Когато детето започне да се търкаля от гърба към стомаха и какво да прави в случай на закъснение?

Съдържанието

Родителите са склонни да се тревожат за детето си. На всеки етап от развитието на децата, те имат много въпроси относно съответствието на действителното развитие на бебето със стандартите и нормите. Един от най-често задаваните въпроси е въпросът за момента на началото на независимите превратности от гърба до стомаха. В тази статия ще разкажем кога децата започват да правят такива движения и какво да правят, ако датите на календара са минали, а детето не бърза да овладее новата позиция на тялото.

Условия и норми

На всеки специализиран форум в интернет млада майка със сигурност ще намери нормите и условията, в които детето трябва да направи нещо или да постигне определени умения. Обикновено те ясно описват колко месеца бебето трябва да вдигне и да държи главата, и по кое време трябва да се обърне, да седне и да ходи. Именно тези норми карат нещастната майка да се чувства ужасяваща, защото бебето може да не отговаря на тях.

Всяко дете е индивид. За това говорят всички видни педиатри, включително известният лекар Евгений Комаровски. От тази гледна точка всички съществуващи норми са само приблизителна насока, отклонения от които са възможни и много вероятни. В това отношение не е толкова желанието на родителите да сравняват децата с други деца и с определени средни норми, тъй като желанието на родителите да правят всичко възможно и невъзможно за детето да „наваксва” с нормите.

Родителските действия могат да навредят на бебето, но майките рядко мислят за това. Много по-важни са негодуванието и комплекса за малоценност, които се проявяват, след като съсед заявява, че бебето им се връща назад и напред на възраст от три месеца, и след това веднага започва да седи. Майката може да чуе обидни забележки от районния педиатър, който не е свикнал да взема предвид особеностите на развитието на всеки от младите си пациенти, и затова разчита и на таблици с норми.

Тези известни норми твърдят, че детето започва да се търкаля отзад до стомаха за 4-5 месеца. В реалния живот нещата може да не са такива, но младата майка все още трябва да свикне с тази мисъл.

Едно дете, което не иска да се преобърне от легнало по гръб на стомаха в тази възраст, не е необичайно и той, най-вероятно, не е болен с нищо, казва Евгений Комаровски. Пациентите в тази ситуация стават негови роднини, които прекарват много нервни клетки, за да изпитват несъществуващ проблем, както и тези, които силно ги съветват да лекуват детето.

И така, на каква възраст бебето започва да се преобръща? Ако не вземете предвид нормите, които споменахме по-горе, бебето може да направи първите опити за преврат по-рано от четири месеца, а също и много по-късно от 5 месеца. Често след 6 месеца бебето не се превръща самостоятелно в корема, но изобщо не се дължи на някои заболявания, а единствено поради индивидуалните особености на развитието.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето

От какво зависи?

Превключванията от гърба до корема зависят от това дали мускулите на гърба, корема и страничните наклонени мускули са готови за такава работа. При новородено тези мускулни групи са доста слаби, тъй като по време на пренаталното развитие детето нямаше нужда да прави такива движения. Но бебето започва да ги "тренира" от първите дни на престоя им в този свят.

Колко бързо детето се научава да се преобърне зависи от степента на развитие на мускула и желанието на детето. Ако бебето е родено с темперамент на „слон“, ако е бавен, мързелив, сънлив, той ще овладее преврата много по-късно от по-любопитните му връстници.

Ако детето е родено голямо, а след това е набрало тегло над нормата, тогава ще му бъде трудно да хвърля и да се обръща, а също така ще овладее революцията от гърба до корема. Най-„късните” обикновено са деца, които не само са мързеливи поради техния темперамент, но и са с наднормено тегло.

Ще бъде доста трудно да се овладеят превратите за деца, които са родени предсрочно. При недоносени бебета мускулната тъкан се развива по-бавно. Също така, превратът ще бъде труден за деца с вродени заболявания, слаби и често болни деца. Ако имате точно такава трохи, не трябва да се изненадвате, че той няма да може да се търкаля по корем до 5-6 месеца.

Тънките и гъвкави деца, родени навреме и соматично здрави, отличаващи се от повишена нервна възбудимост на бебетата, както и неспокойни и любознателни бебета, обикновено започват да изучават нов тип движения и да започнат активно да го използват, за да изследват света.

действията на родителите

Ако детето е вече на 5 месеца и не иска да се преобърне, това не е причина за притеснения и тревоги. Ще бъде по-полезно за бебето, ако бъде отгледан от психически балансирана жена. И затова, преди всичко, майките трябва да се съберат заедно, да спрат да се съсредоточат върху средните статистически стандарти, да слушат приятели и съседи. Ако трябва да спрете да четете тематични женски форуми в интернет, направете го без съмнение.

Няма причини за преживявания и мащабен медицински преглед на бебе, ако няма други оплаквания. Ако детето яде добре, нормално спи, се радва на мама, знае как да изразява емоциите си, опитва се да вика, реагира на звука чрез завъртане на главата, съживява при вида на играчка, няма за какво да се тревожи. Мускулната система на такова бебе просто не е напълно подсилена.

Понякога е достатъчно само да изчакате малко и бебето със сигурност ще започне да прави щастливи родители с първите си превратности.

Ако оплакванията за липса на преврати не са единствените, а майката забелязва, че детето е летаргично, апатично, неотговарящо на играчки или силни звуци, ако плюе много и често, често плаче без причина, не се усмихва, не пингвира, не забравяйте да покажете детето на педиатър и невролог , Той също не боли да посетите ортопед. Ако тези специалисти не открият патологии в бебето, които биха могли да попречат на нормалното му развитие, тогава родителите също ще трябва да се придържат към тактиката на изчакване. Ако се открият патологии, ще бъде предписано подходящо лечение.

В името на спокойствието, трябва да се отбележи, че има много болести, които пречат на бебето да се обърне и да се развие напълно. Всички тези заболявания се считат за сериозни, повечето от тях са вродени. Родителите говорят за тях в родилния дом или по време на първия преглед, който се провежда след 3 месеца.

Малката ви вече е на повече от пет месеца, признаци на тотално увреждане на централната нервна система, парализа все още не са намерени в нея - това означава, че определено не си струва да търсим болезнени причини при липса на независими превратности.

Родителите трябва да предприемат действия само ако вече нямат търпение да наблюдават бебето, което лъже и няма да се обърне. Лекарите предупреждават майки и татковци за прекомерна активност, която може да му навреди. Но стягащ масаж и лека гимнастика ще се възползват, укрепват мускулите на гърба, шията, гърдите, ръцете и краката. Детето ще има осезаеми ползи, ако, разбира се, масажът се извършва правилно, а родителите ще бъдат много по-спокойни, защото няма да бъдат пасивни наблюдатели, а активни участници в спомагателния процес.

Становище на д-р Комаровски

Родителите не могат да научат детето да се преобърне, тъй като пантера все още започва да прави нови движения за себе си едва след като достигне определена зрялост, тоест своевременно. Но мама и татко могат да допринесат за този процес, ако не бързат към крайности.

Опасен екстрем на Евгений Комаровски е устройствата за вертикализация - джъмперите и проходилките. Тези устройства, които по някаква причина се считат за развиващи се, често играят решаваща отрицателна роля при формирането на патологии на гърба, гръбначния стълб и позата.

Едно петмесечно бебе, окачено в джъмперите, няма да започне да се преобръща от положение, което лежи по гръб по-бързо, но вероятността за изкривяване на краката, краката и гръбначния стълб ще нарасне значително.

Комаровски предупреждава родителите не само да използват такива устройства, но и от твърде активни действия от различен вид - твърде агресивен масаж, опити да се научи детето да седи, силни опити, които според родителите да принудят детето да се преобърне, не може да бъде полезно до докато лигаментният и мускулен апарат на бебето е готов да извърши всички тези действия самостоятелно, без помощ за възрастни. А когато са готови, детето ще започне да прави всичко, а всъщност няма да има нужда от помощни класове.

Основната задача на майките и бащите е да създадат условия за детето, които биха били благоприятни за укрепване на тялото му. Всичко останало ще тече само по себе си, според законите на природата, което не толерира и най-малката намеса в индивидуалната схема на развитие на вашето бебе, която тя е планирала.

масаж

Ако майката, загрижена за проблема, отиде при педиатъра, има много добри шансове лекарят да диагностицира хипертонуса, който плаши родителите и да изпрати пациентите на масаж. За всяко новородено, повишеният мускулен тонус е характерен за доста физиологични причини и до половин година, когато те обикновено започват да издават тревога за липсата на независими превратства, обикновено тонът не изчезва.

Масажът е скъпа процедура. Но в случай на повишен мускулен тонус при професионален масаж няма нужда, той ще бъде напълно достатъчен, за да бъде изпълнен от родители у дома.

Не е трудно да овладеете техниката на тонизиращия масаж. Това не отнема много време, но ще спести много пари. И още един много важен момент - близък тактилен контакт с майката е важен за едно дете под една година, така че той се чувства по-спокоен. Ето защо много деца крещят толкова грубо, когато се масажират от професионални масажисти. С домашен масаж на такива нервни реакции на детето може да се избегне.

Масаж техника за укрепване на всички мускули, участващи в процеса на преврат, е доста проста. Той съдържа елементи на класически масаж. Това са три основни вида движения: триене, месене, изтръпване (вибрации).

Ето някои ефективни и ефективни упражнения за укрепване на коремните мускули:

 • "Колелото". Детето трябва да бъде поставено на гърба, с топли ръце с палец, майката започва да нарисува кръгове около пъпа - първо малък и след това по-широк в диаметър. Когато палецът започне да докосва крайбрежните арки, диаметърът на кръговете трябва да се намали отново, докато не се опише малък кръг около пъпа.
 • "Сън". Тази техника включва два палци на ръцете на майката.Приемът е по-подходящ след предишния. С пръсти майката прави дъгообразни движения в посока от пъпа към ребрата, страни, към слабините. Прилича на лъчите на слънцето, ако си представите, че центърът на слънцето е пъпа.
 • "Котешки корем". Това упражнение се нарича така, защото майката ще трябва да изпълнява движения, подобни на тези, които изпълнява, като гали корема на котката. С цялата си длан без натиск и сила, трябва първо да направите кръгови движения по предната коремна стена, а след това - в полукръг, като четки в кола (дясно-ляво).

За укрепване на гърба и страничните мускули на майката може да се прилага пълен набор от класически техники. Поставете бебето на стомаха му върху плътна повърхност, която няма да падне под него и продължете. Ето някои ефективни техники, които ще помогнат на гърба на детето да стане по-силен по-бързо.

 • "Крило на Ангел", С топли ръце без силен натиск, майката нежно погатва гърба на бебето в посока от гръбначния стълб към страните, по аналогия с растежа на крилата. След 15-20 удара можем да приемем, че напречните мускули на гърба са добре затоплени и можете да преминете към следващото приемане.
 • "Релсови траверси". Тази техника е позната на всички от едноименната детска игра. С ръба на дланта, майката първо провежда няколко пъти по гръбначния стълб и след това започва да масажира с ръба на дланта от двете страни на гръбначния стълб с леки вибрационни движения към ребрата.
 • "Гъски крака". Тази техника обикновено е много популярна сред децата. Това е леко изтръпване в областта на гърба. Това упражнение помага за подобряване на кръвоснабдяването на мускулите.
 • "Червей". Това упражнение е насочено към стимулиране на страничните мускули, което в крайна сметка трябва да осигури на детето способността да се търкаля настрани и корема. Вземете дръжките на бебето, лежащи на корема, и ги дръпнете напред, докато бебето ще постави главата си на повърхността на масажа. Ход от горе до долу от ръцете до свещениците отстрани.

Общите правила за масаж за бебета у дома предполагат спазването на някои препоръки:

 • започнете да масажирате за укрепване на гърба и корема само когато бебето е в състояние да държи главата си;
 • не масажирайте, ако детето се чувства зле, ако има лошо настроение;
 • Опитайте се да направите масаж с забавна игра, ако на някакъв етап трохичката започва да плаче и се възмущава, да спрете дейността;
 • масаж с топли ръце;
 • се прилагат продукти за масаж (масло, бебешки крем);
 • продължителността на една сесия в началния етап не трябва да надвишава 5 минути, постепенно се увеличава до 10-15 минути;
 • курс за масаж - 10 дни, след което трябва да вземете почивка за седмица.

гимнастика

Гимнастиката е полезна за всички бебета, без изключение, особено за неактивните и мързеливи, които, между другото, обикновено не искат да се преобръщат от гърба към стомаха. Направете гимнастиката ежедневно задължителен ритуал, бебето ще я обича много бързо и ще го направи с удоволствие.

Упражнения за най-малките са доста традиционни - това е огъване и удължаване на ръцете, краката, кръговите движения на крайниците. За да може бебето да се научи да се преобърне, добавете упражнения за крака за редовно гимнастика.

Те са направени съвсем просто - поставете бебето на стомаха му. Носете десния крак и, като поддържате трохите за гърба, завийте наляво. При обобщаване на левия крак ще се получи завой надясно. Уверете се, че левите и десните крака са събрани със същата интензивност и честота, така че страничните мускули от двете страни да се развиват еднакво добре. В противен случай бебето се научава да се преобърне, но само от едната страна. Ако това вече се е случило, можете да помогнете на детето, като насочите краката към противоположната страна.

Голям стимул за дете в обучението на страничните мускули е играчка. По-добре е, ако това е нещо ново, неизвестно досега.Играчката е поставена пред дете, легнало на корема малко настрани, когато се опитва да го достигне, бебето ще пусне краката надолу и ще се обърне настрани, а след това на гърба си. Ако това упражнение вече е овладяно, можете да поставите играчката пред бебето, което лежи по гръб настрани, това ще го насърчи да направи обороти на своя страна и след това да включи стомаха си.

Детето трябва да се преобърне и след курса по фитбол. Преди тренировка на фитнес топка, не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър.

Плуването също ще бъде полезно, то перфектно развива всички мускули, включително коремната, гръбната и наклонена странична. Можете да научите детето да плува самостоятелно в голяма баня, използвайки, например, специален ортопедичен кръг за плуване, или можете да се регистрирате с бебето в басейна, където работят специални групи за млади майки с бебета. Такива класове също ще са от полза за майка ми: тя бързо ще получи добра физическа форма след раждането.

Отзиви

Проблемът с липсата на преврати за 5 месеца се обсъжда много активно. Много жени имат синове и дъщери, които не бързат да задоволят майките си. Много от тях са преминали през няколко платени масажни курса, някои лекари са препоръчали витамини, но в крайна сметка всички успяват да се справят с проблема без изключение. Много повече проблеми за една млада мама се появяват не когато детето не иска да се преобърне, а когато се научи да прави такива преврати, защото от този момент детето вече не може да бъде оставено без надзор за минута: Самостоятелните преходи от гърба към стомаха са изпълнени с падания и наранявания.

Много чувствителни и чувствителни деца, които се учат да се преобърнат, започват да спят по-зле. Това се дължи на факта, че те правят завой в съня си и не могат да се успокоят след промяна на позицията на тялото си. Ако детето принадлежи към това, лесно можете да фиксирате позицията на тялото си преди лягане с малка възглавница и валяк от одеяло. Поставени от двете страни, те няма да позволят на детето да хвърля и да се обръща твърде много и да се страхува от собствената си дейност.

Много жени, които се занимават с проблема с отсъствието на детски преврати на невролози, са изправени пред избора дали да дадат на детето лекарствата, предписани от лекаря. Не е тайна, че в такива случаи често се предписват ноотропни лекарства.

Използването им от СЗО и разумните педиатри не смятат за необходимо, но решението е на родителите. Лекарствата могат да имат странични ефекти, това не трябва да се забравя.

    Д-р Комаровски не подкрепя лечението на наркотици в случай на липса на независими преврати. Той препоръчва да се втвърди детето, да не го подхранва, да се занимава с гимнастика и масаж, да се къпе бебето - тогава няма да има излишни килограми, ще има активност и определено любопитство. И всичко това заедно непременно ще доведе до това, че детето ще се обърне, защото от нов ъгъл светът се вижда по съвсем различен начин.

    Вижте по-долу как да помогнете на детето си да се научи да се търкаля по корема.

    Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

    бременност

    развитие

    здраве