Какви методи и техники на мнемоника могат да се използват при обучението на децата?

Съдържанието

Един добър памет в нашето време е един от най-важните фактори, които правят възможно изграждането на кариера и постигането на успех във всяка област на живота. Не всеки е надарен с добра памет от раждането си, но трябва да направите всичко възможно, за да подобрите способността си да запомняте и да започнете от детството.

Има дори специални техники за подобряване на паметта, така че ще разгледаме по-подробно какво представляват мнемоните.

Какво е това?

Мнемотехнологията, известна също като мнемонична, е специален набор от методи и техники, които ви позволяват да превърнете всякаква информация, която ви е необходима, за да запомните в ясни изображения, които се съхраняват постоянно в паметта поради някои асоциативни серии.

Същите училищни уроци за деца обикновено са малко интересни, тъй като те често са ограничени до представяне на сухи факти; ако превърнете тренировката в завладяваща история с ярки демонстрации или дори игра, резултатът може да надмине всички възможни очаквания.

Цялостното развитие на паметта, осигурено с помощта на мнемо, позволява да се постигнат различни предимства. Ако сте информирани за важна информация под формата на имена, имена или телефони, и няма какво да ги запишете, благодарение на практиката на мнемониката, е по-вероятно да ги запомните поне докато не достигнете надежден информационен носител.

За учениците това е „златна мина“, защото запомнянето на стихове или подготовката за изпити сега може да бъде много по-бързо.и нуждата от измамни листове е значително намалена.

Човек, който говори пред обществеността, без да надникне в лист хартия, винаги предизвиква повече уважение и внимание, отколкото този, който просто чете от листа, защото за ораторите и учителите това също е много ценна техника.

Плюсове и минуси за деца

Принципите за овладяване на мнемониката за начинаещи могат да бъдат открити за всяка възраст, но е общоприето, че е най-добре да се започне обучение в предучилищна възраст - тогава детето може да усвои по-интензивно училищните и университетските знания, които ще бъдат полезни в по-късния живот.

Ярък пример за мнемоника е известната поговорка за ловец и фазан, която позволява на децата да научат последователността от цветове на дъгата. В същото време, в детството тази техника дава максимални възможности за разнообразно развитие на детето:

 • всяка необходима информация се запомня без допълнително усилие и се съхранява дълго време;
 • по време на упражненията тренират паметта, което ви позволява да запомняте по-добре дори това, което не е облечено в най-запомнящата се форма;
 • поради големия брой метафори и асоциативно мислене, речникът на детето се разширява, произношението се подобрява, хоризонтите се разширяват;
 • подобряват се логиката, въображението, творческите умения и интелигентността, което ви позволява да преобразувате всяко знание, дадено в мнемотехническа форма;
 • Повечето техники ви позволяват да работите дори у дома и са подходящи и за деца с увреждания.

Както всеки друг метод на преподаване, мнемониката за конкретно дете може да се окаже неправилно изградена, поради което резултатът няма да достигне очакваното ниво.

Често срещани грешки при създаването на програма са следните:

 • Ако обучението започна в много ранна възраст, трябва да се помни, че речникът и хоризонтът на бебето все още са малки, така че някои асоциации просто не са достъпни за него и твърде сложните въпроси просто ще забавят развитието;
 • Мнемониката е средство за запаметяване на доста сложни неща, не бива да се използва за фиксиране на елементарна информация в паметта, тъй като прекомерното натрупване на асоциации само обърква;
 • Мнемотехниката е само един от начините за запаметяване на информация, която не може да се използва абсолютно във всяка ситуация, затова не бива да се отказвате напълно от механичното учене, тъй като то също ще бъде полезно в живота.

Образование по възрастови групи

Според повечето специалисти, изучаващи детско развитие, Можете да започнете първите класове по математика с деца на възраст от около три години, На този етап детето само се учи да говори, тъй като речникът му все още не е извън обхвата на ежедневните концепции.

Сега е важно просто да разширим неговия речник и за това е необходимо концепциите, които се изучават за него, да бъдат възможно най-абстрактни.

Така че, след като научих думата "есен", тригодишно хлапе може да не разбере значението му и да забрави всичко за една година, но една проста картина (те се наричат ​​мнемо-квадрати), изобразяващи жълт лист или дърво с пожълтяла корона, ще стане ясна асоциация, която ще подобри запаметяването и няма да позволи да се направи грешка при определяне на текущото време на годината.

От 4 до 5 години Мозъкът на детето е развит достатъчно, за да отиде на следите - същите картини, които са разделени на три или четири последователни изображения и описват понятието от различни страни. Така, пистата може последователно да показва жълтеникаво дърво, жълт лист и клин от птици, които летят. Дори ако всичко това е показано схематично, такива улики позволяват на бебето да извлече от дълбините на своята памет това, което той вече знае, но забравих малко.

Неясното схващане за есента става все по-смислено, детето е готово да даде типична детска дефиниция на този сезон от годината, която може да изглежда наивна и не съвсем точна, но все пак показва ясно разбиране за случващото се.

за от 6-годишна възраст могат да се дават на децата за изучаване на mnemotables, Това са едни и същи песни, само тук има повече снимки, те могат да отидат в два реда и често дават не само една концепция, но и цяла история, макар и малка. Задачата на учителите на този етап на развитие е да провеждат преподаване на разказване на истории, когато едно дете прескача сюжета на любима детска книга или преподава стих. Тук размерът на запаметената информация вече е доста значителен, защото детето ще трябва да свърже асоциативен масивза правилно подаване на парцела. В същото време практикуване и начин на говорене, коректност на представянето.

За да се подобри асоциативното мислене, ребус също може да се използва като таблица на мнемо, а по-късно задачата може да бъде значително усложнена, като се предложи на детето да измисли своя собствена история, използвайки такава таблица.

В бъдеще такива пиктограми могат дори да служат като ръководство за безопасност на живота или поведенчески характеристики на различни места. Пример за развитието на мнемониката и използването му в зряла възраст са едни и същи знаци, както и инструкции за някои продукти, представени под формата на прости снимки.

Всъщност, mnemo квадрати, мимически пътеки и mnemotables са основните методи за обучение на децата - важно е само да ги изградим в правилния ред.

Специфика на приложението

За да монетика даде достоен резултати, трябва да следвате някои прости правила. Като цяло те са логични и можете да ги мислите сами, но само в случай, че ги систематизираме, за да избегнем очевидни пропуски, когато учим у дома.

 • Упражненията се изпълняват с последователност от лесно до трудно. Интелектуални и логически способности предучилищна възраст по-скоро скромен, така че човек не трябва да очаква от него да започне да разбира знанията в движение, скачайки на няколко нива. Винаги трябва да започнете с mnemokvadratov, дори и ако детето ясно ги надмина по възраст - само за да разберат, че от гледна точка на развитието той вече е по-висок. Не трябва да се забравя, че някои от понятията, дадени от мнемонични квадрати, могат да бъдат доста сложни дори за възрастни, така че бързината е неподходяща.
 • Мнемониката е много полезна за ускоряване на запаметяването, но възможностите й също имат определена граница. Трудно е за предучилищна възраст да си спомни много информация веднага следователно, общоприето е, че максималната дневна помощ е две таблици с не повече от девет снимки във всяка. Дори ако бебето прояви интерес към увеличаване на обема, то не си струва - информацията ще бъде просто погълната, но няма да се задържа в паметта.

Моля, обърнете внимание, че дори този обем е твърде много за някои деца, затова проверете реалните резултати със собствените си очаквания и, ако е необходимо, намалете обема в полза на ефективността.

 • Смисълът на мнемотехниката е да направи очарователна, първоначално, не най-интересната информация. В случая с деца в предучилищна възраст този ефект се постига с помощта на ярки цветове - тогава хлапето се насочва към знанието, опитва се да схване смисъла и „случайно“ го помни. За добри резултати избягвайте черно-бели или бледи изображения.
 • Следователно децата не разбират смисъла на думата "необходимо" ученето трябва да е забавно за тях. В процеса на запаметяване интересът на запаметяването играе огромна роля и децата са склонни да се блокират от всичко, което е страшно или неприятно на подсъзнателно ниво. Поради тази причина асоциациите на мнемониката трябва да се съсредоточат върху положителни или поне неутрални качества без очевидни минуси на изучаваните понятия.
 • Поради горната причина, дете от предучилищна възраст човек не може да бъде принуден да учи тук и сега, ако не прояви интерес към това - това само ще влоши нещата. Гледайте реакцията на децата: урокът трябва да продължи, докато те се интересуват. На тази възраст те сами определят максималната му продължителност и ако бебето е загубило интерес или вниманието му е намаляло, това е ясен сигнал за спиране, дори ако сте планирали повече.
 • Предучилищните не знаят как да се концентрират вниманието за дълго време върху определена тема, но техният интерес е лесен за поддържане, като постоянно дава нещо ново. Поради тази причина, ако планирате да дадете същите mnemotables два на ден, уверете се, че те са по принципно различни теми. Ако решите да се впуснете в дълбоко в една от тези теми, ще загубите интереса на децата и ще бъдете принудени да прекратите урока, както е описано по-горе.

В следващото видео ще откриете няколко техники на mnemo технология за обучение на деца.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве