Защо бебето повдига по време на и след хранене?

Съдържанието

С регургитация на бебето след хранене - както при кърмене, така и при хранене на сместа - всяка майка е изправена. Най-често регургитацията е нормално физиологично състояние, което бебето „надрасква“ с течение на времето. Но понякога това е симптом на болестта, принуждавайки родителите да отидат при лекар. Защо се случва регургитация и какво трябва да правят родителите?

причини

Независимо от начина, по който се яде кърмата, бебето засмуква във въздуха, което причинява дискомфорт и дава фалшиво чувство за ситост. За освобождаване от него и нужда от регургитация. С правилната техника на кърмене регургитацията при дете не е много често.

Друга най-честа причина за регургитация е прехранването на бебето с мляко. Излишното хранене се отстранява от стомаха на трохите по естествен начин.

Скъсяване на бебето
Скъсването помага на детето да освободи въздуха и да се отърве от неприятните усещания.

При кърмене

Скъсване при бебета може да възникне и поради:

 • Храносмилателни разстройства. Например колики или запек могат да предотвратят нормалното движение на храната по храносмилателния тракт.
 • Невалидни техники за кърмене. Бебето неправилно улавя зърното и поглъща много въздух заедно с млякото.
 • Проблеми с езофагеален сфинктер. При бебетата мускулите на този сфинктер са слабо развити и най-накрая се формират едва през годината.
 • Неправилно поведение за възрастни. Бебето веднага след хранене не може да бъде силно изпомпвано, натиснато, обърнато на една страна, и така нататък.
 • Заболявания на нервната система и други патологични промени.
Повръщане при дете
Честотата на регургитация често зависи от действията на родителите.

Хранене с бутилка

Причините в този случай са практически същите като при децата, получаващи майчино мляко. Основният фактор, причиняващ регургитация, е преяждането. В същото време обемът на храната, консумирана от изкуствения провлак, е много по-лесен за регулиране.

Може да не държите бебето или бутилката по време на хранене. За това как да хранят бебетопрочетете в друга статия.

Също така, бебето може да повръща, ако сместа не му подхожда. Консултирайте се с педиатъра и вземете другото хранене на бебето.

Много: регургитация "фонтан"

Подобна регургитация трябва да предизвиква безпокойство у майката - ако бебето плюе толкова често, трябва да покажете детето на лекаря.

Оскъдните могат да разбият фонтана:

 • ако бебето е преждевременно, тъй като има незрела храносмилателна система;
 • в случай на неуспешна замяна на сместа за кърмене;
 • поради колики и деформации на вътрешните органи на бебето, когато има пречки за насърчаване на храната.
 • поради трудното раждане: кислородно гладуване по време на раждане или частично увреждане на нервната система. С течение на времето това трябва да мине.

Ако детето набира тегло добре, той има нормално изпражнение и уриниране и няма други фактори, за които да се притеснявате, не се притеснявайте, дори и да изплюва достатъчно често.

Как да помогнем на бебето?

В процеса на хранене, въздухът неизбежно попада в трохите на стомаха, което е причина за регургитация. За да намалите изтръпването на мляко или формула в бебето, родителят трябва да помогне на бебето да се отърве от въздуха. Въздушните мехурчета, хванати в храносмилателната система, водят до дискомфорт и болка в корема, както и до "виновен" за фалшивото чувство на ситост. Ето защо е важно да се помогне да се рушат, за да подкопаят въздуха.

Осигуряване на регургитация по време на хранене
Ако бебето се притеснява, докато се храни, му помогнете да се отърве от въздуха в стомаха му.

Съвети за родители:

 • Дори ако бебето заспи до края на храненето, внимателно го преместете в изправено положение. Също така плюенето на въздуха ще помогне на бебето да заспи на стомаха.
 • Следвайте правилната техника на хранене на бебето от бутилката. Оставете сместа да напълни цялото зърно и да не поток прекалено бързо.
 • Хранете детето трябва да е в легнало положение, така че главата на детето да е леко повдигната.
 • Опитайте се да нахраните бебето в спокойна атмосфера и да не се разсейвате. Ако бебето се откъсне от бутилката или гърдата, ще се погълне повече въздух.
 • Дайте на бебешката храна при поискване, тъй като много гладно бебе бързо яде и поглъща повече въздух.
 • Ако в процеса на хранене бебето започна да проявява недоволството си и да се държи неспокойно, може би причината е била поглъщането на въздуха. Необходимо е да се прекъсне храненето и да се помогне на бебето да подкопае.
 • Често ронестият плюе въздух в стомаха почти веднага след хранене, но понякога отнема повече време. Родителите трябва да бъдат търпеливи и да са сигурни, че са помогнали на бебето да се отърве от излишния въздух.

Има три начина да помогнете на бебето да подхлъзне:

 1. Постави трохите на рамото му. Вземете бебето на ръце във вертикално положение, така че главата на трохите да е над рамото на майката. С едната си ръка дръжте бебето под плячката, а с другата, изгладете гърба на бебето. Разходете се из стаята с бебето в това положение за няколко минути. Не забравяйте да поставите кърпа на рамото си, за да предпазите дрехите си.
 2. Поставете бебето на колене. Детето трябва да лежи на колене с лицето надолу - нека корема на бебето да се намира над коляното на майка си. С едната си ръка хванете главата на малкото дете, а второто - изгладете гърба си. Покрийте коленете си с кърпа, за да защитите дрехите си.
 3. "Поставяне" на бебето в скута ви. Леко огънете трохичката напред и се уверете, че задната част на детето остава права. Едната ръка трябва да бъде поставена под брадичката на бебето, а втората - на гърба на бебето.
Как да се направи регургитация при дете
Опитайте всички начини да изберете най-подходящото за вашето дете.

Кога трябва да се притеснявате?

Едно дете трябва да бъде показано на педиатър, ако:

 • Количеството храна, което бебето изплюва, е много голямо. Нормалното количество регъргитирано мляко е 2-4 супени лъжици.
 • Детето има разтегнат стомах и дълго време имаше стол.
 • Бебето плаче и се огъва при оригване.
 • Масата, която детето изпъшка, промени цвета или миризмата.
 • След регургитация температурата се повишава.
 • Детето вече е на една година и регургитацията не е спряла.

И, разбира се, ако подозирате, че бебето не повръща, но повръща. Съветваме ви да прочетете статията повръщане след хранене.

Особено важно е да се обърне внимание на лекаря на факта на честата регургитация, ако трохите не наддават на тегло. Лошото наддаване на тегло показва, че детето не получава достатъчно хранителни вещества. Причините за честа регургитация и едновременна загуба на тегло могат да бъдат анормално развитие на храносмилателния тракт, непоносимост към лактоза, инфекциозно заболяване.

Честа регургитация при бебето
Има симптоми, при които бебето задължително трябва да покаже педиатъра

Важни съвети

 • Когато бебето бърза, той поглъща много въздух с мляко, така че хранете бебето при поискване, преди да стане гладен.
 • При хранене, дръжте бебето в полу-вертикално положение.
 • Дръжте бутилката под ъгъл, така че млякото напълно да запълни зърното и в него няма място за въздух.
 • Когато хранете бебето от бутилка, изберете зърното, което ще осигури оптималната скорост на потока мляко.
 • Когато бутилката се наклони, течността трябва да се излива понякога. Това ще покаже, че дупката е правилна.
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве