Ежедневното ежедневие на всяко дете е индивидуално и зависи от различни фактори, но за да разберем на какво да се съсредоточим, ще ви кажем как един обикновен ден с дете от тази възраст може да изглежда така:

6: 30

Събуждане за първото хранене, хигиенни процедури.

8: 00

Първият ден на сън.

10: 00

Пробуждане за второто хранене, период на будност.

11: 30

Разходка и втори следобед на чист въздух.

13: 30

Връщането у дома, събуждане за третото хранене.

14: 00

Период на събуждане, образователни игри.

15: 30

Разходка и трета дрямка на открито.

17: 00

Връщането у дома, събуждане за четвъртото хранене.

17: 30

Период на будност.

19: 30

Къпане, пето хранене, нощуване през нощта.

00: 00

Пробуждане за шестото хранене и незабавно заспиване.

Развитието на бебето ще бъде подпомогнато и от упражненията, показани в следващото видео, според метода на О. Теплякова, експерт по интелектуално развитие.

Чести проблеми

 1. Ухапване на гърдите на майка си по време на кърмене. С това действие бебето започва отделянето си от майката и проверява нейната реакция. Ако в този момент майката крещи, детето ще разбере, че той не е неразделна част от майката.
 2. Чести отвличания на вниманието по време на хранене. Четиримесечните деца често проверяват майка си и се отклоняват от нея или я обръщат по време на процеса на хранене. Да се ​​вземат гърдите в такива случаи не е необходимо. Правилното поведение на майката ще бъде тихо, докато чашата се върне към храненето.
3 месеца 5 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве