Как да научим децата да се търкалят с корема по гърба?

Съдържанието

Развитието на малко дете винаги докосва родителите му. Когато трохите уверено държи главата, в едно семейство истинската почивка. Естествено, мама и татко с нетърпение очакват момента, в който бебето се научи да регулира позицията на тялото - да се обърне от корема към гърба и обратно. Трябва ли детето да преподава това и как да овладея завоите от корема до гърба, ще разкажем в тази статия.

Норми и условия

Обикновено в самото начало бебетата започват да се обръщат от гърба към стомаха и едва тогава е време за преврат в обратна посока. Средното време на преврата от гърба до корема е съответно 3-4 месеца, от позицията на корема, детето се научава да се търкаля назад на 4-5 месеца от живота.

Правилата са измислени от някой, който не знае и кога и не трябва да се счита за крайната истина. Често момчетата не могат да овладеят никакви катаклизми с половин година или да превърнат максимума в хълбока.

Родителите не трябва да се паникьосват, ако петмесечното им бебе не направи тялото да се обърне в пространството. Той определено ще направи това, когато мускулната тъкан и сухожилието се подготвят за такива движения.

Всички бебета се развиват с различно темпо, тъй като всяка природа е осигурила индивидуална схема на отглеждане и затова не си струва да се съсредоточи върху някакви норми и съвети на приятели и роднини. Вашето дете е само ваше, той не е задължен да бъде като друго бебе. Не можете да ги сравните.

Ако детето е "зад"

Родителите в никакъв случай не бива да смятат детето си за „изоставащо”, ако не иска да се преобърне от корема до момента. Такива движения стават възможни, ако мускулите на гърба, корема, страничните наклонени мускули и сухожилията са достатъчно развити. Тези мускули стават по-силни и стимулирани постепенно, а това се случва с различна скорост за всички карапузи.

Движещите се, любознателните и неспокойните деца започват да се преобръщат по-рано, а децата с доста голямо тегло, добър апетит, твърда мързел и спокоен темперамент могат да научат нови двигателни умения по-късно.

Деца, които са родени преждевременно и деца, родени от бременност, придружени от патологии и фетална хипоксия, се развиват по-бавно и по-късно развиват превратности. Малките деца с вродени заболявания, слабите и болезнени деца също ще овладеят ударите много по-късно.

Много зависи от стимула. Ако има дете, по-рано ще се овладеят превратите. Основният стимул за него е желанието да проучи този свят по всякакъв допълнителен начин, а не само да лежи на гърба си.

Ако се ангажирате с дете, да го омайвам с играчки и ярки предмети, които са интересни за него, вероятността той да се превърне по-рано увеличава.

Становище на д-р Комаровски

Известният педиатър Евгений Комаровски често насърчава възрастните да не предизвикват паника от нулата. В 99% от случаите, ако детето от 4-5 месеца отказва да се преобърне от корема до гърба, няма и най-малка причина за безпокойство и тревожност. Ако няма други оплаквания, не си струва да се подозира патология.

Бебето, което яде нормално, реагира емоционално на роднините си, обръща главата си към звука, се опитва да произвежда сами звуци, но не се обръща, е здраво.Просто се развива според собствения си план и график, които не са подобни на нормите, публикувани в интернет или лежат под формата на таблетни съвети на масата на лекаря на педиатъра.

Ето защо, лекарят препоръчва просто изчакайте известно време. Когато трохите са готови, той определено ще започне да се преобръща. Заболявания, които пречат на работата на опорно-двигателния апарат, лекарството не е толкова известно, те са сериозни - като церебрална парализа или други лезии на централната нервна система. Родителите обикновено разбират за тях при първия преглед или дори от неонатолог от родилния дом, където е родено бебето.

Ако лекарите не са открили такива заболявания преди този ден, няма нужда да се притеснявате за липсата на преврат.

Комаровски разбира и приема желанието на родителите да помогнат на бебето възможно най-рано да овладеят новите моторни умения като неизбежни. Педиатърът препоръчва да започнеш да учиш или тренираш бебето само когато майка ти и таткото ти нямат откъси и няма желание да чака. Но такова обучение по никакъв начин не трябва да навреди на детето.

Комаровски признава, въпреки че не смята за необходимо, стягащ масаж, гимнастика, насочена към укрепване на мускулите на гърба, шията, крайниците и страничните мускули. Въпреки това, джъмперите и проходилките, както и другите устройства за вертикализиране, не препоръчват използването на Комаровски. Гръбнакът на бебето не е готов за такива натоварвания нито на 3 месеца, нито на 6 месеца, а желанието на родителите да се справят по-добре може да доведе до травма и сериозни последици за здравето на детето в бъдеще.

Интензивният и агресивен масаж, който изчерпва майката и детето, няма да донесе ползи, но може лесно да навреди. Ако искате да научите вашето бебе да се преобърне от корема до гърба, Евгени Олегович препоръчва родителите да не принуждават детето да прави това със сила. Ако мускулите не са готови, никой клас няма да позволи на детето да овладее новите движения.

Най-разумното родителско поведение в тази ситуация, Комаровски смята създаването на благоприятни условия за развитие, а не задължително влияние върху детския организъм.

Готовност за занятия

Родителите, които са твърдо решени да научат бебето да се преобърне от корема към гърба, трябва да отговарят на главния въпрос на себе си - готов ли е детето им за такива дейности? Не е толкова трудно да се оцени степента на готовност, достатъчно е да се отбележат съществуващите умения:

  • детето се чувства уверено в положение на стомаха си, лесно държи главата, може да го превърне в легнало положение по посока на обекта или познати гласове;
  • в позата на стомаха си, малък грах може за кратко да си почине на лактите, опитвайки се да се издигне по-високо;
  • в поза на гърба на бебето може да вдигне краката си, да ги донесе до лицето, да ги грабне, и също се опитва да вдигне главата.

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, това означава, че мускулната система на гърба, врата и корема е почти готова да се присъедини към нов процес за тях, можете да го направите. Ако отговорът на поне един елемент е отрицателен, изчакайте още един месец и отговорете отново на въпросите.

За занятия ще ви трябва масажно масло или детски крем, гимнастически детски килим, който може да бъде положен на твърда и равна повърхност, например на пода, както и топка за топка (по избор).

Масаж и гимнастика

Подсилващ масаж, всеки родител или баба е в състояние да овладее и извършва самостоятелно у дома. Тя е в познатата среда, когато роднините и познатите ръце са докоснати, детето ще се чувства спокойно и спокойно, колкото е възможно. Смисълът на масаж, който професионалната масажистка на детето (т.е. напълно непознат за бебето) кара детето да вика за стрес, ще бъде малко.

Домашният масаж ще укрепи контакта между майката и детето, ще направи процедурата интересна игра и ще спести значителна сума пари от семейния бюджет, защото масажът е скъпо удоволствие.Класове трябва да се провеждат само когато бебето е здраво, той е добре отпочинал, не е гладен. Препоръчително е да ги комбинирате с приемането на въздушни бани - това ще бъде двойна полза.

Можете да тренирате два пъти на ден, и един, всичко зависи от настроението на всички участници в процеса. Ако детето е извън вида, не е нужно да се държи гимнастика или да се направи масаж на всяка цена. Полезни упражнения ще бъдат само ако бебето се интересува от самия процес, започнат от майката на играта.

Когато провеждате масаж, обърнете внимание на силата на натиска на ръцете - докосването трябва да бъде леко, без да причинява болка. Ако бебето е неудобно, той определено ще ви уведоми за този вик, ще го чуете и ще промени тактиката на излагане.

Изброяваме няколко ефективни техники, които се препоръчват да се прилагат не по-рано от 3-месечна възраст, за да се овладеят ударите от корема до гърба.

  • "Кръгове и дъги". Това упражнение трябва да помогне за укрепването на пресата. При слаба преса, спирането ще бъде трудно. Бебето трябва да лежи на гърба си. Мама в кръгови движения лесно инсултира и масажира корема на детето по посока на часовниковата стрелка - около пъпа, разширява кръга и обратно. След това, с палци, трябва да следвате дъгата от пъпа до ребрата и от пъпа до ингвиналната зона.
  • "Силен гръб", Това приемане се извършва чрез поставяне на детето на стомаха му. Отначало е лесно да се масажира и инсултира гръб по гръбначния стълб и след това да се направи напречно подслушване с върховете на пръстите по протежение на ребрата до гръбначния стълб.
  • "Caterpillar". Тази техника се извършва за укрепване на страничните и наклонените мускули. Когато се обръща от корема към гърба, бебето лежи на дръжката, прехвърляйки телесното тегло към нея, до голяма степен поради работата на страничните мускули, настъпи самото завъртане на гърба. Необходимо е да поставите детето на стомаха му и да го "разтегнете", вдигайки ръцете си нагоре. Леките движения се масажират и се галят страничните мускули от подмишниците до коленете или краката.

Масаж у дома се прави само с топли ръце, едно докосване на студени длани няма да е приятно за детето, той няма да може да се отпусне и да ви се довери. Нанесете емолиенти за масаж. Продължителността на сесията се увеличава постепенно - от пет минути до 10-15 минути. След десетдневен курс направете почивка за няколко седмици.

Гимнастиката трябва да бъде ежедневна. Ако се повтаря ден след ден, детето свиква с него и го приема с голямо удоволствие. Най-ефективните упражнения за преврата с корема на гърба са както следва.

  • "Велосипеди". Това упражнение помага за укрепване на краката, долната част на гърба и страничните мускули на бебето. Легнете по гръб, огънете краката на бебето в коленете си и ги направете ритмични движения, сякаш бебето върти педал на велосипед. Такова алтернативно намаляване на краката ще има положителен ефект не само върху развитието на мускулите, но и върху храносмилането - натрупването на чревни газове е малко вероятно.
  • "Changeling". Това упражнение ще помогне на детето бързо да овладее преврата. Сложете го върху корема, внимателно преместете противоположния крак и завъртете бебето на неговата страна, а след това на гърба. Ако влезе десният крак, детето трябва да се завърти наляво, а ако левият крак бъде вкаран, завой се прави надясно.
  • "Potyagushi". Това упражнение ще изисква интересна и колоритна играчка, която е нова и все още непозната на детето, или друг безопасен и интересен обект. Дете, което лежи на стомаха, вижда играчка пред себе си. Поставете го директно пред него и го направете така, че трохите да достигнат и да го докоснат. След това преместете играчката малко встрани и далеч, за да може детето да се простира зад него, като пресича страничните и наклонените мускули. Помогнете му, създавайки дланта на дланта под крака, така че трохите да се отдръпнат и да се придвижат напред. Постепенно бебето ще започне да се преобръща, за да му бъде по-лесно да достигне до интересна тема.

Развивайте гръб, корем и страни, за да се преобърнете от корема до гърба и гърба и можете да го правите.Но първо трябва да се консултирате с педиатър, за да не нараните бебето.

Можете да практикувате допълнителни уроци по плуване. Те са показани дори на новороденото. Можете да научите бебето си да плува в голяма вана самостоятелно и можете да използвате опита и знанията на професионалните треньори, които могат да помогнат на малкото дете. За това трябва да се регистрирате с троха в специална група за най-малките в басейна.

Съвети и трикове

Родителите, които са ангажирани с детето, за да го научат на първите удари, трябва да бъдете търпеливи, не всичко ще се окаже веднага. Всички упражнения и масажни техники трябва да се изпълняват правилно, при стриктно спазване на техниката на тяхното изпълнение.

Възрастните трябва да се уверят, че мускулите са обучени симетрично - от двете страни, в противен случай бебето може да започне да се търкаля само от едната страна.

Често се случва едно дете, което вече е започнало да се преобръща от легнал по корем до гърба си, внезапно спира да го прави. Няма нищо патологично или необичайно. Много често малки деца учат нови умения на фрагменти, след няколко дни, повярвайте ми, трохите със сигурност ще си спомнят придобитата способност да променят позицията на тялото в пространството и да се възползват от нея, но съзнателно - когато има валиден мотив.

За да научите как да научите детето да се преобърне, вижте следния видеоклип.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве