7 месеца 9 месеца

Развитие на детето на 8 месеца

Съдържанието

Децата от осем месеца са много активни, много се движат и научават нови пространства с интерес, защото в тази възраст вече могат да пълзят наоколо. Какво още е научил карапузът на възраст от 8 месеца, какви нови умения вече радват родителите и как възрастните могат да помогнат за развитието на дете на тази възраст?

Физиологични промени

 • Периодът на зарастване продължава, а външният им вид е много индивидуален. Някой след 8 месеца все още няма нито един зъб, или току-що се появи първият резец, а някой вече се опитва да гриза бисквитка четири зъба.
 • Скоростта на растеж на детето се забавя малко, което е свързано с повишена физическа активност на бебето. Мускулите на трохите вече са развити, така че те позволяват на бебето не само да се преобърне и да седне, но и да стои и да пълзи.
 • Бебешкият стол е станал по-оформен и има малко сходство с изпражненията на бебето, което е изключително кърмено. Той има лек мирис, а честотата на движенията на червата обикновено е 1 път на ден.
 • Споменът за детето се развива и съхранява последните събития. Благодарение на подобряването на паметта, бебето е в състояние да повтаря действията на родителите, да разпознава познати предмети, чува пайове, близки хора.
Бебе 8 месеца
Бебето след 8 месеца вече може да стои и да пълзи

Физическо развитие

През осмия месец от живота на бебето се добавят около 550 грама и се повишава средно с 1,5 сантиметра. Обиколката на гръдния кош и обиколката на главата нарастват с по 0,5-1 cm.

Въпреки че темпото на развитие на всяко дете е индивидуално, на базата на измервания на голям брой деца на определена възраст, лекарите определят средната стойност, както и границите на нормалните показатели за физическо развитие. Отклонението от тях предизвиква предпазливост и е причина за подробен преглед на бебето. Основните параметри за бебета 8 месеца са представени в тази таблица:

индикатор

Средно 8 месеца

Момчета за 8-9 месеца

Момичета 8-9 месеца

тегло

7900-8600 g

6900-10700 g

6300-10200 g

растеж

68,7-70,6 cm

66,2-75 cm

64-73.5 cm

Обиколка на главата

43,4-44,5 cm

42-47 cm

40,7-46 cm

Обиколката на гърдите

45,7-46,4 cm

43,5-49,9 cm

43,7-48,3 cm

Фактът, че детето трябва да бъде в състояние да 8 месеца, виж във видеото на Лариса Sviridova.

Какво бебе може?

 • Бебето от 8 месеца е много активно физически, може да седне, да легне, да се изправи (в същото време да издърпа опората), да пълзи доста бързо и да пресече предметите.
 • Детето посвещава много време на ученето на играчки и постоянно тренира собствените си ръце. Той може свободно да премести една играчка в друга дръжка, и ако предметът падне от ръката му, той ще го потърси. Детето обича да търкаля топката, да натиска различни бутони, да прелиства страниците на книгите.
 • Бръмченето на осеммесечно бебе вече има интонация, която бебето приема от родителите си. Трохичката многократно повтаря едни и същи срички, така че родителите постоянно чуват от бебето "ma-ma-ma" или "ба-ба-ба".
 • Децата на тази възраст са много весели, щастливи за другите деца, а възрастните непознати са предпазливи. Ако мама си тръгне някъде, осеммесечното малко дете е много разстроено. Когато детето се провали, трохичката ще се разстрои и похвалата на майка ми ще бъде много щастлива.
 • Детето може да покаже познат обект, когато го попита къде, къде?Освен това бебето вече е научило по молба да размахва ръка, да прави „дами“ и други действия, които родителите му са го научили по-рано. Бебето наистина обича игри, в които се повтарят действията.
 • Бебе на 8 месеца не само яде от лъжица и дори се опитва да го направи самостоятелно, но също така взима твърда храна (като бебешки бисквитки) в химикалките, като отхапва части от нея.
Игри с бебе на 8 месеца
С бебе на 8 месеца, можете да играете в отваряне и затваряне на врати, покривайки буркани с капаци

Въпреки че всички деца се развиват със собствено темпо и някои умения могат да придобият по-рано от своите връстници, а някои - по-късно от другите деца на същата възраст, обаче, има умения, които бебето трябва задължително да има след 8 месеца. Трябва да бъдете предупредени, ако трохите:

 • Не седи.
 • Не пълзи обратно или изобщо не се опитва да пълзи.
 • Не се опитвайте да ставате от подкрепата.
 • Не може да устои няколко секунди, държейки се с две ръце.
 • Не може да държи играчката в ръцете си.
 • Няма достатъчно предложена играчка.
 • Не премества играчка от една дръжка на друга.
 • Не се произнася срички.
 • Не слуша, когато чуе разговора за възрастни.
 • Не показва никакви емоции.
Бебе 8 месеца в ръцете на лекар
Консултирайте се с вашия педиатър за всякакви предупредителни знаци.

Класове за развитие

 • Ако бебето все още не е овладяло пълзенето на четири крака, обучете бебето във водата. Докато се къпете, поставете бебето на дъното на празната вана и включете водата, така че бавно да запълни ваната. Нивото на водата ще се повиши и ще се превърне в стимул за отглеждане на бебето по лактите и коленете. С това упражнение е важно да се гарантира, че детето не се напива вода.
 • Друг начин да научим детето да пълзи на четири крака е да върви по ръцете му. Вдигнете краката на бебето, така че трохите да попаднат на дръжките. След това изкачете малкия човек назад и напред. Веднага след като бебето се умори, упражнението трябва да бъде спряно.
 • За да се подобрят фините двигателни умения, препоръчваме на малкия да докосва различни предмети, играчки с копчета и ключалки, кутии с капаци, пръстени от пирамиди, меки книги и много други.
 • Тъй като дете на 8-месечна възраст в игри копира действията на възрастните, на майката трябва да се покаже как да се справя с нови играчки. Завъртете количката с детето, разклатете куклата, докоснете барабана и оставете бебето да се повтори.
 • Предложете на трохите да играят с няколко хомогенни обекта, например с кубчета с различни цветове, топки, пирамидални пръстени. Сгъването и разпръскването на такива предмети, детето ще знае връзките между тях.
 • Изградете малка пирамида от кубчета и покажете на бебето как тя може да бъде разбита с помощта на подвижна топка.
 • Обмислете семейните снимки с вашето бебе и помолете да покажете на близките си хора и детето. Детето ще иска да се озове на снимката.
 • Включвайте музиката често и танцувайте с бебето. Нека да бъдат мотиви с различен ритъм - както класически мелодии, така и детски песни, и песни на съвременни изпълнители.
 • Практикувайте баланса на вашето бебе, като вдигате бебето си и го спускате. Можете също да обикаляте с бебето.
 • Направете за детето рафт за книги, до които бебето може да достигне. Напълнете този рафт с ярки детски книги и оставете карапузу да си избере книга за четене.
 • Играй с трохите в банята. Нека детето премести плаващите играчки, плесне с длани по повърхността на водата, вземи вода в матриците, изсипва се от един контейнер в друг.
 • Оставете трохите да играят с кухненски прибори, но в същото време, дайте на бебето само безопасни предмети - черпаци, контейнери, капаци и други.
 • Също така, бебето ще се радва да играе с този телефон, който за това трябва да бъде изключен от мрежата. Дайте на детето телефон и го оставете "да говори".
 • Докато вървите, обръщайте внимание на различните звуци на самолета, колата, птицата, кучето. В този случай извикайте източника на звук.
 • Запазете интереса на бебето към животните. Закупете пластмасови или гумени животни и ги назовете, и имитирайте техния глас.Покажете трохите на животните в книгите и на улицата.
 • Дайте на бебето дървена лъжица и няколко елемента, които да бият. Така че детето ще разбере, че предметите се различават не само по външен вид, но и в произведения звук.
 • В очите на детето скрийте играчката, покривайки я с одеяло, и след това предложите на трохите, за да го намерите.
Бебето 8 месеца майка в ръцете си
На първо място, детето се нуждае от любовта на родителите.

грижа

На сутринта, както и преди, бебето се провежда хигиенни мерки. Те включват измиване, миене на зъбите, засаждане на саксията, изплакване. Всяка вечер бебето се къпят, докато се забавляват с играчки, които могат да плуват. В допълнение, през деня детето трябва периодично да мие ръцете, защото трохите се пълнят и докосват различни предмети. Смяната на пелената, детето трябва да се измие под течаща вода.

за закаляващо дете 8 месеца продължават да използват въздух и слънчеви бани, ежедневни разходки, проветряване на помещението, измиване, разходка по влажна кърпа. В допълнение, трохите всеки ден правят масаж и гимнастика укрепване на мускулите. Осеммесечното бебе за кратко време може да седне в проходилка или на арената.

Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия в следващия клип показва как да се направи масаж за пълното развитие на детето след 8 месеца.

Дневна рутина

Осем-месечният селянин спи все по-малко и по-малко, но остава буден, изучавайки с интерес света около нас, по-дълъг и по-дълъг. Общото време на сън на детето на тази възраст е около 15 часа, докато бебето спи до 10 часа през нощта, а през деня повечето деца на 8 месеца имат по две и половина сънища.

Ходенето с бебето на възраст от 8 месеца все още се препоръчва два пъти на ден - сутрин (около 11-13 часа) и след обяд (около 15-17 часа). Много деца продължават да спят по време на разходките си, но доста деца вече не спят през цялото време на улицата и за определен период от време изучават природата и обмислят всичко наоколо.

Храненето на едно осеммесечно бебе предвижда 5 хранения с пауза между тях около 3.5-4 часа. За да се определи дневният обем храна, от която детето се нуждае, теглото на трохите се разделя на 9. Средно едно дете на осем месеца получава от 1000 до 1200 мл храна на ден и приблизително 200-240 мл на хранене. Прочетете повече в статията бебешко меню на 8 месеца.

Завършване на детето след 8 месеца
Диетата на детето се разширява, бебето се опитва много нови вкусове

кърмене при поискване на тази възраст се осигуряват 6-8 хранения през деня и около 6 хранения през нощта. Обемът на допълнителните храни се увеличава и се представя в менюто на бебето със зеленчуци, плодове, млечни зърнени храни, растително масло, месо, плодов сок, масло, бисквити и бисквити.

Бебета, хранени с бутилка получават сместа в сутрешното хранене, както и последното хранене преди лягане. През останалото време менюто на изкуствените крохи се формира от допълващи се храни. В сравнение с кърмените бебета, диетата им е по-разширена - към нея се добавят кисело-млечни напитки, извара и жълтък. Овесена каша за изкуствено бебе вече е варена с мляко, а обемът на мнозинството ще бъде по-висок от този на бебе с кърмене.

Кърменето на бебето след 8 месеца
Основата на диетата на децата до 8 месеца е майчиното мляко или смес
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Всеки нов ден с осеммесечно бебе носи много интересни и забавни моменти. Ясно е, че режимът за всяко от децата на тази възраст ще бъде различен, но ние предлагаме приблизителна версия на ежедневието, която може да бъде 8 месеца за бебета:

6: 30

Разливане.

Първото хранене, при което детето получава майчино мляко или смес.

7: 00

Хигиенни процедури.

7: 30

Будността.

9: 00

Футбол.

10: 00

Второто хранене, при което на кърмените деца се дава каша с масло, и жълтъкът се предлага и на малките изкуства.

10: 30

Период на будност.

11: 30

Разходка, през която трохите имат първия дневен сън на чист въздух.

13: 30

Третото хранене, по време на което бебетата от всякакъв вид хранене получават зеленчуково пюре с месо пюре и растително масло, както и пшеничен хляб и плодов сок.

14: 00

Период на будност и разработване игри.

15: 00

Разходка, по време на която детето има сън втори ден на чист въздух.

17: 30

Четвъртото хранене, което при кърмените бебета ще включва плодово пюре, бисквити и кърма, и хранени с шише бебета - ферментирала млечна напитка, плодово пюре, извара и бисквити.

18: 30

Събуждане и тихи игри.

20: 30

Къпане.

21: 00

Петото хранене, през което детето получава майчино мляко или формула.

Подготовка за нощен сън и легнало положение.

Нощно време

Кърмещите бебета в съня се прилагат на гърдата до 6 пъти, а бебетата-майстори на тази възраст не се събуждат за хранене.

Разнообразявайте дневните си игри с детето според метода на "Малък Леонардо", който можете да видите във видеото на Теплякова О. Н. - експерт по интелектуално развитие.

Чести проблеми

 1. Страх от раздяла с мама. Деца от 8 месеца започват да се страхуват да оставят майка си далеч от себе си и са много притеснени за раздяла с нея. Освен това в тази възраст могат да се появят и други страхове, например, детето може да бъде уплашено от силните звуци на домакинските уреди. Покажете на бебето си източника на звука, така че той да престане да се смущава.
 2. Отказ от прикорма. Бебето може да откаже да опита нова храна, ако ястието не го харесва със своята консистенция, вкус или температура. Може би бебето не е имало време да огладне, или е много горещо в стаята. Във всеки случай няма нужда да настоявате. Малко по-късно предлагайте храна на вашето бебе.
 3. Неспокоен сън Деца от осем месеца, дължащи се на физическа активност и свръх-възбуда, могат да заспиват лошо и нощната им почивка е нарушена. За да избегнете проблеми с нощен сън, премахнете активните игри вечер, отпуснете се преди почивка, прочетете малка книга.
 4. Болезнени зъби. Появата на зъби без болка и дискомфорт е доста рядка. При много бебета зъбите се срязват с болезнени усещания, промени в изпражненията, треска, настроения и други негативни прояви. Помогнете на бебето да охлажда специални играчки, които могат да бъдат наръгани. За да се отървете от болката, се използват специални гелове, а при температура - лекарства с антипиретичен ефект.
 5. Алергия към примамката. С разширяването на менюто на осем-месечните деца винаги съществува риск от реакция към нов продукт. Такава реакция може да се прояви с диария, кожни обриви, хрема, запек, колики, зачервяване на очите и други симптоми. Опитайте се да запознаете детето на тази възраст само с безопасни продукти, които рядко предизвикват алергии. Докато детето не трябва да се дават червени горски плодове, домати, какао, цитрусови плодове, соеви продукти и с въвеждането на мляко, яйца и пиле трябва да бъдете много внимателни.
8 месечно бебе и майка
Бебето става още по-привързано към мама

Съвети за родителите

 • Тъй като 8-месечното бебе вече активно проучва апартамента, пълзи навсякъде, трябва да се гарантира безопасността на бебето. Детето все още не разбира рисковете и опасностите, така че задачата на родителите ще бъде да елиминират от детето токсични вещества, малки и чупливи предмети, както и всичко остри и рязани. Скрийте гнездата, скрийте острите ъгли на мебелите, сложете домакинските химикали в заключващ се шкаф и никога не оставяйте пълно бебе в стаята без надзор.
 • Ако вашето осеммесечно дете все още не е започнало да стои на крака, придържайки се към подкрепата, не е необходимо да принуждавате придобиването на това умение.Веднага след като мускулите на трохите станат по-силни, за да останат изправени на краката си, бебето веднага ще започне да тренира, като усъвършенства ново умение. Не забравяйте, че много деца не започват да стават на възраст от 8 месеца, както и пълзи и бързам ги не си струва.
 • Ако детето ви вече е нарязало 4 зъба, насърчете дъвченето, предлагайки трохи не от картофено пюре, а парчета варени зеленчуци, както и бебешки бисквити и бисквити.
 • Говорете често с бебето и не бива да изпитвате думите. Въпреки това, използването на съкратени думи е допустимо, например, вместо „котка“ може да се произнесе „коте“.
 • Когато избирате образователни дейности за бебето, помислете не само за времето на деня, но и за темперамента на бебето. Ако имате неспокоен малко дете, то той ще иска активни игри, преврати, пълзи. За спокойни бебета е по-подходящо четенето на книга или сгъването на кубчета. Интересите на бебето трябва да бъдат уважавани, дори и да са абсолютно бебе. Ако бебето не харесва нищо, не насилвайте и не настоявайте.
7 месеца 9 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве