Упражнение за фитбол за бебета

Съдържанието

Съвременните родители имат много повече възможности за физическо и емоционално развитие на бебетата си, отколкото техните собствени родители преди много години. Едно от тези популярни и полезни придобивки се счита за гимнастическа топка. Уроците са интересни и полезни не само за деца над една година и половина, но и за новородени. В тази статия ще говорим за това как да организираме упражнения по фитбол за бебета, какви упражнения могат да се правят на топката, в зависимост от възрастта.

Полезно или вредно?

Въпросът за ползите и опасностите от фитбол за развитието на бебетата няма категоричен отговор. Повечето педиатри са склонни да вярват, че вредата е възможна, ако родителите не следват техниката на гимнастиката, ако прекалено рано започнат да използват гимнастическата топка за тренировка с фъстък. Оптималната възраст, на която можете да започнете такива класове, е възрастта от един месец и половина. До тази възраст е по-добре да се въздържат от различни манипулации и упражнения, за да не се наранят гръбначния стълб и пъпната рана на бебето.

Въпреки това, предимствата на тренировката върху спортната топка значително надвишават няколко недостатъка:

 • спомага за облекчаване на симптомите на мускулна хипертония, които са характерни за почти всяко дете от раждането до 5-6 месеца;
 • укрепени костни и мускулни системи;
 • слабата коремна стена на бебето се засилва, което спомага за предотвратяване или намаляване на появата на колики в кърмачето;
 • развива се вестибуларният апарат, детето по-добре координира движенията;
 • на детето се формира правилното твърдение на краката, правилната поза;
 • подобрява състоянието на нервната система.

За да може бебето да получи максимално количество ползи от упражненията по фитбол, важно е да изберете самата топка.

За деца на възраст 2-3 месеца са подходящи само гладки топки. За 4-5 месеца е напълно възможно да се предложи на бебето за зареждане или гимнастика с текстурирани фитбол с пъпки, ребра - това ще бъде допълнителен масажен ефект.

Размерът на топката също е от значение - ако го купувате не само за бебе, но и за себе си, за да получите бързо физическа форма след раждането, вземете по-голяма топка - 75 см в диаметър. Ако топката е предназначена само за трохите, 45 или 55 см в диаметър ще бъде достатъчно.

Избягвайте fitballs със съмнително качество, които имат силна миризма. Материалите може да не са безопасни - детето може да има тежки алергии, химически изгаряния. Повърхността на добрата и висококачествена фитбол за бебета е неплъзгаща се и дори. Уверете се, че имате ABS маркировка. - това означава, че топката няма да експлодира и няма да се спука по време на употреба - тестовете са преминали, което всъщност казва тази маркировка.

Имате ли вече топка за безопасност? След това се обръщаме към изучаването на технологични класове за деца на възраст под една година.

Общи правила и препоръки

На първо място, родителите трябва да се научат как да избират подходящото време за практикуване с дете - по време на гимнастиката, трохите трябва да спят, да са отпочинали, да са здрави и добре хранени. Въпреки това, не е необходимо да започнете да изпълнявате набор от упражнения веднага след хранене, изчакайте час и половина след хранене и едва след това започнете да практикувате.

Възстановителни упражнения, насочени към стимулиране на мускулите, тонизиране на детето, ободряващо, по-добре е да се прави през първата половина на деня, и е оптимално да се изпълнява успокояващ релаксиращ комплекс от упражнения вечер, точно преди къпане и лягане. Ако не вземете под внимание ориентацията на упражненията, можете да нарушите ежедневието на деня на детето, да влошите съня си, в резултат на което класовете няма да имат полза. Бебето няма да спи достатъчно, ще се почувства уморено.

Необходимо е да се увеличи времето на обучението постепенно - от 3-5 минути до 15-20 минути. Натоварването също трябва да се увеличи разумно - започнете с една или две упражнения, постепенно въведете нови задачи, увеличете времето за тяхното изпълнение.

Силно задържайте детето по време на час, за да не падне от гимнастическата топка и да не се нарани. Ако детето се съпротивлява отчаяно, показва признаци на умора, е непослушно, упражненията също трябва да бъдат спрени - чрез сълзи и прищевки ползите от гимнастиката не могат да бъдат постигнати, без значение колко усилено се опитвате.

Винаги придружавайте урока с забавни и спокойни коментари, четете стихове, пейте песен, това е важно, за да разбере, че детето не е подложено на странен ритуал (който, между другото, може да бъде опасен!), С който се играе. Само тогава бебето ще започне да възприема уроците адекватно и позитивно.

Ако практикувате с голи бебе, не забравяйте да покриете повърхността на фитбол с пелена - така ще бъде по-приятно за бебето. Не забравяйте за безопасността за минута - не оставяйте малката без подкрепа, подкрепа и внимание - падането от фитбол може да бъде много болезнено и травматично.

Техники за провеждане на урока

С бебе от 1,5 до 3 месеца

Това е най-младата възрастова група, участваща във фитбол. За такива деца е важно да се изпълнява гимнастика в най-деликатния нежен режим. Ето защо, експертите препоръчват групи упражнения, насочени към отпускане на мускулите, намаляване на тонуса и предотвратяване на чревни колики. Останалите упражнения, докато бебето не е необходимо.

Релаксиращите упражнения за фитнес топка за деца са много прости в изпълнението.

 • Езда по корема. Поставете бебето на фитболния корем, главата също трябва да се обърне на една буза. Дръжте детето с една ръка зад гърба, втората - с краката. Започнете внимателно да завъртите топката надясно и отляво. Постепенно усложнявайте упражнението, като добавяте люлеене напред-назад, а след това - в кръг. Внимавайте за скорост и амплитуда - детето не трябва да бъде уплашено и разтърсено. Това упражнение улеснява отстраняването на чревни газики, намалява интензивността и честотата на коликите, укрепва коремните мускули.
 • Езда по гърба. Карай по стомаха, отиди на кънки по гърба. Поставете детето на топката с гърба, но така, че главата на трохите да не падне назад. Хванете корема на бебето с едната си ръка, с другата фиксирайте краката. Да започнем с това, че ще бъде доста лесно да се разклати бебето от едната към другата страна, а след това упражнението е усложнено по същия начин като първото. Приемът допринася за формирането на позата, развитието на мускулите на гърба.
 • Футбол за деца. Бебето трябва да се постави на пода, върху специална подложка на гърба. Фитбол се облегна на краката и внимателно бутна стената на топката върху краката на трохите. Рефлексивно, детето ще избута топката, като по този начин развива и укрепва мускулите на краката. Увеличеният тон се дължи на интензивни, но меки движения на екстензора ще намалее.

Избягвайте да скачате упражнения, да карате топката нагоре и надолу. Не седнете на бебето на бебето, все още е твърде рано - гръбнакът не е готов за вертикален товар.

С бебе 4-6 месеца

На тази възраст трябва да комбинирате упражнения за релаксация с упражнения за развитие на мускулен корсет. Това ще помогне на любимите играчки на вашето бебе, той вече е успял да ги получи. Комплексът от упражнения става по-смислен и изисква активно участие от страна на детето.

 • - Вземи играчка. Това е по-сложна версия на ездата върху корема, описан в комплекса за бебета. След като навиваше бебето, правейки кръгови движения по корема, сложи любимата си играчка на пода пред футбола. Хлапето ще я хване, ще държи краката си здраво, фиксира гърба с втората ръка. Стречингът е важен за развитието на странични наклонени мускули, както и за стимулиране на коремните и мускулите и раменния пояс. За да успеят усилията на детето да бъдат увенчани с успех, избутайте фитбол малко далеч от себе си, за да може малкият да достигне играчката и да я прихване здраво с ръце.

"Скокове". Мама седи на пода, захваща фитбола между краката й и я фиксира. Подпомагайки детето под ръцете, тя вдига и спуска краката си на топката, важно е, че трохите отблъснали топката от краката. По-добре е да започнете такова упражнение от 5 месеца, като в същото време е необходимо да се гарантира, че натоварването на цялото тяло на бебето не пада върху краката му.

 • "Подвижна кола". Това е вариант на упражнението "Тачка", обичано от много деца, в което майката само държи краката на бебето с ръце и "ходи" по пода с ръце. Разликата ще бъде, че бебето ще се справи с топката с дръжки, като го бута напред. Упражненията развиват добре ръцете, гърдите, шията и горната част на гърба.

За деца над 6 месеца

За бебета от тази възрастова категория, класовете са още по-сложни, и в допълнение към горните два комплекса, те добавят упражнения за развитие на двигателни умения и сръчност.

 • "Вратар". Ако детето седи самостоятелно, поставете го пред себе си и бутнете топката към него. Задачата на детето е да го хване с две ръце и в идеалния случай да го избута обратно към майка си. Упражнението развива координация и логически способности.
 • "Конни надбягвания". Засадете детето, което вече е започнало да седи, на топката и го задръжте по страните по-близо до мишниците. Първо, леко преместете топката към плячката на детето надясно и наляво, напред и назад. Това ще затопли и подготви мускулите на бедрата и гърба. След това изпълнете движението с фиксиращ скок - упражнение допринася за развитието на мускулите на гърба.
 • "Снежна топка". Това упражнение е за бебета, които са започнали да застават сами. Това ще помогне за разработването на първите стъпки. Поставете детето на топката, помогнете да хванете топката за ушите си. От друга страна, прикрепете топката с крак, така че да не се търкаля напред с голяма скорост. Когато трохите се държат здраво, започнете постепенно да премествате топката напред, разхлабвайки фиксацията с крак. Детето постепенно ще се научи да стъпва на краката зад топката.

Полезни съвети

За да направи продукта възможно най-дълъг, Експертите препоръчват използването на следните препоръки.

 • Дръжте фитбол чисти. Избърсвайте го ежедневно с влажна, чиста кърпа и я измивайте два пъти седмично с бебешки сапун.
 • Не пристъпвайте към по-сложни комплекти упражнения, ако детето все още не е достигнало препоръчителната възраст или не е усвоило упражненията от предишния набор.
 • След клас, отстранете фитбол, където бебето не го вижда. Ако едно ярко и интересно „нещо“ се появи веднъж дневно, то ще бъде по-забавно от обичайната, звъничка играчка.
 • За да постигнете по-ярки резултати от домашното с вашето бебе, комбинирайте упражнения и гимнастика с фитбол с масаж. Трябва да тренирате топката след масаж, когато мускулните групи се затоплят и са готови за допълнително натоварване.
 • Преди практикуването на фитбол е важно да се консултирате с педиатър, за да изключите противопоказания за такива манипулации от дете.

Противопоказания

Не са много противопоказания за практикуване на фитбол, но е необходимо да се запознаете с тях. По-добре е да откажете класове, ако детето:

 • висока температура, зъби;
 • период на възстановяване след болест, тежка слабост;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат, парализа и пареза (изисква специален терапевтичен масаж и комплекс за упражнения);
 • хидроцефалия;
 • голяма пъпна или ингвинална херния (съществува риск от прищипване);
 • вродени сърдечни дефекти (класове са възможни, но само под наблюдението на лекар);
 • ранени наранявания (обучението не е изключено, но само след консултация и назначаване на комплекс с физиотерапевт ортопед).

Отзиви

Много майки отбелязват, че децата възприемат фитбол в първите си класове без много ентусиазъм. Някои се страхуват от него, има някои малки деца, които се страхуват от ярък и огромен обект (и точно така изглежда швейцарската топка на дете). За да принуди крещящото дете да легне на топката, която се страхува, е невъзможно. Това може да причини сериозни нарушения във функционирането на нервната система, в психологическото състояние на детето.

Ако детето не иска да прави нищо със сила. Опитните майки съветват да извадите топката далеч от погледа и да я вземете за 2-3 седмици. Ако реакцията е същата, отново се скрийте и покажете на детето след няколко седмици. Почти всички бебета на половин година вече не се страхуват от фитбол.

Някои майки твърдят, че бебето е много ефективно да се разклаща по фитбол, дори и новородено. За да направи това, майката изважда трохите в ръцете си и седи на топката. Ритмичното люлеене действа като сънотворно, ако, разбира се, родителите не са пламенен противник на морска болест като такава.

Много хора отбелязват, че детето, свикнал от фитбола от раждането до гимнастиката, става по-силно и по-рядко болно. И интересът към голямата топка не изчезва дори и след половин или две години, защото дори учениците обичат да скачат и да седнат на швейцарската топка.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

В следващото видео ще намерите няколко полезни упражнения за дете на фитбол.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве