На каква възраст детето започва да пълзи и какви упражнения допринасят за това?

Съдържанието

Детето пълзеше - и това е важно събитие в живота му. Това умение е първото умение, което ви позволява да се движите независимо в пространството.

Фазата на пълзене е необходима, за да може тялото на детето да развие опорно-двигателния апарат, като го подготви за вертикално натоварване, което ще замени пълзенето. В този материал ние ще ви кажем кога и как бебетата започват да пълзят и какви ефективни упражнения ще помогнат на родителите да насърчат детето да пълзи.

Норми и условия

Новороденото не притежава мускулно-скелетни умения, с изключение на безусловните рефлекси, които включват схващане, изправяне на тялото „в линията”, когато течат по гръбначния стълб, хвърлят химикали встрани и избутват краката от равнината във вертикално положение. Само няколко седмици след раждането бебето започва да прави първите повече или по-малко съзнателни движения.

Първо, той се научава да държи главата си, да вдига горната част на тялото на ръцете си в легнало положение. Тогава той овладява преврат. Тогава идва желанието да седнеш и да пълзиш - понякога по едно и също време, понякога на завои, и във всякакъв ред.

Всъщност, детето в своето развитие през първата година в един ускорен режим повтаря целия ход на еволюционните промени, на които е подложено човечеството. Разликата е, че човечеството се нуждаеше от десетки хиляди години, за да се впусне в двата долни крайника, а природата отне само първите 12 месеца от живота си за отделен човек - вашето бебе.

Средно педиатричните норми показват, че детето започва да пълзи на 5-9 месеца. Диапазонът на възрастта е толкова голям, защото всички деца са много различни. А пълзенето на пет месеца и овладяването на новия метод за преместване на тялото в пространството на 8 месеца е напълно и неоспоримо нормално.

Дори ако бебето напълно откаже да пълзи (има такива малки) това не се счита за отклонение в програмата за растеж и зреене на бебето и не трябва да предизвиква голяма тревога в майката и бащата.

За да пълзи, детето първо трябва да укрепи мускулите на корема, гърдите, врата. Дете, което не се е научило да държи главата си уверено, няма да може да пълзи поради незрялостта на мускулните групи, отговорни за пълзенето, повдигайки торса по ръцете и обръщайки се на гърба и корема. Само когато мускулите и сухожилията са готови за развитието на нов етап, бебето с удоволствие ще приеме гимнастика, упражнения и други родителски дейности, насочени към стимулиране на пълзенето.

Що се отнася до нормите, трябва да се отбележи, че те са по-скоро средни и толкова общи, че едва ли са приложими за отделните бебета. Не се притеснявайте, ако детето е пред тях или зад тях. Всяко бебе се развива според индивидуалната си програма.

Какво се отразява на времето?

Детето не може да демонстрира желание за пълзене след шест месеца и може да има много причини за това. Не забравяйте да вземете предвид индивидуалните „обстоятелства“. И те могат да бъдат както следва:

  • бебето е родено преждевременно;
  • бебето е установило и диагностицирало неврологични нарушения;
  • детето води неактивен начин на живот;
  • бебето има вроден меланхоличен или флегматичен тип темперамент (активни и понякога дори неспокойни и холерични хора започват да се движат по-бързо и по-охотно, всичко е интересно, докато флегматикът е по-заинтересован от добро хранене и здравословен продължителен сън);
  • детето има проблеми с наднорменото тегло: момчета и момичета, чието телесно тегло надвишава допустимите възрастови стойности, като цяло, с трудност и много по-късно от връстниците си, научават нови моторни умения;
  • детето трябва да има подходящо „местообитание“: ако то постоянно е ограничено до външната страна на яслите или манежа, просто няма да има стимул за пълзене;
  • детето има проблеми със зрението: деца със зрителни увреждания не могат да съпоставят разстоянията между обектите и да виждат отдалечени цели, поради което пълзенето не се стимулира.

Етапи на развитие на уменията

Способността да седнеш или да ходиш, почти всички деца изглеждат еднакво. И само пълзенето е чудесно „пространство” за изразяване на индивидуален стил: всички деца, ако внимателно ги наблюдавате, пълзят по различни начини, както им харесва. Умението се развива на етапи и на всеки етап този индивидуален стил ще бъде ясно проследен.

Умението се формира от собствените си закони, независимо от стила на пълзящо бебе. Помислете за основните етапи на придобиване на умение.

На стомаха

Пълзящите по коремчетата обикновено започват първо. Този метод не изисква бебето на голямо физическо натоварване, то включва мускулите на корема и гърба.

Най-лесно е да се научите как да научите нов начин, защото в това положение бебето се чувства безопасно. Нищо не застрашава равновесието и позицията му в пространството. К, също така, винаги можете да се отпуснете и да легнете в обичайната поза - на корема, ако се уморите да продължите напред.

Датите на началото на този етап са най-ранните. Средно децата се учат да се движат по корема за 5-6 месеца. В началния етап, детето се нуждае от доста силни мускули на ръцете, защото след преврат на корема, те трябва да се научат да се отдръпват от самолета с ръцете си.

На този етап бебетата рядко се насочват напред. Най-често малките забавляват родителите си с опитите си да се движат в рев на страна или назад. Това се смята за напълно нормално, не трябва да се правят никакви корекции.

На корема, включващ краката

Около месец след овладяването на движението по корема, детето започва да разбира, че за да постигнеш целта пред теб, трябва да се движиш в нейната посока, защото придвижването назад или встрани не носи заветната играчка на йота. Тогава повечето от децата започват да използват краката - те отблъскват. Оказва се, че движението на тялото напред, но засега тя е върху стомаха.

Когато подобрявате способността си да се отблъсквате едновременно с краката си или съвсем поредно, се формира напълно функционално пълзене напред по корема, още повече, че детето започва да осъзнава, че свити крака го вдигат над равнината и той се учи да стои на четири крака. Основният (много условен) срок за започване на етапа е 6-8 месеца.

На четири крака

Веднага след като бебето научи да носи тежестта на тялото на краката и ръцете, то ще започне да стои на четири крака и да се люлее. В същото време той ще падне, болезнено е да бие брадичката и носа и затова вече на този етап родителите трябва да се погрижат да има пълзящо пространство в къщата - с мека подова настилка, която ще облекчи неуспехите.

Невъзможно е да се принуди детето да пълзи на четири крака. Инстинктът за самосъхранение ясно показва на детето, че при липса на чувство за равновесие не е необходимо да се движи навсякъде. Следователно, трохите ще бъдат толкова много на четири крака, колкото е необходимо за укрепване на мускулите на крайниците, защото сега те са основната тежест. Средно периодът започва от 7-9 месеца. Продължителността му е чисто индивидуална.

На четири крака с пермутация

Това е последният етап, в който детето, което се е научило да оценява теглото и баланса си върху четири точки на опора, започва да пренарежда крайниците, като същевременно разпределя тежестта на другите три или два крайника. Отначало децата пренареждат ръцете си, затягат краката си зад тях, след това овладяват синхронизираното пренареждане на ръцете и краката.

От този момент нататък детето прилича на прословутата „електро-метла“, която тук, там и в съседната стая успява да присъства почти едновременно. Този период ще изисква специални грижи от родителите за безопасността на бебето. Той вече стига до забранените преди това кутии, рафтове, кухня, печка и кофа за боклук. Бъдете нащрек.

Бебешки секс и пълзене

Често във форумите в интернет можете да намерите изявления от майките, че момичетата започват да пълзят преди момчетата. Не е правилно да се обвиняват мъжките бебета за мързел и бездействие. мускулната им система и мотивацията не се развиват по-бавно от момичетата.

Скоростта на развитие на двигателните умения, според официалната медицина, не зависи от пола на детето. Мнението на майките не е нищо повече от тяхното лично наблюдение на ограничена група деца - на тяхното дете, съсед и дете на приятелка. В рамките на глобалната статистика няма определено предимство за физическото развитие на момичетата. Децата от двата пола имат еднакъв потенциал, при условие че тяхното здравословно състояние, тегло и социални условия, в които живеят, също са приблизително равни.

Ако детето не иска да пълзи

Има деца, които са много разстроени от родителите си, че те абсолютно не искат да пълзят. Те могат да бъдат преместени по алтернативни начини - например, като скачат от позиция на четири крака или се търкалят от едната към другата страна, докато „достигнат” целта. На първо място, родителите могат да имат мисли за възможни патологични развития.

Не се паникьосвайте. Внимателно наблюдавайте бебето си. Ако в движенията си той също използва крайниците си от дясната и от лявата страна, ако по време на движение, дори и без пълзене, детето еднакво координира движенията на дясната и лявата ръка и на двата крака еднакво, тогава няма какво да се тревожи.

Ако няма конвулсии, парези, „издуване“ на отделните крайници или пълната им неподвижност, няма нужда да се притеснявате. Това ще бъде достатъчно, за да се създадат подходящи условия, за да помогне на детето да се заинтересува от пълзене, за да може сам да овладее това умение.

Трябва ли да науча бебето да пълзи? Ако липсата на подходящи умения пречи на родителите да живеят спокоен живот, тогава можете да използвате набор от специални упражнения по време на ежедневната гимнастика. Основното нещо е да не се упражнява натиск върху бебето, да не се принуждава да го прави с сила. Опитите за преподаване на пълзене не трябва да се превръщат в мания, в крайна сметка има деца, които заобикалят пълзящия етап - те седят и след това стоят на два крака.

Другата крайност са постоянните опити за пълзене. Някои родители се оплакват, че бебето е напълно невъзможно да сменят дрехите си, защото дори не може да легне за минута и се опитва да пълзи. Понякога детето изобщо показва странно поведение - събужда се през нощта и веднага започва да пълзи около леглото, докато не удари оградата. Това се дължи на превъзбуда на нервната система. Такова бебе може да бъде подпомогнато от релаксиращ релаксиращ масаж преди лягане, плуване на хладна баня.

Гимнастиката и упражненията за лесно възбудимо дете трябва да се дозират според времето и степента на физическо натоварване, а занятията трябва да се провеждат само през първата половина на деня, така че бебето да има време да се успокои и да се отпусне, преди да спи.

Упражнения за гимнастика и пълзене

Гимнастиката е полезна за всички деца.Подобрява кръвообращението, стимулира развитието на костни и мускулни системи, връзки, има положителен ефект върху развитието на речта и състоянието на нервната система. Ако детето не пълзи, въпреки че, по мнението на майката, вече е крайно време за него да направи това, можете да стимулирате придобиването на умения, добавяйки специални упражнения към ежедневните упражнения.

Трябва да се отбележи, че Тези упражнения са активни, т.е. детето също участва в тяхното изпълнение. В допълнение, без подходяща мотивация, детето няма да пълзи, без значение колко усилено се опитвате - трябва да сте сигурни, че имате интересни и ярки предмети и играчки на ваше разположение, което ще се превърне в стимула, който ще принуди детето да започне да се движи според новите правила.

Ние ще дадем някои полезни и прости упражнения, насочени към укрепване на мускулите на ръцете, краката, корема и гърба, както и насърчаване на развитието на вестибуларния апарат, който е необходим за започване на пълзене.

"Хънтър"

За тази дейност ще ви е необходима детска постелка с дъга за играчки. Ако не, направете го от парчета ярка материя. За дъгата използвайте дебела тел, облицована с пяна и плат. Упражнението е предназначено за най-малките - от 5 месеца. Поставете детето на подложката на корема и на дъгата завържете малка играчка, така че да е ясно видима за детето, но е недостъпна.

Дръжте детето с дланта на гърдите, докато той с една ръка ще се опита да си вземе играчка. Всеки ден подкрепата трябва да става все по-малко. Важното е, че играчката трябва да бъде закачена така, че след като се разтегне, детето все още може да го получи. Упражнението стимулира развитието на ръцете и шията, позволява на бебето да усети прехвърлянето на тежестта на един крайник, което е важно за пълзенето.

"Пътник на топката"

За това упражнение ще се нуждаете от спортна топка. Поставете детето на фитбол първо на гърба, превъртете го напред-назад, наляво и надясно. След това завъртете детето на стомаха си и повторете люлеенето. Преди топката, сложи играчка или интересен обект за бебето, задръжте бебето на корема му от краката и краката. Той ще се хване за играчката, минавайки през повърхността на фитбола.

Вашата задача е да държите краката така, че бебето да не падне с топката надолу. Упражнението завършва, когато детето извади играчка. След това го преместете и повторете упражнението отново.

"Количка"

Това е популярна и позната на много упражнения, която предизвиква истинска наслада у децата. Задачата на майката е да държи детето за краката, задачата на детето е да стъпчи ръце на пода. Придвижването напред ще прилича на количка, откъдето идва и самото име. Основното нещо е да не се правят остри движения напред, в противен случай детето може да загуби равновесие и да удари главата си на пода. Упражнението е подходящо за деца над 7-8 месеца.

"Пътник на жабите"

Това упражнение е подобрена версия на известното упражнение "Жаба". Поставете бебето на корема. Леко разтвори краката си, огъвайки се на колене, ще прилича на движението на скачаща жаба. Завършете упражнението, като създадете подкрепа за детето от собствените си длани. Изтласквайки се от тях, трохичката по инерция ще може да пълзи първите си сантиметри към интересна играчка, която мама е поставила предварително. Упражнението е подходящо за най-малките - от 5.5 месеца.

"Танцуване на четири крака"

Ако детето вече е слязло на четири крака и не може да реши да премести ръцете си, за да пълзи, помогнете му да завърши дневната гимнастика с забавно, мобилно упражнение. Включете ритмичната музика, станете с бебето на четири крака и малко полюшвайте в тази позиция, за предпочитане в същия ритъм с трохите. И след това предизвикателно направете „стъпка“ с ръка напред. Не днес, така че след няколко урока детето определено ще реши да повтори това движение след вас.

Много може да се каже за личен пример. Но това ще е достатъчно, ако си припомним, че едно дете под една година е личен пример - най-добрият учител. Тя ще изглежда смешно и нелепо, но мама и татко, е възможно, ще трябва да прекарат няколко дни в движение по четири крака около апартамента. Повярвайте ми, след това, което е видял, детето с нетърпение ще започне да повтаря такива неразбираеми, но много забавни движения след старейшините.

Полезни съвети

Мама, която е решена да научи детето да пълзи, Трябва да вземете под внимание няколко полезни съвета, тествани върху хиляди малки представители на напълно различни поколения.

  • - Това е мое! Всяко дете е страшен собственик. Дори ако детето ви е готово да ви даде последната дрънкалка, бебето все още е собственик и алчност. Това е общо за всички деца. Използвайте го. Поканете приятели с пълзящо или ходещо бебе, пуснете госта в детската стая и дайте право на игра с всякакви играчки, които вижда. Отначало синът ви или дъщеря ви ще наблюдава как чуждото момче или момиче ще си вземе нещата, и тогава тя определено ще направи опит да достигне до нашественика и да я върне обратно. Може би не първото посещение на гостите, а не второто. Но той ще пълзи, за да вземе играчките си. Това е факт.
  • - Конна работа. Тази игра ще помогне на детето да започне да пълзи по-бързо. Направете юздите от листа, вземете детето в областта на гърдите и улеснете неговото движение по четирите опорни точки, като го държите за юздите. Тази игра не трябва да се предлага на деца с вродени сърдечни дефекти и деформации в гърдите.
  • Удобни дрехи. Детето не трябва да се намесва. Прегледайте гардероба си, премахнете без жалост всички неща, които дори теоретично могат да попречат на движението на шевовете, скобите. Понякога тази мярка сама по себе си е напълно достатъчна, за да почувства свободата на детето, да започне да се движи по-охотно.

Становище на д-р Комаровски

Известният педиатър Евгений Комаровски нарича пълзене важно и необходимо умение. Бебето може да има сериозни проблеми със здравето на гръбначния стълб и мускулно-скелетната система, ако вместо да насърчи пълзенето, родителите го поставят в проходилка или скачач. Вертикалното натоварване на гръбначния стълб и мускулите не трябва да бъде преждевременно.

Ако детето се страхува кроулКомаровски съветва да погледне света през очите му. За да направи това, майката трябва да седне на пода и да погледне всичко отдолу нагоре. Остри ъгли и опасни предмети веднага ще станат очевидни, плашещи детето големи мебели и интериор. Също така, такъв експеримент ще помогне на майката, какви реални опасности трябва да бъдат премахнати (да се премахне, затвори, запечата с лепило и нокти), така че детето, когато пълзи, да не бъде наранено.

Ако детето вече е започнало да пълзи и е избрало своя стил да прави това (например, трохи се движи назад), Комаровски съветва родителите да не се опитват да коригират този стил, принуждавайки детето да промени траекторията на движението или настройката на крайниците.

Желанието на родителите да видят детето си, разбира се, поне „като всички останали” е разбираемо. Но Евгений О. не препоръчва сравняване на развитието на бебето с развитието на другите. Твърде ранните опити на родителите да научат детето да пълзи може да имат доста сериозни отрицателни последици: нарушения на позата и походката, наранявания на ставите. Всичко трябва да бъде навременно, но тъй като Комаровски съветва да се започнат занятия не по-рано от 7 месеца, ако детето дори не се опитва да направи пълзящи движения.

Пълзенето твърде рано, въпреки че е причина за гордостта на младите родители, не е от полза за бебето. Обикновено децата, които са започнали да пълзят рано, много по-късно започват да овладяват ходенето - това е доста удобно и удобно за тях на четири крайника, стабилно и безопасно. Родителите трябва да започнат да се тревожат за нов проблем - липса на умения за ходене.

Трябва да отидете на лекар с детето, ако след 9 месеца бебето продължи да лежи, без да се опитва да пълзи, да седне.По-рано, Евгений Komarovsky не съветва звучене на алармата и влачене на дете от невролози. Невролозите са по-склонни да открият една от болестите, които не съществуват, и родителите ще прекарат много нерви и пари, опитвайки се да "излекуват" детето, което вече се развива напълно нормално.

За да научите как да научите бебето да пълзи, вижте следващото видео.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве