1 месец 3 месеца

Развитие на детето на 2 месеца

Съдържанието

Бебето активно се разраства и изучава всичко около него и всички органи на бебето се подобряват и развиват. Скарс вече разпознава мама, дава й съзнателна усмивка и я посреща с движения на цялото й тяло. Нека да разберем какво още може да направи два-месечният тот и как родителите могат да помогнат за развитието на бебе на тази възраст.

Физиологични промени

 • На възраст от два месеца, слюнчените жлези започват да работят напълно в бебето. И въпреки че функционирането им не е толкова активно, че да предизвика образуването на голямо количество слюнка, за бебето става по-удобно да смуче гърдите. Освен това, поради по-интимния контакт на устата на бебето и гърдите на майка си, малкият поглъща по-малко въздух, което намалява появата на колики.
 • Храносмилателната система на бебето се развива активно. Бебето от два месеца е по-активно произвеждащо храносмилателни сокове и ензими, развивайки благоприятна микрофлора в червата, променяйки изпражненията.
 • Физиологичният хипертонус започва да избледнява. Първо, тя се спуска в горните крайници и малко по-късно в краката. Пълзящият рефлекс също изчезва - ако сложите ръката си под краката на бебето, лежащо на стомаха, детето вече няма да се отдръпва.
 • До два месеца комуникациите, които бяха в сърцето на децата по време на развитието на плода, започват да се затварят. Промени в кръвната формула на детето.
 • Визията на бебето се подобрява - Бебето вижда всичко по-добре на разстояние 50 сантиметра, но обектите, които се движат бързо, очите на бебето все още не знаят как да го оправят.
 • Детето има най-малко 6 уринирания на ден, а видът на хранене засяга изпражненията на бебето. Бебе, което получава майчино мляко, може да се дефецира от 1 път в няколко дни до 12 пъти на ден, а честотата на екскреция на изпражненията при деца на изкуствени деца е средно 1-4 пъти на ден.
Бебе 2 месеца спи с играчка
Детето започва да формира ежедневна рутина.

Физическо развитие

Височината и теглото на двумесечното бебе могат да варират значително. Едно дете може да расте през втория месец от живота с 3-5 см или да добави само 1 см височина, а това ще бъде стандартен вариант.

Средно за втория месец децата получават около 800 грама тегло, но някои малки могат да спечелят по-малко, а други - повече. Средното увеличение на обема на гръдния кош е 2 сантиметра, а обиколката на главата е 1,5 сантиметра.

Ако се съмнявате и се тревожите, открийте граничните показатели на основните физически параметри на развитието на детето, които отбелязахме в таблицата:

индикатор

Средната стойност от 2 месеца

Момчета за 2-3 месеца

Момичета за 2-3 месеца

тегло

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

растеж

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 cm

53-61.1 cm

Обиколка на главата

38,3-39,1 cm

36.8-41.5 cm

35.8-40.7 cm

Обиколката на гърдите

37.8-38.3 cm

35,7-40,8 cm

35,6-39,9 cm

Недостатъчно увеличаване на теглото (ако едно 2-месечно момче тежи по-малко от 4,3 kg, а едно момиче тежи по-малко от 3,9 g) трябва да бъде причина да се консултирате с педиатър. Загрижеността трябва да предизвика твърде голямо увеличение на обиколката на главата - това е добра причина да се покажат трохите на невролог, за да се отстранят проблемите с изтичането на цереброспиналната течност.

Бебе 2 месеца в ръцете на лекар
Следвайте динамиката на развитието на бебето и се консултирайте с педиатър

Какво бебе може?

 • Двумесечната троха се среща със съзнателна усмивка на нежната реч и игри на майка си.Обхватът на емоциите на бебето става много обширен - бебето може да се радва, да се обиди, да се възмущава, безшумно да се смее, флиртува, да привлича внимание и да протестира срещу действията на възрастен.
 • Благодарение на подобряването на функцията на очните мускули и увеличаването на способността за концентриране, външният вид на трохите на тази възраст е станал изучаван и внимателен. Бебето разпознава лицето на майката и внимателно го проучва. Трохите също са привлечени от различни светли предмети. Фиксира погледа си върху тях, когато те са все още неподвижни и когато бавно се движат в пространството.
 • Бебето е по-добре да разпознава различни звуци, като в същото време отличава гласа на майката и обръща главата си върху него.
 • На мястото на корема, трохите вдигат главата си по-уверено и могат да го държат за около минута. В същото време раменният пояс на бебето се отделя от повърхността. Точно толкова дълго бебето може вече да държи главата си, когато майката я държи вертикално в ръцете си.
 • Ходенето на 2-месечно бебе е станало по-силно и по-често. Звуците, направени от бебето, стават по-ясни. Те са предимно гласни - "е", "и", "у", "о", "а".
 • Ако поставите пръстите или играчките си в дланите на карапуз от 2 месеца, бебето ще ги възприеме рефлексивно.
 • Легнал на една страна, трохичката вече се бе научила да се превръща в позиция на гърба.
 • Детето започва да разбира някои причинно-следствени връзки. Например, бебето вече е осъзнало, че плачът му е причина за появата на майка наблизо. На тази възраст, с помощта на плач, бебето разказва на родителите за дискомфорт.
Дете на 2 месеца
На 2 месеца детето вече вече съзнателно се усмихва

Класове за развитие

За да стимулират физическото развитие на бебето, родителите трябва да използват:

 • Масаж и лека гимнастика.
 • Въздушни бани. Трохите трябва да се поставят на масата за преобличане и напълно да се съблекат, оставяйки да лежат без дрехи. Започнете с 1 минута такава баня и след това постепенно увеличете продължителността до 10 минути.
 • Ходене на чист въздух за 2-4 часа дневно (продължителността зависи от метеорологичните условия).
 • Честото поставяне върху коремче, че детето е обучено да държи глава.

Носете бебето в ръцете си, като го държите с "колона", показвайки околните предмети и запознавайки бебето с други хора. Нека детето ви изследва лицата и гласовете на възрастни и други деца. Дайте възможност на бебето да изследва собственото си тяло, както и лицето на родителите чрез докосване.

Дете в позицията на колоната
Много деца се успокояват по-бързо в позицията на колоната

За да се научи детето да държи предмети, да подобрява тактилната чувствителност и моторните умения, редовно в него се поставят малки топки от различни материали (дърво, гума, пластмаса и др.) С различни тегла. Такива топки могат да бъдат меки и твърди, гладки или релефни. Трябва да поставите предмети в отворените ръце на детето и да се уверите, че захващането им рефлексивно ги хваща. Топките могат да бъдат вързани към панделките и да ги спуснат на детето, а когато бебето сграбчи предмети, ги дръпнете към себе си, като по този начин ги насърчите да вземат топките по-силно. Топки могат да бъдат заменени с пръчици (гладки или оребрени) и лайнери от различни тъкани.

Опитайте се да направите упражнение “Ето подарък за бебе”, което Татяна Лазарева показва в следващото видео.

За развитието на слуха на бебето си струва да се използва тиха класическа музика, дрънкалки и звънци. Поставете бебето на гърба, вземете камбаната в ръката си и, като я държите на 60-70 сантиметра от гърдите на бебето, направете няколко камбани. След като изчакате звукът да изчезне, направете още две или три камбани. Можете също да завържете въдицата с камбаната и да я преместите, като стимулирате бебето да потърси източника на звук. Такова обучение на слуха може да се извършва няколко пъти на ден, но след 3-4 дни тренировка си струва да си вземеш почивка за една седмица.

За да стимулирате органа на зрението, носете дребни дрехи за детето си и обградете бебето с предмети с различни цветове. Поставете ярки играчки над детското креватче около 50 сантиметра от детето. Оскъдността не само ще ги погледне, но и ще започне да се опитва да грабне.

Провеждайте своеобразен диалог с бебето, копирайки ходенето на карапуза. Детето ще се чува от страна и ще се повтаря след теб, като същевременно тренира артикулация и реч. Децата също го харесват много, когато майката имитира животински звуци (мяу, моо).

След като въведете бебето с редовен масаж, опитайте да използвате предмети, които могат да се разточват около тялото на бебето, например гладки пръчици, малки топчета, моливи. Ако вземете голям обект за такъв масаж, преобърнете го само на гърба на бебето, а малките предмети могат да се използват за инсултиране на цялото тяло на детето.

Масаж на бебешки пети 2 месеца
Масажът активира мозъчните клетки и насърчава развитието на детето.

За “самомасаж” можете да разпръснете зърната (просо, ориз, елда, боб) върху масата за подмяна и да сложите бебето назад. Ако трохите на трохите все още не са много сръчни и не могат да хванат зърната, можете да разпространявате трохи върху крупата и корема. Движейки се на такъв материал за масаж, детето ще развие тактилна чувствителност.

Дневна рутина

Много бебета на възраст от два месеца имат своя собствена ежедневна практика. Важно е родителите да вземат предвид биоритмите на бебето и да коригират основните режими за тях (разходки, дейности за развитие, къпане).

По-голямата част от деня двумесечно бебе прекарва в сън. Бебето спи през нощта около 11 часа, а през деня 4 пъти за 1,5-2 часа. Също така ще бъде норма, ако няколко дневни сънища продължат до 3 часа, а останалите ще бъдат много кратки (половин час). Периодите на събуждане в тази възраст все още не са трайни. Средно 4 от тях са с продължителност от 1 до 1.5 часа.

Броят на храненията за 2 месеца е 6-7, а интервалът между тях е около 3 часа. Няма никаква нощна почивка в тази възраст при храненията, докато през нощта храненето на бебето не се събужда напълно.

грижа

Едно двумесечно малко дете не трябва да се оставя на мира - нека бебето винаги да бъде под наблюдението на възрастен. Когато се грижите за бебето, трябва да измивате детето ежедневно, като триете очите, носа, ушите и лицето си. Те измиват бебето под течаща вода след всяко отделяне на изпражненията и след няколко уриниране.

Ежедневното къпане на дете за 2 месеца трябва да продължи 5 минути във вода при температура 36-37 градуса.

Главата на 2-месечно бебе се измива два или три пъти седмично.

Бебето за къпане след 2 месеца
Към водата за къпане могат да се добавят различни билки.

храна

Най-добрата храна за бебе на 2 месеца се счита за майчино мляко. Тя осигурява на бебето необходимите хранителни вещества и се променя едновременно с растежа на бебето. Най-добрият вариант за кърмене се нарича хранене при поискване, когато трохите се прилагат толкова пъти, колкото е необходимо.

Бебето може да се нанася до четири пъти на час, за да смуче няколко минути и напълно да изяде млякото на майка ми с интервал от 40 минути до 2 и половина часа. Дете от два месеца обикновено винаги пита гърдата при събуждане и заспиване. През нощта детето се прилага предимно от 3 до 8 часа сутринта.

Кърменето на 2 месеца
Кърменето - най-добрата бебешка храна

Но за изкуствено хранене на децата има строги правила. Ако детето е хранено със сместа, тогава за да изчисли дневния обем храна, теглото на трохите се разделя на 6. След като научи общия обем на сместа на ден, той се разделя на броя на храненията (6-8). Средно, едно дете на тази възраст яде 900 g от сместа на ден - т.е. приблизително 130 g на хранене, ако се хранят 7.

Чести проблеми

 1. крампи. Въпреки съзряването на храносмилателния тракт, много бебета на два месеца все още страдат от колики. За да се предотврати дискомфорт и болка, педиатрите препоръчват използването на физически методи - пазете трохите след хранене, разпространете бебето по корема преди хранене, вземете паузи в смучене, давайки възможност за задуване на въздуха.
 2. Млечница на устата. Този проблем може да възникне при бебета поради инфекция с Candida от майката или с намален имунитет.Забелязвайки бял цвят в устата на бебето, бебето трябва да се покаже на лекаря.
 3. Пронизваща топлина. Прегряването на детето води до неговото възникване, а правилната хигиена и облекло за времето ще послужат за предотвратяване на такъв проблем. За бързо отстраняване на появяващата се бодлива топлина, добавете екстракт от лайка или отвара от дъбова кора към водата за къпане.
 4. Обрив от пелени. Тяхната поява е свързана с рядка смяна на пелените, лошо излугване и редки въздушни бани.
 5. Обрив на лицето. На 2-месечна възраст, тя често се свързва с отстраняването на майчините хормони от тялото на кърмачето от млякото. Подобен обрив изчезва самостоятелно с 3 месеца и не е необходимо да се лекува, препоръчва се само да се къпе в отвара от билки.

За да се намали мускулния тонус в ръцете ви, препоръчваме масаж на 2 месеца, което е показано в следващия клип на Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия.

1 месец 3 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве