Как да се развие паметта при дете?

Съдържанието

„В едното ухо се влетя, а в другото излетя“ - толкова често се говори за деца, които не си спомнят добре новата информация. И тези деца - огромна сума. Естествено, родителите се чудят как да подобрят паметта на детето, защото тя ще му помогне много не само в детската градина, но и по-късно, по време на училище. Прости методи и техники, които ще помогнат не само за улесняване на процеса на запаметяване, но и за положителен ефект върху интелектуалното развитие на детето, ще дойдат на помощ на майки и татковци.

Как е процесът на запаметяване?

Паметта, като способност, се дава на всички живи същества, които са надарени с висша нервна дейност. Но отвъд всичко в способността да се запомнят образи, информация, да научат напреднал човек. Изследователите, които са изучавали процесите на запаметяване, признават, че все още има много „бели петна” в този въпрос, но все пак успяха да възпроизведат механизма на паметта с повече или по-малко висока точност:

 • Съхраняване;
 • Спасяването;
 • Възпроизвеждане при признаване;
 • Забравянето.

Детето може да запаметява информацията по два начина - произволно и неволно. В първия случай става дума за запаметяване на поезия, която например трябва да бъде прочетена в болница в детска градина. В произволното запаметяване мотивацията играе огромна роля. Ако бебето го има, тогава запаметяването ще бъде по-бързо и по-лесно.

Принудителното запаметяване е непредсказуемо. Детето помни всичко, което вижда, чува и влиза в контакт. Въпреки това, една информация остава в паметта за дълго време, другата бързо изчезва, като правило, като ненужно, ако човек не достъп до този фрагмент на паметта, не го използва. Детето може да си спомни човек, който е виждал в автобус дълго време, само защото се е оказал подобен на характера на любим карикатура. А вашите обяснения как работи водопроводът, които последваха въпроса „защо“, той ще забрави достатъчно бързо, ако въпросът беше зададен „мимоходом“, а информацията за детето не беше необходима.

Когато запаметяването на информация се фиксира чрез специални "клетки на паметта", механизми - мозъчни енграми, които също се наричат ​​"следа на паметта".

След запаметяването настъпва втори процес - запазване. Тя може да бъде динамична и статична. В първия случай става дума за краткосрочна памет (чута, запомнена, забравена). Статичното запазване е гаранция за дългосрочна памет (изслушана-запомнена-запазена-обратно към запазена-преработена-запомнена). Този механизъм е важен за учебния процес, тъй като детето, първоначално помнещо нещо важно, може отново и отново да се върне към тази информация, която се съхранява внимателно от енграмите и под влияние на новата входяща информация „коригира” данните, променя ги, допълва и разширява , Ето какъв ще бъде механизмът за изучаване на материала, който е важен за успешното усвояване на нещо.

Третият важен етап в работата на паметта е разпознаването и възпроизвеждането на предварително запазени фрагменти. UzМного по-лесно е да се постави това, което вече е в паметта. Детето е показано на илюстрации на римата, която преподава в детската градина - детето започва да си припомня самата поема. Но ако мама просто го моли да каже стихове, които е изучавал преди повече от шест месеца, няма да е толкова лесно да се възпроизведе информацията за малката.Друг трик на паметта ще дойде в негова помощ - асоциации, те съпътстват едновременно запаметяване и запазване. Ако детето може да възпроизведе собствените си асоциации, той вероятно ще си спомни текста на поемата.

Забравянето е процесът на освобождаване на енграми от ненужна информация, която се съхранява и не се използва. Този процес на разрушаване на нервните връзки е много важен за психиката на детето, която може да бъде твърде претоварена, ако детето не забрави нещо. Учените смятат, че мозъчната кора също е включена в процеса на „изтриване” на информация, „включително” инхибиране.

Всички тези процеси се случват на физиологично, биохимично, нервно ниво, тя включва различни части на мозъчната кора.

Видове памет

Паметта е разделена на няколко типа. Според степента на интензивност на умствените процеси, тя може да бъде емоционална, двигателна, фигуративна (визуална), вербално-логическа. По вида на запаметяването - произволно и механично (принудително), по време на съхранението на информацията - краткосрочно, дългосрочно, оперативно.

Първата памет, която започва да се развива в новородено, е двигател. Моторното запаметяване дава възможност на бебето да се научи да седи, ходи, държи играчка, лъжица. Емоционалната памет в самото начало на живота е рефлекс в природата - майката е близо, бебето е спокойно, майката е далеч - бебето е самотно. Само с 6 месеца запаметяването на емоциите става по-съзнателно и бебето може вече да се разплаче, ако му се покаже играчка, с която много болезнено удари лицето си предишния ден. На тази възраст трохичката много добре познава членовете на семейството си и емоционалната памет прави възможно това признание - той вижда майка си и се усмихва, няма да се усмихва на външни лица.

Образната памет се формира при деца по-близо до 1 година. Това не е само запаметяването на вкуса, тактилния визуален план, но и създаването на асоциации, свързани с него. Чрез тази памет детето формира идеите си за света. Вербално-логическата памет ще даде възможност на детето да формулира и възпроизвежда техните мисли. Това ще бъде възможно, когато бебето се научи да говори поне 10-20 думи.

Краткосрочната памет за всяко отделно дете има свой обем, защото е много индивидуална способност, дадена от природата и трайна за живота почти непроменена. Тя ви позволява да възприемате нова информация, веднага да я сортирате и да я оставите само необходимо. Освен това, случаят за дългосрочна памет. При децата дългосрочното запаметяване се развива на възраст от около година, за някой - малко по-късно. RAM е необходима за съхраняване на временна информация, както се случва, когато добавяме две числа в ума (междинен резултат след добавяне на десетки, например, оставяме „предвид“).

Всички видове памет много силно взаимодействат помежду си, без една, функциите на другите са невъзможни или много трудни.

Удобства при деца

При децата всички видове памет се развиват постепенно и тази последователност е от първостепенно значение. Новороденото на нивото на двигателната памет перфектно си спомня как да прави смучещи движения. С 5-6 месеца емоционалната памет е „включена”, а през годината - образна. От годината започва да се формира дълготрайна памет и бебето вече може да си спомни къде е ходил той и майка му вчера. Високата степен на развитие на дългосрочната памет ще достигне 2-2,5 години. Бебето ще изгради знанията си за света, неволно ще получи информация по време на играта.

На възраст от 5-6 години, децата обикновено вече имат достатъчно развита произволна памет и могат да запомнят нещо, като стихове или басни, ако имат мотивация.

Има много интересни черти на детската памет:

 • Визуалната памет е по-добре развита при момичетата, отколкото при момчетата.
 • Моторната памет се развива по-бързо при момчетата.
 • Дългосрочната памет се формира при момичетата и предимно е емоционална.
 • Момчетата са по-лесни за запомняне на числа.

На колко години е да се развива?

Можете да развиете паметта на детето от раждането. Първоначално ще бъдат движения, а след това - емоции и думи. Неволната памет на трохите (в края на краищата, той не се опитва да запомни нещо, той го прави сам по себе си) е по-добре обучен под формата на игра, така се увеличава вероятността, че най-голямото количество информация ще бъде анализирано чрез краткосрочна памет.

В допълнение, важно е да запомните, че повторението е майка на ученето, без повторение, детето бързо ще забрави това, което сте го научили.

Начини за "тренировка"

Подобряването на паметта не е подходящ термин, когато става въпрос за дете. Лошата памет при здрави деца почти никога не се случва, може да не е достатъчно развита и родителите трябва да работят по този въпрос.

В диетата на детето определено трябва да въведете витамини, които включват аминокиселини. Много полезно рибено масло, която съдържа ненаситени мастни киселини (Омега 3 и Омега 6), ако няма алергия, можете да дадете ядки. Детето трябва да върви много на чист въздух, тъй като мозъкът му се нуждае от достатъчно кислород.

Има няколко прости начина за развиване на паметта на бебето, която ще бъде полезна и на родителите му, тъй като паметта им също ще бъде обучена:

 • Какво направихте? Уверете се, че е правило да казвате на детето си как върви денят ви, да опишете всички подробности и да помолите детето си да направи същото.
 • Книгата е най-добрият приятел. Всеки ден му четете книги, дори ако поради времеви ограничения е 1-2 страници, но четенето трябва да стане ежедневна традиция.
 • Играта ще помогне. Всеки ден се играе с детето с думи. Това може да се направи у дома, по пътя към детската градина. Дайте му 10 думи и го помолете да назове тези, които той може да види около него (улици, фенер, автобус, хора, магазин, куче, локва). Визуалната памет е добре обучена със снимки. Поставете някои изображения, обсъдете ги, опишете ги и след това премахнете 2-3 снимки и помолете детето да каже какво липсва или кой липсва. За да обучите вниманието ще помогне задачи със същите снимки, в които трябва да намерите разлики, можете да ги намерите за всяка възраст в интернет.
 • Изграждане на асоциации. За да помните по-добре бебето, помогнете му да намери връзка, която е разбираема за него от думата или явлението. Той бързо ще започне да използва това умение.
 • Музика и чужди езици. Много добре тренирайте паметта на уроците по музикални инструменти, пеене, както и изучаването на чужд език.
 • Джаджи - бори. Интернет, развитието на компютърните технологии вече неблагоприятно засяга паметта на хората, то бързо се влошава, защото няма нужда да се запаметява информация, ако тя винаги може да бъде намерена в търсачката. Това не е призив да се откаже от използването на джаджи, но родителите, които искат да тренират паметта на детето си, трябва да му дадат възможно най-малко да общуват с таблетка и компютър, и колкото е възможно повече да общуват с него лично.

Ефективни игри и упражнения

Във всяка възраст можете да използвате различни игри и техники за развитие на паметта. Те дори могат да измислят свои собствени, като разчитат на интересуващата го област. Ето само някои от игрите, които може да станат основа за вашето индивидуално:

 • За деца до 3 години. На тази възраст, игри, насочени към развитието на двигателната памет са много полезни. Съберете цветни кубчета с детето си и назовете цветовете, пирамидите. На децата от 2 години може да се има доверие да търсят разлики в два обекта или снимки, които са подобни на пръв поглед. След 2 години е важно да започнете да преразказвате приказките и стиховете прочетени, попитайте бебето колкото се може повече въпроси, това не само ще развие паметта, но и говоренето на бебето. На възраст от 1,5 години, можете да започнете да играете мини-скривалище. За да направите това, покажете му три играчки, оставете две и извадете една. Той трябва да посочи коя играчка липсва.
 • За деца 3-4 години. На тази възраст трябва да се обърне специално внимание на развитието на фигуративна и вербална логическа памет. Често искайте да опишете картина с думи, да характеризирате приказка или анимационен герой, кажете какво прави, какво ще се случи с него по-късно. Полезно е да научиш детето да сънува. Покажете му снимки на животни, след което ги премахнете и ги помолете да си представят, че върви около зоологическата градина. Обадете се на животните, които бебето е видяло на снимките преди, но „забравете“ да назовете едно или две. Нека бебето отговори на въпроса кой липсва в зоопарка. Всеки ден броят на картите с животни трябва да се увеличава.

На тази възраст детето също трябва да развие връзка между различните типове памет. Помолете го да въведе лимон. Нека бебето ви каже какъв цвят е, какъв е вкусът му. След това помолете да опишете ябълка, портокал, круша и др.

 • За деца в предучилищна възраст. На тази възраст е важно да практикувате игри, които обучават краткосрочната памет. Логическите редове са страхотни за това. Покажете на детето снимка на няколко позиции в един ред, след това разместете изображенията и ги помолете да върнат снимките в първоначалното им положение. Много добре, ако вашият предучилищна възраст се научи бързо да събира снимки на части. Вземете прост образ и го нарежете на няколко части, нека детето се опита да събере тези „пъзели“ възможно най-скоро.
 • За по-малките ученици, За да успее едно дете, детето трябва да има достатъчно развита памет, защото количеството информация, която му се пада всеки ден в училище, е голямо. Не е необходимо да искаме вчерашната детска градина да запомни всичко наизуст, така че краткосрочната му памет да бъде обучена, но не и дългосрочна. Класове най-добре се провеждат по игрив начин, той все още остава най-приемлив за детето. В тази възраст вече е възможно да се възложи детето да решава пъзели и кръстословици, както и да формира думи в логически вериги, например горски пън-гъби-гъби-бухалки-кошница с гъби.
 • За деца над 12 години, На тази възраст детето има най-високата способност да учи. Той все още възприема нова информация доста лесно, но вече знае как да изгражда логически връзки, да създава изображения, да ги фиксира в паметта. Това трябва да се използва, за да даде тласък на новото развитие на тийнейджър. Ще бъде добре, ако вечерта той разказва подробно как е прекарал деня си в училище, с задължителното описание на класа (какъв цвят са завесите, какво е рисувано върху тях, какви цветя растат на прозорците. попитах колкото се може повече подробности за външния вид и дрехите, за чертите на лицето, за това как той, според тийнейджър, е добър или не (развива емоционално-асоциативна памет).

Споменът за тийнейджър ще бъде по-добър, ако чете много, изучава чужди езици и спортува. И логичните способности ще се увеличат за сравнително кратко време, ако детето ще играе с баща или мама шахДама.

Кои са най-добрите начини да избереш да запомниш поезията?

Съвременното училище използва подходи, които са насочени към развитието на краткосрочна памет, научена-отговори-забравена. Правилно или грешно, не е на нас да решаваме. Задачата на родителите е да компенсират пропуските, които съществуват в тази училищна система и да помогнат на детето да се научи да запаметява и съхранява информация за това, което е научил за възможно най-дълго време. Начини, които познаваме дълго време, ще дойдат на помощ, защото повечето от нас бяха разказани за тях от нашите баби:

 • Ние учим за нощта. Ако има нужда бързо да научите стихотворение, най-добре е да го вземете, когато всички останали уроци вече са научени, или по-скоро 2-3 часа преди лягане. Учените са открили, и мъдри прадеди вече знаеха, че процесите на запаметяване в мозъчната кора се случват преди лягане и сутрин, в рамките на 2-3 часа след събуждането, са най-активни. Ето защо стихът е да преподавам вечер, а след това да го повторим на закуска.
 • В последния момент научаваме частично. Ако детето прочете внимателно стихотворение само няколко пъти предварително, като си представя във възможно най-голяма степен под формата на вътрешни образи всичко, за което говори, и няколко часа преди урока или изпита, който трябва да запомните, препрочетете и опитате да запомните, вероятността да запомните целия текст максимум. В последния момент се задейства силна мотивация и затова процесът на доброволно запаметяване се извършва многократно по-бързо.
 • Научете се на ухо. Възрастните отдавна са забелязали, че детето запомня текстовете много по-бързо от текстове на истории или стихотворения. Превърнете стихотворението в песен, прочетете го с израз на рекордера, а след това нека слушаме детето няколко пъти на ден - сутрин по пътя към училище и вечер преди лягане. Обикновено запомнянето се случва неволно, но по-скоро постоянно, вече 2-3 дни. Ако родителите покажат максималните си творчески способности, тогава те ще могат да прехвърлят стихотворения на любимата си музика на детето. Така че, "Бородино" може да бъде песен по мотива на популярния рап хит, а "Sail" - красива лирична песен.
 • Учене на хартия. Можете да диктувате стихотворение на детето да бъде записано на ухо върху лист хартия. След това прекъснете работата на няколко части, по-добре в смисъл и помолете детето да си спомни първите думи на всяка част, това ще му помогне да се сети, с какво започва следващата “част” от работата. Този метод, въпреки най-дългите препарати, се смята за един от най-бързите и най-ефективните начини за запомняне не само на поезията, но и на прозата.

Съвети за родителите

Класове не се правят най-добре всеки ден, тъй като това може да роди детето. Психолозите разглеждат оптималната честота - 2 пъти седмично в продължение на 20-30 минути (в зависимост от възрастта на детето).

Няма нужда да се скара на детето, ако той е забравил нещо, не мога да си спомня. Тази ситуация предполага, че някои от етапите на процеса на запаметяване са нарушени, трябва да се върнете в самото начало и да опитате отново.

Всяко дете е доминирано от един (максимум два) вида памет. Едно хлапе си спомня картинките по-лесно, друго е трудно да си спомни изображенията, но има добре развита тактилна и вкусова памет, както и памет за миризми., Намерете тази способност и провеждайте процеса на запаметяване или "трениране" на паметта чрез неговите основни способности - думите в поемата могат да имат "миризма", цвят. Ако помага на детето да запомни по-бързо, защо не!

Ако детето от началната училищна възраст има проблеми със запомнянето, учителите се оплакват, че той е разсеян и не може да се концентрира, преглежда дневния режим на детето., Бъдете упорити, помолете да почистите нещата на местата, запазени за тях, а също така стриктно следвайте графика на деня.

За да се гарантира, че детето постигне добро ниво на дългосрочна памет възможно най-скоро, попитайте го за това, което е научил първо, веднъж седмично, след това веднъж месечно.

Вашите часове трябва да са забавни за възрастни и деца. Нищо не трябва да се прави „под битката“. Ако детето не иска да учи този път, не настоявайте. Когато детето даде правилния отговор, уверете се, че го насърчавате, усмихвайте се, искрено се радвайте на успеха му.

Как да развием паметта на детето, вижте видеото по-долу.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве