Как да развием вниманието на дете от 8 години?

Съдържанието

Много често родителите на ученици от по-ниски степени се сблъскват с необходимостта да развиват грижи за детето си. В края на краищата, успешното обучение без това няма да работи. Дете на 7-8-годишна възраст все още е трудно да се концентрира върху възрастта си. Въпреки това, студентите, които вече се справят с това, са много по-бързи и по-лесни за решаване на задачите, поставени от учителя. Специални игри и интересни упражнения могат да помогнат за развитието на внимателност.

Какво е вниманието?

Обичайно е да се разграничават три вида внимание:

 1. неволен - се появява неочаквано от само себе си. Това е отговорът на яркия, закачливите, правят много шум, предизвиквайки интерес, но бързо изчезва веднага щом обектът стане обикновен. Този вид внимание преобладава при деца под 7-годишна възраст.
 2. своеволен внимание - трохите се научава да се контролира, не прави това, което е интересно за него в момента, а това, което е необходимо. Той се учи да се фокусира върху задачата си. В началото на училището започва доброволното внимание.
 3. posleproizvolnoe вниманието се появява, когато бебето вече е отнесено със задачата и не се нуждае от никакво усилие да се концентрира върху него.

Също така, вниманието се разделя на визуални, слухови и моторни.

За развитието на всеки един от тези типове, можете да изберете подходящите игри и упражнения.

Характеристики на класа

 • Изберете точното време. Не разсейвайте бебето, ако той е страстен за нещо. По-добре да изчака, докато приключи дейността си.
 • Помолете домакинството да не безпокои вас и бебето по време на сесията.
 • Нека детето, преди началото на урока, да изпълни основните нужди: пий, отиди до тоалетната, извади играчките.
 • Използвайте нестандартни начини да заплените трохите. По-добре е, ако те са придружени от голям брой положителни емоции от ваша страна. Упражненията трябва да бъдат интересни, разбираеми и достъпни.
 • Започнете с инструкции стъпка по стъпка за изпълнение. Уверете се, че детето изпълнява всеки елемент от задачата до края.
 • Контролирайте емоциите си. Уроците трябва да се провеждат в приятелска атмосфера. Не критикувайте детето, кажете, повдигайте гласа му. Насърчавайте, хвалете, усмихвайте се, говорете с добри думи, осигурете необходимата помощ, ако е необходимо.
 • Всички умствени функции са взаимосвързани. Колкото по-добре детето е развило реч и памет, толкова по-лесно ще бъде той да се концентрира върху нещо. Затова е необходимо да се внимава не само за развитието на вниманието на бебето, но и за цялостното му интелектуално развитие - да се обучава паметтада развиват реч.
 • Много важно е редовността и редовността на класовете. Професиите "от време на време" трудно постигат успех.

Полезни игри и упражнения

За да се повиши концентрацията на вниманието.

Корекционен тест

Предложи на детето лист хартия с отпечатан върху него текст. Шрифтът трябва да е голям. Помолете детето си да намери в текста колкото е възможно повече от една и съща буква (например буквата “а”) и да я пресече с молив. Задачата се изпълнява навреме. Дете на възраст 7-8 години в рамките на 5 минути трябва да има време да прегледа 350-400 символа и да позволи не повече от 10 грешки. Родителят трябва да контролира трохите, като наблюдава, че той извършва търсенето строго по линиите. Занятията трябва да отделят по 7-10 минути всеки ден. Постепенно тя може да бъде затруднена чрез увеличаване на броя на писмата до 5.

Шифровано писмо

На бебето се предлага лист хартия с набор от букви от руската азбука. Сред тях е необходимо да се намерят думите.

IPAODROTPMAMANGSHGSCHLDPSVASCHLRPAKETYKPOOPSRKYUTSYLOYUTVYEGLAZASHIANISVZHSFUTORAKRLOZHKATMVSVRODSHVYVCHSMIYUYUDMOLOKONUKTSYAIMVNLSHDSVRODZHDZHV

 • Лабиринти с различна степен на сложност.
 • Графични диктовки - рисунки върху клетката.

Моторно-моторното внимание и способността за превключване развиват следните игри.

Игра "Ядливо-неядна"

Задачата на водача е да хвърли топката на играчите, като им даде думите. Ако лидерът нарича ядлив обект, тогава играчът трябва да хване топката, но ако неядната - топката се отблъсне.

Пианото

Играчите седят един до друг и слагат ръце на коленете на съседите отдясно и наляво. Трябва да пляскате с ръце по определен начин. Първият и последният играч плесне коляното два пъти и играта продължава в обратен ред. Играчът, който е пропуснал пляскането си или излезе от играта.

Забранено движение

В началото на играта всички играчи се споразумяват за всяко движение, което ще бъде табу, т.е. не може да бъде повторено. След това, лидерът с бързи темпове показва на играчите различни движения, които трябва да повторят след него. Играчът, който повтори забраненото движение, става лидер.

Игра "Полу-нос-таван"

Помолете детето да покаже какво наричате. Обадете се и покажете с него. Когато детето започне да се справя със задачата с бързи темпове с лекота, това го усложнява. Сега можете да се обадите на един и да покажете друг. Трябва само да покаже това, което казвате.

За слухови грижи:

Намери чифт

Необходимо е да се вземе четен брой идентични непрозрачни бутилки. Попълнете ги по двойки с различно съдържание. Например, две бутилки - с пясък, още две - с малки камъни, още две - с ориз, следните могат да бъдат пълни с монети, различни зърнени храни - грах, фасул, грис, клонки, шумолене на опаковки от бонбони. Опции, които можете да мислите за много. Вземете си по една бутилка с всеки пълнител, а втората да дадете трохите. Разклатете една от вашите бутилки, бебето ви трябва да слуша внимателно звука, който прави. Сега помолете детето между бутилките си да намери чифт по звука на твоя.

На малките деца може да бъде предложено да намерят същите ръкавици.

Prohlopyvaniya

Помолете бебето да пропусне ритъма, предложен за вас. Постепенно усложнявайте задачата.

Познай звуковия обект

Покажете на детето си звука на различни елементи. Това могат да бъдат дървени лъжици, дрънкалки, различни музикални инструменти. Сега го помолете да се обърне и да познаете какво звучи.

Визуално внимание се развива:

Не забравяйте и кажете

Разстелете 5 различни играчки пред бебето и го помолете да ги запомни. Помолете детето си да се обърне или да затвори очи и да скрие едно от играчките по това време. След като трохичката отвори очи, той трябва да посочи какви играчки липсват. Постепенно усложнявайте задачата, като увеличавате броя на играчките до 10. Тази игра може да се играе в друга версия. Необходимо е да не се скрива играчка, а да се сменя поръчката им.

Дидактическа игра "Сдвоени снимки"

С тази игра детето бързо се научава да търси подобни снимки. Играта е най-добрият начин да научите някои правила, стихове и да развиете внимание с детето. Но! Веднага след като детето се умори, играта трябва да спре и да продължи след няколко часа или на следващия ден.

Повторете последователността

Изрежете различни цветни форми от цветния картон. Те трябва да бъдат различни по форма, цвят и размер. Сега изложи определена последователност от тях пред детето и го помоли да си спомни. След това трябва да смесите всички фигури в една купчина и да помолите трохите да повтарят последователността, която беше преди него. Започнете с 5 цифри. Постепенно усложнявайте задачата, като увеличавате техния брой.

Разпределение на вниманието

Упражненията са подходящи за обучение, при което детето трябва да извърши две действия едновременно. Например, можете да помолите една ръка да нарисува кръг, а втората - квадрат. Помолете детето си да чете книга и да пляска с ръце след всеки параграф или всяко изречение с молив. Нека детето се опита да докосне едновременно лявото си ухо с дясната си ръка и носа с лявата си ръка, а след това с лявата си ръка към дясното си ухо и дясната му ръка към носа. Тази задача трябва да се изпълни възможно най-бързо.

Играчки, които ще помогнат на родителите в развитието на грижите

Днес в магазините можете да намерите много голямо разнообразие от образователни играчки за деца от всички възрасти. Всички те, без съмнение, ще имат положително въздействие върху развитието на умствените функции на трохите.

За да се развие способността да се фокусира върху обекта са подходящи:

конструктори

За учениците от началното училище това може да е дребен лего. Или метален конструктор. Можете също така да закупите електронен конструктор за вашето бебе, магнитни, конструктори с движещи се части или радиоуправление, конструктори на трансформатори.

Играчки за радиоуправление

Те учат на трохите да се концентрират върху движението на модела, да му помогнат да преодолее различни препятствия, да предотврати сблъсъци и щети. Те учат на трохите да се концентрират върху движението на модела, да му помогнат да преодолее различни препятствия, да предотврати сблъсъци и щети.

Борда на дидактически игри, игри, игри, домино, лото, пъзели, мозайка

Всички класове са много лесни за прекарване у дома, като им дават буквално 20 минути. Не се изискват специални умения или обучение на учители от възрастните.

Малките видео уроци ще помогнат на родителите да се справят с такъв проблем при децата.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве