Кога детето започва да седи и какви упражнения допринасят за това?

Съдържанието

Мама и други роднини възприемат уменията на всяко ново бебе с радост. Гордостта е поразителна, искам незабавно да споделя с всички изненадващо важните новини - бебето седи на папата. Но едни и същи силни емоции, само с отрицателен знак, се усещат от жените, когато техните бебета отказват да седнат навреме за това. В тази статия ще разберем кога детето трябва да се научи да седи и как да му помогне да научи това умение, без да причинява вреда.

Условия и норми

Способността да се седи е доста трудна и изисква спазването на редица специфични условия. Първо, мускулите на гърба трябва да са готови за това, и второ, гръбначния стълб и тазобедрените стави на бебето трябва да са достатъчно зрели.

Според установената педиатрична практика се смята, че средното дете трябва да седне с подкрепата на 6 месеца, а вече на 7 месеца детето започва да седи без подкрепа. За да седят от позицията на легнало положение без помощ, бебето, съгласно стандартите, приети от лекарите, трябва да е на 8 месеца.

Затова обаче тези норми се наричат ​​средни, защото те не вземат предвид индивидуалните характеристики на отделното дете. Следователно, от гледна точка на практиката, по-разумно е да се предположи, че бебето започва да седи между шест месеца и 8-9 месеца. На колко добре подготвени мускулите на гърба, корема и ръцете и в крайна сметка зависи от периода на усвояване на ново умение. След като се научили да седят, бебето ще получи значително разширяване на възможностите си в познаването на света. В допълнение, тази позиция се счита за преход към способността да се изправи и след това да се премине към двете.

По-активните деца могат да се опитат да седнат преди половин година, а по-малко активните могат да се забавят до последния. Това също не е необичайно или патологично. Въпреки че много зависи от това как педиатърът наблюдава едно дете принадлежи към средните норми. Специалист, който не е прекалено обезпокоителен, може сухо да посочи изоставането на детето спрямо нормите за физическо развитие, което ще разстрои много родителите.

Добрите специалисти в областта на детското здраве подчертават индивидуалността на времето за сядане. Умението се развива според определен план, а внимателните родители със сигурност ще забележат признаци на бързото овладяване на детето на ново умение, ако те познават характеристиките на етапите на формиране.

Етапи на развитие на уменията

Да се ​​подготвят за предстоящите седящи деца започват предварително. Тъй като всички мускулни групи и особено мускулната тъкан на гърба се усилват, бебето започва да се търкаля, да се върти, да се опита да заеме вертикално положение на дъното, облегнат на дръжките. При физически развито здраво бебе първите подобни опити могат да бъдат наблюдавани още 4.5 месеца. Детето, разбира се, пада, но той упорито се опитва отново да се надигне на ръката си и да седне.

Първият етап се нарича етап на краткосрочно заседание. Детето, дори и да успее да седне, не може да задържи телесното си тегло в такава позиция за дълго време и се срива обратно на своята страна. Именно на този етап не се изключват наранявания на лицето и главата, защото ако бебето падне, то лесно може да удари главата срещу страничните стени на яслите.

Още на подготвителния етап Важно е да се уверите, че бебето ви пада безопасно. - поставете върху четирите му страни малки меки възглавници.Опитите за сядане трябва задължително да се появят във вашето присъствие, защото вероятността от нараняване или механично задушаване ще продължи дори ако има възглавници.

Краткосрочният етап обикновено се усвоява за няколко месеца. Тогава бебето започва да седи и за кратко да се придържа към теглото си, въпреки че с баланса все още е доста проблематично. Вторият етап от придобиването на умения започва - място с подкрепа.

Можете да помогнете на детето да поддържа равновесие, като го държите, можете постепенно да засадите бебето със собствената си писалка. Така че, малко kosoboko, децата обикновено седят за кратко време - това е неудобно и непрактично, защото двете ръце са необходими за него да играе и тактилни познания за света наоколо.

Това е невъзможността напълно да притежавате две ръце, които стимулират детето да се премести в нов етап. В рамките на един месец бебетата могат да седят без подкрепа, докато цялата тежест лежи върху гръбначния стълб. До 8 месеца много деца вече могат да прекарат много време в седнало положение, правейки интересна играчка. Именно на този етап можете да започнете да преминете към пълзене, ако трохите не правят независими опити да се движат по стомаха или четирите си крайника.

На последния етап (приблизително 9-10 месеца), детето може да седи самостоятелно от легнало положение. За някои е лесно, други очевидно страдат, бухане и се опитват да го направят бързо, но това не работи. Начинът, по който бебето седи, няма значение. Някои го правят с подкрепата на ръцете си, други - чрез междинна поза на четири крака, други търсят, да се държат, да се дръпнат на ръце и да седнат. Главното е резултатът.

Защо бебето не седи?

С такъв въпрос родителите често се обръщат към педиатрите. Но за да отговорим определено е доста трудно, защото причините могат да бъдат доста. Така че, ако бебето е родено преди акушерския период, развитието на неговата костна и мускулна система изисква повече време: преждевременно родените бебета започват да седят по-късно поради липсата на готовност да научат ново умение.

Бебето с наднормено тегло, въпреки че обича роднини с подпухнали бузи и крака, ще седне много по-късно от децата с нормално тегло. Ако бебето има проблеми с тазобедрените стави, които са били идентифицирани дори когато бебето е новородено, не е необходимо да седнете.

По-бавно децата се учат нови умения, които не разполагат с подходящи условия - бебето е здраво swaddled след шест месеца, те правят малко да се направи, не правя гимнастика, масаж, не ги оставяйте за дълго време с ръцете си и играчките отворен.

Също толкова важно е темпераментът на детето. Има спокойни и измерени флегматични и меланхолични, които просто не виждат стимул да заемат различна позиция, те предпочитат да ядат здраво и да спят малко по-дълго. И там са движещи се и любознателен холеричен и оптимистичен, които трудно се пазят от всичко ново и затова вече по подразбиране интересни.

Ако липсата на умения е единствената жалба на родителите, няма за какво да се притесняваш, просто времето за това бебе още не е дошло. Въпреки това, ако липсата на умения е придружено от други симптоми - обилни чести регургитация, бледа кожа, липса на емоционални реакции към детето към майката и бащата, липса на способност за преобръщане и уверено задържане на главата, тогава определено трябва да се консултирате с лекар.

История на патологии като исхемия, мозъчен кръвоизлив след раждане, церебрална хипоксия при липса на опити за сядане след 7-8 месеца също е добра причина да посетите невролог.

Момчета и момичета - характеристики и умения

На форуми в интернет младите майки активно обсъждат възможностите и нюансите на физическото развитие на децата от различни полове. По някаква причина се смята, че момичетата се развиват по-бързо. Това не е вярно. Времето за опити за сядане не зависи по никакъв начин от пола на едно дете.

Друга често срещана заблуда казва, че момчетата могат да седят по-рано, но дори и независимите опити на момичетата да седят на половин година трябва да бъдат решително спряни. Това се обяснява с факта, че репродуктивната система на момичето е проектирана по такъв начин, че ранната вертикализация може да наруши анатомичното местоположение на матката в таза.

Всъщност, децата от двата пола не се препоръчват рано да седят, това важи и за момчетата. И не защото нещо необратимо и ужасно може да се случи с репродуктивната система, а защото необратимото или неподатливо може да се случи с гръбначния стълб и тазобедрените стави. Що се отнася до момичетата, ранната принудена вертикализация може да доведе до увреждане на тазовите кости, което в бъдеще може наистина да доведе до проблеми с репродукцията.

Често възниква въпросът дали да спрете опитите на момичетата да седнат преди шест месеца. Ако бебето е добре развито, както е видно от нейните независими и спонтанни опити да седне, тогава не трябва да се намесвате с дъщеря си. Точно същата тактика трябва да се следва с малките момчета. Но ако самото дете все още не демонстрира желание да седне, тогава ще бъде голяма грешка да се настани детето, да се поставят възглавници и османци.

Вярвайки, че по този начин те помагат на детето, родителите увреждат бебето. Прекомерното натоварване на гръбначния стълб пред времето, определено от самата природа за конкретно дете, може да доведе до гръбначни наранявания, нарушено втвърдяване на ставите, което в бъдеще може не само да развали позата и походката на детето, но и да причини увреждане.

Упражнения и гимнастика

Гимнастиката не трябва да се зарежда само "да седне." Това е сложен ефект върху тялото на бебето, което допринася не за развитието на действителното умение, а за развитието на мускулите на трохите. С развитите мускули, детето ще може лесно да разбере както тези, така и други умения. Преди гимнастиката не забравяйте да прекарате лек тонизиращ масаж. Това ще направи комплексните упражнения по-ефективни. Винаги правете упражненията под формата на забавна игра, в противен случай детето бързо ще се отегчи от манипулациите на майката с тялото си и ще започне да протестира срещу такова свободно време.

Както вече знаем, за сядане трябва да имате развити мускули на гърба, ръцете, корема. Затова е необходимо да се включат активни и пасивни упражнения за стимулиране на тези специфични мускулни групи при ежедневни упражнения. Ето някои интересни и полезни упражнения.

"Риба"

Това упражнение се извършва във вода, например, в голяма баня по време на вечерно къпане. За него ще ви трябва специален ортопедичен надуваем кръг на шията на бебето. Тя надеждно фиксира шийните прешлени и не позволява на трохите да отидат на дъното.

Носейки кръг, поставете детето във водата върху корема и зад крака на крака напред и назад във водата. След това го оставете в това положение, изчакайте малко - бебето трябва да се върне назад. Включването във водата е много по-лесно и по-лесно.

След като плувате по гръб, вземете бебето с една дръжка и стимулирайте превръщането му на стомаха. Колкото повече се редува по време на плуване, толкова по-добре. Упражненията могат да се извършват от най-ранна възраст - от 1 месец.

"Swing"

Начална позиция - лежи по гръб. Повърхността трябва да е твърда. Това упражнение не се извършва на меко легло, което не може да осигури анатомично правилна опора за гръбначния стълб.

Протегни показалеца си за детето и му позволи да го хване. Бавно повдигнете трохите в полуседнало положение. Няма нужда да засаждате дете, достатъчно е да вдигнете горната част на тялото с 45 градуса. След това бавно отпуснете бебето обратно.

Тайната на това упражнение е, че трябва да правиш всичко бавно. Докато го правите, мускулите в ръцете и гърба се затягат колкото е възможно повече. Упражнението се препоръчва от 4-5 месеца.

"Pilot"

С дясната си ръка закопчайте детето, лежащо на корема около тялото, и поставете дланта си под гръдния кош, а с лявата си опора под краката.

Повдигнете детето по повърхността на масата за масаж - докато бебето рефлексивно обтяга гърба, задните части и повдига главата, разтягайки ръцете си встрани. Задръжте го за около 30-40 секунди в тази позиция и леко я оставете обратно на повърхността. Упражнението се препоръчва от 4 месеца.

"Caterpillar"

Това упражнение се прави в позата, лежаща на стомаха му. Преди бебето трябва да сложите играчка, но за да не може да я вземе. Лесно натискате ръцете си върху краката на бебето, стимулирайте инерционното му отблъскване и пълзящи напред. Тя ще прилича на характерните гъсени движения на тялото по време на движението. Изпълнявайте, докато бебето не „пълзи” до целта и не се хване за играчката.

"На топката"

Ефективно укрепват мускулите на гърба и коремните упражнения. Поставете детето обратно, подкрепете краката на топката и лесно я завъртете назад и напред, в дясната и лявата страна, и след това в кръг.

Обърнете бебето на стомаха и го направете отново. Това не само ще укрепи мускулите, но и ще развие вестибуларния апарат, който определено ще дойде по-удобно на етапа на овладяване на седалката, в която трябва да сте в състояние да балансирате.

Становище на д-р Комаровски

Известният педиатър Евгений Комаровски твърди, че едно здраво бебе не се нуждае от помощта на родители, той ще седне и ще го направи, когато е готов. Освен това не би трябвало да има помощ от категорията “мечи услуги”. Те, без съмнение, включват такова постижение на човечеството като джъмпери.

Много родители се гордеят, че са купили такъв подарък за детето. Те закачат бебето в джъмперите и са сигурни, че виси в тях и тренира в авариен режим.

Всъщност, според Комаровски, в джъмперите, детето е под стрес, но гръбначният стълб на бебето изпитва още по-голям стрес. Ако бебето успее да отблъсне краката от пода, ситуацията се усложнява допълнително от вероятността от компресионна фрактура и вертебрални микротравми.

Най-полезни упражнения Komarovsky повиквания полагане на корема. Лекарят препоръчва целенасочено обучение на други мускули само след внимателно наблюдение на това как детето седи (или се опитва да седне). Ако гърбът е закръглен по едно и също време, може да се говори за слаби мускули на гърба, ако падне върху него, трябва да се обърне внимание на коремните мускули и страничните групи мускули.

Седнете детето насилствено - родителско престъпление, казва Евгений Олегович. Нито една количка с предпазните колани, нито в гостоприемното пространство на меки възглавници трябва да бъдат оставяни да посаждат дете, което не може да седи.

Когато детето започне да седи, трябва да избягвате патологични пози. Евгени Комаровски ги нарича като седалка с наведени на колене крака, обърнати назад. Ако погледнете детето отгоре, неговата поза ще изглежда като латински "W". В това положение невероятните натоварвания попадат върху тазобедрените стави и коленете, което може да причини тежки патологии и деформации на краката. В този случай желанието и желанието на майката да помогне на бебето ще бъде напълно подходящо - научете детето да седи правилно и това ще бъде най-добрата помощ. Много по-полезен от опитите на мама да научи дете, което току-що навърши шест месеца, за да седи.

Д-р Комаровски ще ви разкаже за възрастта, в която детето трябва да се научи да седи, ходи и така нататък в следващото видео.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве