11 месеца 1,5 години

Развитие на детето на 1 година

Съдържанието

Времето с малко дете лети много бързо. Съвсем наскоро бебето беше малка топка, неспособна да вдигне глава, да издава някакви звуци или да фокусира очите си. През първата година бебето се промени драматично, започна да разбира много, говори първите думи, направи първите стъпки и продължава да научава за света. Нека се научим как да определим дали детето се развива нормално, както и как да стимулираме по-нататъшното развитие на едногодишно бебе.

1-годишно момче

Физиологични промени

 • Детето обикновено е 12 месеца утроява теглото, с което е роден. Сега темпото на нарастване на теглото и нарастването на растежа в сравнение с първата половина от живота значително се забавя.
 • Краката на едногодишното дете все още са плоски и нямат арка. Ако бебето току-що е започнало да ходи самостоятелно, на краката му все още има мазни подложки. Когато усвояват ходенето, те изчезват и в краката се появява завой.
 • Средният брой на зъбите, които имат едногодишните бебета, е 8. В този случай някои деца вече могат да имат 12 зъба, а други - само 1-2 първи зъба. Това са всички варианти на нормата, които не изискват посещение на лекар. Консултирайте се с педиатър е необходимо само при липса на зъби след 1 година.

Физическо развитие

За дванадесетия месец от живота, бебето печели около 350 грама тегло, а растежът му се увеличава с още 1-1,5 сантиметра. Както обиколката на главата, така и обиколката на гръдния кош на детето на тази възраст се увеличават средно с 0,5 cm.

Различните деца се развиват физически с различна скорост, но въз основа на показателите на голям брой бебета от определена възрастова категория специалистите определят границите на нормата за такива показатели. Тези граници, заедно със средните стойности за едногодишни деца, отбелязахме в таблицата:

индикатор

Средно за една година

Момчета от 1 година

Момичета 1 година

тегло

8900-9600 g

7700-12000 g

7000-11500 g

растеж

74-75.7 cm

71-80,5 cm

68.9-79.2 cm

Обиколка на главата

44.9-46.1 cm

43,5-48,6 cm

42.2-47.6 cm

Обиколката на гърдите

48,3-48,7 cm

46,1-52,5 cm

46,3-51,4 cm

Когато удряте парчета мебели, някои родители учат детето да дава "промяна". Ако направя това, вижте следващото видео на Лариса Свиридова.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето

Какво бебе може?

 • Дете от 12 месеца се движи много активно и много. Повечето карапузов на възраст от една година вече знаят как да вървят самостоятелно и постоянно да подобряват това умение. Въпреки това, някои деца след 1 година все още се нуждаят от подкрепата на майката по време на ходене или не бързат да започнат да ходят, като предпочитат бързо движение на четири крака.
 • Също така, дете от една година вече може да кляка и независимо да се издига от тази позиция. Скелето уверено се качва по стълбите и се качва на дивана.
 • В едната ръка бебето от една година може да вземе 2 малки елемента. Детето взема бутоните и другите малки обекти с индекса и палеца.
 • Едногодишно дете се оказва, че събира пирамида и изграждане на кули от кубчета.
 • Речта на детето включва около 10-15 прости думи от 1-2 срички. Една дума карапуз може да има няколко значения. Оскъдните все още не произнасят всички букви и могат да объркат сричките на някои места.
 • Дете от 1 година разбира речта на родителите. Той знае смисъла на думите „може“, „не може“, „даде“, „вземе“, „излезе“ и много други. Той също така знае имената на хората, с които често говори. Детето вече може да отговори на прост въпрос.
 • А трохите могат да изпълняват прости задачи например, измийте зеленчуците, разнесете приборите, избършете праха.
 • Бебето обича да се крие и да търси играчки хвърлят играчки, строят сгради от кубчета и ги унищожават, попълват кутии и кутии и след това ги изпразват.
 • Дванадесетмесечното бебе се интересува от сюжетни игри и знае как да ги играе. А трохите могат да поставят играчка да спи или да я нахрани.
 • Чувайки музиката, бебето ще танцува и се опитайте да пеете заедно.
 • Бебето познава много животни и може да ги покаже както на разходка, така и на снимки.
 • Бебето знае начин да използвате различни елементи.
 • Дългосрочна памет детето се развива - бебето вече може да си спомни събитията от преди няколко дни.
 • бебе всеки ден става все по-независим. На масата той вече се контролира с лъжица и пие от чаша. Детето вече има определени предпочитания в храната - трохите не харесват никакви продукти, докато други, напротив, ядат детето с голямо удоволствие.
Бебе на 1 година в огледалото

За да проверите дали детето се развива нормално, трябва:

 • Оценете дали троха може да пълзи, стойте, дръжте ръката си и направете няколко стъпки с вашата подкрепа.
 • За да сте сигурни, че бебето използва поне един жест, той обръща главата си отрицателно или маха ръката си.
 • Проверете дали детето разбира вашите прости искания, например, вземете играчка или я дайте на вас.
 • Уверете се, че речта на детето има поне една смислена дума.
 • Проверете дали бебето има поне един зъб или признаци на неговия външен вид в близко бъдеще.

Ако с такъв тест нещо ви предупреди, кажете на педиатъра за това по време на рутинен преглед годишно.

Дете на 1 година

Класове за развитие

 • Главното умение, на което работи едногодишното дете, е ходене. Ако бебето продължи да пълзи и не бърза да предприеме първите стъпки, можете да привлечете трохите с любимата си играчка. Някои деца се страхуват от загуба на равновесие, така че може да му помогне да започне да върви играчката в ръцете си.
 • Ако има възможност, дайте трохи ходи бос на земята, пясък или трева.
 • За да стимулирате големи двигателни умения, предлагайте на детето играя с големи коли, топки и други големи играчки.
 • Продължете с бебето развитие на фини двигателни умения. Например, можете да прикрепите щифтове за дрехи към ръбовете на кафето и да поканите детето си да ги свали. Все още интересни и полезни за детето са игри с боб, зърно, пясък, вода.
 • Също така продължете развитие на речта дете. Говорете много с детето, за да може бебето да научи много нови думи. Опишете всичко, което правите, и елементите, които бебето вижда.
 • Играйте заедно с малкото дете, но в същото време позволяват на бебето да прави самостоятелно това, което може. Играйте заедно различни сюжети с играчки, например, като зайче, споделящо бисквитки с мечка, кукла, къпаща в баня, малка мишка кани мече.
 • Включете детска музика от различни жанрове, както и звуците на различни обекти. Така ще стимулирате развитието на слуха.
 • Сделка с бебето чрез чертеж позволявайки на детето да начертае първите драсканици с боя за пръсти, пастели или писалки. Бебето също така би искало да създаде пластилин и солено тесто.
 • Върви с бебето в пясъчника предлагане да се играе с лопата, плесени, сито, рейк.
 • В слънчев ден забележете трохите вашите сенки. Предложете да стъпите на сянката си.
 • Дайте на детето възможност играе с други деца. Ако бебето няма сестра или брат, поканете познати семейства с предучилищна възраст да посетят.
 • Направете за бебе фотоалбум в които ще има снимки на всички близки роднини, както и снимки на животни. Фъстъчено ще бъде дълго време, за да го разгледа.
 • Отделете малко време всеки ден. четене заедно с бебе. Вземете за трохите детски книги с ярки илюстрации. Нека детето избере за себе си каква книга ще “чете” днес.
 • По време на къпане хвърли във ваната са малки играчки, които могат да плуват, и след това дайте сито или мехурката на трохите, което предполага да се събират плаващи предмети в кофа.
1 година бебе с къпане с играчки

Разнообразявайте деня с О. Теплякова, експерт по интелектуално развитие, използвайки метода “Малък Леонардо”.

Психично развитие

Развитието на умствената сфера на едногодишно бебе продължава да бъде много интензивно. Детето е будно по-дълго и може да се концентрира върху интересна игра с майката в продължение на няколко минути. Ето защо всички дейности за развитие трябва да се провеждат само под формата на игра.

На основата на общуването с майката при първата рожден ден се формира доверие или недоверие към света, който го заобикаля. Ако този опит от общуването е положителен, бебето ще се чувства сигурно и ще прожектира положителни емоции по света.

През втората година от живота на детето активно продължава сетивното и когнитивното развитие. Детето научава свойствата на обектите, тяхната форма, цветове. В игрите родителите трябва непрекъснато да пращат едногодишно малко дете, защото без помощта и намеци отвън, трохите ще останат монотонни. Провеждайки прости уроци с бебета от 1 година, родителите помагат на детето да сравнява и разграничава обекти, да развива паметта и да учи ежедневни умения.

За да се оцени умственото развитие на детето след 1 година, можете да използвате следните тестове:

 • Дайте на детето 2 зара и покажете как да построите кула. Детето няма да хвърля кубчета или да ги дърпа в устата си и да поставя едно на друго. До 18 месеца бебето вече ще може да използва 3-4 кубчета за изграждане на кула.
 • Предложете малка играчка, в която да вградите геометрични фигури (рамка вмъкнете или сортирате). Едногодишното бебе трябва да постави кръг в дупката за него.
 • Дайте пирамидата карапузу, предлагайки да я съберете. Дете на 1-1.5 години ще се опита да подреди пръстените, но в същото време няма да вземе предвид техния размер. Правилно сгъване на пирамидата, като се вземе предвид размерът на пръстените, децата учат само на 2-годишна възраст.
 • Оценете наличността на умения за използване на предмети от бита. А карапуз на възраст 12-15 месеца вече знае как правилно да използва лъжица и чаша. На 1,5 години детето може да свали чорапи, шапка и ръкавици.
Детето изгражда кула
Играйте заедно с бебето и изграждайте кули с него от различни фигури, обяснете защо пада кулата

подвижност

За да се оцени голяма моторика на бебето, разберете дали бебето може да ходи дълго време, да се научат да се огъват и клекнат, и да могат да станат от коленете си и да се качат на дивана. Упражнения, които развиват основни двигателни умения, включват:

 • Прескачане на препятствия. Задръжте малкото дете под ръцете или ръцете и оставете трохите да скочат на място.
 • Ставайки на дивана и го спускам обратно на пода. За тази цел можете да привлечете любимата играчка на детето.
 • Катерене. Предложете да се разпадне, за да пълзи под стол, да влезете в голяма кутия и да излезете от нея.
 • Прескочи Разполагайки различни неща на пода, разходете се из стаята с тотовете, държейки детето за ръка. Когато трохите се приближи до препятствието, покажете, че първо трябва да вдигнете един крак и да прескочите обекта, след което да направите същата стъпка с втория крак.
 • Игри с топки. Учете детето да хвърля топката на пода, първо дайте топката на трохите в ръцете си и след това ги поставете наблизо, така че детето да вземе топката. След това се научете да хванете топката. За да развиете окото, можете да хвърлите топката в кутията.
Едногодишно дете играе топка

За да развиете фините двигателни умения на едногодишно дете, можете:

 • Равен с моливи.Първо задръжте молива на стотинка и оставете следите върху хартията. Опитайте се да заинтересувате бебето от рисуването.
 • Цветове на боя. Дайте на детето си суха четка и покажете как да напуснете чертите на четката, след което продължете с оцветяването с бои.
 • Изваяйте от пластилин. Разточете топката и покажете на бебето как можете да направите торта от нея и след това поканете малкото дете да се повтаря.
 • Придържайте камъни, копчета, тубули в пластилин.
 • Изваяйте от солено тесто.
 • Залепете стикери върху себе си или върху лист хартия.
 • Боя с пръсти.
 • Играйте с шнур.
 • Зашийте топката.
 • Играйте с вода, пясък или пясък с помощта на сито и лъжица.
 • Завъртете и развийте капачките.
 • Играйте с сортировач и рамки.
 • Научете се да се справяте с куки, лепенки, бутони, бутони.
 • Играй с прищепки.
 • Задействайте с кутия за докосване.
Дете от 1 година рисува с пръст бои

Развитие на речта

През втората година от живота, речта на бебето се развива, както и бързото й подобрение. Първо, трохите започват да разбират речта и след това с висока скорост попълват лексиката и започва етапът на активната реч. В същото време се извършва обогатяване на мимикрията и жестовата реч на детето. За една година една дума на бебето може да означава цяла фраза.

За да стимулирате развитието на речта на едногодишно дете, можете:

 • Разгледайте снимките в книгите, изречете снимките и задайте на детето прости въпроси за рисунката, например „къде е кучето?“.
 • Да четеш с троха на преброител и отломки, къси приказки и рими, както и да пееш песни.
 • Извършване на артикулационна гимнастика.
 • Да се ​​направи гимнастика и масаж на пръстите.
 • Да разкажете на бебето всичко, което детето може да заинтересува - за природата, животните, времето на годината, къщите и много други.

Finger игри ще помогне за развитието на трохи. Гледайте видеото на Татяна Лазарева, където тя показва как можете да играете с дете от 1 година.

Примерен седмичен план за развитие на едногодишно дете

Така че класовете да не дразнят трохите, да не се повтарят и да включват всички важни посоки на развитие, трябва да ги планирате предварително за поне една седмица. Това ще позволи на майката да покрие всички области на развитие на карапуз и предварително да подготви материали за образователни игри.

Ние предлагаме пример за седмичен график на дейностите за развитие на дете на възраст 1-1.5 години:

понеделник

вторник

сряда

четвъртък

петък

събота

неделя

Физическо развитие

Игри с топки

Гимнастика с музика

Фитбол упражнение

скачане

Препятствие при ходене

Гимнастика на видео урок

танци

Когнитивно развитие

Сглобяваме пъзел

Намерете цялата част

Игри със зарове

Ние изучаваме плодове

Сортирайте елементите по цвят

Пирамидални игри

Търсим липсваща играчка

Сензорно и музикално развитие

Ние слушаме звуците на музикалните инструменти

Ние изучаваме миризми

Ние изучаваме материали чрез докосване

Ние слушаме детски песни

Ние изучаваме вкусове

Играйте с поле за докосване

Слушаме класическа музика

Фини моторни умения

Гимнастика за пръсти

Игри с круп

Игри с шнур

Гимнастика за пръсти

Игри с прищепки

Стикер игри

Игри с пясък

Развитие на речта

Четене на приказка

Артикулационна гимнастика

История Снимка Разговор

Четене на поезия

Артикулационна гимнастика

Прегледайте снимки и ги обсъдете

Четене подхек

Творческо развитие

Рисуване с пръстни бои

апликация

Рисунка с молив

Солено тесто

Рисуващи бои

Играйте с дизайнера

Скулптуриране на пластилин

Това е само приблизителен план, който трябва да се промени за всяко дете. Не забравяйте да включите в седмичната си програма дейностите, които детето ви харесва. В края на седмицата направете анализ на направеното, въз основа на което можете да добавяте класове или да съкращавате списъка с игрите на ден.

Играчки от 1 до 2 години

Играчките помагат на трохите да развият както физическа, така и емоционална сфера. С тяхна помощ детето научава света, изучава околната среда, развива въображението, става проактивно и научава причинно-следствени връзки.

За това, което играчки трябва да бъдат закупени за бебе за 1-2 години, вижте Анна Gapchenko във видеото.

Сред играчките на дете от 1-2 години трябва да бъдат:

 • Кубчета.
 • Подбирач с няколко прости дупки.
 • Пирамида с 3-4 пръстена.
 • Чаши квадратни и кръгли.
 • Кутии с различни размери.
 • Играчки за улицата - лопата, матрици, кола с тяло, кофа.
 • Играчки, които дръпват или тласкат.
 • Пълнени играчки, които бебето може да сложи в леглото, да се хранят.
 • Играчки за игра с вода.
 • Пластмасови съдове.
 • Телефон за играчки.
 • Играчки, които имитират предмети от бита.
 • Музикални играчки.
 • Книги от картон или плат.

И още няколко съвета за играчки за едногодишно дете:

 • Не давайте веднага на детето си голям брой артикули за играта. Те бързо се отегчават с малкото дете и причиняват умора. Част от играчките се отделят в далечната кутия или се скриват и след известно време се заменят с липсващи играчки онези, които вече са малко уморени от детето.
 • Посещавайки приятели с деца, обърнете внимание на това кои играчки най-много се интересуват от карапуз. Това ще ви даде възможност да попълвате запасите си от играчки с предмети, с които може да играете.
 • Много деца обичат да играят с предмети от ежедневието (корици от саксии, чаршафи, огледало и др.). Не забранявайте, но се уверете, че такива игри са безопасни.
Детето гледа тъканна книга.

Игри със зърнени храни са едни от най-обичаните в трохите. Как да провеждате такива класове, вижте следното видео.

грижа

Хигиенните процедури са важен елемент от ежедневието в живота на едногодишното малко дете. На сутринта детето се измива и измива. Важно е също така бебето да почиства зъбите и да измие ръцете преди хранене и след ходене. Преди лягане бебето традиционно е окъпано, комбинирайки тази вода с забавни игри във водата.

Дневна рутина

Към годината всички деца имат определена ежедневна рутина, като са се променили няколко пъти за 12 месеца от живота си. Поддържането му е важно за благосъстоянието на бебето. Основните моменти от дневния режим на дете от 12 месеца са организацията на съня и будността, както и храненето.

Дете на 1 година играе

мечтая

Деца на 1 година са будни повече, но все още спят около 14-15 часа на ден. Средната нощна почивка продължава 10-11 часа, а през деня 12-месечно бебе спи два пъти. В същото време първият дневен сън обикновено продължава по-дълго (2-2.5 часа), а вторият - по-дълъг (1.5 часа). За един дневен сън децата започват да се движат около 18 месеца.

събуждам

В дневен режим, 12-месечно бебе има активни и тихи игри, гимнастически упражнения, четене на книги, разходки, посещения при посещения и много други. През първата половина на деня активните игри са добре дошли, а вечер трябва да се избягват. Гимнастика с дете трябва да се извършва един час преди хранене.

Дете с кола - активни игри

ходене

Ходенето с едногодишно дете се препоръчва 2 пъти на ден, а при хубаво време поне една от дневните сънища трябва да се организира на разходка. Препоръчително е да излезете с бебе на улицата сутрин в 10-11 часа, а следобед - в 16-17 часа. Продължителността на разходките трябва да бъде от 2 часа и повече. То ще бъде повлияно от метеорологичните условия, например, през топлите летни дни, бебето може да прекара 5-6 часа на разходка. Ако студът е под -10, силен дъжд или много ветровито, трябва да се въздържате от ходене.

храна

Дете от 1 година все още яде 5 пъти на ден с паузи между храненията в продължение на 3,5-4 часа. Препоръчително е да се придържате към диетата, като предлагате детска храна по едно и също време, както и да избягвате дълги паузи. Можете да определите общото дневно количество храна за едногодишно бебе, като разделите телесната маса на трохите на 9. Средно децата на тази възраст консумират 1000-1300 мл храна на ден. Разделяйки такъв обем с броя на храненията, ще получите среден обем на порцията от 200-260 мл.

PХраненето на бебето при кърмене включва все повече храни за хранене. Бебето се нанася върху гърдите предимно около сънищата, през деня (например, ако е паднал) и след хранене (пийте прима).През нощта се поддържат активни агнешки храни, които се случват в 4-8 часа сутринта.

кърмене след 1 година

Изкуствените бебета могат да продължат да се хранят с адаптираната формула, предлагайки го в две хранения (първо и преди лягане). Ако е необходимо, сместа може вече да бъде премахната, като се предлага парче зърно за закуска и замяна на сместа преди лягане с ферментирала млечна напитка.

В диетата на едногодишно дете се появяват подправки, зеленчуци, сол, някои видове бонбони (бонбони, маршмелоу). Все още е рано такива деца да се запознаят с пържени храни, колбаси и колбаси, пушени меса, мазни меса, екзотични плодове, гъби и шоколад.

Най-добре е да хранят домашно приготвените пресни храни, но можете да предложите на бебето и готовата детска храна от доказани производители. Прочетете повече за това в статията бебешко меню за 1 година.

Бебето яде на 1 година на столче за хранене
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Дните с едногодишен фъстък са пълни с открития и различни интересни неща. И за да се развие нормално нервната система на трохите, бебето спало добре и яло, а майката имала повече време, важно е да се организира такава ежедневна рутина, която да отговаря на всички членове на семейството. Тя ще бъде различна в зависимост от темперамента и биоритмите на бебето, но като пример ще ви дадем една версия на дневния режим на едногодишното дете. Ден с дете на възраст от 1 година може да бъде:

6: 30

Пробуждане и първо хранене, което, в зависимост от вида на храненето, включва или кърмата или формулата.

7: 00

Ежедневни хигиенни процедури.

7: 30

Период на будност.

9: 00

Гимнастически упражнения.

10: 00

Второто хранене, обикновено включващо каша (без мляко и мляко), яйчен жълтък, плодово пюре, масло и плодов сок.

11: 30

Разходка, по време на която детето спи 1-2 часа на открито.

14: 00

Третото ястие, което включва зеленчукова супа или картофено пюре, ястие от месо или риба, хляб, растително масло и напитки.

14: 30

Период на будност с различни образователни игри.

16: 30

Разходка, част от която (1-2 часа) отнема втория сън на детето на чист въздух.

18: 00

Четвъртото хранене, през което децата получават извара и кисело мляко, както и бисквити и плодово пюре.

18: 30

Период на будност със спокойни игри.

21: 30

Къпане.

22: 00

Петото хранене, включително, в зависимост от храненето на майчиното мляко или смес.

22: 30

Подготовка за нощен сън и легнало положение.

Нощно време

Кърмените бебета все още могат да бъдат прикрепени към майчината гърда няколко пъти, особено сутрин. Изкуствените деца на тази възраст обикновено спят цяла нощ.

Чести проблеми

 1. Затруднено заспиване. Те се дължат на висока активност през деня, тъй като едногодишно дете върви много. Облекчете заспиващите трохи, които ще помогнат за ежедневния повтарящ се ритуал, с който бебето се използва. Целта на неговото изпълнение е създаването на дете за нощна почивка.
 2. Есен. Практически никое дете не може да ги избегне, тъй като падането е важна част от това как да се ходи самостоятелно. Когато детето е паднало, не бързайте да го настигнете и дайте възможност да се рушат сами. Но не забравяйте да помогнете на бебето, ако той не е в състояние да стане, както и ако детето е ударило и плаче.
 3. Кризата от първата година. На възраст от 1 година при децата идва труден преходен момент, който се нарича криза от първата година. Карапузът става упорит, непокорен, отказва да помага, се държи противоречиво, раздразнен, много плачещ и чувствителен. Това поведение показва формирането на независимост в детето, неговата собствена воля и промени в отношението. Важно е да запомните, че това е само временна промяна в поведението на трохите.
Дете в 1 година обидени

Съвети за родителите

 • Възраст от 1 година се счита от много майки за подходяща за спиране на кърменето, но съвременните педиатри отбелязват, че дори и след година майчиното мляко остава ценна диета за растящо бебе, затова най-добрата възраст за спиране на кърменето е 1.5-2.5 години (дори по-добре -2,5 години). В този случай сбогом на майчиното мляко е по-лесно за детето и за гърдите на майка си. Ако майката все още е решена да завърши храненето, препоръчва се да се прави постепенно, като се замества млякото от гърдата с друга храна.
 • Ако едно бебе в 1 година все още не говори нито дума, това все още не е причина да се консултирате с лекар, но това трябва да предизвика повече внимание на родителите. Оценете дали трохите са достатъчни за възрастни (ако пасивният речник се попълва), защото ако детето не говори много, развитието на речта му се забавя. Също така, за по-активно развитие на речта, прекарват ежедневно времето за дейности, които ще развият моторните умения на ръцете на детето.

Как да празнуват рождения ден с полза за детето, вижте видео М. Л. Лазарев - експерт по музикално развитие.

11 месеца 1,5 години
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве