Детето спи неспокойно през нощта: съветът на психолозите

Съдържанието

Неспокойният сън на детето често е причина родителите да се притесняват. Скръб се върти цяла нощ, заспива за известно време, но сънят му не е силен, тревожен, всяко шумолене може да го разстрои. Какво се случва с бебето? Опитни родители с опит, като правило, са добре запознати с нуждите на децата си, но дори и те понякога имат въпроси, свързани с неспокойния сън на бебето.

причини

Може да има няколко причини. Физически и психологически.

 • Детето спи неспокойно през нощта, ако започне да се разболява. Болестта все още не се проявява на физическо ниво и очевидно бебето е напълно здраво. Но той вече се чувства зле и започва да се тревожи предварително. Ако бебето е вече на 5 месеца или повече, то причината за тревожния сън може да бъде рязането на зъбите. Във всеки случай, има смисъл да се покаже детето на педиатър, за да не пропусне началото на болестта.
 • Лош сън може да бъде причинен от повишено вътречерепно налягане. Само лекар може да открие този проблем и да назначи лечение. Неспокойният сън при малко дете може да е резултат от сериозни заболявания - енцефалопатия, рахит или мозъчни тумори. Отит, дисбактериоза и различни инфекциозни заболявания не дават нормален сън. Затова търсенето на причината за тревожния сън трябва да започне с посещение на лекар, за да се елиминира болестта.
 • При новородените до 3-5 месеца чревните спазми са честа причина за неспокоен сън в бебето. Чревната микрофлора на детето все още не е достатъчно оформена и освен това тялото му все още се адаптира само към независим живот. Тези процеси са придружени от засилено производство на газ. Бебето има подпухнал корем, особено силно - вечер и през нощта. Едва заспивайки, бебето се събужда, крещи пискливо, става пурпурно, притиска краката към корема. Облекчете неговия дискомфорт, като използвате различни капки и симетони на симетикон, вода от копър, тръба за пара.
 • Бебето може да не спи добре, ако е студено или горещо. Много млади родители, след като са се вслушали в "добрите" съвети, склонни да не развалят бебето, за пореден път се опитват да не го вземат на ръце, а много майки и татковци имат негативно отношение към споделянето на съня в едно легло с детето. И напразно. Защото трохите могат да се тревожат, защото се чувстват "отрязани" от майката. И той се нуждае от физически контакт с нея. Освен това през нощта температурата на тялото леко намалява и бебето се нуждае от ръцете на майка си, за да го стопли. Другата крайност - бебето е горещо или задушно. Майките се страхуват да хванат дете, така че те плътно затварят прозореца в стаята, разпада се бебето.

Помещението, в което бебето спи, трябва да бъде излъчено. Температурата в нея в идеалния случай трябва да е около 19-20 градуса с влажност 50-70%. Това е най-удобните условия за един малък човек.

 • Друга причина за неспокойния сън е гладът. Може би бебето не е натоварено с предишното хранене и в тази ситуация не е необходимо да се отказват от нощните хранения. Детето може да се нуждае от нощно хранене до 6 месеца. След тази възраст, според детските лекари, детето няма физиологична нужда да яде по средата на нощта.

Кърмещите бебета могат да бъдат гладни, ако млякото на майка им не е питателно. Прегледайте диетата си.Също така се свържете с Вашия педиатър с молба за провеждане на контролно хранене с претеглянето на детето преди и след хранене, за да се определи колко малко яде детето. Ако той няма достатъчно мляко, лекарят може да разреши „примамка“.

 • "Изкуствен" често, когато се хранят, поглъщат много въздух, това създава фалшиво чувство за ситост. Гладът се връща отново, когато детето се отпусне и се опитва да спи. Ето защо бебетата, които ядат адаптирани смеси, определено трябва да дадат въздух след хранене. Малка регургитация в този случай - вариант на нормата. Зърното на бутилката трябва да е като ботуш, да е удобно. Някои трохи предпочитат латекс, други - силиконови зърна. Изберете детето си опцията, която той възприема най-добре.

Причината за неспокойния сън може да е в нарушение на дневния режим. Например, бебето е спало добре през деня или дори е смесвало ден и нощ. Необходимо е да се приведе режимът на бебето в съответствие с неговите възрастови нужди.

Известният детски лекар Комаровски препоръчва спазването на следните норми:

 • Бебе на възраст от 1 до 3 месеца се нуждае от 17-20 часа сън на ден.
 • Изисквания за сън за деца на възраст 6 месеца - 14 часа на ден.
 • През 1 година детето трябва да спи поне 13 часа на ден.
 • На 2 години дневната нужда от сън е 12,5 часа.
 • На 4-годишна възраст бебето трябва да спи най-малко 11 часа на ден.
 • За 6 години нуждата от сън е 9 часа.
 • На 12-годишна възраст тийнейджър се нуждае от 8.5 часа сън на ден.

Съвети от популярен педиатър за подобряване на качеството на съня на бебетата в следващото видео.

Липсата на витамини води и до нарушения на съня при деца. А също и децата са много метеочувствителни - реагират на спадане на атмосферното налягане, на валежите и често ги “предугажда”.

Психолозите казват, че неспокойният сън на бебето може да се дължи на възрастови характеристики. Факт е, че структурата на съня при деца на 2 месеца и на 2 години е различна. От раждането и до 1 година, повърхностният сън надделява над дълбоката фаза, поради което бебетата често се събуждат. Само един отново лесно заспива сам, докато други се нуждаят от помощта на родителите.

Случва се, че едно тихо бебе започва да се събужда и неспокойно хвърля и се обръща към 7-9 месеца от живота си. На тази възраст бебето има първите психологически проблеми, които пречат на нормалния сън - страхът да не бъдеш далеч от майката. Ако родителите спят в едно и също помещение с бебето, то детето няма да изпита чувство на безпомощност и такива нощни тревожни събуждания постепенно ще изчезнат.

След 2-3 години сънят може да стане тревожен и неспокоен поради развитието на въображението на бебето. Той вече знае как да фантазира, именно в тази възраст се появяват кошмарите, страхът от тъмнината. Уютна нощна светлина в бебешкото креватче, любима мека играчка, с която може да си легне, ще ви помогне да се справите с това.

Друга „критична” възраст е 6-7 години. По това време сънят на детето може да бъде нарушен поради преживявания, свързани с началото на училището.

Във всяка възраст децата са много чувствителни към психологическия климат, който преобладава във вашия дом. Ако често се карат, нервни, притеснени, то със сигурност ще повлияе на качеството на съня на детето, а не с най-добрата ръка.

Създайте спокойна, спокойна домашна атмосфера за вашето бебе.

Неспокойният сън може да бъде "ехо" на вродените характеристики на характера на бебето, неговия темперамент. Известно е, че холеричните деца спят по-зле от флегматичните деца, а по-трудните времена за събуждане на децата в по-тежко време. Всяко дете има нужда от индивидуално пътуване, като взема предвид всички негови лични характеристики и общи фактори, влияещи върху качеството на съня.

Ефекти от недостиг на сън върху деца

Ако игнорирате проблема с неспокойния нощен сън, детето скоро ще започне да страда от липса на сън. Липсата на сън ще засегне всички функции на тялото му. На първо място, има нарушения в нервната система. Тогава хормоните ще се провалят.Факт е, че растежният хормон GH (соматотропин) се произвежда по-добре при деца по време на сън. Ако детето не спи достатъчно, той има недостиг на хормон на растежа и в резултат на това расте по-бавно и се развива не само физически, но и интелектуално.

Друг "нощен" хормон - кортизол помага на организма да се справи със стреса. Ако детето не спи много, нивото на кортизола се понижава, а това означава, че психиката на бебето става уязвима.

Хроничната липса на сън намалява умствените и интелектуалните способности на детето, така че малкото се дава на малките, имат изразени проблеми с паметта.

Не забравяйте да коригирате съня на бебето, за да избегнете проблеми с бъдещото развитие на детето

Как да коригираме мечтата на детето?

Ако неспокойният нощен сън на детето не е изключение, а по-скоро вече е правило, трябва да се свържете с вашия педиатър. Той ще посъветва начин за подобряване на съня на бебето, като се вземат предвид възрастовите особености.

Ако причината е заболяване, лечението ще е от полза и бебето ще започне да спи нормално.

Ако детето е здравословно, тогава „подравнявам“ съня си сам.

 • Добре помага за къпане преди лягане, нежен успокояващ масаж. Във водата, в която се къпе бебето, можете да добавите няколко капки валериана или дъжда.
 • Вечерта е по-добре да избягвате повишената активност, опитайте се да подредите всички шумни игри и да развиете дейности с детето си през деня. Едно развълнувано малко дете по дефиниция не може да спи спокойно.
 • Не забравяйте, че разходките са важни за детето. Децата, които ходят малко, по-често от други страдат от нарушения на съня. Ако времето и сезонът позволяват, вземете малки вечерни разходки.
 • Спалното бельо в бебешкото креватче трябва да бъде само от естествените им материи, матракът трябва да бъде равен и умерено мек (най-добрият вариант е ортопедичен матрак), а памперсът трябва да бъде проверен, качествен и надежден. Деца до 2 години не се нуждаят от възглавница.

Специални ритуали помагат да се установи нощен сън. Всяка майка може да ги измисли според нуждите на детето си. В моето семейство това е задължително четене на приказка след къпане преди лягане. Направете своя ритуал задължителен. Каквото и да се случи, то трябва да се спазва стриктно. Това ще позволи на детето бързо да разбере какво иска от родителите си и той ще изчака събитията в определен ред. Това намалява нивата на стрес, прави постелката по-мека и по-гладка.

 • Днес е по-добре да не експериментирате с ароматни лампи, защото бебетата са много чувствителни към миризмите, а главата на бебето може да се разгневи.
 • Лекарите често препоръчват неспокойните бебета глицин. Тази аминокиселина, предпазва от нервно пренапрежение, насища кръвта с кислород. Той има кумулативен ефект, т.е. трябва да го приемате систематично. Глицинът не причинява вреда и затова се предписва на бебета и по-големи деца.
 • Не "натискайте" детето. Фрази като „Бързо сън, казах!” Не трябва да е във вашия речник. В противен случай, бебето скоро ще започне да възприема нощната почивка като услуга.
 • Обикновено нарушенията на съня при деца не са причинени от някаква причина, а от комбинация от фактори. Инсталирайте ги, поправете ги и помогнете на бебето си с безсъние. Основното в тази трудна задача е търпението и родителската любов. Те са главният "лекар".

Важно за детето и модела на съня на самите родители. Експертите отдавна са забелязали, че в семейства, където мама и татко спят малко, те не получават достатъчно сън, те работят през нощта, децата също страдат от нарушения на съня. Нормализирането на съня на детето не е толкова трудно, колкото изглежда. Достатъчно, за да чуеш бебето. Повярвайте ми, той е готов да си сътрудничи с вас, защото той се нуждае от добра почивка. И нека сънят на детето ти бъде здрав и спокоен!

От следващото видео ще научите 10 правила за здравословен детски сън от д-р Комаровски.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве