Използване на инструктори на паметта за преподаване на ученици

Съдържанието

Мнемотехнологията се използва най-интензивно за обучение. деца в предучилищна възраст в детската градина, но експерти в тази наука уверяват, че тя може да бъде приложена в леко модифицирана форма за всяка друга възраст, включително по-млади и дори ученици от средните училища. Разбира се, тук методите и техниките на учене са малко по-сложни, затова си заслужава да ги разгледаме по-подробно.

Възрастни функции

Първите елементи на мнемониката са дадени в детската градина - тук най-често се използва тази технология. Но училището не винаги обръща достатъчно внимание на това. Принципите на представяне на информация относно видимостта, връзките на асоциативното мислене и способността да се интересува адресата остават релевантни, но като цяло мнемоничните за децата в училищна възраст използват малко по-различни инструменти от тези, използвани в детската градина.

И така, с възрастта, детето постепенно започва да разбира важността и необходимостта от ученето, дори и ако материалът, който присъства, не е много интересен за него. Това ви позволява да използвате техниката за предаване на абсолютно всякаква полезна информация от училищната програма, дори ако формата на нейното представяне не представлява интерес за незаинтересован човек.

В допълнение, порасналото дете вече не е толкова привързано към ярки цветове и затова е възможно да подаде информация без никакви снимки. В същото време обемът на паметта му се увеличава значително, поради което, например, стиховете се използват активно за запаметяване. Разбира се, не всички уроци могат да бъдат облечени в поетична форма, но за едно и също запаметяване на чужд речник е много практично решение.

Изображенията все още могат да се използват, но не са важни ярки цветове, а способността да се разшири разбирането или да се добавят асоциации. При изучаването на биологията, много по-полезно е дори черно-бяла снимка на животно от най-ярката картина, а в преподаването на физиката - илюстративна диаграма на действието на силите или механизмите. И в двата случая е по-добре илюстрациите да се допълват с текст, който позволява да се направят правилните заключения от видяното, докато самото устно описание без картина може да даде погрешна представа за изучаваната тема. Съответно, картината трябва винаги да бъде недвусмислена и да не позволява двойно тълкуване.

Младежко училище

Упражненията по мнемоника за начална училищна възраст в много отношения са сходни с тези в детските градини, но имат и свои специфики. Тук специално внимание се обръща на поеми, тъй като много от изследваните понятия не могат да бъдат предадени от образ, а поезията едновременно помага за подобряване на паметта на децата. За 1-4 класове са написани огромен брой детски стихове, на които се разкриват основните правила на една и съща математика.

Някои правила не са съставени в стихове, а просто в лесно запомнящи се формулировки като „Не мога да се омъжа” - в последния пример се изброяват думи, завършващи на „g”, в края на които не е написан мек знак. Благодарение на това дори скучната информация кара детето да се усмихва, помагайки да запази интереса си.

За деца под 10-годишна възраст все още има измиване, за да се облекат ученето в играта, тъй като те не винаги са готови да абсорбират сложни материали просто защото е необходимо. Ако е възможно, някои класове трябва да бъдат по-малко формални - дете, което се чувства свободно и уверено, често показва най-добрия резултат. Така че, популярен метод за изучаване на чужди езици е неформалните събирания с чай в класната стая - за известно време е забранено на присъстващите да говорят на родния си език.В същото време никой няма да зададе на детето трудни въпроси и не е възможно да се получи двойка тук и не е нужно да преподавате нищо - когато детето влезе в езиковата среда, детето със сигурност ще запомни нещо ново.

Гимназия

По-близо до юношеството, детето вече е в състояние да се насили да запаметява информация, дори и да не го интересува, но това не означава, че процесът не може да бъде опростен.

В този момент любопитният студент може да се интересува от статистика за това какво учи. Аргументирайки се с една и съща физика, студентът може да не се интересува от подробно изложение на устройството като цял параграф, но може да се интересува от изображението в книгата и кратка таблица с основни параметри до нея. Това изтръгва необходимата информация, изчислена на базата на факта, че човек с добре развита логика и минимални познания по въпроса ще замени всичко останало. Въпреки че това представяне изисква минимална предварителна подготовка, самият блок с информация изглежда по-малък и следователно не е толкова обезкуражаващ. Ако съпътствате представените цифри с интересни факти и сравнения, ще стане много по-лесно да ги запомните.

Друг ярък пример за мнемоника е писането на есета по определена тема. В нашата памет се съхранява много повече информация, отколкото можем да си представим, но тя трябва периодично да се агитира и систематизира, така че да не се забравя - тогава количеството памет ще нарасне. Предлагайки на детето да говори по определена тема, за която самият той не би могъл да мисли, учителите го принуждават да научи от паметта всичко, което е известно за предмета, да натежи логиката и понякога да си зададе неочаквани въпроси и самостоятелно да търси отговори на тях. Ако задачата не е и при написването на есе, а при формулирането на детайлен отговор от главата, и за да го предоставите на следващия ден, тогава този въпрос ще обучи и количеството памет.

Вижте следващия клип за повече подробности относно използването на мнемотехнически техники за обучение на деца.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве