2 месеца 4 месеца

Развитие на детето след 3 месеца

Съдържанието

През първата година, бебето се развива бързо с бързи темпове, радвайки родителите с нови умения всеки месец. Тримесечното рогаво момче се променя визуално и емоционално. Нека да разберем какви нови умения получава една трохи в тази възраст и как родителите могат да помогнат на детето да се развива.

Момиче на 3 месеца
С дете става по-интересно, той съзнателно реагира на вашите действия.

Физиологични промени

 • Подкожната мастна тъкан на детето се развива, следователно, на възраст от три месеца, трохите се появяват подпухнали бузи, както и гънки на краката.
 • Мускулната система карапуз се развива от горе до долу. Скелето вече е усвоило задържането на главата и е започнало да притежава ръцете си. Хипертонусът на дръжките вече е напълно изчезнал, което позволява на бебето по-активно да изследва тялото и играчките, да докосва всичко с ръцете си.
 • Много рефлекси на новородени вече изчезват. Например рефлексът за търсене (завъртане на главата, когато се гали в ъгъла на устата), рефлексът на хобот (разтягане на устните при докосването им) и рефлексът на Бабкин (отваряне на устата с натиск върху дланта) не трябва да присъства в тримесечното бебе. Същите рефлекси като пълзене, смучене или Моро на 3 месеца са все още много силно изразени.
 • Храносмилателната система на бебето се развива. Стомаха увеличава капацитета си и вече може да държи повече мляко, но детето не е готово да приеме друга храна, различна от кърмата или адаптирана смес. Единственото допълнение към детската диета може да бъде допълнителен витамин D, който често се предписва на 3-месечни деца като профилактика срещу рахит.
 • Столът на тримесечно бебе е по-равномерно и редовно. При приемане само на кърмата честотата на изпражненията е от 1 път на 2-5 дни до 5 пъти на ден. Ако детето не е имало изпражнения изключително за кърмене в продължение на няколко дни, детето се държи нормално и столът е мек след такава дълга пауза, не се изисква допълнителна стимулация за изпражненията на детето.

За информация как да играете с тримесечно бебе, вижте следното видео с О. Н. Теплякова, експерт по интелектуално развитие.

Физическо развитие

Средно, през третия месец от живота, детето увеличава теглото си с 750-800 грама, а растежът му се увеличава с 2,5 сантиметра повече, отколкото през 2 месеца. Увеличението в обиколката на главата се наблюдава с около 1 см, а обиколката на гръдния кош - с 1-1,5 см (на възраст от четири месеца, тези два параметъра стават същите).

Височина, телесно тегло и други показатели за физическото развитие на детето се определят от много фактори - наследственост, наличие на заболявания, вида на хранене и др.

Красиво момиче на 3 месеца
За да сте сигурни в нормалното развитие на детето, наблюдавайте динамиката му

Медиците определят средни стойности, както и границите на нормата, с която родителите могат да определят дали тяхното тримесечно бебе се развива нормално. Те са представени в таблицата:

индикатор

Средната стойност от 3 месеца

Момчета за 3-4 месеца

Момичета за 3-4 месеца

тегло

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

растеж

59.8-61.4 cm

57,3-65,5 cm

55,6-64 cm

Обиколка на главата

39,5-40,5 cm

38,1-42,9 cm

37,1-42 cm

Обиколката на гърдите

38.9-39.5 cm

36,5-41,6 cm

37.3-41.4 cm

Какво бебе може?

 • Легнал на стомаха и в изправено положение, бебето вече се е научило да държи главата си. Ако подкрепите бебето във вертикално положение под ръцете и го поставите на твърда повърхност, детето ще се опира с краката си. В допълнение, легнал по гръб, трохите вече са се научили да включите фланг.
 • Активните трохи се развиват активно. Детето дълго време разглежда обекти наоколо, като обръща внимание на стационарни и бързо движещи се обекти. За да видите всичко в позата, разположена върху корема, трохите се вдигат върху предмишниците.
 • Звуците на тримесечно бебе са станали по-разнообразни. Към гласните се добавят съгласни. В добро настроение бебето се движи дълго време.
 • Дете на 3 месеца е много емоционално. Бебето е много щастливо от появата на майката и общуването с нея. Комплексът на възраждането възниква и когато един възрастен пее, звучи на музикални инструменти и форма на играчки. Ако трохите са недоволни от нещо, ще чуете силен вик. Отрицателни емоции се появяват при 3-месечно бебе, когато комуникацията с майката спира, играчката изведнъж изчезва, обкръжаващата температура се променя, има ограничение на движението или болката.
 • До три месеца бебето започва по-активно да изследва света, смучене на всичко, което може да вземе писалки. На първо място, бебето засмуква своите камери или пръсти.
Момче 3 месеца
Насърчавайте развитието на вашето бебе чрез различни игри, които ще се насладите на вас и вашето бебе.

Класове за развитие

Сега бебето е будно по-дълго, отколкото през първите два месеца от живота, а времето, когато бебето е готово да приеме нова информация и да общува, трябва да го използвате внимателно.

 • На сутринта направете няколко малки упражнения с бебето. Внимателно огънете и разхлабете краката и ръцете, за да подобрите състоянието на връзките. Можете също така да тренирате с бебето на фитбол - когато полагате детето на топката върху корема или по гърба, дръжте детето за краката и леко се завъртете.
 • Редовно масажирайте цялото тяло на бебето, тъй като то ще стимулира мускулите на трохите и другите органи, както и ще подобри здравето на трохите. Започнете с потупване по гърба и шията, а в края на масажа лесно затегнете ставите на коленете и лактите.
 • За ежедневната гимнастика, която майката извършва с бебето, на 3-месечна възраст си струва да добавите упражнения, които ще подготвят бебето за преврат. Завъртете десния крак на бебето на гърба, така че той да бъде прехвърлен върху тялото. Именно това движение се дава на децата най-трудно и дава стимул за преврат.
 • За да се стимулира способността за повдигане на главата и раменете в положение, лежащо на стомаха (когато бебето се опира на предмишницата), разпръсквайте по-често детето на стомаха, като едновременно с това поставяте около бебето ярки играчки. За тази цел, специално образователни постелки.
 • Поставете дрънчетата в ръцете на детето, така че бебето ще се научи да държи играчките сами и да ги изучава. Освен това окачете меки играчки над бебешкото креватче, за да може бебето да ги достигне с ръцете си. Би било чудесно, ако в такива играчки има камбани и след като ги удари, фъстъците ще чуят звуци на звънене.
 • Пейте бебешките песни и по-често говорете с бебето. В разговора си заслужава да правите малки паузи, давайки на детето възможност да “отговори” на вас със собствен глас. Често наричат ​​бебето по име и също така придружавате обясненията си.
 • Покажете на детето си отражението си в огледалото. Струва си да се запознаете с бебето с изображения на животни и различни предмети.
 • За да се стимулира тактилната чувствителност, нека бебето почувства елементи с различни текстури, например топка, усукана от нишки, кухненски халс, плюшено мече, мек куб с камбанка вътре.
 • Включете музиката на детето си в различни стилове. Когато бебето е будно, включете нещо ритмично и забавно, а преди да заспите трябва да слушате някои спокойни мелодии с бебето. Слушане на ритмична музика с детето, пляскайте с ръце.
 • Ако имате домашен любимец, наблюдавайте го с бебето си. Също така покажете малките животни по време на разходката.
 • Докато плувате, хвърлете във водата някои ярки топки или гумени играчки. Нека трохите се опита да ги хване във водата.

Пръстените ще направят масажа по-забавен.

Виж следващото упражнение от Татяна Лазарева, можете да го направите по всяко свободно време.

грижа

Започнете сутринта на бебето с хигиенни процедури, разтривайте лицето и очите на бебето, и ако е необходимо, носа и ушите. След движение на червата и няколко уринирания, измийте бебето си под течаща вода. Ако кожата на трохите е добре, не трябва да злоупотребявате с бебешка козметика.

Трохите от невен трябва да се проверяват ежедневно и да се нарязват най-добре след плуване, когато нокътната плоча е по-мека. Ако бебето протестира срещу такава процедура, можете да подстригвате ноктите на спящото дете. За тази цел използвайте специални ножици за бебета и се уверете, че сте проверили ноктите след рязане (прокарайте пръста си върху тях), за да се уверите, че няма остри ръбове.

за закалка трохи използват въздушни бани (продължителността им е до 10 минути), разходки, по време на които бебето ще спи на открито, измиване и разтриване. Къпете бебето всеки ден, най-добре преди лягане, но можете по друго удобно за вас време. Например, ако къпането възбужда бебето, то трябва да бъде отложено за по-ранно време.

Бебе на 3 месеца усмихнати - момиче в рокля
Регулирайте режима на деня: ще ви бъде по-лесно и трохичката ще бъде по-спокойна

Дневна рутина

До тримесечна възраст повечето бебета имат свой собствен дневен режим. Бебетата остават будни и спят по едно и също време всеки ден, което позволява на майката да планира нещата си. Както и преди, повечето дни на детето са запазени за сън и хранене. Дете от три месеца спи около 17 часа на ден. Около 10 часа отнема нощен сън, а останалата част от времето се разделя на три или четири часа сън през деня. Обикновено един или два дневни съня продължават по-дълго (1-2 часа), а останалите - по-къси (до 40 минути).

Ходенето с 3-месечно бебе се препоръчва два пъти на ден. Най-подходящото време за разходка се счита за сутрин (10-11 часа) и време след обяд (16-17 часа). Продължителността на разходката се определя от външната температура и от други метеорологични условия. През лятото с 3-месечно бебе може да се извърши на улицата до 6 часа. Не излизайте на разходка само при силен студ, поривист вятър или дъжд.

Хранене на бебета, които получават само майчино мляко, както преди, се извършва при поискване. Повечето бебета искат майчината й гърда преди и веднага след лягане. Средният брой на кърменето на тази възраст е 10-12 през деня и 2-4 през нощта. В този случай трохите често се отделят от гърдите на майката в процеса на хранене. Средният интервал между дългите хранения е от 2.5 до 3.5 часа.

Ако бебето получи формула, той ще има по-строг режим на хранене, като осигурява шест хранения на интервали от 3,5 часа. За да се определи дневният обем на сместа за детето, теглото му трябва да се раздели на 6. Освен това, тази цифра се разделя на броя на храненията на ден. Средно 3-месечно бебе яде 800-900 ml от сместа на ден и до 180 ml на хранене. Все още е твърде рано да се въведат дори изкуствени деца в тази възраст.

Разнообразявайте деня със следното упражнение от Татяна Лазарева.

Обикновен ден

Става все по-интересно да се общува с тримесечен фъстък, а сутринта на много майки започва с очарователна усмивка от бебе. Вашият ден с бебе от 3 месеца може да изглежда така:

6: 00

Събуждане за първото хранене, сутрешна тоалетна.

7: 30

Първият ден на сън.

9: 30

Пробуждане за второто хранене, период на будност.

11: 00

Разходка и сън на чист въздух.

13: 00

Връщането у дома, събуждане за третия период на хранене, събуждане.

14: 30

Третия ден дрямка.

15: 30

Пробуждане, образователни игри.

16: 30

Четвърто хранене, последвано от разходка и сън на открито.

17: 30

Завръщане у дома, период на събуждане и събуждане.

19: 00

Къпане, пето хранене, нощуване през нощта.

23: 30

Пробуждане за шестото хранене и незабавно заспиване.

Трябва да се отбележи, че темпераментът на различните деца е различен, така че всички препоръки относно режима са само приблизителни. Родителите трябва преди всичко да вземат предвид особеностите на детето си и да адаптират схемите, предлагани от педиатъра на нуждите на бебето, т.е. да следват режима, който ще бъде адаптиран към биоритмите на конкретното дете.

Красиво момиче за 3 месеца се усмихва
Препоръките за развитие са само насока, трябва да ги изпълнявате само ако детето ви и вие получавате удоволствие от тях

Чести проблеми

 1. Недостатъчно увеличаване на теглото. Обикновено бебето в кърменето добавя 500-2000 грама на месец. Ако цифрата е по-малка от това, възниква въпросът за добавянето на адаптирана смес. Много майки подозират малко количество мляко поради по-неспокойното поведение на трохите в гърдите и намаляване на усещанията за млечни приливи, но тези признаци изобщо не показват хипогалактията. Бебетата на 3 месеца често са по-разсеяни по време на хранене поради желанието си постоянно да изследват света, а усещането за мляко може да изчезне поради факта, че лактацията вече е установена и млякото идва в правилното количество бебешко хранене. Обективните причини за хранене на бебето са малка наддаване на тегло за 2 седмици и намалено количество уриниране на ден.
 2. Неспокоен дневен сън. Нервната система на много тримесечни бебета все още не е достатъчно стабилна и бързо се уморява. Това причинява лош сън, който трае 20-30 минути или дори по-малко през деня. Подобряване на функционирането на нервната система на бебето помага за правилната организация на режима на деня - сън и будност. Родителите трябва да се уверят, че трохите не остават будни повече от 1,5-2 часа и са имали възможност да спят.
 3. Нежелани реакции при ваксинации. На 3-месечна възраст, първата ваксина за DPT се прилага на детето, което често има страничен ефект върху тялото на децата. Всяко четвърто бебе в първите дни след въвеждането на тази ваксина повишава температурата и има локални промени (зачервяване, подуване, болка, уплътняване). 10% от бебетата могат да имат странични ефекти като намален апетит, диария, сънливост, повръщане и други. При повишени температури се дава антипиретично лекарство на детето и промените на мястото на инжектиране на ваксината не изискват никакво лечение. Ако състоянието на детето се влоши значително, локалната реакция е много изразена или се появят други предупредителни знаци, бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря.

Какво трябва да се обърне внимание на 3 месеца, погледнете във видеото на Лариса Sviridova. Ако забележите тези проблеми при детето, информирайте Вашия лекар.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене
2 месеца 4 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве