Кога едно дете започва да се преобръща от гърба на страната самостоятелно и от какво зависи детето?

Съдържанието

Родителите на бебета с трепет очакват нови умения да се появяват при децата си. Веднага след като се научи да държи главата си, опитни родители започват да се подготвят за нов етап от развитието на своето бебе - за сътресения. Когато детето започне да се търкаля отзад настрани и какво да прави, ако упорито не иска да прави такива движения, ще разкажем в тази статия.

Няколко думи за правилата

Младите родители имат много въпроси. В търсене на отговори на тях се обръщат към педиатри и интернет. Не е изненадващо, че отговорите получили разстроени майки и татковци и ги накарали да се тревожат за развитието на техните бебета. Факт е, че няма правила за преврат от корема до страната или отзад към страната. Компетентен и опитен детски лекар ще отговори, че бебето ще извърши желаното действие, когато е готово за него.

Въпреки това, някой е изобретил и активно разпространява стандарти, които са подходящи за справка и никога не могат да бъдат приложени към конкретно дете при никакви обстоятелства. Те казват, че бебетата трябва лесно да се обръщат на гърба си за около 4-5 месеца.

Ако детето ви не е усвоило такива движения в рамките на 4-5 месеца, това не може да се счита за отклонение и се колебайте да лекувате напълно здраво дете, без да пестите сили и ресурси. Само неговото време все още не е дошло и трябва да почакате малко. Това е вид родителско поведение, което всички видни педиатри - Рошал, смятат за правилно. Коморовски, Спок.

На практика родителите, които четат женските форуми и са разтревожени, че „децата се обръщат почти на 3 месеца”, често действат неправилно - те започват активно да помагат на детето, да го тормозят с масаж, да си назначават среща с невролог и да изискват лекарства ,

Неподходящите действия по време на масажа и опитите за „развиване“ на детето с помощта на джъмперите са основната опасност за детето, казват лекарите. Едно ранно вертикално натоварване, наблюдавано от бебето, което се прекъсва в джъмперите, може да доведе до сериозни проблеми с гръбначния стълб и краката, с тазобедрени и коленни стави.

Само един силен факт може да спре родителите: детето няма да започне да се преобръща, преди системата му за поддържане и мускулите да са готови да извършват такива действия. Нито масаж, нито други мерки за родителски отговор ще спомогнат за ускоряване на този процес.

Фактори на въздействие

Така че, защо някои деца започват да се преобръщат по-рано, докато други не бързат да се търкалят настрани, дори да достигнат възрастта, посочена в средните стандарти? Отговорът на този въпрос е доста труден.

Има много фактори, които влияят на скоростта на физическото развитие на бебето. В частност, ударите зависят от това колко страничните мускули, мускулите на гърба и корема могат да се справят със задачата, зададена от природата. Веднага щом бъдат готови, детето ще се обърне самостоятелно, без външна помощ, към голямата радост на цялото семейство. Има различни причини за забавянето на физическото развитие.

  • Бебе с наднормено тегло. Големи деца, които освен това не се оплакват от липса на апетит, могат да тежат повече, отколкото им е необходимо, и точно това причинява нежеланието на детето да се обърне някъде.
  • Недоносеното. Ако бебето е родено по-рано от периода, определен от акушерките, той има по-слаби мускули и връзки. За да станат по-силни, тези деца се нуждаят от повече време от своите връстници, които са родени навреме.
  • Генетична предразположеност. Ако мама и татко се развиват бавно в детството, бавно, тогава не си струва да чакаме детето да започне преди нормата.
  • Характерни черти. Има деца, които от самото си раждане са мобилни и неспокойни, но има мързеливи „сони“, които поради своя темперамент не бързат да отидат да изследват света, докато са напълно удовлетворени от съня и храната.
  • Наличието на ракови наранявания и заболявания. Децата, които са получили травма по време на раждането или имат вродени заболявания, учат по-късно моторни умения, въпреки че всичко зависи от специфичната болест - детето може изобщо да не се преобърне за церебрална парализа, а при исхемия и хипертонус той ще овладее уменията на превратите, но по-късно от връстниците си.

Какво да правим

Първо трябва да се успокоите и разумно да оцените ситуацията. Педиатър и невролог на първия медицински преглед вече са наблюдавали детето ви, а ако е имал ракови наранявания, те вече биха били разкрити. Ако детето има диагноза, е необходимо да действа в строго съответствие с препоръките на лекаря. Ако диагнозите не са установени, не търсете проблеми, където те най-вероятно не са. Изчакайте още няколко седмици. Дайте на детето си време да овладее новите движения самостоятелно.

Ако родителите имат само едно оплакване - липсата на странично обръщане и детето няма други отклонения в развитието, размириците са напълно ненужни.

Има смисъл само да посетите лекар, когато освен липсата на преврат в детето, слаб апетит, честа и обилна регургитация, плитък и къс сън, ако по време на събуждане той почти непрекъснато плаче, не реагира с усмивка на майка си, не се оживява при вида на родителите или ярки дрънчета.

Дете в 4-5 месеца трябва да може да се справя с определени предмети в дръжки, а тревожният знак е липсата на такива умения. Ако детето перфектно грабва пръстите му, опитва се да се издърпа, се интересува от играчки и майка си, търси източници на звуци с очите си, тогава неговата невъзможност да се хвърли на неговата страна не може да се счита за патология.

Обучението на детето да се преобърне на нейна страна е почти невъзможно. Но родителите могат да му помогнат да стане по-силен по-бързо. За да направите това, с разрешение на педиатър, можете да направите лек масаж, да направите гимнастика с бебето, да ходите повече на чист въздух и да се храните правилно.

масаж

Можете да посетите масажист в клиниката, но е по-добре да овладеете един прост и напълно евтин масаж сам по себе си, особено след като тактилният контакт с майката е много важен за бебето, а никой чичо с диплома не може да даде на детето усещане за комфорт и удоволствие, ако направите масаж в клиниката.

В укрепителния класически масаж няма нищо трудно. С топли ръце и със задължително използване на масажно масло или бебешки крем, майката първо прави леко поглаждане на гърдата, корема и крайниците на детето в посока отгоре надолу. След това се наблюдава по-интензивно триене на гърдата, кръгов масаж с дланта на корема и всичко завършва с леко вибриращо потупване с върховете на пръстите по кожата.

След това детето се обръща на стомаха и същото се повтаря, но с гръб, като се обръща специално внимание на мускулите на гърба, наклонените странични мускули. Трябва да се избягва масаж на натиск и прешлени. Мама изгражда всички движения около гръбначния стълб.

Ако детето започне да плаче по време на масажа, разхлабете натиска на ръцете, ако това не помогне, спрете сесията и се върнете към масажа по-късно, когато детето е в добро настроение.

Придружете масажа с песни и рими, забавни звуци, така че бебето да го приеме като забавна и вълнуваща игра.

упражнения

За укрепване на страничните мускули, които са отговорни предимно за способността да се върти тялото, използвайте типичното детско любопитство. По време на въздушна баня, например, след масаж, поставете нова ярка играчка надясно или вляво от детето. Ако бебето лежи по гръб, дръжте краката си със собствените си ръце. Тогава, за да се обърне и да погледне интересен обект, бебето ще трябва леко да напрегне страничните и вратните мускули.

След като бебето е в състояние да прегледа играчката вдясно, преместете я и я поставете от лявата страна, така че страничните мускули от дясно и ляво да се развиват симетрично.

По същия начин, стимулирайте страничните мускули на детето от позицията, лежаща на стомаха. Не забравяйте: без добра мотивация, детето няма да иска да хвърля и да се обръща към никъде. Интересувайте го.

Като част от ежедневната гимнастика, използвайте добре познатите упражнения, за да приведете краката в стомаха, да ги редувате ("Велосипед"). Стимулирайте завоите, оставяйки крака надолу и помагайки на детето да се търкаля настрани. Оставяйте детето по-често в легнало положение, след като е усвоило преврата от едната до другата страна. Той много бързо разбира, че можеш да се преобърнеш и да се обърнеш в обратен ред.

Не упражнявайте и не масажирайте, ако бебето е болно, ако има треска, зъби на зъбите или просто лошо настроение.

Полезни съвети

Родителите са важни, за да знаят следното.

  • Третирайте масажа и гимнастиката не като лечение, а като ежедневна дажба, целяща да развиете и укрепите бебето като цяло. Децата са много чувствителни към настроението на възрастните и ако майката драматизира всичко, тогава трохите няма да бъдат адекватни на дейностите за развитие - те ще му причинят сълзи и недоволство.
  • Не сравнявайте детето си с други деца. Той има свой собствен път на развитие и няма нужда да създава стандарти за него. Вземете и обичайте бебето така, както е.
  • Веднага след като детето покаже първите опити да се преобърне на своя страна, не забравяйте, че положението на неговата страна е най-нестабилно, внимателно го наблюдавайте, за да не падне детето, като се разточва от масата за преместване или дивана.
  • Добре помага за укрепване на мускулите на плуване, които можете да практикувате във всяка възраст. Ако не можете да научите бебето си да плува самостоятелно, свържете се с всеки басейн или дворец за водни спортове, където има специални групи за трохи.
  • Не забравяйте, че дете, което е усвоило преврат от гърба до страната, може да започне да спи по-лошо. Той ще промени позицията на тялото си в съня си и първоначално ще се страхува от него, ще се събуди и ще плаче. Внимавайте два меки, малки ролки от навити пелени да се намесват в спонтанни удари.

За да научите как да научите детето да се преобърне, вижте по-долу.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве