Как да започнем да втвърдяваме едно дете и какви принципи да следваме?

Съдържанието

Напоследък все повече родители мислят за втвърдяване на децата. Състоянието на здравето на децата като цяло, според педиатрите, оставя много да се желае. Детето е засегнато от много негативни фактори - лоша екология, компютъризация на всичко в света, общо намаляване на мобилността и активността.

При такива условия доказаните от физиотерапията методи, включително втвърдяване, помагат да се грижи за имунитета на детето.

За системата

Втвърдяването не се отнася за методите на лечение, поради което не лекува никакви хронични заболявания.

Втвърдяването на децата е метод на физиотерапия, който спомага за укрепване на имунната система на детето и по този начин се опитва да предотврати честото разпространение.

Втвърдяването на децата предполага контакт на детето с различни природни фактори: вода, въздух, слънчева светлина, различни температури, атмосферно налягане. Всичко това постепенно увеличава способността на организма да издържи на редица негативни фактори, без да компрометира човешкото здраве.

Може да се каже, че закаляващата система не е измислена от хората, а от самата природа, защото веднъж такъв контакт с естествената среда е напълно ежедневен начин на живот за човечеството. Ходихме боси, измиваме се със студена вода, не се страхувахме от слънцето и вятъра.

Опитите за приближаване на съвременния живот до естествената, обусловена природа помагат да се запази огромният вроден потенциал за адаптация.

Много родители се интересуват, но от какво всъщност се основава методът на втвърдяване, че е способен да даде любимо дете? Факт е, че въздухът, водата, температурните промени, засягащи човешкото тяло, причиняват многостепенен комплекс от реакции на тялото. Тя включва не толкова специфични органи (черен дроб или сърце), а цели системи - мускулно-скелетни, нервни, кръвоносни и др.

Организмът се мобилизира и непрекъснато се стреми да поддържа вътрешни условия на стабилно ниво. Тази мобилизация е отлично обучение за имунитет и целия организъм.

Постепенно детето става по-адаптирано към света, в който е дошъл. Подобрява се здравословното състояние на клетъчно, биохимично ниво. В резултат на това, честотата намалява, тонуса и състоянието на здравето се увеличават.

Втвърдяването е физиотерапевтичен метод, който е на разположение у дома за деца от всякаква възраст. Такива процедури могат да се извършват както за бебета, така и за новородени, за малки деца и за ученици.

Професиите ще бъдат полезни и за възрастни, особено, тъй като е трудно да си представим, че само едно дете ще се втвърди. Обикновено това е начинът на живот на цялото семейство.

Има, разбира се, техники, които не са подходящи за деца, например зимно плуване, но при продължително предварително обучение, както показва практиката, то може да се приложи.

Системата за охлаждане не понася нередности, безотговорност, Втвърдяването на детето трябва да става постепенно и веднага след като се започне, не спирайте заниманията. С дълги прекъсвания всичко, което е постигнато, изчезва, ефектът на втвърдяване, уви, се губи.

Първото нещо, което родителите, които решат да възбудят детето, трябва да направят, е да го покажат на педиатъра, тъй като различните методи имат свои собствени противопоказания, които ще бъдат разгледани по-долу.

Малко история

Лекарите от древността се досещали за благотворното въздействие на природните сили върху човешкото тяло. Широко разпространена вода с различна температура, получена в Гърция и древен Рим. Например методите на възпитание на момчетата в Спарта се основаваха на екстремното втвърдяване, защото обществото вярваше, че това е единственият начин да се развият силни воини: момчетата бяха обръснати плешиво, ходиха боси по всяко лошо време, а през лятото и голи, измити със студена вода.

От една година, момчетата бяха научени да бягат, хвърлят копие, диск, от две години на бой, и в 12 те получиха дъждобран и превръзка за гениталиите, а в такива дрехи спартанците отидоха през цялата година, без да имат право да се топли, дори и да беше много студено.

Пребиваването под слънцето се практикуваше активно от древните египтяни. Те увековечили този метод на лечение в рисунки по стените на храмове, които са оцелели до наши дни.

В Китай, в древността и до днес, втвърдяването е мярка от национален мащаб, Китайците вярват, че втвърдяването лекува тези болести, които все още не са.

В Русия те също се опитват да отглеждат децата си издръжливи и силни, затова от раждането са ги отнесли в банята и ги изпарили в снега.

В СССР се втвърдява в системата на държавната профилактика, използва се в детските градини и училищата, в производството, След разпадането на СССР националната превенция е минало и се превръща в личен въпрос. Всеки родител решава дали да втвърди детето или не.

През последните години се наблюдава тенденция към възстановяване на цялостната закаляваща система, във всеки случай вече се появяват отделни групи в детските градини, в които те практикуват боси или се обливат с вода, естествено, със съгласието на техните родители.

Ползи за деца

Всеки е чул за ползите от втвърдяването, но за съжаление родителите имат много малко надеждна информация и познания по този въпрос. Така че се смята, че втвърдяването повишава имунитета, но това е само върхът на айсберга.

Втвърдяването подобрява състоянието на кръвоносните съдове, което намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, укрепва местния имунитет на кожата, и повишава ефективността на лимфоидната тъкан, което намалява вероятността от инфекция на ТОРС, грип.

Не мислете, че опитни деца не се разболяват. Те могат да се разболеят, но болестите им са много по-лесни. Поради по-високата адаптивност, тези деца се възстановяват по-бързо след извършване на операциите.

Втвърдяването подобрява съня, храносмилането, нервната система. Заздравените деца почти никога не страдат от затлъстяване, алергични реакции, енуреза.

Втвърдяването на бебетата от първата година от живота дава възможност за бързо усвояване на двигателните и речеви умения, това е една от формите на превенция на настинките, които се считат за най-опасни за бебето.

Укрепеното дете е по-лесно да се адаптира и психологически, например на 3-годишна възраст - да посещава детска градина, на 6-7 години - да започне училище. При юноши, които са били закалени от детството, периодът на пубертета е по-лесен.

Правила и принципи

Има много методи за втвърдяване за промоция на здравето, методи за провеждане на процедури също се различават един от друг. Принципите остават постоянни. Важно е да ги познавате още преди родителите да започнат да втвърдяват малките си деца.

Преглед от педиатър

Необходимо е да се започне с идентифициране на истинското здравословно състояние, отправната точка и идентифицирането на противопоказания. Педиатър ще помогне в това. Например, децата с алергии към ултравиолетовите лъчи са противопоказани за слънчеви бани, а при студени форми на алергия детето не става член на отряд на моржове. Наличието на невуси, патологични бенки - противопоказание за излагане на слънце, но водните процедури не са противопоказани. Патологиите на бъбреците, сърцето, централната нервна система изискват отделна схема, която ще направи лекаря за конкретен малък пациент.

За родителите е необходима консултация с лекар, този разговор ще им помогне да разберат по-добре целта и методите на втвърдяване, правила и техники за безопасност..

постепенност

Всеки нов ефект върху тялото на детето трябва да започне постепенно - с малко време на експозиция, постепенно увеличаване на времето на експозиция. Студът или топлината на неподготвеното тяло могат да имат шокиращ ефект. И тъй като температурата намалява и нараства постепенно, времето на процедурата постепенно нараства, И като цяло „постепенно” е основната дума в системата на втвърдяване.

При всеки метод и метод гениталиите на детето трябва да бъдат защитени. Единствените изключения са въздушните бани в топлия сезон за бебета.

систематичен

Системата е важна. Ето защо, започването на класове е едно, а превръщането им в навик е друго. Дръжте времето за темпериране всеки ден.

Професии и процедури могат да бъдат отменени само когато детето е болно с висока температура. - изисква легло и отсъствие на стрес фактори за организма. Но веднага щом температурата падне до 37.0 градуса и детето започне да се издига, можете да се върнете към процедурите за закаляване.

Важно е да се знае, че след прекъсване, дори и да е незначително във времето, температурите отново трябва да се намалят и времето за процедурата да се увеличава постепенно и постепенно.

Изберете метод

Първата стъпка е да се избере метод и метод на втвърдяване. Съществуващата класификация разделя методите на традиционното и нетрадиционното. Необходимо е да се вземат предвид предимствата и недостатъците на всеки метод за деца на определена възраст и като се вземе предвид здравословното състояние на конкретно бебе.

grudnichki

Втвърдяването може да започне в рамките на един месец след раждането на детето.

В първите седмици след раждането адаптивните способности на детето вече са изключително напрегнати: след съществуването им в утробата, тя навлиза в ново местообитание. Освен това товарът не си струва. Допускат се само въздушни бани., която, освен укрепване на действието, ще бъде отлична превенция на бебешки обрив от пелени, пелена на дерматит.

Въздушните бани започват от 2 минути и постепенно се довеждат до 10-15 минути преди всяко хранене.

Детето трябва да бъде напълно оголено, без пелени, шапка и пелена.

Уверете се, че условията в стаята са правилни: температура на въздуха - от 19 до 21 градуса, не по-висока, и влажност на въздуха - 50-70%. Избягвайте течения.

През месеца на детето може да започне да се съблича водата при стайна температура след въздушната баня. След няколко седмици натриване, можете да продължите да се охлаждате по метода на д-р Комаровски - намалявайки температурата на водата за вечерно къпане с половин градус всеки ден, докато температурата достигне 25 градуса.

Контрастният душ трябва да се използва за бебета едва от 5-6 месеца, при условие, че преди той вече е бил “срещнал” студени бани, Ако не, тогава е по-добре да започнете с изплащане на краката с хладка вода, постепенно понижаване на температурата: съдовете на краката са склонни да се стесняват и това няма да доведе до обща загуба на телесна топлина. Постепенно започнете да изплащате и краката, и химикалките.

Предучилищна възраст

Сред традиционните методи за деца в предучилищна възраст е възможно да се отбележи постепенното обучение на детето първо да се охлади, а след това и на студ.

Нетрадиционни методи, например Препоръчително е да се използва душ с многократни промени в температурата на водата само за деца, които вече са се адаптирали към традиционното втвърдяване., Трябва да се разбере, че в предучилищна възраст е важно да се комбинират методи закалка с упражнение - тогава резултатите ще бъдат по-бързи и по-забележими.

Въздушните бани в комплекс с физическа активност са мобилни или спортни игри на открито през топлия сезон, открита гимнастика.

Водните процедури за деца в предучилищна възраст трябва да включват плуване на открито през лятото. Полезно ходене бос, Ако има възможност, трябва да го насърчи на улицата през лятото, нека детето ходи бос в селото, в страната, това ще помогне не само за укрепване на имунната система, но и да бъде добра превенция на плоски стъпки.

За деца в предучилищна възраст в детските градини често се организират втвърдяващи се групи. Ако е във вашето съоръжение, си струва да напишете дете в него. Занятията се провеждат там под наблюдението на медицински работник, който по всяко време е готов да съветва родителите по всички въпроси, свързани с втвърдяването в дома и в детската градина.

Особено полезно да посетите такава група ще бъде за често болни деца.

Втвърдяване на водата - какво трябва да знаете?

Това е един от най-ефективните и ефикасни методи, който се отнася до традиционните. Трябва обаче да разберете, че неумелият подход може да навреди на детето. Има няколко начина за използване на водата: миене и къпане, къпане в душ, вана и обливане със студена вода.

Ако детето не се втвърдява по-рано, започнете с измиване, с потапяне на ръцете в хладка вода, и постепенно се пристъпи към триене и dousing.

Правилното втвърдяване с вода предполага постепенно намаляване на температурата.

 • Започнете с вода при 35 градуса и по-ниска с 1-2 градуса на ден, докато детето започне спокойно да възприема водата при 16 градуса.
 • За бебета режимът на намаляване е по-гладък - половин градус на ден, а крайната температура е ограничена до 23 градуса.

Измиването трябва да включва не само контакта на водата с лицето, но и изливане върху шията, ръцете на лактите, горната част на гърдите.

 • Ако е лято навън, можете веднага да извършите това измиване с чешмяна вода (желаната температура е около 20 градуса).
 • Ако дворът е зимен, не трябва да излагате тялото на силен стрес, започнете да миете детето с топла вода (около 30 градуса) и постепенно намалете температурата до 17 градуса. Детето трябва да се измие най-малко 4 минути.

Ако решите да започнете с напояване на краката, не забравяйте, че времето на излагане на температура на краката и долните крака не трябва да надвишава 15 секунди в самото начало и да достигне до минута, а след като го налеете на детето, трябва да разтриете краката си с твърда кърпа, за да стимулирате работата на кръвоносните съдове и биологично активни точки на стъпалото.

Триенето се счита за по-ефективен метод от измиването., В продажба има специални хавлиени ръкавици. Това е, от което имате нужда.

Намокрете го на хладка вода и започнете да взимате ръцете на детето в посока отдолу (от пръстите) нагоре (до рамото). След ръцете, избършете шията и гърдите, гърба и корема с подобни движения за масаж. Направете процедурата енергично, за да имате време да избършете цялото дете в максимум 2 минути. След това с кърпа избършете влажната кожа до малко зачервяване.

Душ със студена или студена вода прекарайте след нормално къпане.

Не забравяйте, че след намокряне трябва да разтриете детето със суха твърда кърпа.

Противопоказания за втвърдяване на водата не са толкова много:

 • алергия към студ;
 • висока телесна температура;
 • някои заболявания на пикочно-половата система в острата фаза;
 • психично заболяване, при което студеният душ може да предизвика паническа атака, агресия или истерична атака при дете.

Въздух и слънце

Въздушните бани ще бъдат по-ефективни, ако се комбинират с излагане на UV лъчи. По този начин, ходене без риза и бос в апартамента е полезно, но подобна разходка на слънце е двойно полезна.

При слънчева светлина, детето получава витамин D, необходим за тялото му, липсата на който води до рахит и други здравословни проблеми. Но този метод на втвърдяване изисква строг контрол от възрастни: излишъкът от слънчева светлина може да повлияе неблагоприятно на състоянието на бебето.

Ако детето все още не е на една година, не е необходимо да го слагате в количка гол на слънце. За такива бебета противопоказано е да се намирате на пряка слънчева светлина. Те по-добре получават своята част от ултравиолетовата светлина в сянка.

Деца на възраст над една година трябва да се изпускат на слънце в периоди, когато слънчевата активност не е толкова агресивна - сутрин преди 11.00 и след обяд от 16.00 часа., Веднага гол на слънце, детето не се освобождава. Първо, той трябва да ходи в леки дрехи, след това по време на седмицата майката трябва да намали броя на дрехите за голота (естествено това е начинът да се ходи на територията на частно домакинство или в страната).

Времето за слънчеви бани под откритите лъчи за деца до пет години не трябва да надвишава 15 минути на ден, за деца до 7 години - 25 минути, за ученици - 30 минути.

Много ефективна комбинация от слънчеви и водни процедури.

По време на слънчеви бани не трябва да забравяме, че детето не трябва да е жадно - да се грижи за наличието на бутилка питейна вода. Не забравяйте да вземете панама или кърпа за главата.

Слънчевите бани са противопоказани:

 • деца с меланом;
 • гигантски и големи невуси;
 • патологични бенки (неправилни, големи, склонни към увеличаване).

Също така е нежелателно да се правят слънчеви бани с фотоалергия (алергични към UV лъчи).

Времето за слънчеви бани за деца със светла кожа, русата коса трябва да бъде по-малко, отколкото за тъмните деца, тъй като те могат да получат по-бързо слънчево изгаряне.

Някои нетрадиционни методи

Родителите могат самостоятелно да практикуват нетрадиционни методи на втвърдяване, но първо трябва да си зададете мнението на специалист - педиатър или физиотерапевт.

Втвърдяване на краката при ходене боси

Такива методи включват втвърдяване на стъпалата по метода на ходене бос (някои деца ходят боси дори в снега, което е подходящо само за добре обучени).

Започнете да ходите боси с къща или апартамент - премахнете вълнени чорапи от дете, отървете се от чехлите.

Първо, детето трябва да се научи да ходи в леки чорапи за 4-5 минути на ден., Всеки ден, добавете минута и постепенно се отървете от чорапите като цяло.

През лятото научете детето си да ходи бос по пясъка, на земята, на тревата. С усърдие и постоянно обучение, можете постепенно да излезете и да ходите боси в снега.

Втвърдяване на гърлото

Втвърдяването на гърлото се извършва с много вкусен и приятен метод - хранене със сладолед. Това охлаждане ще допадне както на възрастните, така и на децата.

Стъркане на сняг и ходене по него

През зимата някои тренират със сняг и се разхождат в снега. Този метод не е подходящ за деца с хронични респираторни заболявания и студена форма на алергия. Останалото може да опита.

Първоначално родителите премахват една обувка от децата си и си поставят краката в снега само за 5-10 секунди. Тогава такива действия се извършват с втория крак. След това можете да поставите два крака на снега.

Времето на бягане или ходене в снега в самото начало не трябва да надвишава 30 секунди, постепенно да се увеличава и да доведе до 7-10 минути.

Становище на д-р Комаровски

Известният педиатър Евгений Комаровски твърди, че новороденото дете не се нуждае от втвърдяване, защото природата вече го е създала възможно най-близо до природата. Задачата на родителите е просто да поддържат условия, които ще помогнат на детето да поддържа способността си да се приспособява - да не заглуши, а не да се прехранва, да даде възможност за контакт с вятъра, слънцето, водата.

За деца на различна възраст и техните родители лекарят дава няколко важни съвета, които също могат да се считат за препоръки за втвърдяване:

 • разходка по-често (до училище, от детска градина и др.);
 • уверете се, че дрехите на бебето са удобни, така че да не се изпотяват или прегряват;
 • храната трябва да отговаря на енергийните разходи (да не се прехранва детето).

Само обща промяна в начина на живот на цялото семейство ще доведе до резултати.

От обливане за 5 минути на ден, когато детето прекарва останалото време с таблетката или на телевизора с чипс, няма да има полза.И няма бележка в съответствие с правилата за втвърдяване ще помогне на детето да стане по-здравословен, само обща промяна в начина на живот, казва Комаровски - най-добрият начин и метод за възстановяване на потомството.

Д-р Комаровски ще ви разкаже как да започнете да втвърдявате дете в следващото видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве