Кога бебето започва да се смее на глас?

Съдържанието

Смехът на детето, жив и искрен, не оставя никого безразличен. Бебетата, които дори не са се научили да говорят, са особено смях. В тази статия ще кажем на каква възраст децата започват да се смеят на глас, как и защо това се случва или не се случва в даден случай, а също така да разберете дали е възможно да научите бебето да се смее.

Условия и норми

Трудно е да се каже кога човечеството е започнало да се смее. Учените предполагат, че това се е случило на много ранен етап от развитието на цивилизацията. Не само човешките деца могат да се смеят, но и млади маймуни, но само в отговор на гъделичкане. Смехът на човека не винаги е свързан с физически ефекти. Това е психо-емоционална реакция към различни житейски ситуации.

Новороденото не знае как да се смее, защото за да се получи смях, мускулите на лицето трябва да бъдат намалени, както е необходимо, дишането и работата на гласните струни трябва да се променят. Единственият инструмент за общуване със света на новороденото е викът. За тях той показва своите нужди и изисквания и до известно време напълно го липсва.

Да, бебетата могат да се усмихват, но тази физиологична усмивка е неволна, което говори не за положителни емоции, а за спонтанно намаляване на лицевите нерви по повод интензивното формиране и „отстраняване на грешки” на нервната система.

Първата съзнателна усмивка може да се появи при трохите, когато той се научи да различава и разпознава лицето на майката, т.е. не преди детето да се научи да фокусира очите си върху близки предмети. Това обикновено се случва след 2 месеца и малко по-късно. На около 2-3 месеца бебетата започват да реват. Те чуват собствения си глас и първоначално се притесняват от тях, но когато емоционалната сфера се развива, трохите започват да възприемат собственото си охлаждане като доста забавни звуци. За периода от 3 до 5 месеца се отчита дългоочакваното развитие на ново умение - детето започва да се смее на глас.

Бебето ще се усмихне и ще се смее със звук, когато е пълен, когато е здрав и сух, когато е удобен и добре. Първоначално ще бъде тих и предпазлив смях, след това бебето ще стане по-смело и ще започне да се смее шумно. След шест месеца децата започват да натрупват впечатления през деня и това може да се изрази в смях в съня. Не е необходимо да се изненадвате и да се страхувате от това, такъв смях е етапът на формиране на психическото и емоционалното развитие на бебето.

С първия си смях на глас ще бъдат обвързани многобройни родителски въпроси. Така че, много често майките казват, че детето започва да хълца след смях. Това е съвсем нормално, няма нужда да се притеснявате, просто дишането е свързано със смях, ритмично изтласкване на въздух от белите дробове. В този случай, слабата диафрагма на децата може да изпита необичайни и неизвестни досега спазми, които ще се проявят с ритмични хълцания след смях.

Защо бебето не се смее?

Ако малкият тота е достигнал възрастта, която се счита за оптимална за началото на смях, но родителите никога не чуват дългоочакваните звуци, може да има няколко причини за това.

  • Липса на готовност на нервната система. Това означава, че бебето не е физиологично готово да се смее, нервната му система не е достатъчно силна. Най-често това се наблюдава при деца, родени преждевременно, с ниско тегло, с вродени заболявания. Тяхното физическо и емоционално развитие идва с доста естествено изоставане.Ако обградите детето си с внимание и любов и просто изчакайте малко, бебето със сигурност ще се смее, когато дойде времето му.
  • Няма ясен пример. Ако в семейството не е обичайно да изразяват емоциите си със силен и искрен смях, ако майката рядко се усмихва, то тогава детето просто няма къде да научи някаква форма на изразяване на чувства като смях. Децата от 2-3 месеца започват да слушат не само себе си, когато дойде време да агитират и реват, но и на хората около тях. За тях думите нямат значение, но емоциите, интонациите, цветът на тона на гласа на възрастен са важни. Когато майката се смее, детето бързо осъзнава, че това е добро и започва да имитира на глас.
  • Такъв характер. Има забавни деца и има сериозни и фокусирани. Всичко зависи от темперамента, характера на характера, вродените характеристики на бебето. Ако е “бук” и мислител, тогава ще бъде изключително трудно да го накараш да се смее. В същото време тя ще се развие нормално както физически, така и психически. В най-добрия случай такъв фъстък ще се усмихне, ако нещо ще го зарадва.
  • Лезии на нервната система, заболявания. Липсата на смях може да е признак на емоционална незрялост, свързана с органични мозъчни лезии. Това понякога се случва при деца, родени след тежка бременност, страдащи от хипоксия или от конфликт на Rh. Причината може да бъде тежко раждане, мозъчен кръвоизлив, мозъчен оток, исхемични промени, неврологични нарушения. Липсата на смях често съпътства аутизма и вродената деменция.

Колкото по-добър е емоционалният и тактилен контакт между майката и бебето, толкова по-рано трохите се усмихват и се смеят. Ето защо всички изоставени деца в Дома за бебета изглеждат толкова тъжни - липсата на комуникация от първите дни на живота, инхибирането на психо-емоционалната сфера нямат лъчезарна усмивка и открит искрен смях. Въпреки че тези деца постепенно усвояват тези умения, в крайна сметка откриването на света около тях е много интересно и информативно.

Смехът като система от сигнали и знаци

Когато бебето се научи да се смее на глас, той има допълнителен инструмент за общуване със света. Сега той има писък, усмивки и смях, както и индивидуални вокални способности - той агукат или гулит. От този момент нататък майката трябва да бъде изключително внимателна - детето ще използва всичките си нови способности, за да покаже точно какво и кога трябва.

Ако бебето реагира със смях на нежните думи, адресирани към него или към песента на майката, това показва добре установен контакт, своевременно психо-емоционално развитие. Смехът без причина също е съвсем естествен за дете под една година. Мама не изглежда смешно летящо перо или прашинка, а бебето, което ги вижда за първи път, изглеждат много забавни.

Смехът в отговор на собствения им гнозис също е норма Така бебето получава първите предговорни умения и той го харесва. Изследването на играчката и последвалият дълбок смях е израз на радост, наслада.

Нервният защитен смях, който е характерен за децата-неврастеници, не се появява на възраст от една година, подобно на други видове смях, например, подигравка. Невъзможно е да се диагностицира психичното заболяване по естество, честота и значимост на смях в дадена ситуация в ранна детска възраст - той се превръща в симптом на някои отклонения не по-рано от 3 години.

Можете ли да преподавате?

Ако бебето от раждането на "бук" и меланхоличен, ще бъде проблематично да го научи да се смее, но няма нищо невъзможно за любяща майка. И така трябва да се заемеш с бизнеса. Първо, анализирайте за коя от горните причини бебето може да няма смях. Ако те са патологични, свързани с неврологични заболявания, си струва да се консултирате с невролог. На някои деца се предписват седативи, ноотропни лекарства. Във всички други ситуации всичко е в ръцете на майката.

Смехът "несмеяну" ще помогне на игри като "Ку-ку": Мама покрива лицето си с ръце, след това я отваря и казва на бебето "Ку-ку" със задължителна усмивка. Дори и в самото начало трохичката само да изглежда тревожно за манипулациите на родителя, денят със сигурност ще дойде, когато познато движение в комбинация с познат звук ще предизвика усмивка и смях.

Бебетата обикновено са много щастливи умерени вибрации. Ето защо можете да вземете трохите от трохите в ръцете си и леко да разклащате ръцете, а след това и краката на краката. Придружавайте тези действия могат да бъдат всякакви забавни звуци, като "br-rr-r" или "ta-ta-ta." Не разклащайте детето твърде много, това може да доведе до нежелани последствия - нервната система на бебето ще бъде претоварена, за него ще бъде трудно да се държи спокойно.

От 3 месеца бебетата разграничават изражението на лицето на възрастните. Научете се да правите забавни лица. Мама е полезна като мимическа гимнастика за бръчки, а детето ще бъде забавно да гледа. Преди да демонстрирате малкото дете на друго лице, покажете го на себе си в огледалото, за да не случайно изплашите трохите.

Много често децата на възраст между 4-5 месеца започват да реагират със смях на непознати думи. Ако сте забелязали, че такава дума е била намерена във вашия речник и предизвиква интерес към детето, повтаряйте го по-често, отнасяйки се конкретно до бебето. Това със сигурност ще стимулира смях. Най-смешните деца под една година виждат дълги думи, например "електрическа безопасност".

Почти всички деца реагират на гъделичкане. Не гъделичкайте мрачен карапуз до изтощение. Но леко докосване на зъбите към петата и китката на бебето, към корема му с шеги като „Кой ще ям?” Най-често предизвикват точно смешен отговор. Издухването на части от детското тяло с поток въздух от собствените си бели дробове има същото прекрасно свойство.

Внимателно прочетете цялата гама детски играчки. Изберете само ярки - жълто и червено, за предпочитане звучащи. Ако изобщо не са доволни от малкото и не искат да се смеят, покажете му примитивен куклен театър с избраната играчка, покажете как го тласка, какво звучи, как го „изяжда”.

Имам ли нужда от лекар?

Ако детето има достатъчно комуникация, те играят и практикуват с него, развиват го, но бебето не се смее трудно, майката трябва да обърне внимание на свързаните симптоми. Ако няма други оплаквания, тогава най-вероятно липсата на смях е характерна черта на бебето. Симптомите, свързани с тревожност, включват липса на апетит, обща летаргия, понижен тонус, бледност или пожълтяване на кожата, неспособност и нежелание да се държи главата изправена на 5 месеца, обилна регургитация, неспокоен сън и особен истеричен или монотонен вик.

При такива признаци на детето е наложително да се покаже педиатъра и педиатъра. Възможно е да няма смях поради тежки патологии, сериозни заболявания, които преди това не са били диагностицирани.

За да успокоим майките, отбелязваме, че не са толкова много болести, които могат да се проявят по този начин и те не са толкова чести. В по-голямата си част, с ранна диагностика, те са лечими и коригирани, поради което не си струва да се забавя лечението.

Как да развиеш чувство за хумор в едно дете, виж следващото видео от д-р Комаровски.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве