Как да развием дете след 1 месец?

Съдържанието

Напразно повечето възрастни смятат, че едномесечно бебе се нуждае само от хранене, както и от сън. Нуждите на трохите нарастват всеки ден. Той вече знае много и е способен на много и затова развитието на класове с фъстък, който вече е на 1 месец, е не само безусловна полза за неговото развитие, но и голямо удоволствие за всички участници в този процес без изключение. Нека погледнем отблизо как и какво можете да направите с бебето от тази възрастова група.

Ползите

За първия месец от независимия си живот трохите почти напълно са се адаптирали към света около него. Това е най-подходящото време за по-подробно представяне на малкото дете с този свят. Разбира се, бебето все още прекарва по-голямата част от времето си в сън. Но периодите на будност вече са станали малко по-дълго и това определено трябва да се използва.

Не мислете, че класове с дете, което е само на един месец, ще направят истинско чудо от дете. Те имат и друга цел - да установят тясна и приятна комуникация, от която се нуждаят абсолютно всички хора, независимо дали е на месец или на пет десетилетия. Контактът с мама, татко, братя и сестри, ако има такива, е важен за бебетата. На това и трябва да се основава, планиране на първата в живота на дейностите за развитие на детето.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето

Принципи на професията

Важно е да запомните, че едно дете на тази възраст не може да се концентрира погледа си върху една точка за дълго време, той не държи главата си и се уморява много бързо. В кратки периоди на будност, не си струва претоварването на детето с упражнения, които са придружени от силни звуци, твърде ярка светлина. Опитайте се да попречите на детето си да бъде заобиколено от твърде много хора, майка му и баща му са достатъчни за него. Обаче, събирането на цялото голямо семейство около детето по никакъв начин не си струва.

Във всички упражнения и игри, опитайте се да осигурите тактилен контакт, това е много важно за трохите. Включете мека музика, по-добра класическа, уверете се, че светлината е заглушена. Всички часове се провеждат през деня. Вечерта, преди да заспите през нощта, по-добре е да не безпокоите бебето.

Основният принцип на изследване е развитието на сетивата. Зрение, слух, мирис и докосване ще му помогнат по-ефективно да научи всички възможности на заобикалящия ни свят, който досега изглежда на новия човек като такъв непознат. На възраст от 1 месец е възможно и необходимо да се развият физическите данни на детето - мускулатурата, нервната система.

Подходящи игри за развитие

Големи плюшени мечета и колоритни коли, които без съмнение вече дадохте като подарък, са напълно безполезни за едномесечно бебе. Ярък и контрастен мобилен е по-подходящ за него в тази възраст - въртележка за леглото, големи дрънкалки (предимно жълто, зелено, синьо, червено и бяло). Можете да отпечатате черно-бели рисунки на принтера, които показват шахматна дъска или контрастираща спирала.

За да се развие всяко от сетивата е необходимо с помощта на специални упражнения. Има много от тях, но нека се спрем на тези, които са изпитани във времето.

зрение

Ако новороденото види клъстер от размазани и лишени от петна, то тогава бебето, което вече е на 1 месец, е в състояние да се съсредоточи върху определен ярък цветен обект за кратко време. Бебето може да погледне към голямата дрънкалка с интерес.Все още е трудно, но той може вече да се опита да я последва със своя поглед. Всички упражнения за развитие на зрителната функция се основават на това.

В началото е достатъчно, ако майката демонстрира играчката на бебето. В този случай разстоянието между лицето на трохите и обекта не трябва да бъде по-малко от 35-40 сантиметра. Същото правило важи и за обвързването на играчките с яслата. Ще забележите, че детето бързо ще се научи да гледа предметите на дисплея.

След това можете да преминете към по-сложни упражнения: преместване на дрънченето хоризонтално наляво и надясно, след това вертикално нагоре и надолу. Когато фъстъците със сигурност следват движението с очите си, можете да практикувате кръстосано движение - вертикално, в кръг.

Движенията на ръцете на възрастните не трябва да бъдат прекалено сурови, плашещи и звуците, които повечето детски играчки правят, не трябва да бъдат силни и пискливи.

Черно-белите изображения, които са базирани на прости геометрични форми и цветни контрасти на черно и бяло, са перфектни. Листата с такива мотиви могат да бъдат фиксирани на леглото - първо вдясно от трохите, а след това наляво. Той ще ги погледне с интерес.

слух

Гласът на майка му новороденото знае много добре и винаги ще го отличава от гласовете на други хора. Класове за развитие на слуха трябва да се основават на гласова комуникация. Интонацията трябва да надделее в нея. Силни дрънкалки, гумени играчки-пищялки оставят до по-добри времена, заменят ги с емоционална комуникация, която трябва да придружава всякакви дейности, процедури, хранене. Приспивни песни, рими, нежни думи - бебето ще приеме всичко това с благодарност.

Освен това е важно да научите бебето да различи от коя страна идва определен звук. Дрънкалки с лек и тих звук, камбани, които могат да бъдат пришити върху плат плат ще помогне. Упражненията се основават на преместване на звучащия обект: първо на ляво от бебето, след това от страната на дясното ухо.

Тихата спокойна музика има благоприятен ефект върху бебето. Гледайте детето си, реакцията му към музиката ще бъде незабавна. Ще видите, че очите му са по-фокусирани, той се усмихва и е напълно спокоен.

Докосването

Както вече споменахме, тактилните усещания са много важни и информативни за бебето. На възраст от един месец, бебето не може да приема различни играчки според своята текстура, но майката може да постави малки парченца от различни тъкани (велур, коприна, ситец, дантела) върху деликатната кожа на детето. Можете да използвате тъкани ръкавици за къпане на бебета и да превърнете обичайния хигиенен ритуал в развитие, което идеално стимулира усещането за допир.

емоции

Най-силният емоционален фактор за малко дете е майката. Той не само недвусмислено познава нейното настроение и състояние, но и сам реагира. Ето защо е по-добре да се отхвърлят всички преживявания, като се започне да се практикува с бебето.

Комуникацията трябва да бъде радостна и позитивна, след което детето ще бъде по-спокойно и отзивчиво към емоциите на възрастните.

Всички трохи, без изключение, го обичат, когато мама „говори“ с коремчетата си. За да направите това, докоснете устните си до корема на бебето и му кажете нещо - няма значение какво е то, защото първо той ще реагира на приятните вибрации. Често се усмихвай, обръщайки се към бебето.

Музикално развитие

Музиката за детето също е полезна, но тя не трябва да бъде силна и дълга. Достатъчно е да го включите за 10-15 минути - два или три пъти на ден. По-добре е, ако това са мелодии и композиции, които майката най-често слуша по време на бременност, защото детето вече ги „познава“. Класическата музика има отлично развитие и дори оздравяващ ефект, особено творбите на композитори като Моцарт и Вивалди. Пейте на детето по-често, да кажем "пеене", всичко това образува в трохите положително възприятие на звуците.

За физическо развитие

На възраст от един месец е полезно да се разпространява детето по корема: това не само има положителен ефект върху чревната работа и намалява появата на чревни инфантилни колики, но и тренира мускулите на корема и гърба. Детето започва да се опитва да държи главата и това стимулира мускулите на шията и раменния пояс.

Гимнастика и упражнения

Гимнастиката за едно месечно бебе трябва да бъде ежедневен ритуал, защото сутрешните упражнения са полезни за всички без изключение, независимо от възрастта. Тя не трябва да бъде твърде интензивна, движението на ръцете и краката трябва да се прави внимателно. Препоръчваните упражнения са огъване и разтягане на ръцете и краката, внимателно разстилане на краката в бедрата, повдигане на дръжките нагоре и надолу.

масаж

Ударът и патетите не трябва да са твърде силни. Най-добре е да се направи масаж преди вечерното къпане. Отделно, инсулт ръцете, краката, корема (по посока на часовниковата стрелка), а след това, завъртане на детето на корема, нежно инсулт гърба. Всички движения се правят, за да се премахне мускулния тонус, който има всяко новородено. Ако той е много силен, неврологът най-вероятно ще препоръча специален масаж от специалисти.

Масажът и гимнастиката помагат на бебето да расте здраво и да расте по-бързо. Кои са най-често срещаните грешки, които родителите правят по време на масаж?

плуване

Не е тайна, че всички деца от раждането могат да плуват. Въпреки това, само няколко от родителите са готови незабавно да хвърлят месечното дете в басейна и да го изпратят да плава свободно. Групи за бебета идват на помощ, които сега съществуват в почти всеки басейн или дворец на водни спортове. Мама и бебето могат да се насладят на водни процедури под наблюдението на опитен треньор с медицинско образование.

За домашни процедури за плуване можете да използвате специален кръг. Плувец на бебетокойто се продава в мрежа детски магазини, ортопедични салони. Той сигурно държи шийката на гърба на бебето, главата му винаги е над водата. Бебето ще може да плува в кръга както на гърба, така и на корема, и ще започне да се търкаля във водата почти от първите уроци.

Съвети за родителите

Не претоварвайте детето с нова информация. Въвеждайте нови видове дейности постепенно, започвайки от 1 минута за периода на будност и привеждане на времето до 4-5 минути, а до края на месеца - до 10 минути.

Ако ще започнете да правите упражнения за физическо развитие, гимнастика, масаж, не забравяйте да се консултирате с педиатър. Има заболявания и вродени дефекти, при които масажът трябва да има терапевтичен характер. В такива случаи не го препоръчвайте сами.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве