6 месеца 8 месеца

Развитие на детето на 7 месеца

Съдържанието

Родителите на седеммесечно дете забелязват промени в бебето буквално всеки ден. Това не е безпомощното новородено, което може само да лъже, да спи, да яде и да плаче. До седем месеца бебето е нараснало значително и вече е пълноправен член на семейството. Той комуникира много, много се движи, не яде само майчиното мляко и постоянно научава нови умения. Какво е научил бебето на възраст от седем месеца и как родителите могат да стимулират по-нататъшното развитие на детето?

Мама с бебе 7 месеца
Родителската любов е най-важният фактор в пълното психологическо развитие на детето.

Физиологични промени

 • Мускулите на детето стават все по-силни, позволявайки на бебето да държи тялото в седнало положение на възраст 7 месеца и пълзи, а също и да стои, задържайки опората.
 • Развитието на дясното полукълбо е по-интензивно, така че детето често може да използва не дясната си ръка, а лявата си, но това съвсем не е знак, че детето ще бъде левичар.
 • Бебето има 7 месеца вече напълно оформена визия и слух. Трохичката се превръща дори в отговор на нисък звук и перфектно вижда предмети, които се движат бързо.
 • На възраст от седем месеца много бебета имат първите си зъби. Някои от родителите на детето могат да забележат само един от долните резци, а при някои бебета вече са се появили два предни долни зъба, а горните са на път да се „излюпят”.
 • Във връзка с въвеждането на допълнителни храни, столът на бебето се променя - става все по-рядък (обикновено веднъж на ден) и дебел, а миризмата му е по-остра.
Бебе 7 месеца
Дете на 7 месеца може да седне, да пълзи и да стои, като се държи за подкрепата

Физическо развитие

Въпреки че развитието на всяко бебе се осъществява със свое собствено темпо, въз основа на представянето на всички деца на определена възраст, са определени границите на нормата, излишъкът от които нагоре и надолу е причина да се консултирате с педиатър. Основните показатели за бебета 7 месеца (средни и граници), събрани в таблицата:

индикатор

Средно 7 месеца

Момчета за 7-8 месеца

Момичета на 7-8 месеца

тегло

7600-8300 g

6700-10300 g

6000-9800 g

растеж

67,3-69,2 cm

64.8-73.5 cm

62,7-71,9 cm

Обиколка на главата

42,8-44 cm

41,5-46,4 cm

40.2-45.5 cm

Обиколката на гърдите

44.6-45.5 cm

42,5-48,9 cm

42,7-47,2 cm

Седмият месец от живота носи на бебето наддаване на тегло около 600 грама, а височината - от 1,5 до 2 сантиметра. Обиколката на главата на бебето, както и обиколката на гърдата, става повече от 0.5 см. В същото време, отбелязваме, че обиколката на гръдния кош при здрави деца на 7 месеца винаги надвишава обиколката на главата.

Момиче 7 месеца
Внимавайте не само за спазването на нормата, но и за динамиката на развитието на детето

Какво бебе може?

 • Деца от седем месеца вече са големи седящи и пълзящи. Въпреки това, някои деца вече се опитват да седнат сами, но това умение все още не е достъпно за повечето карапузи. Бебетата от седем месеца пълзят по различни начини - някой се движи по корема, някой успява да пълзи само назад и някой се изправя на четири крака и се движи бързо, пренареждайки краката и ръцете.
 • Много от върховете на тази възраст вече могат да стоят, държащи с две ръце за силна подкрепа. Някои бебета дори стъпват на краката си, правейки първите несигурни стъпки на подкрепата. В същото време детето се е научило да се изправя, като се дърпа за подкрепата, но все още не може да се отпусне и призовава родителите си.
 • Седеммесечно бебе вече държи добре различни предмети в ръцете си, дори ако играчката има неправилна форма. Бебе на тази възраст може да се занимава дълго с играчки. Детето разкрива с интерес своите имоти, затваря и отваря, хвърля, премества, вкусва и извършва други действия.
 • Седеммесечно бебе проучва нови вкусове, изпробвайки допълнителни храни. Детето е научило не само да яде от лъжица, но и да пие от чаша, нека самата чаша да помогне на възрастния да го задържи за известно време. Но бебето на тази възраст вече е напълно способно да държи бутилката сама, и ако падне, тя може да я вдигне.
 • Детето разбира речта на родителите. По искане на бебето може да покаже някои части на тялото и познати предмети, които са на едно и също място. Детето осъзна, че скритият обект не изчезва завинаги, а просто не се вижда. Също така, бебето знае името ви и имената на местните хора. Повечето бебета са обвързани с майка си и могат да се разпаднат от сълзи.
 • Млякото на бебетата става по-сложно, трохите изричат ​​все повече и повече срички и много от тях бебето произнася по смислен начин.
Бебето се усмихва 7 месеца
Повечето от критериите са само показателни за развитието на трохите, не ги приемайте прекалено сериозно.

Когато се определя дали детето е достатъчно развито на възраст от седем месеца, родителите трябва да разберат, че всяко бебе се развива според личния си график, но има умения, които бебето определено трябва да присъства в продължение на 7 месеца.

Следните точки трябва да бъдат причина за посещение на педиатър:

 • Бебето не се преобръща.
 • Не седнете сами.
 • Не изследва предмети, използващи устата.
 • Не изваждайте играчката на масата.
 • Не гледайте движещата се играчка.
 • Не се произнася срички.
 • Не привлича вниманието на мама и не разкрива емоции при общуване с мама.

Гледайте следното видео на Лариса Свиридова за развитието на бебето след 7 месеца. Ще научите какво е особено важно за психологическото развитие на трохите.

Класове за развитие

Насърчавайте пълзящото бебе, защото този етап на развитие се счита за много важен. Нека бебето има удобни дрехи и възможност да опита ръката си на пода. Помогнете на трохите, излагайки любимите си играчки и превръщайки ги в постижима цел.

Как да защитим трохите в тези важни моменти, вижте прехвърлянето на Е. Комаровски.

 • За развитието на координацията, сложи бебето на крака и се разклаща, а татко може да хвърля бебето нагоре и надолу.
 • Предложете на детето да дърпа „въжето“, като взема ярък шал за такава игра.
 • Скрийте играчката под одеялото пред детето и го накарайте да я намери. Също така, бебето ще се наслаждава на гледане на малки играчки "скрий" в дланта на ръката си.
 • Научете детето си да сочи с пръст обекта, който звучи, да махнете „чао“ и да пляскате с ръце. Нека дадем на бебето разбираеми задачи, например, покажете мечка, отворете кутия или вземете лъжица. Представете бебето с думата "не", но тя трябва да се прилага само за реални опасности.
 • Включете бебешката музика на различни темпове и ще забележите, че с бавни мелодии детето ще се успокои и с бърз ритъм ще започне да танцува.
 • Не пропускайте възможността да развиете фини двигателни умения на бебето. За класове можете да използвате домашно приготвени торби с различни пълнежи, бои за пръсти, игри с пръсти ("кози рог", "четирийсет кина"), играчки с копчета и много други неща, които едно дете може да усети, натиснете, дръпнете, докоснете и компресирайте.
 • Продължете да казвате на детето си за всичко, което правите, за да увеличите детския речник. Обадете се на играчките, които показват бебето. Винаги извиквайте бебето по име и показвайте снимки на роднини, изказвайки имената им.
 • Ходете с бебето не само по време на периода, когато бебето трябва да заспи, но и по време на будност, за да може бебето да наблюдава природата.
 • Можете да използвате за класове с малка карта Doman.
 • Вземи бебешки бебешки книги, които ще бъдат дебели страници.Нека детето превърне страницата сам в себе си и погледнете ярки картини, докато четете тези стихове по това време.
 • Представете бебето си с други деца, като ги поканите да посетят или говорят на разходки. Нека децата се наблюдават.
 • Когато се къпете, добавете няколко играчки към банята, които могат да плуват.

От видеото до SvitMam. TV ще научите защо пълзенето е много важно за физическото развитие на детето. Правете упражнения с бебето и се насладете на неговия успех.

.

грижа

Всяка сутрин 7-месечно бебе започва с хигиенни процедури. Трохи се измиват, почистват, ако е необходимо, носа и ушите, изрязват се невен, гребен, четкат зъби (дори и да не съществуват). Ежедневната вечерна баня вече е навик и помага на бебето да се отпусне преди нощната почивка.

Разширява се комплексът от гимнастически упражнения на седем месеца. Можете да помогнете на детето си да се изправи на краката си, да се огъне и разгъне краката на бебето в позицията на гърба си, да обърне бебето в различни посоки, да държи ръката му, да прави упражнения за развитие на координацията и много други. В тази гимнастика и масаж обикновено се извършва сутрин.

Веднага след като бебето се е научило да седи уверено, можете да въведете бебето в саксията, но не е необходимо да хранят специални илюзии за скоростта на развитието му (пикочния мехур и червата се контролират от децата до 18 месеца и дори по-късно), както и детето е принудено да седи там дълго време. Нека бебето е в пота за до 10 минути, и е най-добре да изберете времето след сън за засаждане.

Бебето 7 месеца в пота
От 7 месеца вече можете да започнете да преподавате трохите на саксията

Дневна рутина

Деца 7 месеца спят около 15 часа на ден, докато някои деца продължават да спят три пъти на ден, а някои малки вече са преминали на двудневна дрямка. Продължителността на нощния сън е 9-10 часа, а през деня е около 5 часа. При 3-часово заспиване в следобедните часове, като правило, един от периодите на почивка е по-дълъг, а другите два са по-къси (до един час).

Ходенето с 7-месечно бебе се препоръчва два пъти на ден в продължение на 2 часа. Само при неблагоприятни метеорологични условия, като силен дъжд, силен студ или вятър, можете да останете с малките у дома. При топло лятно време бебето може да прекара до 6 часа на ден на улицата. Можете да планирате разходка за дневни бебешки сънища или така, че детето да е будно за известно време отвън.

Храната на седеммесечно бебе включва 5 хранения, между които отнема 3 и половина до 4 часа. Количеството храна, от което детето се нуждае 7 месеца на ден, се изчислява въз основа на теглото на бебето. Тялото на бебето трябва да се раздели на 8. Полученото количество храна се разделя на броя на храненията. Средно едно дете на седем месеца се храни с 1000-1100 мл храна на ден. Сервиране на храна е приблизително 200-220 мл.

При кърмене детето се нанася на гърдата около 7-10 пъти през деня и 2 до 4 пъти през нощта (обикновено сутрин). Кърмените бебета на седеммесечна възраст получават хранителни групи като зеленчуци, зърнени храни и плодове. Започнете да влизате в диетата на растително масло, като я добавяте към пюре от зеленчуци. Менюто на бебета-ismostennikov се разширява поради появата в него на извара, плодов сок, жълтък, сладкиши и бисквити. Прочетете повече в статията бебешко меню на 7 месеца.

Бебето 7 месеца пие кърма
Основата на диетата на бебето на 7 месеца е майчиното мляко или смес
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Всеки ден със седеммесечно бебе е забавно и интересно. Разбира се, режимът на всяко дете ще бъде индивидуален за 7 месеца, но за да си представим как може да изглежда дневният режим на дете на тази възраст, ние предлагаме следния пример:

7: 00

Разливане.

Първото хранене, при което бебето получава кърма или формула.

Хигиенни процедури.

Будността.

9: 30

Футбол.

10: 30

Второто хранене, в което децата кърмят, получават каша, а трохите изкуствени добавят масло.

Период на будност.

12: 00

Разходка, през която трохите имат първия дневен сън на чист въздух.

14: 00

Върнете се у дома.

Третото хранене, по време на което децата, независимо от вида на хранене, получават зеленчуково пюре с растително масло, но към изкуствените деца се добавят плодов сок и жълтък.

15: 00

Периодът на будност и образователни игри.

16: 00

Разходка, по време на която детето има сън втори ден на чист въздух.

18: 00

Върнете се у дома

Четвъртото хранене, което при кърмените бебета включва плодово пюре и кърма, и бебета, хранени с бутилка, извара, плодово пюре, бисквити и смес.

Будността.

21: 00

Къпане.

Петото хранене, по време на което бебето получава кърма или формула.

Легнал на нощен сън.

Нощно време

Кърмещите бебета в съня се нанасят няколко пъти на гърдата, децата-изкуствени най-често не се събуждат за хранене.

Един обикновен ден с дете, можете да променяте тонизиращия масаж. Техника на изпълнение, вижте следващия клип на Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия.

Чести проблеми

 1. Страх от непознати. Седеммесечните деца вече ясно разграничават познати хора и непознати и могат да реагират отрицателно на непознат. Така че не оставяйте бебето насаме с някой непознат за него. В желанието си да запознае бебето с някого, да остане близо, да вземе бебето в ръцете си и да го задържи, докато бебето не се чувства удобно в ситуацията и да разбере, че непознатият не е опасен.
 2. Проблемите заспиват и спят. Много тотали поради повишената физическа активност през деня започват да спят по-лошо през нощта, а поставянето на бебето става проблематично. При полагането ще ви помогне да създадете ритуал. Ежедневно с детето се извършват същите действия преди лягане, което ще създаде бебето за нощна почивка.
 3. Отказ от прикорма. Много деца, особено онези, които преди това са яли само майчино мляко, отказват непознати продукти, без да искат да опитат картофено пюре или течна каша с любов, приготвена от майка. Принуждаването на дете да опита нова храна е неприемливо. Не настоявайте, давайте на детето гърда и в крайна сметка отново предлагайте ново ястие. Ако детето категорично отказва да каша и овесена каша, помислете за възможността за въвеждане на педагогическо хранене.
 4. Болка и дискомфорт по време на зъби. Децата реагират на появата на зъбите по различни начини. При някои бебета, родителите научават за зъба едва след като надникнат в устата, но при много бебета, външният вид на всеки зъб е придружен от повишено слюнчене, зачервяване на венците и тяхното подуване. Често температурата на детето се повишава и изпражненията могат да бъдат нарушени. Охладените зъби, анестетични гелове, антипиретични лекарства помагат да се справят с дискомфорта.

Основното, от което бебето се нуждае, е любовта на родителите. Прекарайте интересно време и се насладете на съвместните дейности. Играйте с детето, въз основа на уроците по метода на О. Теплякова - експерт по интелектуално развитие.

6 месеца 8 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве