Рефлекси на новороденото 2 месеца

Развитие на детето до 1 месец

Съдържанието

Неонаталният период е свършил и трохите вече са се заселили в нов свят за него. Какво е научил детето през първия месец от живота си, какви умения е започнал да притежава и как родителите могат да допринесат за по-нататъшното развитие на бебето след 1 месец?

Физическо развитие за 1 месец

Средно наддаване на тегло при едномесечно бебе в сравнение с теглото при раждане е 600 грама. Растежът на бебето през първия месец нараства средно с три сантиметра.

Това са средни показатели и развитието на всяко бебе индивидуално, но има ограничения на нормата, когато се надхвърля това, което детето трябва да бъде прегледано от лекар.

Претегляне на новородено
Първите мехурчета все още бяха в болницата. Сега трябва да следите динамиката на теглото

Физическите показатели за развитие на едномесечно бебе са представени в следващата таблица.

индикатор

Момчета за 1-2 месеца

Момичета 1-2 месеца

Средна стойност за 1 месец

тегло

3400-5800 g

3200-5500 g

4200-4500 g

растеж

50.8-58.5 cm

49,8-57,6 cm

53,7-54,7 cm

Обиколка на главата

34.9-39.6 cm

34,2-38,9 cm

36,5-37,3 cm

Обиколката на гърдите

34,1-38,9 cm

34-38,1 cm

36.1-36.5 cm

Какво бебе може?

Ето уменията, които бебето научава до 1-месечна възраст:

 • Дръжте главата. Бебето, което е в позиция на корема, може да вдигне главата и да го задържи до 5 секунди.
 • Фиксиращ поглед. Детето не само гледа фиксирани предмети и лицето на възрастен, но и движещи се обекти, ако те са големи и светли.
 • Развитието на визията. Бебето вече може да различава червено, черно, жълто и бяло, както и клетки и линии. В допълнение, бебето в 1 месец вече признава мама.
 • Реакцията на звука. Когато бебето чуе силен или груб звук, той започва или спира. Понякога звукът плаши бебето толкова много, че кара бебето да плаче.
 • Гуа Ще чуете звуци, подобни на “gu” или “ha” от месечния карапуз, така че първата реч на това бебе също се нарича агукани.
Бебето след 1 месец
От раждането си бебето се е променило много.

Фактът, че бебето трябва да бъде в състояние да 1 месец, вижте следващото видео на Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия.

Може ли една трохи усмивка?

Съзнателната усмивка е едно от най-приятните умения, които детето развива през първия месец от живота си. Колкото по-често майката се усмихва на бебето, толкова по-скоро тя вижда очарователна усмивка в замяна. В допълнение, усмивката ще бъде придружена от други прояви на съживяване на бебето - детето ще се движи краката и ръцете си, както и да рева.

Имайте предвид, че от първите дни на живота можете да видите как се усмихват новородените, но първите усмивки на бебето са неволни. Първо, майката ще забележи, че трохите се усмихват в съня, малко по-късно - по време на къпане или след хранене. Това са варианти на физиологична усмивка. Но по-близо до 1 месец, усмивката на бебето се явява социално съдържание. Тя се превръща в отговор на контакт с майка или друг близък човек.

грижа

Мама трябва винаги да стои близо до бебето и незабавно да отговаря на нуждите на малкия.

Често взимайте бебето в ръцете си, без да забравяте да подкрепяте главата си, говорете с фъстъка и не се притеснявайте, че по този начин ще научите малкия човек в ръцете си и ще израстете егоист. Напротив, проучванията показват, че бебетата, които майките по-рядко приемат ръцете си, плачат по-често и по-дълго, опитвайки се да привлекат вниманието на майките. Ако бебето знае, че мама е винаги там, тогава няма да извика отново.

Бебето в 1 месец се къпе в банята в ръцете на майката
Бебето се държи много по-спокойно в присъствието на майка си

Грижа за бебето за 1 месец включва следните действия:

 • Хигиенни процедури - миене, грижа за очите и очите, миене, рязане на нокти, гребене.
 • Къпане.
 • Ходеше на чист въздух.
 • Масаж.
 • Въздушни бани.

Когато обличате бебето, уверете се, че ръцете ви не са студени или влажни, тъй като бебетата от 1 месец са много чувствителни към тактилни усещания.

Как да насърчаваме развитието?

Тъй като периодите на будност на бебето са много малки за 1 месец, майката трябва правилно да разпредели времето, за да може да има време и да говори с бебето, да извършва хигиенни процедури и да масажира, да плува в банята и да отдели минута за развитие на бебетата. Важното е и благополучието на мама, поради което е необходимо да се отдели време и да си почине, докато бебето спи.

Бебето след 1 месец
Всички упражнения за развитие трябва да се извършват в свободното ви време. Това са само препоръки, вашето благополучие и добро настроение са най-важни за бебето.

Дете от 1 месец изучава околните предмети, както неподвижни, така и движещи се, и звуците на околния свят. Което също разработване Налични ли са класове на тази възраст? Първо, общуването с бебето за развитието на неговата емоционална и умствена сфера. Второ, стимулиране на зрението, тактилни рецептори и изслушване на детето. И трето, помага да се запази главата, за която бебето често се разпространява по корема и се държи в пост.

Ето някои действия, които ще помогнат за развитието на месечно бебе:

 • За да помогне на бебето да фокусира погледа, Покажете на бебето голяма играчка, изчакайте бебето да го погледне и след това бавно я преместете настрани, като се уверите, че погледът на бебето остава фокусиран върху играчката.
 • Повторете същото с дрънченето, което прави тихи звуци. Направете това с вашето бебе 1-2 пъти дневно в продължение на 2 минути в една сесия.
 • Можете да включите и класическа музика за бебета или записване на различни музикални инструменти. Нека малкият слуша музика до 10 минути дневно.
 • Дръж се в мобилния телефон с големи играчки (3-4 парчета) и приятна мелодия. Можете също така да поставите трохите върху развиващ мат.
 • Постоянно говорете с бебето. И го направете така, че бебето да види изражението на лицето ви. Така ще стимулирате и слушате детето и развитието на речта на бебето. В отговор на нежната реч на майка си, бебето ще започне да реагира по-бързо с комплекс от анимация и съзнателна усмивка.

Нека майката не играе само с бебето, но и с бащата, защото взаимодействието с бебето е различно, което позволява на трохите да абсорбират най-доброто от всеки от тях.

Татко целува бебешкия крак за 1 месец
Включете татко в игри и целувки на бебето

Игри за 1 месец

За физическо развитие:

 • Поставяйки трохите на гърба, вземете детето за дръжките, повдигнете ги за главата, след това по-надолу, след това пресечете на гърдите и се разпръснете по страните. С трохите можете да имитирате движение на велосипед. По време на такава гимнастика пеят приятна песен.
 • Поставете бебето на корема, покажете му играчката и я вдигнете, стимулирайки бебето да вдигне глава. Можете също така да поставите трохи върху корема си и да се обадите на бебето по име, така че детето да вдигне главата си и да започне да гледа лицето ви. Такива упражнения ще подобрят развитието на мускулите му.
 • Внимателно докоснете бебето по време на плуване, придружавайки такъв лек масаж с тиха песен. След къпане на бебето, увийте бебето в кърпа, скрийте лицето си зад ръба й, след това погледнете зад кърпата и кажете „кукувица“.

За развитието на визията:

 • Направете някаква „кукла” от хартиена чиния. За да направите това, начертайте лицето и прикрепете дръжка към табелата, така че да може да се държи и премества. Покажете „куклата” на бебето от разстояние от 25 см и изчакайте трохичката да започне да наблюдава чинията.
 • Наведете се над бебето, за да фиксирате погледа му по лицето си и след това бавно се преместете встрани. Бебето ще ви последва, обръщайки главата.
 • За една малка играчка трябва да шиете дъвка и да окачите играчката над детето. След това направете играчката върху еластичната лента "скочи" пред детето нагоре и надолу.Скоро детето не само ще погледне към играчката, която скача, но и ще се опита да го хване с ръце.
 • Покажете на детето си ярка играчка на разстояние 30 см от лицето си, след това бавно доведе обекта хоризонтално. Забелязвайки, че детето гледа към играчката, след това я премества вертикално и в крайна сметка премества обекта в кръг.
 • По време на хранене, поставете ярък шал или кърпа на рамото си. Детето ще погледне от лицето ви към този светъл обект.
Мама говори с бебето за 1 месец
Дори вашата любяща реч развива детето, дава повече комплименти на трохите

За развитието на други сетива:

 • Прочетете детските стихове на детето си, за да развиете трохи на слуха и чувството за ритъм. Можете да въведете бебето с любимите си рими или да измислите собствените си. Можете да вземете като основа всяка песен и да промените думите в него по ваш вкус.
 • Вържете с пищялите на бебето на камбаната. По време на движението на краката, трохите ще чуят звъненето и ще го чуят.
 • Когато бебето е в яслите, говорете с бебето, докато се движите из стаята. Това едновременно ще стимулира слуха на бебето и неговия поглед.
 • Внимателно масажирайте краката и дръжките на бебето с всеки пръст. Докоснете трохите не само с ръцете си, но и с парче памук, мека четка, хавлиено кърпа, вълна или друга ръкавица с кърпа.
 • Потопете памучните топчета в нечисти, миришещи течности, като мента или тоалетна вода. Даването на такава бебе на топка ще стимулира обонянието на детето.

Развитието на детето се насърчава чрез масаж. За да научите как да го направите правилно, вижте следващия клип на Николай Никонов.

Класове по вода

Сред дейностите, които стимулират развитието на бебетата 1 месец, може да се нарече плуване. Тя може да се извърши както в басейна (под контрола на инструктора), така и в банята у дома. Благодарение на упражненията във водата бебето ще стимулира вестибуларния апарат. За плуване, закупете специален надуваем кръг за бебето, който поддържа бебето под врата.

След като напишете пълна вана с топла вода, свалете детето с кръга във водата и изчакайте, докато бебето е удобно. Буквално едно или две плуване, и бебето ще започне да се наслаждава на такива дейности, а майката може просто да гледа трохите и да улови най-ярките моменти за снимката.

Спуснете бебето внимателно във водата, като започнете от петите, като вземете предвид чувствителността на бебетата към промените в температурата на околния свят. Ако бебето реагира негативно на първото плуване, опитайте се да се потопите във ваната заедно с бебето. Поставете бебето на гърдите си, внимателно долейте тялото на бебето с малко вода и покажете играчките.

Бебето за къпане след 1 месец
Чай от лайка може да бъде добавен към водата, за да успокои кожата и да накара бебето да заспи.

Покажете карапузу, че той може да отблъсне краката от стените на банята. Разгънете плаващото бебе, така че свитите му крака да се отпуснат настрани и да изчакат, докато трохите се изтласкат и малко плуват обратно. В противоположния край на банята обърнете бебето и повторете упражнението.

Интересно упражнение за бебета от първия месец по време на плуване ще върви по дъното на банята. Дръжте бебето под ръцете и леко наклонете напред, като стимулирате рефлекса за ходене за няколко секунди. След това дайте на бебето малко плуване на гърба.

Чести проблеми

Аномалии, които родителите могат да идентифицират след 1 месец:

 • Повишен или намален мускулен тонус на детето. Възможна е и асиметрия на мускулния тонус.
 • Жълтеница. За някои деца тя не минава през месеца, което изисква консултация с педиатър.
 • крампи, Те се появяват до третата седмица от живота на много бебета и причиняват голям дискомфорт в трохите.
 • Недостатъчно увеличаване на теглото, което може да бъде свързано както с проблемите на организирането на кърменето, така и с болестите на бебето.

За всеки от тези проблеми, детето трябва да бъде показано на лекаря, като говори за тревожните симптоми.

Рефлекси на новороденото 2 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве