Учебни упражнения за деца от 7 години

Съдържанието

Всяко дете, ставайки по-старо, научава повече и по-ново и интересно. На 7-8 годишна възраст децата по правило започват училищен живот. На тази възраст те вече знаят и могат да направят много, умеят да учат доста дълго време. Все още се оформя идентичността на зрелите трохи.

Възрастните трябва да определят правилната посока за развитието на тяхното потомство. Основната цел на родителите в такъв период трябва да бъде да помогнат на детето да се адаптира в училище, да развие основни психични процеси, като паметта, внимание, мислене, реч, въображение, както и фини двигателни умения и постоянство. Разнообразие от упражнения за развитие за деца на 7 години ще спомогнат за справяне с това у дома.

Съвети за организиране на часове

Ако внезапно, по различни причини, семейството няма възможност да присъства на различни допълнителни дейности за развитие с детето, тогава родителите могат сами да работят с детето у дома.

Когато майката работи с бебето си, не само обяснява необходимата му задача и проверява резултатите по-късно, а остава до него по време на урока, помага в трудни моменти, възхвалява го за успехите му, подкрепя го в провали и търпеливо обяснява материала, който е трудно за детето. бебето започва да се опитва усилено. Съответно, резултатът от класа ще бъде много по-висок, той ще научи много повече информация.

На възраст от 7 години децата все още са доминирани от игрални дейности, които с началото на училищния живот постепенно се заменят с учене. Ако родителят, занимаващ се с детето, вземе под внимание този важен фактор и използва играта в изследванията си, тогава ще бъде много по-лесно да се интересува бебето. И ако бебето се интересува, то знанието, което получава в този момент, ще бъде запомнено много по-дълго и по-пълно.

Използвайте на практика колкото е възможно повече практически дейности. Например, можете да приготвите вечеря с детето си. В процеса на тази работа вие ще дадете на детето си информация за това какви прибори за хранене съществуват и за какво са предназначени, какви съставки ще бъдат използвани, разкажете за правилата за безопасност в кухнята.

Ако е възможно, нека трохите покажат въображението си. Осигурете знание за правилата на етикета при сервиране на ястия на масата.

На възраст от 7-8 години децата обичат да играят в група. Този момент е много важен в организацията на урока. Компанията може да направи дете не само връстници, но и родители. Можете да организирате шоу за приказки за баби и дядовци с помощта на театър с пръсти.

Можете да създадете своя собствена приказка заедно с бебето, да правите костюми и атрибути от импровизирани средства и да ги покажете на баща си. Всичко това помага да се развие въображението, фантазията, творчеството. Също така в семейния кръг можете да организирате конкурс за решаване на логически проблеми, съставяне на картина от пъзел, всички заедно решаване на кръстословици, изграждане на фигури от дизайнера. В такива дейности резултатите на бебето могат да бъдат много по-високи от родителите му.

Компютърът ще помогне да се разнообразят класовете, но си струва незабавно да обсъдим с детето времето, което може да прекара с него. Можете да го използвате за гледане на образователни филми, решаване на пъзели онлайн.

Като тест за придобитите знания можете да предложите на детето си решение за тестове от различни посоки.Такива програми автоматично осигуряват цялостен анализ, който помага на възрастните да идентифицират пропуските в знанията. Децата много харесват тези класове.

Упражнения за развитие на логическото мислене

 • Играта "Четене на мисли", Един възрастен или дете психически направи дума. Угаждащият трябва да познае каква е думата с помощта на водещи въпроси, на които може да се отговори само с „Да“ или „Не“.
 • Играта "Рими". С измислената дума трябва да наричате римувани думи на свой ред. Победителят е този, който нарече последната дума. Например, думата „бебешки“ римувани думи би била „буйна, тръстикова, мълчалива“. По време на тази игра, освен логическото мислене, активната и пасивна лексика на трохите е добре развита.
 • Игра "Попълнете думата". Първият участник прави дума и пише писмото, с което започва. Следните участници пишат писма един по един преди или след, опитвайки се да разберат какво означава начинаещ от думата. Играта продължава, докато способностите на всеки участник да състави дума от писмените писма са изчерпани. След това начинаещият казва на всички, каква дума първоначално си е мислил.
 • Игра "Намерете излишно". Вариации на играта можете да мислите за много. Можете да използвате почти всичко в къщата за него. Като алтернатива, можете да поставите 5-7 зеленчуци пред детето, да му дадете време да ги разгледа и да го помолите да се обърне. По това време трябва да добавите малко плодове. След като бебето се обърне, той трябва да каже какво се е променило, какво е излишно и защо.
 • Игра "Съберете историята." Играта ще изисква серия от снимки, в които детето трябва да направи история на етапи. Възрастен ги поставя пред бебето в произволен ред. Задачата на детето е да възстанови последователността от изображения в смисъла и да състави история. Необходимо е да се гарантира, че децата изричат ​​изречения напълно, не губят семантичната нишка на историята.
 • Игра "Направете оферта". Детето е поканено да направи изречение от думите, които се смесват заедно.
 • Решаване на детски кръстословици, играещи судоку за деца Отлична помощ за развиване на логическо мислене и способност за отговор на нестандартни въпроси.
 • Играта "Намерете разликата". На детето се предлага да намери 10 разлики в две картини. Тази игра може да се проведе като състезание, ако има два чифта снимки. Задачата да играете в тази версия е да намерите всички разлики възможно най-бързо.
 • Перфектно се справя с развитието на логическия пъзел, В допълнение, такива игри помагат да се развие постоянство, внимателност и фини двигателни умения на ръката.
 • Преминаването на лабиринта е много интересно за децата. Тази игра може да се предлага като десктоп и онлайн. Децата ще носят героя по заплетени пътеки с ентусиазъм, помагайки му да стигне до финалната линия.
 • Pocket таг игри.

Класове за развитие на паметта

 • Разговори с дете за това как е минал денят му, Такива разговори вечер ще ви помогнат не само да му дадете време, което толкова често родителите нямат достатъчно през деня, но и да развият памет и реч. Помолете бебето да разкаже всичко в най-малките детайли, да зададете водещи въпроси, да посочите малки детайли (какъв цвят е топката, тениската от приятел / приятелка и т.н.). На първо място, децата говорят объркано, непоследователно, но постепенно историите стават по-пълни, изреченията се изграждат правилно, самото дете започва да си спомня малките неща, всички подробности и детайли.
 • четене книги и запомняне на стихове. Ако детето все още е трудно да се чете, направете го вие. Помолете го да преразгледа това, което четете, да изразите мнението си за това, което четете. Опитайте се да внушите любов към четенето. Ако, обаче, не е успяло, тогава е правило да се четат няколко страници на ден, последвани от дискусия. Запомнете поне един четворка на ден.Освен факта, че ще развиете тази памет, вие ще допринесете за разширяването на активния и пасивен речник на вашето дете, развитието на неговата реч.
 • Игра на "думи". Помолете детето да запомни думите, които ще му се обадите. Тогава кажете 10 думи, можете да разчитате на определена тема (зеленчуци, плодове, домашни и диви животни, домашни птици). Задачата на трохите да запомни и повтори най-големия брой думи, които си наричал. Ако едно седемгодишно дете може да повтори 5 думи след вас, се смята, че той има добре развита краткосрочна паметта, 7-8 от тези думи показват добро развитие на дългосрочната памет.
 • Игри със снимки. Преди детето се показват от 5 до 10 снимки. След като бебето внимателно ги обмисли и си спомни, той трябва да се обърне. По това време можете да премахнете 1-2 снимки или да ги подредите в различна последователност. Задачата на бебето е да назове всички картини, които липсват или да възстановят предишната последователност.
 • "Сдвоени снимки." За тази игра, вземете няколко чифта снимки с еднакъв размер и обратна страна. Всички те са смесени и изложени върху изображенията на масата. Играчите трябва да отварят по двойки картини и да ги показват на другите. Ако се отвори чифт, играчът го взема за себе си. Ако се отворят несвързани изображения, те се обръщат и поставят на място и търнът се предава на следващия играч. Победителят е този, който успя да събере най-голям брой сдвоени снимки.
 • Помолете детето си да обмисли внимателно всеки модел. След това го обърнете и го помолете да каже или да напише на листа най-малкия детайл какво си спомня. След това покажете отново снимката и проверете дали е била правилна.
 • Метод на асоцииране Помага да се запомни информацията, представена в хаотична каша. Учете детето си да го използва. За да направите това, предлагайте на детето да назове асоциации на дадена дума или да му помогне с това. Асоциациите могат да бъдат много различни, смешни, познати на всички или разбираеми само за вашето дете и вас. С това упражнение вие ​​ще му помогнете да изгради взаимоотношения между това, което трябва да запомните, и това, което той вече знае и разбира.
 • Учене на музикални инструменти изучаване на чужди езици, учене на танци - всичко това не само е полезно, но и осигурява голяма помощ за развитието на детето.

За развитието на грижите

Корекционни тестове

Това упражнение отлично помага да се справите с развитието на грижата за вашето бебе. Неговата същност е в това, че на трохите се предлага лист хартия с отпечатан върху него текст. Неговата задача е да пресече едно писмо, замислено от възрастни.

Постепенно можете да усложните задачата, като добавите друго действие, например, да зачеркнете една буква и да подчертаете втората. Ако детето все още не знае буквите, можете да ги замените с всякакви знаци.

Същата задача може да се направи още по-трудна, като се поиска всеки символ да постави специфичен характер.

шпиони

Играйте с бебето в шпионите. За да направите това, измислете конкретен шифър за всяка буква или цифра - улика. И след това му изпратете тайно съобщение, което той трябва да разчете.

Търси липсващите

В това упражнение на детето се предлага набор от букви на лист хартия, сред които той трябва да намери думи по определена тема. Например, йодоуквлалошкроалморковчиориавоилхолдвоароаркпустадшввффомидорирам. Сред тези писма бебето трябва да намери имената на зеленчуци и да ги пресече.

Подобна задача може да се направи с номера. В този случай, сред множеството от цифри, трохите ще трябва да намерят някакъв конкретен номер. За деца, които не са запознати с цифрите и буквите, тази задача може да се предложи с различни символи. Тук детето ще трябва да намери някаква специфична комбинация от герои.

на театъра

За тази задача ще трябва да вземете някоя проста поема с една или повече често повтарящи се думи. Започнете, като помолите детето си да го прочете изразително. След това бебето ще трябва да го прочете отново, но с добавянето на условие, например, една от често повтарящите се думи ще трябва да говори много силно.

Ако детето ви се справи с това, тогава усложнете задачата, като добавите друго условие. Ако трохите все още не могат да четат, трябва да го направите. Той ще трябва да чуе някоя дума, например, да пляска с ръце.

За развитието на въображението

Ръчни рисунки

Освен че рисуването с дланите и пръстите перфектно стимулира развитието на въображението и фантазията, то помага и за развитието на фини двигателни умения на ръката и развива постоянство в бебето. За да направите това, предлагайте трохите да нарисувате дланта в какъвто и да е цвят, който той харесва, и да направите отпечатък върху лист хартия.

Можете да направите отпечатъци от две длани един до друг. Сега нека детето фантазира и завърши рисунката си. Може би ще има дърво или приказна птица, или може би малък мъж с голяма брада. Фантазията на децата е много богата. Тя ще му подскаже интересен вариант.

Забавни кътчета

Помолете детето да нарисува четката колкото се може повече боя и да изпусне голямо петно ​​в средата на листа. Сгънете листа на половина и натиснете надолу. След това трябва да изправите листа и да помолите бебето да види как изглеждат тези петна. Нека завърши рисунката си.

Магическа нишка

Конец с дължина 30-40 см трябва да се потопи в гваш и да се постави на лист хартия, да го навиеш, както ти харесва. Горен капак с втория лист и натиснете. След това трябва да издърпате нишката, като държите и двата листа

Погледнете получените снимки с детето и го помолете да каже как изглеждат, да го помолите да извлече необходимите детайли.

Зъл магьосник и добра фея

Вие ще трябва да поставите пред детето лист хартия с две абсолютно идентични фигури. Той трябва да превърне една фигура в зъл магьосник, а вторият - в добра фея, използвайки цветни моливи. Нека малката мечтае и ви разкаже какво може да направи злият магьосник и как добрата фея го е спечелила.

Музикални истории

Включете детето си да слуша класическа музика и го помолете да затвори очи. Той трябва да ви разкаже за това, което според него, тази музика разказва какви чувства предава.

Денсът се затопли

Танцувайки на определена музика, детето трябва да разкаже за образа, който е замислил, а другите участници - познайте какъв образ е направил. Тя може да бъде забавна маймуна, страхотен лъв, важно е детето да мисли чрез собствения си образ и как трябва да го разкрие.

На възраст от 7 години вече е много важно да обмислите покупките на играчки или образователни материали за вашето бебе. Всички те трябва да дадат на детето нови знания за нещо.

Много добра придобивка ще бъде енциклопедия, посветена на темата, която представлява интерес за детето. В усилията си да научат колкото се може повече нови, децата с голям интерес започват да я четат.

Също така, на седемгодишна възраст, трябва да работите върху развитието на фини двигателни умения на ръката. Забележителна помощ в това отношение ще бъдат и интересни задачи, оцветяване, глина, моливи и бои.

Голяма помощ осигуряват и различни строители, мозайки. Научете с бебето няколко рими за независимото изпълнение на упражнения с пръсти.

И най-важното - винаги помнете, че развитието на едно дете зависи до голяма степен от вас. Не разчитайте само на детска градина или училище в тази трудна задача.

За образователни игри за деца 6-7 години, вижте следното видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве