На каква възраст можеш да започнеш да седнеш на дете?

Съдържанието

Развитието на физическите умения при бебетата е едно от най-острите за родителите, особено загрижени за навременността на появата на определено умение. Много често майките на бебетата започват да излъчват алармата поради факта, че бебето им не седи на възраст от половин година, докато съседът вече съвсем сносно се справя с това. Струва ли си да се тревожиш и от коя възраст можеш да започнеш да седиш на малки деца, ще разкажем в този материал.

  Кога и как бебето започва да седи?

  Въпросът кога детето трябва да започне да седи самостоятелно, звучи донякъде неправилно, защото всички деца са различни и следователно периодите на развитие на всяко бебе са много индивидуални. Въпреки това, средните статистически стандарти съществуват, но те трябва да бъдат третирани единствено като примерни ориентири, а не като крайната истина.

  Смята се, че едно здраво бебе трябва да започне да седи на възраст от шест месеца, след 7 месеца трябва да овладее седалката с подкрепата и без него детето трябва да седи свободно на възраст от 9-10 месеца.

  Увереното заседание обикновено се предшества от дълъг подготвителен етап, който започва с неонаталния период. За да седне, бебето трябва да има добре развити мускули на шията, гърба, ръцете и корема. Те ще помогнат на гръбначния стълб да издържи новия вид натоварване под формата на собственото тегло на бебето в седнало положение. В допълнение, детето все още трябва да се научи как да поддържа баланс.

   Ако забележите, че бебето се е научило да се преобърне и го прави доста често и активно, тогава можете да бъдете спокойни - той скоро ще седне. Седнете децата започват различно. Но за всички, първият етап е краткосрочен, т.е. детето поема седнало положение на свещеника, но не може да задържи товара, затова той се срутва на гърба или странично.

   Около месец след началото на първите опити детето се научава да седи с подкрепа, след още месец и половина и без него. На около 8 месеца, едно дете може да прекара доста дълго време в седене, игра, някои дори се опитват да се качат на четири крака и да започнат да пълзят.

   За родителите може да е много трудно да бъдат в режим на готовност и през цялото време се опитват да се намесват в естествените процеси и да помогнат на детето да седне по-бързо.

   Побързайте трохите не е необходимо, той разработва съгласна собствена програма, намеса в която може да навреди на неговото физическо развитие и здраве.

   Фактори на въздействие

   Ако природата диктува собствените си условия, тогава защо тези условия са различни за различните деца: едно дете започва да седи само след 9 месеца, а друго се опитва да седне на пет? Въпрос на фактори на влияние, които оставят своя отпечатък върху скоростта на усвояване на нови умения.

   Нека ги разгледаме по-подробно.

   • Здравословно състояние. Бебетата, които се появяват навреме, без анамнеза за раждане, хипоксия, исхемия, тазобедрена дисплазия и вродени заболявания, седят традиционно по-рано. Отслабените и често болни деца във физическото развитие могат да изостанат от по-силните си връстници. Неврологичните нарушения, дори незначителни, също намаляват скоростта на усвояване на нови умения. Най-силният от тези фактори е недоносеността.Това не означава, че отслабените или преждевременните бебета изостават в развитието си, те просто се нуждаят от малко повече време, за да се адаптират към външния свят и да развият своята опорно-двигателна система.
   • Теглото на детето. Закръглените деца изглеждат сладко, но допълнителното тегло не е помогнало на никого още по-лесно да издържи физическото натоварване. Това важи и за бебета. Бебетата с нормално тегло и тънките деца (пълноценни) обикновено седят и започват да пълзят пред дебелите си връстници.
   • Темперамент. Собствени черти на характера на плода се появяват дори по време на бременност, а след раждането лесно може да се определи кой е кой. Флегматични и меланхолични деца седят по-късно заради някаква особена леност и бавност. Но холеричният и оптимистичен се движат все повече и накрая, за да научат нови умения по-рано.
   • Околна среда и мотивация. Този фактор е единственият, който зависи от родителите, а това отчасти. Така детето, на което е дадена свобода, без да го ограничава постоянно с детска количка или извън яслата, започва да седи по-рано. Ако бебето няма остра нужда и желание да седне, той няма да бърза. Но тъй като родителите са напълно способни да създадат такава мотивация, например, като висят играчката, така че тя да може да бъде достигната само в седнало положение.
   • Наследствеността също влияе. Ако мама и татко са били „закъснели” деца в детството си, то поне е погрешно да разчитат на напредъка на Стаханов от всички възможни и невъобразими термини от собствените си деца.

   За сексуалните характеристики

   Смята се, че момичетата се развиват по-рано, че са по-малко мързеливи и бързо научават нови движения. В същото време се смята, че момчетата могат да седят по-рано, тъй като момичетата имат репродуктивна система по такъв начин, че седенето до 7 месеца може да доведе до последваща стерилност в зряла възраст. И двете твърдения не са верни.

   Костни и мускулни системи, както и ставни и хрущялни тъкани се развиват независимо от пола на лицето. И въпросът за бавността на момчетата е доста спорен. Медицината няма доказателства, че момичетата се развиват по-бързо. В периода преди пубертета и по време на пубертета наистина има разлика, но тя се причинява от различни полови хормони. Децата от първата година от живота си развиват същото.

   Седнете и момчета и момичета, не се препоръчва до шест месеца. Много педиатри обикновено не препоръчват отпадането на деца, докато не седнат сами.

   Ако путката го прави рано - за 5 месеца, например, не е необходимо да се предпазва детето. Но и за да принуди детето да седне, ако не може, това е невъзможно.

   За сядането

   Говорейки за сядане, трябва ясно да разберете какво е то. Хората погрешно призовават седнали и кацат детето между възглавниците, и вертикализация на ръцете на майката.

   Правилно се нарича седнала относителна вертикализация, при която гръбначният стълб на детето не е разположен под прав ъгъл към таза. С други думи, да държи бебето изправено в ръцете си, да държи гръб към него, е опция за правилно седене. Поставянето на детето в количката и повдигането на дъното на количката около 45 градуса също е вярно.

   Но и двете се препоръчват да не се правят, преди самото дете да започне да показва желание да седне, т.е. на подготвителния етап на усвояване на умението (средно от 4-6 месеца).

   Лесно е да се разбере, че бебето е „узряло“, за да седне: детето започва да се върти и да пуши, докато лежи в легло или количка, опитвайки се да се надигне на лакти. Мама трябва да помни, че докато детето не е готово да седне, трябва да го държите изправено с задължителна подкрепа под задника.

   Ако поставят бебето на колене, възрастен не трябва да седи изправен, а да се облегне. И тогава натоварването на гръбначния стълб ще бъде значително намалено.

   За съжаление, майките често не попадат в нюансите на словообразуването, а понятието "седна" означава принудително вертикализиране на детето, кацане. Лекарите изобщо не препоръчват това. Незрелите гръбнака, ставите и мускулите са непропорционално обременени за тях. Последствията могат да бъдат лоша стойка, сколиоза, изкълчвания, субулксации и фрактури на тазобедрените стави, увреждания на тазовите кости (особено опасни за репродуктивната функция и общото здравословно състояние на момичетата), деформация на крайниците, неправилно поставяне на краката в бъдеще, поява на компресионни промени и интервертебрална херния.

   Следователно, можете да седнете в смисъл на “засаждане на дете” не по-рано, отколкото той се научава да седи.

   Забранени действия

   За да се защити детето, много лекари, включително известният лекар Евгений Комаровски, препоръчват на родителите да оставят детето само. Той ще седне, когато той сам е готов за това, когато може.

   Ако желаете, можете да правите гимнастика, включително в нея упражнения за развитието на гърба, шията, ръцете и корема. Масажите и разходките, къпането и втвърдяването, липсата на принуда в храненето са полезни.

   Тези, които препоръчват сядане на детето, въпреки желанието му, трябва да бъдат изпратени в клиниката за експерименти, дори ако е сертифициран лекар, вашият местен педиатър, - казва д-р Комаровски.

   Родителите трябва да знаят това Стартирането на вертикализацията с използването на джъмпери или проходилки е много опасно. Тези устройства принуждават детето да бъде в положение, което не може да се смята за естествено за неговата възраст, поради което вертикалното натоварване ще бъде много важно. Без значение колко светли и атрактивни са джъмперите в детския магазин, не забравяйте, че те не са просто вредни, те са потенциално опасни за здравето на вашето дете.

   Ако детето е започнало да седи на етапа на краткосрочно заседание, то трябва да бъде защитено от удари при падане. Необходимо е бебето да падне и затова е необходимо да се налагат възглавници или османци върху него, както и да бъде постоянно наблизо, за да се изключат необичайни ситуации, като механична асфиксия, която може да се случи, ако падне бебето се залепи между възглавниците.

   Какво трябва да се обърне внимание

   • Позата на детето, когато се опитва да седне, може да бъде всяка. Някои бебета се облягат на дланта, други - на две ръце, други - на лактите, а четвърти седят само след като приемат позата на четири крака. Не се опитвайте да поправяте детския начин за постигане на целта - той го прави така, както той желае.
   • Когато детето започна да седи, обърнете внимание на стойката му. Кръгът назад с понижени рамене показва, че бебето има слаби мускули на шията и гърба. Ако бебето падне назад, трябва да започнете да укрепвате коремните мускули, абс. Ако тя падне встрани, е необходимо да се засилят коремните мускули и наклонените странични мускули. За да помогне на родителите да идват комплекси упражнения за всяка отделна мускулна група. Не позволявайте на детето да седи на колене с изваждане навън. W-образна форма уврежда тазобедрените стави.
   • Ако едно дете на 9 месеца дори не наблюдава опити да седне сам, не забравяйте да го покажете на невролог, ортопед и педиатър.

   За информация относно това колко години можете да седнете на дете, вижте следния видеоклип.

   Изчислете графика за ваксинация
   Въведете датата на раждане на детето
   Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

   бременност

   развитие

   здраве