Образователни дейности за деца 2 години

Съдържанието

Живеейки в обкръжението на обществото, децата са буквално обречени на развитие, но ако го оставите да върви, процесът може да бъде много дълъг или дори да върви по грешен начин. Съвременният свят изисква от детето бързо да развие и усвои огромно количество информация и умения, така че е просто необходимо да го насочи.

Много родители оставят тази задача на преподаватели в детски градини и детски градини, но самите те биха могли да поемат част от задачата. Ясно е, че детето ще се развива по-бързо, ако го правите както в детската градина, така и у дома, и не само в детската градина, така че родителите трябва да обръщат повече внимание на начините на развитие на тяхното бебе.

Задачи за развитие на тази възраст

Възможно е да се определят целите на развитието, като се започне само от съществуващите умения и способности. На две години, детето вече е коренно различно от новороденото, но в същото време всяко бебе е различно, така че е невъзможно да се гарантира постигането на определено ниво. В този случай можете да изберете някои общи насоки, в които педагогическите усилия трябва да бъдат насочени както към учителите в детските градини, така и към самите родители:

 • Реч. Едно двугодишно дете вероятно вече може да говори някои отделни думи, но някой е ограничено от това, докато други дори могат да предадат някои прости мисли, като желанието да се яде. Във всеки случай, сегашното ниво е напълно недостатъчно, за да се интегрира напълно в обществото или поне да отиде в първия клас, затова е много важно да научим детето да говори - поне за да го разбере сам.
 • Общи и фини двигателни умения. На две годишна възраст децата вече могат да ходят и да се движат самостоятелно, както и да държат в ръцете си достатъчно леки предмети, но въпреки това те нямат почти никаква сръчност. Техните движения изглеждат несигурни, те са в състояние постоянно да изпускат нещата от ръцете и всяка задача, която изисква висока точност и точност, за тях ще бъде невъзможна. Подобряването на двигателните умения е необходимо за по-голям комфорт на детето и за неговата безопасност.
 • Предупреждение. Съзнанието на двугодишен карапуз е разсеян - обикновено той не се интересува от факта, че сам по себе си не привлича внимание. Въпреки това, способността за концентриране е много полезна както за изследвания, така и за много видове работа в далечното бъдеще.
 • Абстрактно мислене и фантазия. Представете си за секунда, че сте напълно лишени от въображение - т.е. не можете дори да си представите визуално добре позната тема, ако не го виждате в момента. Ще има ли такъв човек много? Но за двегодишните деца тази характеристика в много отношения е релевантна - по-точно, те просто нямат голям брой познати теми, те просто започват да изследват този свят.

В бъдеще доброто развитие на тези качества ще позволи да се постигне високо ниво на изобретателност и способност да се измисли нещо съвсем ново.

 • Creative. Успехите на детето в творческото поле му позволяват да се утвърди, да увеличи собственото си самочувствие и дори да намери нови приятели.Не е нужно да става изключителен майстор, защото творчеството може да бъде не само професия или смисъл на живота, но и просто приятно забавление. Дори ако лично смятате, че творчеството е загуба на време и усилия, имайте предвид, че тя се развива добре паметта двигателни умения.
 • Социално развитие. Прекалената срамежливост в съвременния свят е недостатък, но и неподходящото самочувствие няма да бъде плюс. Детето трябва да може да се държи в обществото, да разбира общоприетите правила и да не ги нарушава, да бъде любезен и да не обижда други хора. Още след две-три години тя ще даде резултата под формата на първите приятели в детската градина, и в зряла възраст способността да привлича непознати към себе си може да стане наистина безценна.

Спомагателни материали

Съвсем очевидно е, че само гениални родители могат да измислят цял ​​набор от упражнения за развитието на двугодишно дете, така че трябва да разчитате на редица помощни материали, които, за щастие, съществуват в огромно разнообразие:

 • На първо място, книгите могат да помогнат за развитието на детето. Най-често такива публикации са предназначени за родители, защото двегодишните деца не могат да четат предварително; те могат да бъдат подробно описани в популярните програми за развитие, например методите на Монтесори, които професионалните преподаватели и образователните центрове по света използват от повече от век.

Ако книгата съдържа и картини, тя все още може да е от непосредствен интерес за детето - някои експерти твърдят, че е възможно вече на тази възраст да започне да учи детето да брои, като му показва снимки с цифрово обозначение на броя на обектите върху тях.

 • Алтернатива на книгите в нашата технологична епоха може да бъде програми, които сега могат да бъдат намерени в интернет или закупени на диск. Те могат по-ясно да покажат задачите и упражненията, които биха помогнали на детето да постигне по-добър успех в собственото си развитие. В известен смисъл дори обикновените карикатури с приказка могат да изпълняват такава функция, въпреки че педагогическата роля, разбира се, се различава във всеки отделен случай.
 • Спомагателните материали могат да се издават под формата на цял набор от различни инструменти, напълно разкриващи определена програма. По-специално, от две години на възраст, използването на разработване на настолни игри, които могат да включват карти и чипове, както и книги, описващи педагогическия ефект на писане, и мултимедиен компонент под формата на диск.

Компютърът, между другото, може да се превърне в отличен спомагателен инструмент не само заради способността за възпроизвеждане на видеоклипове, но и като начин за провеждане на електронни игри за развитие.

 • Творчески упражнения също може да донесе огромни ползи. Класическата и позната версия са стихотворения, които се изучават в детските градини. Те перфектно развиват детската памет, и най-важното - да накарат детето многократно да произнася научените думи, подобрявайки произношението; същият ефект се дава и от детските песни. Всичко това може да бъде закупено под формата на книга за събиране, или да бъде намерено от парчето в интернет.
 • Оцветяване и занаяти допринасят преди всичко за подобряване на фините двигателни умения на детето - благодарение на тях той ще научи много по-добре да използва пръстите си и да изпълнява всяка фина работа. В допълнение, изпълнението на такива задачи е много благоприятно за развитието на въображението, което може да направи един изключителен инженер или писател от бебе.
 • танци също развиват отлични двигателни умения, но сега е доста голям. Те позволяват на детето да придобие увереност в движенията си, а в идеалния случай дори да ги направи грациозни и красиви. Днес производителите произвеждат специални танцуващи постелкикоито стимулират бебето да се движи не хаотично, а в строго определена посока.

Детските психолози са наясно, че детето все още не е наясно с полезността на постигането на поставените цели, затова ще се противопостави на опитите за развитие от страна, ако не се интересува. Това може да се направи само като се даде на процеса игрален вид, така че всички представени решения да приличат на игри, но те със сигурност носят дълбоко подтекст на развитието.

Трябва да се отбележи, че нито едно от горепосочените средства не се възприема от децата като рутина.

Класове за развитие

Целенасочените усилия за развитие на детето ще дадат много по-значителен резултат, отколкото спонтанно възникващи ситуации, които изискват определено саморазвитие от бебето. Децата изглеждат много по-развити в онези родители, които са наясно със собствената си отговорност за развитието на бебето и са се доближили до изучаването на съответните педагогически методи. Има стотици начини за подобряване на основните умения на двегодишно дете., ние накратко разглеждаме само най-популярните, които трябва да бъдат в арсенала на всички млади родители.

реч

За развитието на речта е много важно да накара детето да говори редовно. Практиката показва, че децата, отглеждани у дома, не използват много активно речта, ограничена до минимални нужди - питайте за храна, включете карикатура и т.н. Някои от тях обикновено са ограничени само до плач и не става дума за пълно разширяване на лексиката.

Обикновено се стимулира разговорната дейност на детето с помощта на ученето на детски стихчета и песни. Това е интересно за детето благодарение на приказната сюжетна картина, както и поради неприкритото одобрение на възрастните да се възхищават на всяка нова научна работа; доста специфична награда за успех може да служи и сладкиши.

В резултат на това детето поне ще говори по-разбираемо, като максимум - той ще научи няколко нови думи и ще използва по-активно речта за комуникация. Като цяло, не може да се измисли нещо, но просто общуват повече с детето, като му задават различни въпроси. Дори ако отговорът е едносричен, той все още допринася за постигането на желания резултат.

внимание

Развитието на вниманието се насърчава от прости игри, които не изискват никакви допълнителни покупки изобщо и са достъпни абсолютно във всяка ситуация. Най-простият пример: отидете с детето до прозореца и го помолете да намери и покаже зелената кола. Или му дай да намери някакъв детайл, показан на снимката. Можете едновременно да развиете и асоциативно мислене, да помолите детето да намери не конкретен обект, а каквито и да било обекти с общо качество - същия цвят, форма или друга характеристика.

Играта от този тип може да бъде купена - най-вероятно ще има карти с различни цветове, форми и модели, а задачата на малкия играч ще бъде да търси карти с определени качества.

Общи и фини двигателни умения

За развитието на общи и фини двигателни умения са подходящи различни творчески задачи. По-специално, глина и рисунка, както и занаяти и пъзели са от голяма полза за развитието на пръстите. На тази възраст бебето едва е сляпо или не привлича внимателно нещо, смисълът не е в създаването на шедьовър, а в придобиването на увереност в движенията, така че дори баналното месене на парче пластилин ще бъде от полза.

Свързването на точките с линии, за да се получи истинска картина, също ще бъде добро продуктивно решение.

Можете дори да научите детето си на нещо полезно, например, да измиете ръцете си под крана. За развитието на големи двигателни умения, всички активни физически упражнения са подходящи - както танци, така и игри на открито.

Абстрактно мислене

Концепцията за абстрактно мислене може да изглежда твърде сложна за деца на възраст две-две години, но на този етап означава просто изследване на свойствата на обектите.Бебето все още е слабо ориентирано в разграничаването на меки и твърди предмети, тяхното количество, цвят и т.н.

За да се подобри разбирането на всички тези неща, голяма bizibord - дъска с прикрепени образци на различни механизми и материали, В същото време е необходимо да се произнасят имената на определени характеристики на бебето, а след това да го помолят да посочи само меки предмети или само твърди, или големи, или студени, или дървени.

Много е важно да научим детето да разграничава обекти по форма, а храната - също и по вкус и миризма. В допълнение, бебето е готово да прави разлика между едно и също и различно.

Творческо развитие

Творческото развитие няма да даде творчески резултати, но ще допринесе за подобряване на други полезни умения. Творчеството, било то музика или рисуване, развива добър спомен, защото детето трябва да помни какво се опитва да възпроизведе. Също така обикновено стимулира мисловните процеси и въображението. Ако творчеството включва активното участие на ръцете (например рисуване или моделиране), то то също допринася за развитието на фини двигателни умения.

Социално развитие

Социалното развитие на детето е да го научи да се държи в обществото. На две години се поставят минималните задачи - да се даде на детето идея за поздрав, сбогом, благодарност и учтивост като цяло. Някои психолози препоръчват вече на този етап да се даде на детето да играе такива игри, където има победители и губещи - така че да се научи да играе с достойнство.

Като цяло, комуникационните умения в обществото се развиват най-добре в широк кръг от комуникации, Ето защо, тук родителите вероятно ще дадат обща посока, докато подробностите са много по-добре разказани в детската градина, където децата също имат отлична възможност да консолидират наученото на практика.

фантазия

Навременното развитие на фантазията ще допринесе значително за цялостното ускоряване на мисленето и разширяването на хоризонтите. Най-хубавото е, че ще играят различни ролеви игри. - тези, в които детето се предполага, че е на мястото на някой друг. Ако трябва да бъда честен, за двете години е много вероятно да е твърде трудно, но можете да се опитате да поканите детето да си представи себе си на мястото на герой от приказки, ако е момче, принцеса или лекар, ако е момиче.

За по-голяма естественост, можете да си купите в магазина атрибути на играчката на детето, в чиято роля детето се опитва да влезе. Благодарение на това можете да получите напълно неочакван резултат: например децата се страхуват масово от лекари, но в същото време обичат да играят с детски медицински комплекти, а според резултатите от тези игри страхът от лекарите се оттегля!

Разширете обхвата на концепциите и се запознайте с новото

Светът на двегодишно дете е предимно ограничен до апартамента му, в най-добрия случай е допълнен от детска площадка и близък парк. Това не му позволява да научи всички понятия, необходими в живота, дори ако те изглеждат елементарни за възрастните.

Помнете това Няма почти нищо, което бихте знаели напълно независимоне от думите на други хора, не от книги и телевизионни предавания, т.е. почти цялата информация за света, която сте получили от някого, така че сега е време да го споделите с бебето.

Покажете и обяснете на детето си буквално всичко наоколо. Кажете, за какви цели служи всяка стая и всяка мебел в къщата. Отиди до магазина с детето си и му покажи откъде идва цялата вкусна храна, която яде всеки ден. Разходете се с детето си в кола или градски транспорт, разходете се с него някъде далеч от дома и покажете нещо, което не е виждал преди. Вземете малката в зоологическата градина или покажете аквариума.

Кажете ни какво е семейство, как се формира. Опитайте се да обясните какво правят мама и татко, а не непременно в смисъла на професиите - можете дори само от примера за готвене, миене на съдове, почистване на апартамента.Кажете ни какви професии има и защо са необходими. Научете детето си за имената на различните части на тялото.

Опитайте се да включите детето в темата, опитайте се да проведете взаимно интересен разговор, в противен случай детето ще забрави всичко.

Не говори на абстракции, намери възможност да покажеш на децата това, за което говориш - не на синия екран, иначе ще го възприемат по-късно, но или в реалното изпълнение, или поне в играчка.

Не трябва да очаквате, че малкият слушател веднага ще стигне до същността на въпроса, вероятно ще трябва многократно да му повтаряте това, което казахте преди, но във всеки случай той ще запомни някои нови думи, ще разшири хоризонтите си и накрая ще използва всички тези знания, за да изгради доста смислен разговор.

Примерен план за седмицата

Родителите, особено ревностно приспособени за развитието на детето си, са склонни да правят план за упражнение за седмицата, което е до голяма степен правилно. Това ще ви помогне да не претоварвате бебето, да го развивате равномерно, без предразсъдъци в посока на каквото и да е качество, и също така гарантира, че напълно ще осигурите развитието на детето. Това трябва да отчита характера и темперамента на бебето, както и неговите силни и слаби страни.

В никакъв случай планът, който веднъж е изготвен от вас или някой друг, не трябва да се приема за постоянен - следете внимателно процеса и оценете резултатитеза бързо коригиране на графика.

Насочване на развитието на детето, не го карам в прекалено тесни рамки - понякога малко ще искат да играят не това, което предлагате, а нещо друго, и той също трябва да има такава възможност.

Когато изготвяте план, особено се уверете, че натоварването в различни дни е приблизително еднакво по обем. Внимателно изберете разнообразни задачи - например, познаването на света около вас може и трябва да бъде всеки ден, но измислете поне 5-7 различни начина да го направите и не започвайте отново кръга, докато не го завършите напълно.

Съвети

Има няколко прости съвета, неспазването на които може напълно да изтрие очаквания положителен ефект от заетостта. Не забравяйте да спазвате следните правила:

 • Знанието винаги се усвоява по-добре. ако ученикът се интересува от това, но те не са бутнати в него със сила. Двегодишно дете се интересува само от игра, така че намери начин да го заинтересуваш. Ако детето изобщо не проявява интерес към играта, в момента или по принцип, дори не мисли за принуждаването му - само ще влошиш.
 • Всъщност, в тази възраст, много малко време се отделя на часовете, защото концентрацията на внимание в едно дете се постига за не повече от няколко минути, след което задачата трябва да се промени. въпреки това не персонализирайте бебето и не изпълнявайте задачата за него - той трябва да се научи сам.
 • Фактът, че такова малко дете няма задача, която изглежда елементарна за вас, е нормална и го мразя за това, както и за това, че не искат да правят, строго забранено в противен случай той развива отвращение към тази професия.

Успехът е съвсем друг въпрос: определено трябва да бъде похвален, защото това ще бъде добър стимул за по-нататъшни постижения.

Интересни образователни дейности за деца от 2 години, вижте следния видеоклип.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве