8 месеца 10 месеца

Развитие на децата на 9 месеца

Съдържанието

Деветмесечно дете вече не може да се нарича безпомощно. Трохичката се движи самостоятелно из стаята, изразява отношението си към различни събития, активно общува с родителите си. Какво е научил бебето до 9-месечна възраст, как родителите трябва да определят дали се развива нормално и как да помогнат в бъдеще развитие?

Физиологични промени

 • Тялото на бебето се подготвя активно да ходи. Укрепва мускулите на раменете и бедрата, както и на сухожилието, развива нервно-мускулна координация.
 • Сетивните органи на детето вече са добре развити. Детето е подобрило слуховото възприятие, така че сега детето не само може да чуе звуци от съседната стая, но и да сравни това, което е чул с неговото знание. Например, след като е чул звуците на саксии и чинии, бебето ще разбере, че скоро ще обядва.
 • Активно се развива и емоционалната сфера. - трохите с външния си вид показват такива емоции като радост, скръб, удоволствие, негодувание и др.
 • Много 9-месечни бебета започват да правят вторични резци. Първо, те се появяват на горната челюст, а малко по-късно - на долната челюст. В същото време се развиват челюстите на бебето, така че трохите постоянно трябва да предложат нещо за дъвчене.
Бебето пълзи на 9 месеца с майка си
Насърчавайте пълзенето на 9 месеца: укрепва гърба на трохите

Физическо развитие

През деветия месец от живота, бебето печели около 500 грама, растежът му е удължен с 1,5 сантиметра, а обиколката на главата и гърдите става по-голяма с 0,5-1 сантиметра.

Всички родители разбират, че децата се развиват според индивидуалния си график, но за да се определи дали степента на развитие на трохите е нормална и дали има някакви отклонения, които да предупреждават, лекарите се ръководят от средните данни за физическите показатели за деца на същата възраст. Също така за всяка възраст има гранични показатели - излишъкът им трябва да бъде причина за изследване на дете. Основните параметри на физическото развитие на децата от 9 месеца, които сме събрали в тази таблица:

индикатор

Средна стойност 9 месеца

Момчета за 9-10 месеца

Момичета 9-10 месеца

тегло

8200-8900 g

7100-11000 g

6500-10500 g

растеж

70,1-72 cm

67,5-76,5 cm

65,3-75 cm

Обиколка на главата

43,8-45 cm

42,5-47,5 cm

41.2-46.5 cm

Обиколката на гърдите

46,6-47,2 cm

44.4-50.8 cm

44.5-49.3 cm

Можете да се насладите на масаж, техниката на който във видеото е показан от Николай Никонов - водещият лекар и масажист в Русия.

Какво бебе може?

 • Детето се движи много и с удоволствие обединява уменията, които вече е придобил. Бебето пълзи бързо в различни посоки и го прави предимно на четири крака. Също така, бебето лесно се издига на краката си, държейки се за нещо трайно, и дори може да прескочи с краката си, държейки се за подкрепата и да прави допълнителни стъпки.
 • Когато детето лъже, той може да седи сам, а когато седне, лягай. Също така, бебето вече знае как да седне и от постоянна позиция. Някои деца на тази възраст се опитват да застанат сами и дори да направят първите стъпки без подкрепа.
 • Деветмесечният селянин умело манипулира собствените си ръце. При лечението на предмети и игри, детето имитира други деца и близки възрастни. Бебето може да извади играчките от кутиите и да ги скрие обратно, да извади играчки от други, да търкалят коли, да разкъсват или да смазват хартиения лист, да показват части от тялото.
 • Много деца от 9 месеца започват да вземат дребни предмети не с цяла длан, а само с два пръста.
 • Трохите обичат да слушат музика и да танцуват с нея, да крачат и да пляскат с длани.
 • Чувайки името му, детето ще се обърне или ще пълзи към майка си. По искане фъстъците могат да търсят познати предмети, да стават, да лежат, да хвърлят играчка, да го вземат от ръцете на възрастен и да извършват други действия, които са му показали по-рано.
 • Бебетата по време на будност са силни и емоционални. Детето често повтаря срички за възрастни, опитвайки се да ги имитира.
 • Оскъдната вече може да мами и да се опита да манипулира мама.
9-месечно бебе седи на стола
На 9 месеца бебето вече е много добро в контролирането на тялото си

Някои от бебетата се развиват по-бързо от връстниците си, а някои от уменията се появяват по-късно, отколкото при деца на същата възраст. В същото време има умения, които трябва да бъдат в деветмесечно бебе. Трябва да покажете трохите на лекаря, ако дете на тази възраст:

 • Не поддържа баланса в седнало положение.
 • Не се обръща и не се промъква напред.
 • Не се опитвайте да махнете капачката и да пиете от чашата.
 • Не бийте една играчка на друга.
 • Не повтаря срички за възрастни.
 • Не се колебайте на непознати и не се страхувайте от непознати.
 • Не се ядосвайте, ако отнемете играчката.
Консултация с лекар на детето 9 месеца
Говорете с Вашия лекар за симптомите, които ви притесняват.

Класове за развитие

 • За развитието на пръстите, предложи на детето да играе с боб, бутони, камъчета, ядки. Нека бебето ги докосне и ги излее в контейнера с химикалки, лъжица или лъжичка. За него няма да е по-малко интересно да налива вода в различни контейнери.
 • Използвайте за игри с 9-месечни бебешки бои и солено тесто. Можете също така да рисувате в плочките на банята. Завържете тестото от тестото и изстискайте боб или камъчета в тях, като им предложите да ги извадят.
 • Поставете играчките с главата надолу пред бебето и изчакайте детето да разбере какво не е наред с тях.
 • Играйте с фъстъците в „дамите“, навийте топката, съберете пирамида, направете кули от кубчета, скрийте играчките под одеялото. Такива игри са много популярни при дете от тази възраст.
 • Покажете на детето си как може да се съблича. Нека детето се научи да свали чорапите и шапката си, да отвори ципа на сакото, да извади ръцете си от ръкавите.
 • Играй с бебето, имитирайки ситуацията, сякаш телефонът иззвъня. Вземете телефона и кажете кратките фрази "здравей", "какво правите?", "Как сте?" След това дайте телефона на детето и да предложите „да говорите“. Скоро бебето ще разбере как да говори по телефона.
 • Тъй като бебето на 9-месечна възраст обича други деца, създавайте ситуации, в които трохите могат да ги гледат и да играят. Поканете приятели с деца, се сприятели с други деца и майки на детската площадка.
Бебе 9 месеца играе игри
Играйте с детето и игри, които обучават емоциите на детето

За игрите, които са от значение за 9 месеца, вижте видеото на Анна Нахлупина.

грижа

Ежедневни процедури за 9-месечно дете са миене, измиване, къпане, миене на зъби, засаждане на саксия, почистване на ушите, рязане на нокти, гребене и други хигиенни манипулации. Препоръчително е да си миете зъбите на бебето два пъти дневно с помощта на специална гумена четка.

Децата от девет месеца продължават да се втвърдяват, без да забравят постепенните и систематични процедури. Необходимо е да се проветри помещението преди съня на детето, и ако трохите заспи с отворен прозорец, то трябва да се затвори половин час преди събуждане. Такива видове все още са релевантни. закалкакато слънчеви бани, избърсване, въздушно къпане и къпане.

От 9-месечна възраст, изливането на краката може да се добави към темпериращите процедури. Започнете с температура на водата от + 30 ° и постепенно я понижете с градус на ден, докато достигнете студена вода (+ 20 ° + 24 °). Когато бебето свикне с студените душове, можете да започнете да провеждате контрастна процедура, като използвате първата топла вода (+ 36 °) и след това студена (+ 20 °).

Дневна рутина

Детето може вече да е будно за дълго време, изучавайки всичко наоколо. През нощта 9-месечно бебе често спи без да се събужда.Общата продължителност на съня за дете на тази възраст е до 15 часа. Нощният сън продължава средно 10 часа, а през деня детето спи два пъти за 1.5-2.5 часа.

Ходенето с дете на възраст девет месеца трябва да бъде два пъти дневно - сутрин (приблизително 10-11 часа) и следобед (приблизително 16-17 часа). Ако времето е добро, двата следобеда трябва да се подредят по време на разходката. През лятото се препоръчва да прекарвате повече време на открито, да използвате чист въздух и да спите, да изучавате природата и да се втвърдявате.

Момичето седи на 9 месеца
Всяко дете е индивидуално, дадените норми и ежедневието са само насока.

Когато детето е будно, предлагайте дейностите на трохите в съответствие с времето на деня и настроението на детето. Сутрин се предпочитат гимнастика и забавни екшън игри, а четенето и гледането на снимки трябва да се оставят за известно време преди лягане.

Храненето на 9-месечно бебе осигурява 5 хранения. Пробивът между тях е от 3.5 до 4 часа. Детето трябва да се храни приблизително по едно и също време, но не трябва да бърза и да се насилва. Кърмените бебета получават майчино мляко при първото хранене сутрин, преди лягане и след събуждане, през нощта, а също и през нощта. Изкуствено хранените бебета продължават да получават адаптираната храна при първото и петото хранене.

Вече има много храни в бебешкото меню. На 9-месечна възраст кърмените бебета започват да дават извара, ферментирало мляко, жълтък и млечна каша. Изкуствените деца вече са запознати с тези продукти, така че тяхната диета в тази възраст се разширява само чрез нови комбинации от вече въведени продукти.

Общото количество храна за деветмесечно бебе, което той яде на ден, се определя чрез разделяне на телесното тегло на карапуз на 9. Средно децата от тази възраст ядат от 1000 до 1200 мл храна на ден, което е около 200-240 мл храна на хранене.

Прочетете повече за трохите в статията бебешко меню на 9 месеца.

Кърмене 9 месеца
Ако е възможно, продължете да кърмите поне 1,5 години
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Всеки ден с бебе на възраст от 9 месеца е пълен с интересни моменти. От само себе си се разбира, че различните деца ще имат различен дневен режим, но за да разберем как може да бъде, ние предлагаме приблизително ежедневие с деветмесечно бебе:

7: 00

Пробуждане.

Първото хранене, по време на което бебето получава или кърмата или формулата.

7: 30

Хигиенни процедури.

8: 00

Период на будност.

9: 00

Футбол.

11: 00

Второто хранене, при което детето получава овесена каша, масло, жълтък и плодово пюре.

12: 00

Разходка, част от която детето спи на чист въздух.

14: 30

Третото хранене, по време на което бебетата с всякакъв вид хранене получават зеленчуци, месо, растително масло, хляб и сок от плодове.

15: 00

Период на будност с образователни игри.

16: 00

Разходка, част от която бебето спи за втори път на чист въздух.

18: 30

Четвъртото хранене, включително плодово пюре, бисквити, извара и млечни напитки.

19: 00

Период на будност със спокойни игри.

21: 30

Къпане.

22: 00

Петото хранене, по време на което бебето получава мляко или формула.

Подготовка за нощен сън и легнало положение.

Нощно време

Кърмените бебета се прилагат в гърдите на майката в съня няколко пъти, а изкуствените деца спят без да се събудят за хранене.

Чести проблеми

 1. Страх от непознати. Това е абсолютно нормална реакция на 9-месечно дете. В присъствието на непознати, децата на тази възраст се отвръщат от тях, плачат и стигат до майка си. Също така, нормата за бебета 9 месеца е отрицателна реакция по време на грижите за майката.
 2. Болка, треска или други негативни реакции на зъбите. Доста често зъбите при кърмачета се режат с появата на такива симптоми. За тяхното облекчение родителите използват охлаждащи гелове, тестери, антипиретични лекарства.
 3. Неуспех да опитате примамка. Много деца предпочитат майчиното мляко за различни допълнителни храни, което е много разочароващо и тревожно за родителите. Принуждаването на трохичката да се опита да привлече със сила е невъзможно, но не бива да спирате да предлагате и нова храна. Експериментирайте с вкусовете и външния вид на храната, а също така се уверете, че бебето е гладно и стаята не е твърде гореща.

Относно важните нюанси на детското развитие на 9-ия месец вижте следното видео.

Съвети за родителите

 • Позволете на бебето 9 месеца да развият независимост. Дайте на бебето супена лъжичка при хранене на бебето. Нека детето се опита да се измие, свали дрехите си, избере играчка или книга, с която иска да играе.
 • Гледайте стойката на вашето бебе, докато седите. Е, ако бебето ще седне в специален стол, в който гръбнака му няма да се наведе.
 • Внимавайте за максималната безопасност на детето. Скрийте и премахнете всички опасни предмети, които бебето може да достигне. Да предположим, че на ръба на масата няма ножове и чаши горещ чай, всички гнезда са затворени с тапи, а кутии и буркани от битова химия са скрити под ключалката.
 • Децата на тази възраст обичат да помагат на майка си, така че можете да дадете на детето парцал по време на прибиране на реколтата и черпак по време на готвене.
 • Във всяка стая, в която бебето прекарва време, създайте място за играчки или други предмети, с които детето може да играе. За детски книги оборудвайте нисък рафт, за да може бебето да си избере книга. Играчките трябва да се поставят в малки контейнери, позволявайки на детето да се вкопае в тях в търсене на най-обичаните и интересни предмети.

Разнообразете деня си ще помогне на играта по метода на "Малък Леонардо", който показва във видеото Теплякова О. Н. - експерт по интелектуално развитие.

8 месеца 10 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве