Гимнастика за дете от 7-10 месеца

Съдържанието

През втората половина на годината децата стават активни, други - дори неспокойни. Всичко е интересно за тях, те искат да се движат, движат, променят позицията на тялото. Карапуз разбира бързо новите умения. Можете да му помогнете за укрепване на упражнения, гимнастика, която включва набор от упражнения за определена възраст.

В тази статия ще говорим подробно за това как се прави гимнастика с дете от 7 до 10 месеца.

Какво да обмислите?

Гимнастиката за бебето не трябва да бъде тежка, а физическото натоварване е прекомерно. Следователно, когато планирате набор от упражнения, е необходимо да се вземат предвид особеностите на характера, здравословното състояние на детето и степента на готовност за овладяване на това или друго моторно умение.

На 7 месеца, ако синът или дъщеря все още не седи, можете да добавите упражнения за укрепване на гърба, корема, ръцете и шията. Ако детето е уверено на четири крака, можете да добавите към него упражнения, които ще стимулират пълзенето.

На 10 месеца можете да преминете към укрепване на краката, защото скоро бебето ще трябва да предприеме първите си стъпки и някои деца вече се опитват да ги направят. Не забравяйте да вземете под внимание съществуващите умения на karapuz, за да изградите на тяхна основа нов набор от класове.

Ясно е, че упражнения като „Велосипед” и „Жаба”, които накараха детето да се наслаждава на 3-4 месеца, едва ли ще се възприемат от него с удоволствие, защото не всяко дете ще се съгласи да лежи спокойно през втората половина на годината в будност.

Използвайте желанието на детето да се движи, насищайте програмата на гимнастиката с активни упражнения, които изискват участието на детето във всичко, което се случва.

Повечето деца на 8-9 месеца са добре запознати с телата си, знаят къде се намират писалките, къде са краката, разбират прости познати фрази и затова гимнастиката за дете трябва да бъде възможно най-ясна и проста.

Упражнения за пълзящи, седящи, стоящи, ходещи трябва да бъдат придружени от весели и добродушни коментари от майката, това ще даде на детето чувство за игра, ще го заинтересува, той ще се радва да направи забавни и полезни трикове.

Ако детето има патологии на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, други вродени или придобити заболявания, важно е да се добавят нови упражнения с разрешение на физиотерапевта или лекуващия лекар, защото тези деца се нуждаят от много специфично натоварване върху определени мускулни групи, в зависимост от диагнозата.

Защо гимнастика?

Гимнастиката, както вече споменахме, ще помогне на детето ви да овладее нови моторни умения по-активно, да подготви мускулната и костната тъкан за все по-големи натоварвания, за стоящи, за първите независими стъпки. Гимнастиката развива реч, фантазия, частично отговаря на нуждите на детето в емоционален и тактилен контакт с майката.

При децата, които тренират редовно, се подобрява кръвообращението, подобрява се координацията на движенията и вестибуларния апарат. Такива деца са по-малко склонни да се разболеят, да спят по-добре и нямат, като правило, проблеми с апетита.

Упражнения за бебета

Включете във фитнес залата сложни упражнения, които може да сте направили с бебето в по-нежна възраст, при условие че бебето не им възразява. Ако упражненията не са скучни, достатъчно е да добавите нови техники към комплекса, които са подходящи за възрастта на детето.

7-8 месеца

Тези деца трябва да бъдат насърчавани при пълзене и седене. Изброяваме няколко ефективни упражнения за стимулиране на тези умения.

 • "Corner", Протегнете до детето, което лежи на гърба, показалеца на ръцете си. Когато ги вземе, дръпнете ръцете си малко към себе си. Не вдигайте бебето със сила, дори ако той самият, въз основа на силата на ръцете си, ще вдигне торса толкова, колкото мускулното развитие позволява. Не посаждайте детето. Когато ъгълът на наклон е 45 градуса, леко спуснете детето обратно. Направете упражнението 5-10 пъти.
 • „Обхождане с поддръжка“, Поставете малкото дете на стомаха, поставете ръката си под корема и започнете да повдигате дланта си гладко нагоре. Когато бебето е на четири крака, задръжте го в тази позиция за около минута. Не разхлабвайте ръката. Усложните упражнения могат да бъдат, когато бебето започне да стои на четири крака по-уверено. Поставете играчка със звук пред фъстъка и подкрепете трохичката под корема, докато той се опитва да го достигне. Ако в същото време той започва да пренарежда ръцете и краката, помислете, че той ще започне да се промъква в близко бъдеще.
 • "Колите". Това упражнение помага за укрепване на мускулите на ръцете и шията. Вземете бебето на корема, за краката и бавно се движете с него по пода напред. Необходимо е да се гарантира, че детето "ходи" в ръцете си, пренареждайки ги да се движат.

Полюшва се на топката, опитвайки се да получи играчка, докато лежи на фитбол със стомах с задължителната подкрепа на родителите за краката.

"Количка"
На фитбол

9-10 месеца

Добавете към комплекса от деца на тази възраст упражнения за укрепване на краката и долните крака. Подгответе детето за самостоятелно положение и ходене. Можете също да добавите упражнение в седнало положение. Ето някои интересни трикове.

 • "Снежна топка". Гимнастическа топка, поставена на пода, постави детето на краката, сложи дръжката на топката, постоянно държи бебето под ръцете, но не толкова, че краката му висят във въздуха. Започнете да се движите напред, леко накланяйки тялото на детето на топката. Необходимо е да се гарантира, че детето извършва първичните стъпки с опората и ръцете на опората върху въртящата се топка.
 • "Релейна палка". Научете сина си или дъщеря си да се движат повече, ще ви помогне малка топка, пръчка, от която, ако желаете, можете да направите реле. Поставете обекта и пълзете заедно с бебето на четири крака преди него. Дайте на бебето възможност да хване първата с пръчка или топка. Искрено и емоционално се радват на победата му.
 • - Стъпала и склонове. Поставете гърба на детето си на него, така че краката му да са върху вашите. Дръжте карапузу под ръцете си. Започнете да предприемате стъпки. Когато стигнете играчката на пода, задръжте детето, така че той да се наведе и да го хване. След това започнете да се движите към нова цел.
 • - Пестелив джудже. За това упражнение ще ви трябват няколко малки топки, които се побират в дланта на детето, и кошница или кутия. Седнете бебето. Седнете до него отдясно. Издърпай топката, той ще го вземе с дясната си ръка. Важно е детето да обърне тялото си на половин завой. След това бебето трябва да премести топката в другата ръка и да я сложи в кутията отляво. В този момент вие ще подготвите нова топка, с която ще трябва да направите същото.

Децата на тази възраст са чудесни за активни упражнения с ритмична музика, някои дори започват да клекнат или да се покланят на ритъма. Използвайте го по време на часовете.

Полезни съвети

 • Работете без дрехи, ако е възможно, през лятото прекарвайте гимнастика на чист въздух. Така ще бъде възможно да се комбинират въздушни бани и закаляване с полезни упражнения.
 • Не упражнявайте в дните, когато детето има повишена температура, никнене на зъби, без настроение за игра и разговор.
 • Ако има по-големи деца в семейството, помолете ги да „играят“, за да участват в активни упражнения за деца от 8-9 месеца. В тази възраст се развива имитация и детето ще научи нови игри и трикове много по-бързо, ако види как го правят другите.
 • Винаги започвайте гимнастика след предварителна сесия на лек масаж.
 • За да не надвиете нервната система на бебето и да не нарушите съня му, правете упражнения само сутрин. Вечер можете да се насладите на мек релаксиращ масаж и да се изкъпете.

Научете повече за гимнастиката за деца 7-8 месеца, ще научите от следващото видео.

Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве