4 месеца 6 месеца

Развитие на детето след 5 месеца

Съдържанието

През първата година развитието на бебето е много бързо. Трохите са постоянно доволни от новите умения и малки постижения. Петмесечно бебе е много различно от новородено. Какво е научил бебето до 5-месечна възраст и как родителите могат да стимулират развитието на бебето след 5 месеца?

Момиче с ръб на 5 месеца
Дете, което изследва света с интерес, става по-интересно с него

Физиологични промени

 • Тялото на бебето след 5 месеца става пропорционално и мускулите са значително подсилени.
 • Визията на детето продължава да се развива. От вида на малката, нито фиксираните, нито бързо движещите се обекти избягват. Също така, детето обича да гледа снимките.
 • При едно дете на 5 месеца слюнката е доста изобилно освободена, което не е свързано само с предстоящите зъби, но и помага за почистването на устата, тъй като бебето почти всички предмети, които попадат в него, се вдигат в устата му.
 • Столът на детето, хранено само с кърмата, може да бъде често (5-6 пъти на ден) и рядко (веднъж на 2-5 дни). Бебетата, които се хранят със смес или започват да получават допълнителни храни, обикновено се изпразват 1-2 пъти на ден, а изпражненията им са по-плътни и имат силна миризма.
 • Уринирането на 5-месечна възраст обикновено е до 15 пъти на ден.

Хипертонусът, присъщ на новородените, обикновено преминава напълно на 5-месечна възраст.

Физическо развитие

В петия месец от живота, детето добавя около 700 грама, а височината му се увеличава със средно 2 сантиметра. Обхватът на гърдите започва да надделява над обиколката на главата.

Момичето от 5 месеца се усмихва с лък
Следвайте динамиката на физическите показатели за развитието на трохите

Развитието на всяко бебе се развива със свое собствено темпо, но експертите са определили средните показатели, характерни за по-голямата част от децата на определена възраст. След като ги научите, можете да разберете дали детето расте нормално и дали е необходима допълнителна консултация с лекари.

Границите на нормата и средните стойности за 5-месечните бебета са събрани в следната таблица:

индикатор

Средната стойност от 5 месеца

Момчета за 5-6 месеца

Момичета 5-6 месеца

тегло

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

растеж

64-65,9 cm

61,7-70,1 cm

59,6-68,5 cm

Обиколка на главата

41,5-42,6 cm

40,1-45 cm

38,9-44 cm

Обиколката на гърдите

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 cm

40.3-44.5 cm

Какво бебе може?

 • Бебето е овладяло ударите на гърба си от позиция на корема. Сега детето сам избира позицията, в която ще изучава света около себе си. Някои бебета са започнали да пълзят. Докато те се опитват да се движат по корема си, активно се обръща на краката, както и на руло.
 • Бебето вече може да седне, но само с подкрепа (например в столче за хранене). В същото време гърбът на бебето се огъва, така че лекарите не препоръчват дълго време да оставят 5-месечното бебе в седнало положение. Ако държите бебето под ръцете си и го поставите на твърда повърхност, ще забележите, че детето ще стои на изправени крака.
 • Човекът от трохите свободно контролира писалките си и може да държи и държи предмети с две ръце за дълго време. Предложи на детето да вземе играчка и да види как тя го грабва с писалка. Бебето внимателно ще проучи обекта и може да бъде пренесено така, че да прекара 10-15 минути с играчката.
 • Карапузът вече познава майка и други хора, с които често комуникира.Той бързо реагира на прояви на внимание от близките и отличава тона, с който общуват с него. Чужденците, от друга страна, предизвикват напълно различна реакция у детето, най-вече при тревога.
 • Речта на бебето е активна разработва и е дълготрайно охлаждане. В звуците, произнесени от трохите, вече е възможно да се отбележи някаква интонация, която детето копира от родителите. Някои бебета вече произнасят не отделни звуци, а срички.
 • Карапузу наистина харесва песни и потешки от устата на майка ми, което се проявява от бурното забавление. Детето е в състояние да изрази негативни емоции също толкова силно, например, когато взеха играчка или я сложиха в яслите, а детето все още искаше да разговаря с майката.
 • Детето се интересуваше от храненето на възрастни. Той гледа плочите на мама и татко, и ако родителите харесват идеята за педагогическо хранене, това поведение може да е причина да се запознае бебето с първите части на новата храна.

Можете да направите упражненията, показани в следващото видео, като следвате метода на О. Н. Теплякова, експерт по интелектуално развитие.

Класове за развитие

 • Вземете около 10 минути на ден във фитнеса. защото ще помогне на бебето да укрепи мускулите (особено сега е важно да укрепи гърба на бебето) и да се научите как да управлявате собственото си тяло. Разстелете ръцете на бебето настрани и ги кръстосайте по гърдите, след това издърпайте бебето с дръжките, за да му дадете седнало положение. След това преместете краката на бебето, обърнете бебето на корема и поправете в това положение.
 • За да се стимулира пълзенето, поставете ярка играчка близо до детето. така че бебето не можеше да стигне до ръцете си и беше принудено да се опита да пълзи малко. Под краката на детето замества дланта, от който детето може да бута.
 • Масажът до 5-месечна възраст е малко по-сложен. Тялото на бебето вече може не само да инсултира и разтрива, но и да прищипва, меси и потрепва.
 • Продължете да тренирате фитбол защото не само подпомага развитието на мускулите и вестибуларния апарат на детето, но и подобрява храносмилателната функция. Също така големи ползи за развитието на бебето имат класове във водата - в басейна или в голяма баня.
 • Когато купувате нови играчки за вашето дете, покажете на детето си как да се справя с тях. Нека бебето види, че топката може да бъде навита или хвърлена, пирамидните пръстени могат да бъдат разпръснати или сгънати, а плюшеният заек може да бъде замаян или прегърнат. Не забравяйте за безопасността и чистотата на всички играчки, които давате на малкия, защото трохите със сигурност ще ги вкусят.
 • Докато сте будни, непрекъснато говорете с бебето, за да чуе нови думи и интонация. Често наричат ​​малко дете по име и показват снимки на роднини, уверете се, че ги произнасяте.
 • Говорейки с гласа на фъстъците, се наведете до ухото на бебето и прошепнете няколко думи.
 • Общувайки с бебето, внезапно спрете и направете лицето си неподвижно. Бебето ще се изненада и ще се опита да те накара отново да говориш с него.
 • Играйте с бебе в игра, която може да бъде наречена "нагоре и надолу". Вдигнете бебето и кажете "нагоре", после кажете "надолу" с различна интонация и спуснете бебето.
 • Ела с бебето до голямото огледало, така, че детето да вижда не само собственото си, но и вашето отражение и може да ги сравни. Дори ако бебето не разбере, че това е само отражение, той ще иска да види себе си и майка си в огледалото.
 • Не пропускайте възможността да правите упражнения, за да се научите да седнете и да пълзите и докато плувате в крайна сметка е много по-лесно за едно дете да се движи във водата. Когато избърсвате бебето след ваната, обадете се на частите на тялото на домашния любимец, които докосвате.
 • Играйте с бебето в "ку-ку", като използвате различни варианти на тази игра. Можете да покриете очите или очите на бебето с ръце, да скриете лицето си под кърпа или пелена, да се скриете зад шкаф или дори да скриете играчка под одеяло. Не по-малко интересно за бебето и играта на "дами" или "свраката-врана".
 • Предложете на бебето да разглежда снимки на животни. и наричайте зверовете и имитирайте гласовете им.
 • Ако е възможно, направете или закупете кърпа за бебето си, На страниците на които ще има различни приложения, шнур, бутони, велкро. Такова нещо ще помогне за развитието на сетивните органи на детето.
 • Можете да въведете малко дете с бои за пръсти. Поставете дръжките на бебето в буркани с ярки цветове и оставете следи върху хартията. Това със сигурност ще предизвика положителни емоции и трохи и вие.
 • На разходка и по време на домакинска работа, седнете бебето в прашката. От него бебето ще може да наблюдава всичките ви действия и света около вас, като същевременно чувства вашата топлина и защита.
Бебето достига играчки
Покажете на детето играчка от разстояние, като по този начин стимулирате трохите да я достигнат

По време на масажа е по-добре да използвате пръстите на краката: така и вие, и детето ще бъдете по-интересни.

За да научите как да масажирате 5-месечно бебе, вижте видеото на Николай Никонов, водещият лекар и масажист в Русия.

грижа

В първия период на будност на 5-месечно бебе се извършват познати на детето хигиенни процедури. Лицето на бебето се измива, очите се изтриват, а носът и ушите се почистват при необходимост. В допълнение, бебето трябва редовно да отсече невен, тъй като те бързо растат.

На 5-месечна възраст, детето продължава да прави ежедневни гимнастически упражнения и масаж. Също така е необходимо да се къпе бебето всеки ден, особено след като бебето наистина обича такива вечерни процедури.

Дневна рутина

Петчът от пет месеца остава буден за около 2 часа след всеки сън, спи три пъти на ден за обща продължителност до 5 часа и около 10 часа през нощта. Много 5-месечни бебета спират да се събуждат през нощта за хранене.

Ходенето с дете на тази възраст все още се препоръчва два пъти на ден - сутрин и следобед. Често бебетата по време на такива разходки вече не спят, но гледат на света около тях. Продължителността на разходките се определя в зависимост от времето, например ако е доста хладно или лек дъжд, можете да ходите с бебето си само за 1-2 часа, а в топлото лятно време в сянката на дърветата можете да прекарате с бебето до 6 часа на ден.

Ако 5-месечно бебе се кърми изключително, няма строг режим на хранене. Трохите са гадни по време на сън, а също и след събуждане. Особеността на хранене в тази възраст са чести прекъсвания - всяко шумолене или шум може да разсее бебето. Допълнителни храни за деца, които получават само майчино мляко, не се въвеждат на възраст от 5 месеца, при условие че бебето е здраво и количеството на млякото в майката е достатъчно.

Мама и бебе 5 месеца
Най-доброто за бебето е кърменето при поискване.

Бебето, хранено с бутилка, има строг режим на хранене, предвиждащ 5 хранения на 5-месечна възраст, с паузи между 3,5 и 4 часа. Общото количество на сместа за трохи се изчислява въз основа на теглото на бебето (то се дели на 7). След това дневното количество храна се дели по равно на броя на храненията. Средно 5-месечно бебе получава между 900 и 1000 мл от сместа на ден, като яде около 160-200 мл храна наведнъж.

Брой продукти хранене на бебета при изкуствено хранене и бебетата, които са започнали да въвеждат примамката преди показанията, се увеличават. Бебетата получават не само зеленчуци и овесена каша, но и плодови пюрета, както и растително масло.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Много е интересно да общуваш с 5-месечен фъстък, защото всеки ден с такива бебета могат да донесат нови умения и много положителни моменти.Всяко бебе ще има индивидуален режим на деня и се определя предимно от биоритмите на детето, но за да се разбере как изглежда денят с троха от 5 месеца, ние предлагаме следния режим на ден за бебе на тази възраст:

6: 30

Събуждане за първото хранене (кърма или формула), хигиенни процедури.

8: 00

Първият ден на сън.

10: 00

Пробуждане за второто хранене (бебетата-изкуства дават овесена каша), периодът на будност.

11: 30

Разходка и втори следобед на чист въздух.

13: 30

Връщането у дома, събуждане за третото хранене (бебето изкуствено получава зеленчуково пюре с растително масло).

14: 00

Период на събуждане, образователни игри.

15: 30

Разходка и трета дрямка на открито.

17: 00

Връщането у дома, събуждане за четвъртото хранене (при децата на изкуствеността, то включва плодово пюре и смес).

17: 30

Период на будност.

20: 00

Къпане, пето хранене (кърма или формула), полагащи се през нощта.

Нощно време

Кърмените бебета се нанасят на гърдата няколко пъти, а изкуствените деца могат допълнително да получат част от сместа около 00:00 часа.

Какви упражнения с бебето допринасят за пълзене, вижте следното видео.

Чести проблеми

 1. Есен. Благодарение на повишената мобилност да оставите петмесечно бебе не може за минута. Във всеки момент трохичката може да направи революция и да се озове на пода. Ако това се случи, успокойте бебето и наблюдавайте поведението на бебето. За всякакви предупредителни знаци незабавно потърсете лекарска помощ.
 2. Капризно поведение поради началото на зъбите. Много 5-месечни бебета започват процеса на появата на първите зъби, което им дава значителен дискомфорт. Предложете малките да гризат специални зъби, а можете да използвате и гелове с анестетични и охлаждащи ефекти.
 3. Проблеми с изпражненията след началото на въвеждането на допълнителни храни. При много бебета първите проби от допълнителни храни предизвикват промени в изпражненията, както втечняването, така и уплътняването. Най-често се появяват трохите, които са опитали примамката запекособено ако новите ястия се въвеждат в детската диета твърде рано. Появата на запек често води до ранно запознаване с протеини и млечни продукти, допълващи храни, както и с недостатъчен прием на течности. Когато възникне запек, хранителните продукти се изключват от детското меню и следят промените в изпражненията. Връщането на чиниите, които предизвикват запек, се извършва много бавно и на малки порции, а ако изпражненията се уплътнят отново, тяхното въвеждане в менюто се отлага за няколко месеца. Прочетете повече за това в статията запек при хранене.
 4. Недостатъчно увеличаване на теглото. Кърменото бебе трябва да добави поне 500 грама на месец. Ако теглото на бебето се е променило с по-малко от 0,5 kg в сравнение с показателите на 4 месеца, това може да послужи като повод за допълване или започване на въвеждането на допълнителни храни.
 5. Наличието на хипертоничност или рефлекси на новородени. На 5-месечна възраст, тези признаци показват неврологична патология и изискват преглед и консултация с невролог.
Мама и бебе 5 месеца са заедно
Детето на първо място се нуждае от любовта на майките и бащата
4 месеца 6 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве