10 месеца 12 месеца

Развитие на децата на 11 месеца

Съдържанието

Единадесет-месечното дете радва родителите с независими стъпки и прости думи. Децата на тази възраст активно се развиват както физически, така и емоционално, като засилват придобити умения и усвояват нови умения. Нека да разберем как родителите могат да определят дали детето се развива нормално в продължение на 11 месеца и как да стимулира допълнително развитие бебе на тази възраст.

Физиологични промени

 • Мускулната система на детето от 11 месеца е толкова силна, че позволява на бебето да държи и движи тялото във вертикално положение, т.е. да стои без опора и да ходи.
 • Повечето 11-месечни бебета вече имат четири зъба. Въпреки това, някой започва да се появява след зъби (втори резци), а някой дори не са имали първия зъб. Това са варианти на нормата и не трябва да се тревожите за възрастта на една.
Дете на 11 месеца
На 11 месеца бебето може да ви направи доволни от първата дума или дори да започне да ходи.

Физическо развитие

През единадесетия месец от живота, наддаването на тегло на детето е средно 400 грама, а височината е около 1,5 сантиметра. Увеличаването на обиколката на гърдите и главата се наблюдава с около 0,5 cm.

Растежът на различните деца, разбира се, е различен, но за да се определи дали бебето се развива нормално, има ограничения за нормата и средните стойности на показателите за физическо развитие. Основните от тези показатели ще намерите в тази таблица:

индикатор

Средно 11 месеца

Момчета за 11 месеца

Момичета на 11 месеца

тегло

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

растеж

72.8-74.5 cm

69.9-79.2 cm

67,7-77,8 cm

Обиколка на главата

44.6-45.8 cm

43.2-48.3 cm

41.9-47.3 cm

Обиколката на гърдите

47.8-48.4 cm

45,6-52 cm

45.8-50.8 cm

За музикалното развитие на детето провеждаме часове по метода на "Цветоник" Лазарев М. Л.

Какво бебе може?

 • Единадесет месечното бебе е активно и много движещо се. Новото умение на малко дете е умението да стоиш без помощта на възрастен или да държиш подкрепа. Освен това, детето вече върви добре, държейки не за ръцете на майка си, а само за една. За да получите любима играчка от пода, детето вече няма да падне, но ще се наведе или ще седне. Някои деца вече са тръгнали без подкрепа.
 • С играчки, едно 11-месечно бебе манипулира умело и много умело. Хванете предмет, бебето отваря ръката си според размера на предмета. Карапуз вече успява да постави кубчета в малка кула, да събере пирамида, да отвори кутии, да вземе малки предмети от пода или от масата с два пръста.
 • Детето обича музиката, така че обича различни музикални играчки. Чувайки ритмична мелодия, бебето ще започне да танцува в ритъма.
 • Делът се интересува от книги и от дълго време разглежда илюстрации в тях.
 • По молба на майка си, детето може да покаже части от тялото и да извърши много действия и движения, които е научил и видял преди. Например, бебето разтърсва кукла, сбогува се, прави „дами“, премахва чорапите, разкопчава якето, намира играчка, скрита под одеялото или в кутия.
 • Речта на бебето става все по-емоционална и разнообразна. В него се появяват думите, състоящи се от 1-2 срички.
 • Детето разбира какво казва майка му. Той се радва бурно, когато е възхваляван, и веднага реагира на строг тон.
 • Бебето след 11 месеца става все по-независимо. Бебето постепенно се научава да се облича и измива лицето, четката на зъбите, яде с лъжица.Ако бебето се нуждае от нещо, то вече не просто плаче, а сочи с пръст обект, разтърсва главата си (утвърдително или отрицателно) и също така казва прости думи.
Дете на 11 месеца
След 11 месеца путката изрича първите думи.

За да проверите дали едно 11-месечно бебе се развива нормално, трябва да:

 1. Оценете дали детето седи добре, пълзи на четири крака и стои на опората.
 2. Покажете на детето затваряща кутия, в която пред трохите да се скрие играчка. Детето трябва да забележи, че предметът е изчезнал и се опита да го намери.
 3. Проверете дали детето е в състояние да имитира движенията на възрастни, които преди това са го показвали. Например, бебето трябва да се опита да яде с лъжица, гребен, измийте лицето.
 4. Да предложат трохите, за да поставят кубчето. Детето трябва вече да може да постави 2-3 кубчета един на друг.
Бебешки разходки на 11 месеца
Някои деца вече са на 11 месеца.

Класове за развитие

 • Стимулирайте едновременно пълзене и ходене на дете. Поставете лента на пода и предложи на бебето да я прескочи (дръжте детето с една ръка). Нека бебето също отиде за количката, топката, движи се с играчката-инвалидна количка.
 • Не пропускайте възможността да се разхождате с трохите по стълбите. Много деца се изкачват по стълбите доста лесно, но може да не успеят да слязат още.
 • Обърнете голямо внимание на развитието на двигателните умения и упражненията за малки пръсти. Нека трохите се изсипват от една чаша в друга, като я събират с лъжица. Нека детето начертае тава с брашно, предложи да постави пръстени на пръстите и пръстите си, както и да събере пирамида.
 • Когато плувате, дайте на детето черпак или сито и предложи да хванете плаващи малки играчки във водата.
 • Дайте на детето играчка, увита в хартиена салфетка или фолио, след което предложи да я разгънете. Също така дайте на бебето възможност да отворят кутиите и кутиите с капачки.
 • Играйте с детето в сюжетни игри, например, можете да нахраните мечката заедно, да носите жилетка или шапка на куклата. В такива игри можете да покажете малкото различно положение, например зайчето попита мечката за куба и мечката сподели играчката, куклата падна и плаче, боли.
 • Нарисувайте и извайвайте с бебе. Дайте на това дете тънки моливи, пастели или фломастър, както и солено тесто и безопасна мека глина.
 • Подкрепете развитието на речта на бебето чрез постоянна комуникация с детето. Обадете се на играчките, които давате или показвате на детето си, покажете картите на Доман, коментирайте собствените си действия.
 • Оставете малко време да четете заедно всеки ден. В идеалния случай бебето трябва да има своя собствена полица за книги, към която трохите могат да достигнат, за да изберат книга. Често четете детето на глас, както и разказвате истории от снимки.
 • Ако сте отишли ​​с 11-месечно пазаруване на бебе, покажете на бебето си различни продукти, а също така дайте възможност на бебето да постави няколко артикула в кошница или количка.
 • Не пропускайте възможността да говорите с други деца. Елате на разходка до мястото, поканете семейства с деца да посетят, да се запознаете с нови хора.
Бебето играе на 11 месеца
Насладете се на игра с детето си и научете детето си за естествени емоции.

грижа

 • Всяка сутрин 11-месечното малко дете започва с миене, миене на зъби, разресване.
 • Редовно засадете трохичката върху съда след съня, като го привикнете към този навик, но не настоявайте, ако детето игнорира саксията или дори се страхува от него.
 • След тоалетната, измийте бебето си.
 • Когато е необходимо, подстрижете трохите на косата и ноктите, почистете ушите.
 • Не е възможно да се къпе дете на тази възраст не всеки ден, но ежедневното къпане може да бъде важен елемент от вечерния ритуал, тогава не трябва да го изоставяте.
 • за закалка използвайте излъчване на помещението преди лягане, въздушни бани, ежедневни разходки, избърсване, къпане, обливане и други процедури, които трохите се срещат по-рано.
 • Не отказвайте да провеждате масажни и гимнастически упражнения. На 11 месеца бебетата все още се нуждаят от тях всеки ден.

Дневна рутина

На 11 месеца децата се нуждаят от 14-15 часа сън на ден. За около 10 часа дете на тази възраст спи през нощта, а през деня - две сънища, които продължават около 1-2 часа. Два пъти на ден, с 11-месечно бебе, те отиват на разходка, организират го така, че част от разходката, която детето спи на улицата (поне един ден сън), и част от тях ги прекарват активно. Препоръчително е да отидете на разходка с бебето в 10-11 часа сутринта и в 16-17 часа следобед.

Бебе на 11 месеца, седнало на трева с тикви отвън
Когато вървите, кажете на детето си какво виждате. Така ще допринесете за неговото развитие.

В организацията на будността на дете на тази възраст се взема предвид времето на деня. На сутринта те прекарват гимнастика, активни игри, образователни дейности, а след обяд развлечението на бебето трябва да бъде по-спокойно. Препоръчително е да се спазва нощният ритуал на полагане, който ще улесни съня на детето. Такъв ритуал може да включва къпане, четене и други дейности, които се повтарят ежедневно в същия ред.

Храненето на 11-месечно бебе е още пет пъти на ден. Между храненията обикновено минава от 3 до 4 часа, докато вие трябва да се опитате да нахраните бебето по едно и също време всеки ден (отклонения до 30 минути са приемливи) и не позволяват прекъсвания от повече от 4,5 часа.

За да се определи общото количество храна, което трябва да се дава на ден на дете на тази възраст, теглото на трохите се разделя на 9. Средно, децата на 11 месеца ядат от 1000 до 1200 мл храна на ден. Този обем се разпределя по броя на храненията, получавайки средна порция от 200-240 мл.

Менюто на бебета и бебета, хранени с формула, които продължават да кърмят на възраст от 11 месеца, почти съвпада, с единствената разлика, че по време на първото и последното хранене на бебето се дава или смес или кърма. В допълнение, бебетата, които получават майчиното мляко, често се нанасят на гърдата на майка си през нощта на тази възраст, а изкуствените деца обикновено спят без хранене през цялата нощ.

Кърменето на тази възраст се променя леко поради увеличаването на количеството консумирана бебешка храна. Фъстъкът се нанася през целия ден на гърдата на майка си за няколко минути и може да се пие и с кърмата. През нощта детето активно суче през нощта.

за бебешко меню на 11 месеца прочетете повече в друга статия.

Бебе мама кърми на 11 месеца
Опитайте се да продължите да кърмите поне 1,5 години
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Обикновен ден

Тъй като детето израсне през първата година от живота си, прекарването на дни с бебето става все по-интересно. Благодарение на организирането на режима на деня, нервната система на бебето се развива нормално, а майката успява да направи повече, редовно се ангажира с бебето, а също така гарантира, че бебето има добър сън и добър апетит. Разбира се, режимът ще бъде различен за всяко дете, но като пример предлагаме една от възможностите за ежедневието с дете на възраст 11 месеца:

7: 00

Пробуждане.

Първото хранене, включително, в зависимост от вида на хранене, или смес или кърма.

7: 30

Хигиенни процедури.

Събуждане и гимнастически упражнения.

10: 30

Второто хранене, при което детето обикновено получава овесена каша, жълтък, плодово пюре, плодов сок и масло.

11: 30

Разходка, по време на която детето спи на чист въздух.

14: 30

Третото хранене, по време на което на детето се предлагат зеленчуци под формата на супа или картофено пюре, месно ястие (два пъти седмично се заменя с рибни ястия), растително масло, хляб и плодов сок.

15: 00

Период на будност с образователни игри.

16: 00

Разходка, част от която отнема втората мечта на бебето на чист въздух.

18: 30

Четвъртото ястие, по време на което децата получават ферментирала млечна напитка, плодово пюре, бисквити и извара.

19: 00

Период на будност със спокойни игри.

21: 30

Къпане.

22: 30

Петото хранене, включително, в зависимост от храненето на майчиното мляко или смес.

Подготовка за нощен сън и легнало положение.

Нощно време

Кърмените бебета се прилагат няколко пъти в гърдите на майката, а изкуствените бебета обикновено не се събуждат за хранене.

За информация как да научите бебето си да ходи и дали да се използва проходилка, вижте телевизионното предаване „Живей здравословно!“

Чести проблеми

 1. Наранявания и страхове след падане. Трохи, които правят първите стъпки, често попадат, което е опасно не само появата на наранявания, но и прекратяването на опитите да се ходи поради страх. Бъдете близо до детето и никога не оставяйте бебето в стаята само и спокойно и отвличайте вниманието на падналото дете. Ако детето е пострадало при падане, не забравяйте да спазвате състоянието на бебето и, ако е сериозно, покажете бебето на лекаря.
 2. Отказване на храната в парчета. Много бебета са толкова свикнали да раздробяват и настъргват храната, която буквално се задушават от нехомогенна храна. За известно време изхвърлете продуктите с парчета и изсечете цялата храна за детето, след което постепенно започнете да предлагате твърди храни от трохи, като сушене, белени моркови, варени картофи, ябълка и бебешки бисквитки. Не се притеснявайте, ако бебето все още ще откаже на парчета, защото само се учи да дъвче. Може би провала на трохите, свързани с рязане на зъби или други здравословни проблеми, така че ако използването на бебето само нарязани продукти ви притеснява, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
 3. Отказ от всякакви продукти. На 11 месеца, детето вече е формирало собствените си предпочитания в храната, така че не трябва да настоявате, ако продуктът не харесва трохи. Най-добрият изход би бил да се изключи такъв продукт от менюто за известно време и след това да го предложим на детето отново.
Деца 11 месеца в столове за хранене
Детето отговаря "да" или "не", реагира на думи като "яде", "дай" и "вземе"

Съвети за родителите

 • Много деца, които пълзят бързо, не бързат да правят първите самостоятелни стъпки, защото за тях е по-лесно да се движат по четири крайника. Няма нужда да се тревожите и да настоявате трохите да се движат по-бързо. В допълнение, проучванията показват, че дълголетни бебета започват да говорят по-рано и позата им е по-добра.
 • Със сигурност първите стъпки на детето трябва да се грижат за удобни и висококачествени обувки. Тя трябва да има солидна пета и солидна, неплъзгаща се огъваща подметка. През лятото предлагайте на бебето си боси по трева, пясък и други неравни повърхности.
 • Търпеливо обучавайте на трохите независимостта. Нека бебето се учи да се облича, да яде с лъжица, да събира играчки, да се измива, помага на майка си в кухнята.
 • На 11 месеца е време да се помисли за организирането на първия рожден ден на бебето. Все още имате достатъчно време, за да направите празника интересен и не твърде уморителен за детето.

Разнообразявайте деня си с уроци по метода „Малък Леонардо” О. Теплякова, експерт по интелектуално развитие.

10 месеца 12 месеца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно.При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве