Как да отбиеш бебето от пелене?

Съдържанието

Swaddling бебета от раждането ви позволява да създадете идеални условия за съня си. Когато движенията му са ограничени, той спи по-спокойно, не се уплаши от махането на ръцете си и не се докосва. Тъй като те растат, необходимостта от раздяла с памперси става очевидна, но бебето бързо свиква с пелените. Отсъствието му може да повлияе неблагоприятно на качеството на съня, но без него по никакъв начин, защото рано или късно опаковката ще трябва да бъде напълно изоставена.

видове

Днес пеленето се извършва по два начина: традиционно стегнато и свободно. Първият тип е нищо друго освен имобилизация на горните и долните крайници. В зависимост от размера на пелената, може да ви е необходима от една до две. Когато бебето е опаковано с две пелени, врата му е затворена, ръцете и краката са опънати. Следователно, с цялото си желание по време на сън, страхът от раздвижване и махане на ръцете на бебето е изключен.

Със свободното пелени, ситуацията зависи от това колко добре е детето опаковано. За разлика от стегнатия начин на опаковане, краката на детето не са опънати. Те са в слаба чанта, сгъната от пелената. Този метод на пелене все повече се използва напоследък, доказвайки неговото превъзходство в сравнение с тесния метод.

Въпреки това, в този случай не е толкова просто. Въпреки факта, че в този случай бебето може да диша по-удобно, то не е толкова ограничено в движението, той често бързо се справя с такава опаковка. Затова ръцете му често изглеждат от памперса, а краката му смачкват спален чувал, сгънат от него. Всяка майка избира начина, по който увива бебето. Тя ще зависи от него колко бързо бебето се адаптира към съня без пелени.

актуалност

Днес, пелените често се осъждат, счита се за една от лошите навици, които майките съзнателно имплантират на бебетата си, и след това отново ги въвеждат в стресиращо състояние, привикнало към новите условия на сън. Младите майки често са объркани, защото мненията на лекарите днес са противоречиви. Но ако разгледаме въпроса от гледна точка на погледа на бебето, ситуацията ще говори за ползите от пеленето. За да разберете това, трябва да обърнете внимание на няколко нюанса.

Да бъдеш в утробата, детето е ограничено в движение. Пелената създава подобни условия и дава усещане за сигурност. Ръцете и краката му няма да предизвикат страх, той няма да се събуди от това, което драматично се докосва. В допълнение, пелената допълнително затопля бебето, което отпуска преди лягане. Това спомага за облекчаване на напрежението, така че бебето може да заспи по-бързо.

Невъзможно е да не се вземе предвид фактът, че едно дете в пелена няма да се преобърне в съня си и няма да може да се задуши, като случайно е заровил носа си в повърхността, на която спи. Облеченото бебе спи спокойно, като поддържа нормална температура.

Пеленето е необходимо особено в случаите, когато бебетата имат вродена дисплазия или непълно развитие на ставните елементи на долните крайници.

Оптималната възраст за провал

Няма ясни препоръки, указващи специфичната възраст на бебето, при което трябва постепенно да се откажете от опаковката. Това се дължи на особеностите на адаптацията на конкретно бебе към света, растежа и развитието. Невъзможно е да се направи без извиване, защото, освен че не може спокойно да заспи, мирът му ще бъде нарушен. Раздразнителност може да стане постоянна, детето ще бъде под стрес.

Рядко, какъв лекар ще ви посъветва да се откажете от пелени в рамките на 1,5-2 месеца след раждането на бебето. Особено е необходимо за хиперактивните деца, които не си дават почивка. Въпреки това, ако майката първоначално е увивала здраво бебето, с течение на времето трябва да промените подхода към пелена и да го отслабите, защото всеки ден бебето трябва да се движи повече. Устойчивостта може да доведе до нарушено развитие на скелетната система и ставите.

Обикновено децата спират да треперят до края на четвъртия месец от живота си. Ето защо, някои експерти смятат, че този период се счита за най-благоприятен за отбиване на бебетата от пелени. Има обаче и друго мнение, което гласи: постепенно отбиване на бебе от пелена от пет месеца. В същото време е необходимо да се погледне колко спокойно бебето спи в увита форма, каква е състоянието му през деня, когато е облечен в широки дрехи и няма пелени.

Необходимо е да се премахнат пелените от ежедневието, тъй като бебето се научава да контролира ръцете и краката си. Не можете да го държите в пелени през цялото време, защото това ще попречи на развитието му, в което бебето дълго време разглежда ръцете, а след това и краката. Периодично е за пелене на бебе в тази възраст, за да може той да почива и да спи. Поради тази причина някои майки се опитват да не спят напълно бебетата, но само чрез затваряне на краката.

Как да се отбие от пелената?

Невъзможно е рязко да спрете опаковането на бебето, защото това ще бъде нов стрес за него. Не можете да разчитате на факта, че без да се повтаря, той ще крещи и спира, заспивайки сам. Нервната система ще страда от това отбиване и освен това може да се появи пъпна херния. Мозъкът на децата прави достатъчно упорита работа, обработвайки информацията, получена в съня.

Важно е организацията и конфигурацията на невронни мрежи и всички мозъчни системи да не се придружават от стрес. Ако драстично спрете да опаковате бебето си в пелена, това може да повлияе отрицателно върху умственото, моторното и говорното развитие. Възрастта на отбиване се избира, когато бебето е напълно адаптирано към новите условия на живот, след като е в корема на майката.

Веднага след като се образуват спирачните механизми на нервната система, честотата на обвивките на бебето трябва да бъде намалена. За да научите бебето да спи без пелени, без да нарушава съня, трябва да вземете предвид няколко прости препоръки.

Ако майката първоначално увива детето плътно, така че той е свикнал да спят обвити, трябва постепенно да разхлабите тъканта. Отслабването ще позволи да се премине към свободно пелене, в което бебето ще бъде в пелени, но не толкова ограничено в движението.

Когато нищо не излезе, и бебето не иска да заспи без стегнато пелене, си струва да се прибегне до трикове. Той е увит в пелена и след като заспи, той е отслабен. Това трябва да се прави внимателно, за да не се събуди детето. Възможно е да започнем да отслабваме опаковката от 4 или 5 месеца, така че с 6 да се свикне със свободата на движение. В същото време си струва да се обърне повече внимание на така нареченото таксуване.

Важно е да помогнете на бебето да се научи да управлява крайниците си, което ще намали случайното им стреса в съня. В никакъв случай детето не трябва да се държи в петна по всяко време, тъй като това уврежда функционирането на системите му. Той се нуждае не само от памперси, но и от масажи, упражнения, движения на ръцете, краката, завоите на главата. Днес няма да е трудно да изберете няколко упражнения, които ще помогнат за развитието на бебето. Можете да се консултирате с педиатър, който ще ви каже точно какво и как да направите.

Такива упражнения и масажи са необходими за всяко дете, както и за празненства на открито. С течение на времето, бебето ще спи по-малко, няма нужда да го увива ненужно. За дневния сън през четвъртия до петия месец от живота, обикновени плъзгачи, ризи и жилетки са доста често срещани.

Ако детето е свикнало да спи в пелени и през деня, е необходимо постепенно да се замени дневният сън в памперси със сън в дрехи.

В бъдеще, за да се научи на бебето да спи без пелени ще бъде лесно. След етапа на преход от стегнато пелене до свободно, краката могат да се увият през нощта, и доста слабо. Можете да носите така наречените драскотини или ръкавици, за да предотвратите случайно надраскване на лицето ви. Ако на този етап детето трудно заспи, би било добре да се използва одеяло или леко одеяло. Докато заспивате, можете леко да обгърнете бебето, а когато сънят се превърне в силна фаза, разгънете одеялото и просто покрийте детето си.

Други методи включват заспиване на ръцете. Смята се, че за детето ще бъде по-лесно и по-лесно да свикне с дрехите. Въпреки това, този метод има своите недостатъци: бебето много бързо ще свикне да заспи на ръцете си. Това ще доведе до нов проблем, тъй като е необходимо да го отбиваме не само за да спи без пелени, но и самостоятелно, без да се нуждае от каквато и да е болест при движение на ръцете си.

За отбиване на бебета от пелени можете да закупите специален спален чувал. Той може да замени свободното пелене за известно време. Някой помага на специални устройства или така наречените люлки-пашкули с необичайна форма, но покупката им ще бъде скъпа. Използването им все още е спорно и до днес, въпреки че търсенето на такива продукти е високо.

Някои майки се отдават на различни трикове, за да отбият децата си от пелени. Например, те отпускат децата преди лягане. Като правило, след такива процедури с успокояващи билкиПрепоръчани от педиатър, бебетата се успокояват и отпускат. След къпане е достатъчно да ги нахранят и да ги сложат в леглото. Когато майката е близо, бебето заспива спокойно.

Какво друго да помислите?

Първоначално преди отбиването на бебето от пелена, си струва нормализирането на съня. Важно е да се ходи с него ежедневно с изключение на лошото време. От липсата на кислород и слънцето, тя може да стане неспокойна и whiny. В допълнение, трябва да се справят с бебето - въпреки факта, че той е роден едва наскоро, той се нуждае не само от превръзка и сън.

Майчинството е страхотна работа, физическото и психическото състояние на бебето зависи от родителското внимание.

Ако майката е близо, детето ще се чувства сигурно и следователно спокойно. Това ще улесни приспособяването към съня без пелени. Не може да има увеличение на гласа, още по-малко вик. Въпреки факта, че детето е малко, той интуитивно възприема „необичайната“ интонация.

Съвети от опитни майки и психолози

Препоръките на опитни майки и професионални психолози ще помогнат при отбиването на бебето от пелени. Например, експертите препоръчват преди лягане да облекчат напрежението чрез масаж. Това може да бъде както леко поглаждане, така и релаксиращи масажни движения. Като правило, този метод е ефективен и ви позволява да намалите броя на треперене на крайниците по време на сън.

Важно е да се следи положителната динамика и ежедневно да се предпазва детето от стресови ситуации през деня. Това не означава, че трябва да вземете ръцете на детето с всяко проявление на неговия глас. Въпреки това, си струва да се различава, когато той просто се запознава с гласа си, и когато той плаче, например, заради подуване на корема или колики. Ако бебето е спокойно, сънят му ще бъде спокоен. И това вече подсказва, че майката ще има повече шансове да разхлаби пелените или да ги премахне напълно в близко бъдеще.

Важно е непрекъснато да се излъчва детската стая. По-добре е да правите това, докато майката ходи с бебето или когато не е в стаята. Застоялият въздух влияе отрицателно на качеството на съня, както и на неправилните температурни условия, както и на влажността. Не можете да прегреете стаята: 22 градуса е достатъчно за нормален сън.

В детската стая не трябва да има пелени за сушене, бебешки дрехи и други дрехи. Необходимо е да се следи нивото на шума. Това обаче не означава, че в стаята трябва да има перфектно мълчание, защото с течение на времето детето ще бъде трудно да заспи в различни условия.С други думи, отбиването на бебето от пелената покрива много повече моменти от пелената. За да може този процес да продължи с най-малко стрес за трохите, трябва да вземете предвид всички аспекти.

Не е необходимо да се замени детско креватче за памперси, тъй като то също може да стане навик. Ако бебето заспи лошо, без да се пелени, трябва да помислите за причината. Често негативните фактори на деня могат да доведат до това.

Когато той е пълен, спокоен и обичан, адаптацията преминава бързо. Можете да включите мека релаксираща музика, да закупите специални светлини с различни ефекти, така че да отвлекат вниманието на детето и да го отпуснат. Други струват специални светещи стикери.

Д-р Комаровски ще говори за пелене на дете в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве