Как да научим детето да брои?

Съдържанието

Четенето, писането, броенето са основни умения, необходими за овладяване на знанията на детето, така че те трябва да бъдат разработени от ранна възраст и да не чакат детето да ходи на училище. След като научиш една трохичка да чете, пишеш и броиш, ще улесниш живота му в образователна институция. Една от най-трудните задачи може да бъде изучаването на сметката, но не се страхувайте и се отказвайте от провала: главното е търпението и работата.

Характеристики на обучението

Вниманието на малко дете е трудно да се съсредоточи върху нещо сериозно. Започнете тренировка трябва да бъде под формата на игра, за да заинтересувате трохите. Не е необходимо да седи с бебето на масата, като на училище. Можете да научите по различни начини: да се движите, да седите на пода, дори да скачате на място.

С деца от предучилищна възраст можете да започнете по-сериозни, изискващи концентрационни упражнения. Времето, изразходвано по сметката, може също да се увеличи. Например, препоръчително е да се занимавате с бебета в продължение на 10 минути около три пъти на ден. При деца в предучилищна възраст - 20 (в най-добрия случай 30 минути).

Обучението на детето да брои ще бъде по-лесно, ако разчитате на няколко прости правила:

 • Създайте благоприятна атмосфера. С писъци няма да постигнете нищо, просто обезкуражете детето да се учи да учи. В този случай търпението и мирът са важни фактори.
 • Свържете се с изучаването на околните предмети, покажете на детето си, че способността за преброяване е жизненоважна. Можете да преброите плочите на масата, птиците, които летят през парка, децата на детската площадка, плодовете, колите, играчките, стълбите на стълбището и много други.
 • Не изисквайте повече от малко дете, отколкото той може. Всички деца са индивидуални в своето развитие, всяко ново умение идва в своето време.

Ако бебето не работи, не се дразни. Изчакайте, върнете се към задачата след известно време (например в седмица, месец).

 • Когато учите, опитайте се да следвате три стъпки. Първо, нека бебето свикне с имената, термините, самия процес. След това се уверете, че той разбира същността на темата. Простото запомняне е ирационално, необходимо е детето да се научи да разбира, да осъзнава същността на всяко явление. Когато информацията е разбрана от детето, той може да го разкаже и да го обясни, след което можете да преминете към запаметяване.
 • Не забравяйте, че когато се запознаете с математиката, си струва да се обърне внимание не само на сметката. Можете също така да научите на трохите да разпознават геометрични фигури, да се ориентирате в пространството, така че той да може да покаже къде са “върха”, “дъното”, “дясно” и “ляво”. На около три години бебето трябва да може да определи кой обект е по-къс, по-дълъг, по-висок, по-нисък, в каква посока се движи.

Като се има предвид възрастта

Децата научават нещо ново много по-лесно от възрастните. Необходимостта от придобиване на нови знания възниква при деца до двегодишна възраст. Новата информация се дава на децата без усилия, така че те бързо се научават на някакви действия. Но когато се обучава сметката, трябва да се вземе предвид възрастта на детето:

 • Започнете да преподавате може да се разглежда след 2 години. През този период децата успяват да овладеят резултата от 0 до 3. До 2,5-3 години можете да тренирате оценката до 10.
 • След 3-4 години детето е в състояние да се научи да брои до 20. На този етап все още е необходима видимост: заслужава да се използват карти с числа, предмети, които трябва да бъдат преброени.
 • Ако детето има математическо мислене, след 4-5 години той може да се научи да брои до 100.Основното е да се обясни принципа на формиране на числа от числа. Не се отчайвайте, ако на тази възраст детето ви не получи сметка с десетки. Можете да възобновите обучението си след 6 години.
 • На възраст от 5-6 години трябва да преминете от визуализация към умствена аритметика. През този период детето трябва да се научи да брои без помощта на пръчки, пръсти, картички. Трябва да тренирате отброяването и да извиквате номерата в хаотичен ред.

Добавяне и изваждане

Способността за добавяне и изваждане се произвежда обикновено от пет години. Първо, трябва да се направи с помощта на различни предмети, след това да се тренира за решаване на най-простите примери в ума. Когато се тренира за сметката, постепенно е необходимо да се въведат прости примери за събиране и изваждане. Все още е рано да се решават примери с колона, но е напълно възможно да се научат еднозначни числа.

Да се ​​прави математика с дете е необходимо, за да не загуби интерес. Следователно, никакви досадни примери като “3 + 5 =? - Не може да бъде. Ние се учим, съблазнително, ясно. Възможно е в комична форма.

Трябва да започнете с прост. Например, добавете единица към всяка позната цифра и я извадете. Струва си да се използват интересните за детето предмети или важни за него. Пример за това е по-добре да се представи под формата на въпрос: „Имате две бисквитки. Едно ще споделите с майка си. Колко ще имате? - И всичко това в същия дух.

За да продължите с изваждането, уверете се, че бебето е добре овладяно допълнение. Използвайте примери за добавяне и изваждане не само в класната стая, но и на разходка, в магазина, на обяд, при почистване на стаята. Нека детето произнесе състоянието на задачата след вас. Използвайте специални помощни средства и дидактични материали с прости упражнения. Обърнете внимание на наличието на ярки илюстрации. Не забравяйте - трябва да привлечете детето.

За лесно добавяне и изваждане бебето трябва да проучи състава на броя. Той трябва да научи, че 5 се състои от числа 2 и 3, 1 и 4, 10 - от числата 1 и 9, 2 и 8 и така нататък. Преди да се научите да броите правилно в ума си, детето трябва да решава проблеми с визуални материали или с пръсти. По-добре е да започнете да изучавате обучението по сметка от 4-годишна възраст, не по-рано. От тази възраст, времето, отделено за добавяне и изваждане, влияе върху цялостното развитие.

Важно е да се научат понятията „повече”, „по-малко”. Скролирайки книгите за обучение, можете да попитате кои животни на страницата повече, кой цвят по-малко. Вие също трябва да научите термина "еднакво". Необходимо е да се обясни на детето, че сумата не се променя от промяната на местата на компонентите.

Не можем да пропуснем възможността да помолим бебето да ви брои в ума. Това може да стане по всяко време, навсякъде, с всичко: можете да разчитате у дома, пейки, цветя, столове.

Въздействие върху развитието

На 5-6 години, повечето деца в предучилищна възраст вече знаят как да пресметнат прилично до 20, или дори до 100. Ученето да се брои конкретно и математиката обикновено допринася за интелектуалното развитие на детето като цяло. Мисловният резултат стимулира мозъка, прави го напрегнат. Запаметяване на числа, техния състав развиват памет.

Решавайки прости задачи, където трябва да изчислим, добавим или извадим някакви обекти, детето свързва въображението си, рисувайки различни образи в главата си. Говорейки за условията на проблема на глас, детето тренира речта. Затова е важно възрастните да произнасят текста правилно, защото трохите ще го повторят.

Познаването на числата ще даде на детето възможност да участва донякъде в живота на възрастните: той ще може да помогне за поставянето на масата, като знае колко прибори за хранене ви трябва, изпълнявайте малки задачи от родителите, които ще го привикнат към отговорност и много други. Това е добра подготовка за училище. Още в първия клас детето ще може да пресметне колко деца присъстват на урока, да наричат ​​датата, той ще знае какво означава да „подготви две моливи за работа“.

Бързи техники

Обучението трябва да се извършва постепенно. Първо трябва да научите числата от 0 до 10. Но това също е трудно за бебето. Затова, разбийте горните десет, например, в две пет и научете на етапи.За обучение можете да използвате разнообразни учебни помагала, да свържете интересни материали (игри, приказки, броене на бележки), да направите уроците си забавни, като избягвате скучното обучение.

У дома лесно можете да разнообразите учебния процес:

 • научете се да разчитате на пръстите;
 • избор на задачи под формата на игри;
 • свържете броячите;
 • покажете снимки, питайки колко елемента са показани;
 • вижте образователните програми с вашето бебе;
 • преподават поезия и приказки с номера и поредни номера с детето си;
 • постоянно обмисляйте всичко, което ви идва.

Предлагат се следните методи и правила за преподаване на деца в предучилищна възраст. Можете да изберете най-подходящия метод за вашето дете. По-добре е да комбинирате няколко.

Методология Сергей Поляков

Според този метод е необходимо да започнете да преподавате на детето сметката, когато той се интересува. Веднага след като родителите забележат, че бебето се интересува от числа, ученето трябва да започне. Не по-късно. Сергей Поляков не препоръчва използването на метода за обучение по сметка, при който трябва да се добави. Това забавя процеса на обучение, предотвратява развитието на детето.

Той не препоръчва да се започне обучението с акаунт за пръчки, пръст и владетел. Той също не допринася за интелектуалното развитие. Според Поляков уроците се основават на устно обучение. Първо, бебето изброява всичко, което попада в очите му (играчки, книги, стълби), след което се опитва да брои за себе си, включително сгъване и изваждане.

На първия етап детето работи с цифри в рамките на 10. За да се вземат предвид прости примери, детето трябва да помни състава на числата. На втория етап детето решава примери, вече с двойни цифри. В същото време той не извлича готови решения от паметта, както се случва на първия етап, а стига до разбирането и запаметяването на методите на събиране и изваждане.

Когато се учи, детето трябва да научи понятията „повече“, „по-малко“, „равно“. Уроците по метода на Поляков са придружени от различни игри. Например, на първия етап те използват кубчета и игри с тях „Поставяне на числата на кубчетата“, „Гноми в къщата“, „Разделяне на половина“. Можете да използвате други.

Техника на Петерсън

Техниката на Людмила Георгиевна Питърсън учи децата да мислят логично. Методът не се ограничава до изучаване на акаунта, той включва много интересни задачи, които развиват находчивост. Тази техника е популярна в предучилищните и началните училища. Учебната система е цикъл, който се нарича „принцип на пухкавата питка“.

Традиционните методи на преподаване се придържат към линейната концепция: в първия клас изучаваме прибавяне и изваждане, а във втория - таблица за умножение, деление и умножение, в третата - дялове и т.н. Оказва се, че ако детето е болно за дълго време във втория клас и е пропуснало основните точки на темата, ще бъде трудно да наваксат. Следвайки тази техника всяка година се изучава едно и също нещо, но с различна дълбочина на сложност. В продължение на няколко години темите се повтаряха, като всеки отново и отново се появяваше в нов аспект.

Тази система включва голям брой игри. Децата, например, като числовия лъч. Преди трохите е задачата: разберете колко ще бъде 3 + 2. Детето се издига до марка 3, прави две стъпки напред (трябва да бъде добавена) и спира до отметката 5. Ако трябва да извадиш, детето отнема 2 стъпки назад. Така бебето постепенно си спомня състава на единичните числа.

У дома, можете да развиете логиката на бебето, да играете. Полагате ред кубчета: 2 червени-2 сини, 2 червени-2 сини. Кажете на детето да продължи поредицата, така че последователността да не бъде нарушена. Ако една троха заема вместо червен куб, например жълт, предполагате, че поредицата се променя по този начин, но тя трябва да бъде запазена.

Друга интересна игра. Начертайте голям син квадрат на лист хартия. Ти даваш на детето задача - да нарисува фигура, която се различава от твоята само на една основа. Вашето дете рисува малък син квадрат.След това нарисувате малък син кръг. Той е малко жълт кръг. И така до безкрайност, докато не ви омръзне.

Подходящо е да се използват задачи с дефинирането на по-голям и по-малък брой обекти. В две квадратчета, разположени една срещу друга, трябва да нарисувате, например, сърца - 6 и 5. Бебето трябва да определи къде е повече. Разбира се, той веднага се втурва да преброи сърцата. Но можеш да му покажеш друг начин.

Покажете, че сърцата са комбинирани по двойки: свързвате едно сърце от левия квадрат с линия към сърцето от десния квадрат. На площада, където сърцето е останало без чифт, има повече от тях. Тук можете да въведете знаците "повече" и "по-малко". Случва се, че няма достатъчно време да се учи с детето и да се правят задачи за него.

Според този метод много отпечатани тетрадки са произведени с интересни задачи, които можете да вземете дете.

Зайцев Обучение

Николай Александрович Зайцев е разработил няколко игри и комплекта визуални материали, които улесняват изучаването на математика. Така например, играта "Hundred Score". Тя включва набор от карти с числа пред 100. Тази игра ще помогне за развитието на детето.

Всяка карта показва един номер. В допълнение към числата са изобразени геометрични фигури в броя на десетките и числовите единици. Например, числото е 75. Под седмата е изобразен ред от седем правоъгълника, всеки с по десет пръчки (7 дузини), а под пет - 1 с пет пръчки (5 единици).

Постепенно детето трябва да се запознае с всяка карта, можете да ги подредите на стената в детската стая. На същите карти можете да се научите да добавяте и изваждате. Методологията на Зайцев включва и игри като „Близо съм на стотици” (изучаващи номера до хиляда), „Платонови твърди тела” (геометрични умения), „Хиляда плюс” и др.

Училище Соробан

Психична аритметика Соробан - училището на устните сметки в ума. Това са официални институции, разположени в няколко града на Русия, които обучават децата по тази програма. Училище Soroban изгражда класове, така че участват и двете полукълба на мозъка. В същото време те формират различни умения:

 • реч;
 • въображение;
 • фигуративно мислене;
 • аналитично мислене;
 • памет;
 • творчеството;
 • внимание;
 • интуиция.

Обучението се извършва по сметките. Акцентът е върху гледане и запомняне на картината в движение. Тогава детето сам създава движещи се образи, създава асоциации. Тази техника създава условия за бързото възприемане на информацията, учи да синтезира и анализира информация, допринася за бърза умствена аритметика.

По тази програма децата от 5 до 11 години могат да учат.

Техниката на училището Soroban е изградена на три основни принципа:

 • редовност;
 • завладяващ учебен процес;
 • силна мотивация.

Доскоро методът на училище Соробан работи добре само с талантливи деца. С момчетата на средното ниво на развитие класове не работи, изглеждаше твърде трудно.

През последните години училището е разработило програма, която е подходяща не само за „отрепки”, но и за деца със средни умения, което им позволява да научат нещо повече, да развият средни умения с високи резултати.

Чрез всеки избран метод, човек може и трябва да бъде преподаван отброяване. Първо, за това трябва да използвате визуален материал (същите кубчета, картички, играчки). Тогава е важно да се привикнете към броенето на глас, но без остатъците. Не забравяйте поредния резултат.

Образованието може да се осъществи чрез разказване на приказка. Например, "Теремок" ("Първата мишка дойде, втората - жабата ..." и т.н.). След това трябва да зададете въпроси на бебето (кой е първият, вторият, третият). Можете да го помолите да разкаже историята с помощта на поредни номера.

Сега е обичайно в училищата да се изграждат комбинирани уроци с интердисциплинарна комуникация. Например, в един урок по математика можете да използвате материали от историята, литературата, географията и други академични предмети. Когато тренирате сметка у дома, можете да използвате и други дисциплини.

В учебник по биология, да речем, по-голям брат или сестра, би било хубаво да се броят органите в човешкото тяло, на картата на света - броят на континентите (връзка с географията). Можете да пеете песни с номера (връзка с музика), да четете срички с думи (връзка с руския език).

След поредица от домашна работа с бебето, подредете го с малък тест под формата на тест. И в зависимост от това как се справя с него, награждавайте малка награда. Винаги трябва да има стимулиращ компонент в обучението. Не забравяйте за сметка в ежедневието.

Кой метод е по-добър?

Най-ефективният метод е този, който подхожда на детето, като се вземат предвид неговите индивидуални характеристики. Може да сте прочели или чули за някакъв свръхпродуктивен метод, но той не дава плод на вашето дете. Не измъчвайте себе си и детето: опитайте нещо различно, по-малко сложно. В процеса на обучение трябва да се сблъскате с него - Не всички деца се развиват бързо, не всички са надарени, задачите за всеки трябва да се избират според силните им страни.

Във всеки метод използвайте играта, за да поддържате интереса на детето и връзката с ежедневието.

С предучилищна възраст трябва да бъдат ангажирани, за да се подготвят за училище. И това не са само цифри, резултатът е 1, 2, 3, 4, събиране и изваждане. Предучилищните трябва да развият логика, аналитично мислене. Те трябва да се научат сами да мислят, да търсят решение на проблема, да правят предположения, а не само да извличат запомнен, подготвен отговор от паметта. Въпреки че в много ситуации и без него навсякъде.

До началото на първия клас, детето трябва да знае резултата най-малко 20 (за предпочитане до 100), за да може да работи в ума с единични и двойни цифри. Трябва да знаете къде е "дясно", "ляво", "отгоре", "дъно", което означава "повече", "по-малко", "равно".

Не трябва да има сметка на пръстите. Важно е действията да се извършват само в съзнанието. Затова изберете подходящия метод. Всяко от горните ще работи.

Въпреки важността на постигането на резултат, не ходят в класната стая при вика, не се карат и не наказват детето, ако някаква задача е извън нейната власт. Желанието за работа в този случай няма да се върне и всичко ще се срине.

Бебето трябва да се наслаждава на уроците. Е, ако те предизвикват радост, докато чакат, преди да започнат, а не ужасът от предстоящото мъчение.

За повече информация как да научите детето да брои, вижте следния видеоклип.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве