Кога бебето започва да държи главата си самостоятелно?

Съдържанието

Новороденото бебе изглежда слабо и беззащитно. Той почти не контролира движението на ръцете и краката, очите. Всички мускули на трохите са в малко напрежение. За месеците, прекарани в утробата на майка си, бебето е свикнало да изпитва напрежение и затова е много трудно за него да се приспособи към просторния нов свят, в който дойде на рождения си ден. Всяко ново умение, което детето „придобива” му дава нови възможности да разбере света.

Едно от първите умения е способността да държите главата си. В тази статия ще ви разкажем кога бебетата започват да държат главите си сами и дали родителите могат да повлияят на скоростта на овладяване на това умение.

За уменията и термините

Преминаването на физическото развитие на детето по природа се осигурява на определени етапи. Не може да дойде последващо, преди предишното да бъде овладяно. С намаляването на вродения мускулен тонус, нервната система се подобрява, мускулната тъкан, костите расте, умственото развитие, детето има възможност да научи нови умения.

Първото умение е способността да повдигате и държите главата вертикално. Ясно е, че детето веднага няма да се научи да държи главата си равномерно и дълго, защото изисква известно обучение на мускулите на врата; но първите опити за повдигане на главата в позицията на корема могат да бъдат направени от детето още от половин до два месеца. Опитите да бъдат доста плахи, родителите могат да обърнат внимание на факта, че детето не държи главата повече от няколко секунди, освен че може да го държи малко криво. Тъй като мускулите на шията и шийните прешлени се засилват, издигането на главата ще става все по-уверено и задържането ще бъде дълго.

Обикновено за 2-3 месеца децата вече знаят как да повдигнат главата и да я държат вертикално за няколко минути. Ако бебето започна да държи главата си, тогава бързо осъзнава какви предимства му дава - прегледът се разширява. За да завъртите главата нагоре, да я завъртите надясно или наляво, бебетата започват малко по-късно - по-близо до 3,5-4 месеца. На последно място, децата започват да вдигат глави от легнало положение. Те ще научат това само за 5 месеца.

Трябва да разберете, че задържането на главата за бебето е изключително сложна задача. В края на краищата, главата на новородените е доста голяма и тежка, а умението включва държането на тежестта на главата с помощта на прешлените и мускулите на врата. Ето защо много фактори влияят върху скоростта на появата на умение. Първият да развие мускулите на задната част на врата, странично - в последния завой.

Защо детето не е на време?

Ако детето се развива според графика, родителите са изключително горди с това. Но ако дойде времето и бебето не започна да държи главата, то майките обикновено са много притеснени и се мъчат с предположения. Всъщност нормите, на които се ръководят родителите, са по-скоро условни. Бебето изобщо не е задължено да се развива по начина, който им предписва, тъй като може да има основателни причини за индивидуалните характеристики на физическото развитие.

Основната причина е гестационната възраст. Ако бебето е родено преждевременно, отнема повече време за укрепване на мускулите на врата. Възможно е недоносените бебета да започнат да овладяват това умение само до 3 месеца. Това не е причина за вълнение и опит.Просто трябва да създадете оптимални условия за детето, за да може той да расте и да се развива.

Вторият важен фактор е здравето на трохите. По-късно децата, претърпели вътрематочна хипоксия, преживяват състояние на остра хипоксия по време на трудни раждания на майката, която е получила травма при раждане и е имала вродени заболявания, започват да държат главите си по-късно от връстниците си. Ако бебето в първите месеци на живота е било болно от настинки или вирусни заболявания, той също ще се развива по-бавно от здрави и силни връстници.

Възможността да се повдигне главата и да я държи изправена е засегната и тегло на детето. Ако фъстъкът е роден голям и е отбелязал повече от нормата през първия месец, това, което педиатърът със сигурност ще информира родителите си на първия медицински преглед на 1 месец, тогава шансовете да са усвоили преди това моторните умения са ниски. Най-вероятно бебето ще започне да държи главата си не по-рано от 3 месеца. Но бебетата с ниско тегло също се развиват с известно закъснение - за да могат мускулите да задържат товара, те първо трябва да получат нормално телесно тегло.

Темпераментът на бебето е важен фактор, влияещ върху желанието му да се научи да държи главата си изправена. Мързелива меланхолична трохичка е малко вероятно да се стреми по-рано да овладее нова позиция на тялото, което не може да се каже за любопитни и весели холерични и оптимистични хора.

Последното докосване е условия на живот на детето. Ако майката прави всичко възможно за укрепване на здравето, мускулите и имунитета, тогава няма причина да не вдигате глава. Децата, чието физическо развитие се дава по-малко внимание, по-късно научават първите си двигателни умения.

Защо едно дете държи главата си неравномерно?

Както вече споменахме, причината може да е недостатъчна зрялост на мускулите на врата. Но с педиатъра този въпрос трябва да бъде обсъден без съмнение, поне защото причината може да се крие в кривата.

В този случай, детето винаги ще наклони главата си в определена посока, а завъртането на главата в посока на поражението ще бъде изключително трудно или невъзможно. Неестествена поза, ако детето държи главата си криво, с пристрастие от едната страна, трябва да бъде причина за консултация не само с педиатър, но и с детски ортопед.

Кривошея в бебетата се изправя. На родителите се препоръчва терапевтичен масаж, гимнастика от програмата за упражнения. Но ортопед и педиатър трябва да назначат и покажат упражненията и техниките на медицинските процедури. Независимо от това, за родителите ще бъде трудно да вземат под внимание степента на отклонение и да планират адекватно физическото въздействие.

Становище на д-р Комаровски

Способността да се държи главата е важен диагностичен знак, поради което педиатърът на рецепцията задължително изяснява дали малката държи главата. Известният педиатър Евгений Комаровски съветва да не се паникьосва, ако детето е малко забавено във физическото развитие, но и да не пренебрегва възможни патологии. Ако след 3 месеца детето дори не се опитва да вдигне главата си, да лежи на стомаха си, Евгений Комаровски съветва винаги да се консултирате с лекар.

Според лекаря, проблеми с държането на главата обикновено възникват много по-малко от проблеми с други, по-сложни двигателни умения, като например седящи, преврати, пълзящи, стоящи, ходещи. Родителите не трябва да се опитват да държат главата на бебето със собствените си ръце, опитвайки се да му помогнат.

Малките не толерират такова безсрамно отношение със собствената си глава, те веднага започват отчаяно да се съпротивляват. Това е добре познато на всички майки, които в зората на кърменето са се опитали да предадат главата на детето на гърдата. Реакцията ще бъде обратното. В допълнение, неспособните действия на властта на възрастните могат да навредят на дете, да го наранят.

Комаровски счита най-оптималното естествено развитие, когато бебето започва да се вдига и да държи главата си, без принуда, дори с известно закъснение.Когато мускулите и прешлените са готови, бебето определено ще започне да държи главата си и той ще го направи доста уверено. Ако родителите искат да помогнат на малкия, Комаровски препоръчва да се обърне специално внимание на гимнастиката, масажа и плуването, разходките на чист въздух.

Твърде много забавено умение ще попречи на изучаването на други движения, без способността да държи главата, детето не може да се научи да се преобърне встрани, не може да седне. Ето защо е важно да се реагира своевременно.

Гимнастика и масаж

Няма специални усилия за зареждане и тонизиращ масаж няма да изискват. За укрепване на мускулите на шията ще са ви нужни прости действия, които майката вече прави ежедневно. Най-ефективното упражнение е полагане на стомаха. Такава поза за бебето е много полезна по редица причини: чревните газики се отдалечават по-бързо, облекчава се детската колика, усилват се предната коремна стена и гърба. Задържането на главата става естествено продължение на това положение, тъй като след месец детето започва да се интересува от околните звуци, той ще се опита да обърне главата си. От позицията на легнало положение е възможно да се направи това само чрез повдигане на главата.

Полагайки бебето на корема, майката трябва да вземе предвид теглото, степента на недоносеност, ако бебето е родено преди крайния срок, определен от акушерките, неговия темперамент и настроение. Ако бебето не е добре, или ако има лошо настроение, гимнастиката и масажът не са добри за него. На корема на бебето можете да излезете след заздравяването на пъпната ранаот около 2,5 - 3 седмици от живота.

За да може бебето бързо да се научи да държи главата, майката трябва да може да привлече вниманието му към себе си. Затова е важно да общувате с детето, докато той лежи на корема си, пеейки нещо, казвайки стихове, използвайки музикални играчки или правяйки звуци от играчки (пищялки, дрънкалки).

Полезни ще бъдат издърпвания на дръжките, които майката може да включи в списъка с упражнения за сутрешното упражнение. Един възрастен дава на бебето пръст и започва постепенно да повдига детето над повърхността на масажната маса. Но - за кратко разстояние, а не за вертикализиране! В това положение мускулите на задната част на врата са перфектно обучени, което в крайна сметка ще помогне да се овладеят нови умения.

Възможно е да се тренират мускулите на врата в изправено положение върху ръцете на майката. В този случай, майката трябва да подкрепи детето с една ръка под седалището, а втората - в шията и главата. Необходимо е детето да се носи правилно, за да не се повредят незрелите прешлени.

Всички методи на общ класически масаж в комбинация с такива позиции имат благоприятен ефект върху укрепването на мускулите на шията. Полезно и плуване в специален ортопедичен кръг, който се носи на врата и се закрепва. Бебето може да плува в такъв кръг от 1 месец, ако неврологът даде разрешение за това.

За "ранните" деца

Комплексът за малоценност в новосъздадената майка може да доведе до рецензии на други майки, които са много горди с ранното развитие на децата си. Ако една жена твърди, че детето й започва да държи главата си уверено за един месец, тогава няма причина да не вярваме. Но и причина за радост - уви! - също. Най-често ранното установяване на умението показва наличието на хипертоничност на мускулите на шията и може също да показва повишено вътречерепно налягане. Ранното вдигане на главата също е причина за консултация с лекар, а не изобщо знак за „гения“ на детето. Здраво дете след 1 месец не трябва да си държи главата.

Първите опити на бебето да вдигне главата обаче може да се случи след един месец. Но в това отношение е много важно колко дълго трохите могат да си държат главата. Здравото бебе придобива уменията постепенно, подобрява се всеки ден, се справя по-добре и по-добре. Ако путката внезапно и внезапно започна да държи главата си, това е тревожен знак за нарушение на мускулния тонус.

В следващия клип д-р Комаровски ще разгледа два основни въпроса, за които повечето родители се грижат: дали детето им отговаря на стандартите и дали се вписва в очакваното време за развитие.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве