9 месеца 11 месеца

Меню на детето за 10 месеца: в основата на диетата и принципите на хранене

Съдържанието

До 10-месечна възраст, тези бебета, които са кърмени, и тези бебета, които получават адаптирана смес, ядат същите допълващи се храни, а препоръките за обемите на допълнителните храни престават да се различават. Нека да анализираме какво е новото, можете да приготвите десетмесечно малко дете и как да изградите меню за дете на тази възраст.

Какви храни могат да се добавят към диетата?

Основният продукт, който 10-месечно бебе се опитва за първи път, е риба. Неговите предимства са деликатна консистенция, лесно усвояване, високо съдържание на полезни мастни киселини и аминокиселини.

За първата извадка си струва да се вземе суха океанска или речна риба, например щука, полък, хек или шаран. Въведете рибено пюре от малки дози (от половин чаена лъжичка), наблюдавайки дали има реакция към него, защото този продукт е класифициран като алергичен.

Бебешко меню на 10 месеца
Всеки продукт в диетата на бебето трябва да се въвежда постепенно и внимателно.
Изчислете диаграмата за хранене
Посочете датата на раждане на детето и начина на хранене

Най-добре е бебето да се готви в началото на въвеждането на рибни храни. Измитата риба в течаща вода (накисване не си струва, тъй като това засяга протеина и минералния състав на продукта) внимателно почистете, премахвайки всички кости. Ако сте си купили риба вече под формата на филе, преди готвене, все още проверявайте дали има останали кости. Потопете рибните филета във вряща вода, след което всички хранителни вещества остават в продукта.

Можете да дадете на вашето бебе и готови ястия, в които рибеният сос може да бъде еднокомпонентен или комбиниран със зърнени храни, масло и зеленчуци. За първото запознаване с рибния вкус вземете консерви за деца, в които има само риба. Не забравяйте, че консервите, които възрастните ядат, не се препоръчват на бебета под 3-годишна възраст.

Ако детето има предразположение към алергии, въвеждането на риба трябва да бъде отложено за по-късна дата, например след една година. За тези деца, които са приемали рибата нормално, този продукт обикновено се дава два пъти седмично за хранене за обяд.

Бебе с продукти за 10 месеца
Не забравяйте, че рибите са достатъчно често, за да могат децата под една година да са алергични

Колко трябва да яде бебето?

Количеството храна, което 10-месечно бебе трябва да се яде в един ден, изчислено въз основа на неговото тегло. Цифрата е разделена на 9 и получава дневното количество храна за дете на тази възраст. Средно бебетата след 10 месеца тежат 9-10 килограма, така че средното количество храна за тях ще бъде 1000-1250 г. Този обем се разделя на броя на храненията и се получава приблизителна порция от 200-250 грама.

По отношение на отделните храни, допълващи храни, препоръчителните максимални норми на консумация за бебе на възраст 10 месеца при всякакъв вид хранене ще бъдат: \ t

продукт

Брой на

Растително пюре

200 g

Без мляко или мляко каша

200 g

Пюре от плодове

110 g

Растително масло

6 g

масло

5 g

Плодов сок

110 ml

крекинг, бисквитка

10 g

пшеничен хляба

10 g

месо

80 g

Варено сирене

50 g

жълтък

1/2

Млечни продукти

200 ml

риба

50 g

Режим на захранване

На дете, което е на 10 месеца, се препоръчва да яде 5 пъти на ден с паузи между храненията около 3-4 часа.Например, дете, което се събужда за първото хранене в 7 часа, ще яде втори път на 10-11 часа, след това на 14-15 часа, на 18-19 часа и последния път преди лягане в 22-23 часа.

Кърмене 10 месеца
Кърмата или формулата трябва да бъдат включени в диетата на бебето на 10 месеца

Примерно меню

Кърменото бебе ще яде след 10 месеца:

брашно

Продукти и ястия

Първата

Майчиното мляко

Втората

Овесена каша без мляко или мляко до 200 г, масло до 5 г, плодово пюре 50 г, половин жълтък, плодов сок 50 мл

трета

Пюре от зеленчуци или. \ T супа до 200 г, растително масло до 6 г, месо пюре до 80 г (два пъти седмично рибно пюре до 50 г), парче пшеничен хляб 10 г, плодов сок 60 мл

Четвъртият

Плодово пюре 60 г, извара до 50 г, 2 бисквити или бисквити, кефир или кисело мляко до 200 мл

пети

Майчиното мляко

За изкуствено храненото бебе дневното меню на 10 месеца ще изглежда по следния начин:

брашно

Продукти и ястия

Първата

Адаптиран микс

Втората

Овесена каша без мляко или мляко до 200 г, масло до 5 г, плодово пюре 50 г, половин жълтък, плодов сок 50 мл

трета

Растително пюре или супа до 200 г, растително масло до 6 г, пюре от месо до 80 г (два пъти седмично рибно пюре до 50 г), парче пшеничен хляб 10 г, плодов сок 60 мл

Четвъртият

Плодово пюре 60 г, извара до 50 г, 2 бисквити или бисквити, кефир или кисело мляко до 200 мл

пети

Адаптирана или ферментирала млечна смес

Съвети

Кърмата или формулата за кърмачета вече е престанала да бъде основната храна за повечето десетмесечни бебета, но педиатрите не се съветват дори да отбиват гърдата си или да спрат да хранят сместа. Оптимално, ако детето получи такава храна сутрин и преди лягане.

Бебе 10 месеца с продукти
Препоръките за въвеждане на допълнителни храни са показателни, те трябва да бъдат адаптирани към темперамента и вкуса на детето ви.
  • Опитайте се да намалите храната по-малко, така че бебето да свикне с дъвченето, особено след като много деца на тази възраст вече имат няколко зъба.
  • Насърчавайте желанието на детето да яде самостоятелно, дори ако овесената каша или пюрето на бебето в ръцете на бебето не падне в устата му напълно.
  • Оферта месо не само под формата на картофено пюре. На тази възраст вече можете да се опитате да направите трохи парчета кюфтета или кюфтета, а след това да ги месяте.
  • Овесена каша за дете от 10 месеца се приготвя от смеси от зърнени култури или от един вид зърнени култури. В този случай, бебето може да бъде предложено като не-млечна версия на овесена каша, например като гарнитура за месо, пюре и каша, приготвена в мляко, в която могат да се добавят пюре.
  • За да се разнообрази млечната каша, може да се предложи 10-месечно бебе. фиде с мляко.
  • Опитайте се да премахнете разсейването по време на хранене. Нека бебето се фокусира само върху храната.
  • Хранете бебето от личната посуда на бебето и го изпийте от малката чаша. В този случай никога не оставяйте трохите само с храна или напитка.

Вашето дете вече е много активно, така че въпросът за въвеждането на витаминни комплекси в диетата на дете до една година, Трябва ли да направя това, прочетете в друга статия.

За менюто на детето след 10 месеца вижте следния видеоклип.

9 месеца 11 месеца
Кърменето е сила! Имам ли нужда от бебешка храна за 5 месеца? Бебешко меню на 6 месеца Бебешко меню на 7 месеца Меню бебе в 8 месеца Бебешко меню на 9 месеца Бебешко меню на 10 месеца Бебешко меню на 11 месеца Меню бебе в 1 година Меню за деца на 2 години Меню за деца от 3 години Менюто на Preschooler Правилното хранене на ученика Особености на правилното хранене на подрастващите Най-добрите витамини за деца
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве