Как да научим детето да държи главата си?

Съдържанието

Актуалността на развитието на бебето е болезнена тема за родителите му. Всяка майка иска от трохите да се научат навреме, за да запази главата си, да се усмихне, преобърне и след това да седне - да ходи. Но на практика всичко е такова, че колко деца, толкова много термини. Можеш ли да научиш бебето да държи главата си и как да го правиш, ще разкажем в тази статия.

  Какви са сроковете за ориентиране?

  Като такава се смята чакането на първото физическо умение и способността да се държи главата в изправено положение, родителите забравят, че детето трябва да премине дълъг път - мускулите на врата му трябва да бъдат достатъчно силни, за да издържат тежестта на главата, прешлените трябва да станат по-силни. Отнема време.

  Първите опити за повдигане на главата на здрави деца обикновено се проявяват само след месец и половина. Те не могат да държат главите си дълго време, бързо се уморяват. Но вече след 2 месеца децата държат главата за около минута. До 3 месеца те не просто го държат, но могат да започнат да завиват надясно и наляво, наблюдавайки с очите си интересна играчка или движеща се майка. На възраст само 5 месеца децата започват да повдигат глави от легнало положение - този тип умения са най-трудни.

  Посочените термини са по-скоро условни. Детето може да започне да разбира ново движение малко по-рано или малко по-късно. Но задържането на главата прекалено рано (1 месец или повече) не е причина за гордост, а причина за позоваване на невролог, тъй като това често води до повишено вътречерепно налягане.

  Причините за липсата на умения

  Преди да задействат алармата и да се придвижат с бебето до лекарите, родителите трябва да вземат под внимание всички негови индивидуални особености, на които по-късно може да започне да държи главата си. Недоносените бебета се приспособяват към новата среда, техните мускули са по-слаби и са необходими много повече време, за да ги укрепят. Няма нищо изненадващо във факта, че малкото дете започва да държи главата си само до 3 месеца.

  Ако бебето често е болно, яде лошо, ако е претърпяло раждаща травма, има вродени дефекти, тогава може да овладее уменията със значително забавяне.

  Твърде голямото тегло на тялото на детето или дефицитът на телесното тегло са допълнителни причини, поради които бебето започва да повдига главата си малко по-късно.

  Не можете да пренебрегвате естеството на детето. Ако предпочита да спи и да яде добре, тогава не трябва да очаква ранно развитие от него. Друго нещо - любознателен и мобилен холеричен и оптимистичен. Колкото по-стари са, толкова по-трудно е да ги държи на едно място.

  Причината за липсата на умения в горните термини може да бъде липсата на родителско внимание. Комуникацията, тактилният и емоционален контакт, укрепването на мускулите, гимнастиката, плуването и ходенето създават най-подходящите условия за изучаване на нови движения. Липсата на такива дейности забавя развитието на бебето.

  Понякога родителите забелязват, че детето се опитва да държи главата си, но се оказва, че е криво - главата е наклонена на една страна. В този случай не е изключено крива шиятова изисква преглед на детски ортопед и назначаване на специална терапевтична гимнастика и масаж, а в някои случаи - носенето на яка. Сама по себе си, torticollis няма да мине, без подходящо лечение не може да направи тук.

  Какво да правим

  Възможно ли е да научи детето да държи главата си - труден въпрос. Всъщност, не, защото той определено ще започне да го пази, но само когато мускулите на врата са достатъчно силни. Но родителите могат да им помогнат да станат по-силни.За да направите това, в дневната сутрешна гимнастика, която майката прави с малкото си дете, от около 3 седмици от живота си трябва да добавите упражнения, насочени към укрепване на гърба и страничните мускули на врата.

  Задачата на родителите е не само да научат детето да вдига главата, но и да я държи правилно, равномерно. Невъзможно е бързо да се научи това, процесът на превръщане в умение все пак ще бъде постепенно.

  Обмислете препоръките на лекарите и упражненията, които ще допринесат за развитието на шията.

  • Поставяне на бебето на корема. Започнете да го правите веднага след като раната на пъпната връв заздравява след 2,5-3 седмици. Първо, подобно упражнение спестява детето от болезнената инфантилна колика, допринася за отделянето на газове. На второ място се развиват големи групи мускули - коремната област, шията, гърба. Отначало бебето рефлексивно ще вдигне главата и ще го сложи върху бузата, така че носното дишане да не бъде нарушено. Тогава той ще започне да се интересува от близки играчки, особено такива, които звучат, и да вдигне глава, за да ги погледне. Уверете се, че бебето поставя главата на различни бузи - вдясно, а следващия - вляво.
  • Заспите на различни страни. Спането на ваша страна се счита за най-безопасното. Но ако детето лежи само от едната страна, мускулите на врата му няма да могат да се развиват симетрично, което ще създаде предпоставки за развитието на тортиколис. Променете дясната и лявата страна, сложете бебето в леглото.
  • Научи го да плува. От 1 месец майката може да използва специален кръг, който може да бъде закупен в ортопедичен салон или детски магазин. Тя е прикрепена към врата, държейки главата. В него бебето ще може, като голям, да плува в баня за възрастни. По време на такива сесии се развиват всички мускулни групи, но най-забележимият резултат ще бъде точно по отношение на мускулите на шията и гърба.
  • Носете бебето правилно. Допуска се вертикално положение на тялото с месец и половина, но само при условие, че майката ще държи главата и гърба на бебето. Главата не трябва да падне назад, след това товарът лежи върху гръбначния стълб.
  • Включете се на топката. Fitball ще спомогне за по-бързото укрепване на мускулите на гърба на шията и след няколко седмици трохите ще започнат да държат главата си.

  Ще научите повече за това как да научите детето да държи главата си от следващото видео.

  Изчислете графика за ваксинация
  Въведете датата на раждане на детето
  Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

  бременност

  развитие

  здраве