Динамична гимнастика за бебета

Съдържанието

Виждайки детето си развито и здраво, е мечтата на всички родители. Някои постигат целта си да прибягват до традиционния в ранна възраст масаж и гимнастика. Други избират динамична гимнастика, която на пръв поглед прилича на униформено подигравка на бебе - тя е изкривена, изхвърлена, вдигната от ръцете и краката, като парцалена кукла. Толкова ли е страшна и опасна динамична гимнастика, как да я проведем у дома, ще разкажем в тази статия.

Специални функции

Динамичната гимнастика е напълно различна от редовните упражнения за новородени и бебета. Техниката е измислена и "пусната в масите" от физиолози, специалисти по ранно развитие Михаил Трунов и Леонид Китаев. Затова често се нарича просто „Трунов-китаевска гимнастика”.

Основната разлика е в това, че при класическата гимнастика упражненията се извършват на детето, което е в статично или светло мобилно състояние. В динамичната гимнастика ефектът върху мускулите е по-интензивно движение. В резултат на това се тренират не само мускулите на бебето, но и неговият вестибуларен апарат.

Комплексът Трунов и Китаев включва втвърдяване, масаж, упражнения във въздуха и упражнения по гимнастическа топка. Въпреки широкото разпространение и популярност на тези автори, техният метод има значителен брой опоненти, сред които най-модерните педиатри, включително известният доктор Комаровски.

Противниците твърдят, че тяхната домашна употреба на динамична гимнастика е голям риск за живота и здравето на бебето. По време на акробатичните трикове, бебето може да получи сериозни наранявания, дори много любящи родители не са професионални масажисти и специалисти по физиотерапия, те нямат подробна и подробна представа за анатомичното разположение на отделните мускули и връзки в човешкото тяло.

Привържениците на динамичните изследвания твърдят, че не се учат да работят, но ползите, казват те, са очевидни:

  • подобрява се ориентацията на бебето в пространството;
  • повишен мускулен тонус, характерен за всички бебета;
  • развитието на вестибуларния апарат и подобряване на нервната система;
  • детето се научава да се доверява на възрастен, като разчита на силните си ръце.

Поддръжниците и феновете на динамичните упражнения за бебета твърдят, че тази техника може да компенсира дете, родено чрез цезарово сечение, което е необходимо за хармоничното развитие на липсата на генеричен опит. Също така, Китаев и Трунов уверяват родителите, че децата, които растат на такива упражнения, е по-малко вероятно да се наранят в бъдеще по случайност - счупването на ръката или крака с трениран вестибуларен апарат и способността да се групират ще бъде много по-трудно.

Какво да обмислите?

Когато решават да започнат да практикуват системата на Трунов и Китаев, родителите трябва да преценят добре за и против. Много педиатри и детски психолози твърдят, че е невъзможно да не се вземат предвид възможните опасности. Дори ако родителите използват двете ръце за динамична гимнастика, те трябва да знаят всичко против, за да намалят рисковете.

На първо място, тази гимнастика е безспорен стрес за новороденото. Не само стрес, но и силен стрес. Никъде в природата не е обичайно да се разклаща, хвърля и върти младите във въздуха.Вижте колко внимателно котката носи коте, колко внимателно го правят други животни. Човешките младежи, по отношение на естествените закони, също нямат предпоставки от самото раждане да започнат да летят и да се преобръщат във въздуха. Така че стресът е неизбежен.

Тя може да бъде сведена до минимум само с правилния подход - да знаеш кога да започнеш такива упражнения, как да увеличиш товара. По-добре е постепенно да се въвеждат динамични упражнения, така че бебето да има по-мек преход към атипична позиция на тялото.

В основата на много упражнения на системите на Китаев и Трунов е използването на вродените рефлекси на бебето. Но такива рефлекси трябва да изчезнат на възраст от 3-4 месеца, това е съвсем естествено. Ако прекалите с динамична гимнастика, ще има бавно изчезване на детските рефлекси, което ще попречи на развитието на детето.

Травматолозите предупреждават, че за родителите може да е трудно да измери силата си и следователно, след първите експерименти с динамична гимнастика без специалист, децата често се оказват в болница с навяхвания, счупвания и други наранявания. Но психолозите предупреждават, че едно бебе може да има погрешно възприятие за височината, което в бъдеще може да го направи брилянтен парашутист или алпинист, но може също да причини фатални наранявания поради липсата на естествено чувство за страх, необходимо за оцеляване.

Общи правила

Ако, въпреки всички предупреждения, родителите са решени да се включат в динамична гимнастика с бебето си, трябва да се запишете в специална група, която т. Нар. Бебе треньори, специалисти по физиотерапия, за да видят как го правят професионалистите, да научат трикове. Става дума за здравето на вашето бебе, тук преговорите, както се казва, е неподходящо.

Специалистите препоръчват да започнете да правите този тип упражнения с бебето си не по-рано от 1,5 месеца.

Важно е детето да няма противопоказания. Ще ги разкажем по-долу. Ето защо добрите и подходящи треньори винаги питат родителите за помощ от педиатър, че лекарят не възразява срещу обучението. Също така трябва да се подготвите за факта, че лекарите обикновено отказват да дадат такъв сертификат - никой не иска да поеме отговорност за живота на бебето, ако родителите са решили да тестват определени техники върху него.

Интернет и видео уроците, които могат да бъдат много полезни при овладяването на техниките на класическия масаж и гимнастиката за бебета, не са полезни за динамичната гимнастика. Невъзможно е да се учи дистанционно.

Директно на динамичните упражнения се препоръчва да се направи след 10-15-минутен масаж и елементи на статична гимнастика, така че мускулите и сухожилията на детето да се затоплят.

След хранене трябва да изчакате около час, за да не се подкопае бебето. Мястото на практикуване трябва да бъде обмислено до най-малкия детайл и напълно безопасно, дори ако се случи падане (и това може да се случи!).

Противопоказания

Динамичните упражнения са строго противопоказани за деца със следните проблеми:

  • родова травма;
  • дисплазия на тазобедрената става, физиологична незрялост на ставите;
  • поднормено тегло (ниско тегло при раждане);
  • наличието на ингвинална или пъпна херния;
  • вродени сърдечни дефекти;
  • различни неврологични нарушения, включително исхемия.
Дисплазия на тазобедрената става
Новородено с поднормено тегло
Пъпна херния

Моля, обърнете внимание, че авторите на самата методология подчертават - класове има смисъл да се проведе само в ранна възраст.

Ако бебето се разви до 6 месеца и е живяло като всички останали, то е получило обичайния масаж и редовните упражнения, безполезно е и е много опасно да се премине към динамична програма. Възползвайте се от него за такова голямо дете, което преди това не е било ангажирано с това, няма да бъде.

Набор упражнения

Обикновено в комплекса от невродинамични гимнастики за деца на начален етап се въвеждат люлеене и преобръщане. Един възрастен повдига бебето само с дръжките, изправени.Дава го да виси във въздуха. После се вдига с главата надолу по краката.

В едни и същи позиции изпълнявайте "Горно махало" и "Долно махало". Един възрастен стои и люлее бебето като махало, първо в обърнато положение, после за краката надолу.

За по-напредналите етапи на обучението се предлага хвърляне и хвърляне с обръщане. Но основата на техниката е все още традиционната мъдрост и прихващания. Най-често срещано е упражнението "Слънце", при което родителят държи десната ръка и крака на детето на тежест, след което взима крайници в кръг - грабва левия крак, лявата ръка отново отива на дясната страна. Оказва се, че детето прави "колелото" във въздуха.

По-безопасен и по-лесен за учене е блок от упражнения по фитбол, който между другото важи и за динамичната гимнастика. Това е по-често, защото размахването на топката на стомаха или гърба не е толкова страшно за родителите, колкото рисковите елементи на първата част от методологията на Трунов и Китаев.

Отзиви

Много родители, обсъждайки в интернет възможността за практикуване на динамична гимнастика с бебетата си, подчертават, че авторитетни остеопати, психолози и хирурзи категорично се противопоставят на такива упражнения не само заради травматичната опасност, но и поради първоначално съмнителните ползи за развитието на детето. Вестибуларният апарат трябва да се развива постепенно, а не стресиращо.

Някои родители отказват да се занимават с динамична гимнастика след първия урок от професионалист - за повечето майки е абсолютно непоносимо дори да гледат как детето й се завърта като парцалена кукла.

Някои родители доста успешно прилагат упражненията, но не и изцяло динамични, а само най-простият и най-безопасният от комплекса, обикновено завършват най-обикновения домашен масаж и обичайната ежедневна гимнастика.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

На тънкостите на извършване на динамична гимнастика за бебета у дома ще разкажете на специалист по терапевтичен рехабилитационен масаж в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве