Образователни книги за деца

Съдържанието

Традиционно книгите се считат за съкровищница от човешки знания и никоя технология, включително телевизия и компютри, не би могла окончателно да ги измести. Досега показателят за съзнанието на човек често се измерва с броя на книгите, които е прочел. Книгата може да съдържа много информация, полезна не само за възрастни, но и за деца. Искате да отвлечете вниманието на детето от различни безполезни дейности - купете му развиваща се книга!

Какви изисквания трябва да отговарят на развиващите се книги?

Книгите за развитие се различават значително помежду си в зависимост от възрастта, дизайна и функцията на детето. Не забравяйте, че дори най-интелигентната и полезна книга няма да предизвика интереса на бебето, ако няма ярки снимки.

Използването на разработени книги е допустимо от едногодишна възраст, а някои копия, според авторите, са релевантни дори от шестмесечна възраст. Както и да е, ако говорим за книга за дете на 1-2 години, тогава текстът и дълбокият смисъл тук са поне - 90% от страницата трябва да бъдат изображения, и отново, не сложни, но най-прости. В известен смисъл, това не е дори книга, а илюстративен албум от различни теми - например, различни обекти, животни могат да бъдат изобразени и подписани там.

За деца в предучилищна възраст, всякакви книги, които съдържат, в допълнение към ярки рисунки, някои прости задачи от тип тренировка, които са превърнати в вълнуваща игра, ще станат актуални.

И накрая, за децата от началната училищна възраст и по-възрастните, книгите за развитие трябва да бъдат снабдени с вече определена текстова информация в значителни количества, въпреки че все още е твърде рано да се откаже от храненето. Отличен пример за развиваща се книга за тази епоха е енциклопедия с подробни снимки.

видове

Има различни видове учебни книги.

За пространствено мислене

Това са книги за най-малките, снабдени главно с илюстрации. Те са предназначени за бебета, които прекарват по-голямата част от времето си у дома и все още не са в състояние да улавят и запаметяват динамична картина. Нека дадем прост пример: едно дете на възраст от 1-2 години в зоологическата градина е по-вероятно да бъде уплашено, отколкото да бъде впечатлено, няма да се интересувате и от телевизионни програми за дивата природа, но можете да гледате снимки с слонове, мечки, пачи крак и зайчета с часове.

Задачата на такава публикация е да визуализира детето с определени предмети или явления на света и нищо повече.

В допълнение към обектите, могат да се видят понятията за цвят и форма, големи и малки, отгоре и отдолу и т.н. Книгата "Цветове. Слънчева фото-книга" може да бъде добър пример за такава публикация.

За развитието на логиката

Такива книги традиционно съдържат определени задачи за развитието на ума - шаради, ребуси. По-голямата част от информацията трябва да бъде представена под формата на визуална информация. С възрастта такива продукти трябва да се актуализират, за да приведат логиката на детето на нови нива. Постепенното развитие на логиката е добре обмислено в книгата „Голямата книга на заек“.

Да се ​​подобрят речевите умения и речник

За да може едно дете да се научи да говори добре колкото е възможно по-скоро, той се нуждае от практика, а след това възниква въпросът - каква тема ще започне да обсъжда.

Психолозите смятат, че най-лесният начин да направите това е с помощта на развиваща се книга с картини за едно и също дете, което живее живота на обикновеното дете. Тази тема е близка и разбираема за детето, тя го интересува и ще бъде идеална платформа, за да каже на възрастните нещо ново за тях - за главния герой.

За да разширят речника, авторите на такива книги често добавят към илюстрираните исторически концепции, че детето със сигурност ще се срещне в ежедневието в ежедневието, но досега не се използва от него - например имената на различни плодове, животни, действия. Творбите на Сергей Савушкин, по-специално, "Помощник на мама" и "Самият зайче", могат да служат за модел.

С задачи и тестове

Такива учебни книги са предназначени за деца с определени основи на собственото си мислене и логика, тъй като изискват ясно изразена “обратна връзка”. Тук все още е допустима неспособността да се чете, но за деца под 4-годишна възраст е малко вероятно тези публикации да работят.

Най-популярната „книга” за децата е пришита в оцветяване / рисуване, посветена на същата тема като прикачените интересни истории и истории. Като друга алтернативна задача, може да има прости математически операции или тестове, които "определят" кой е детето от любимите му герои.

Само на пръв поглед такива задачи изглеждат прости забавления Поставянето на дете дори на най-простите въпроси със задължителното изискване на отговор, но по игрив начин, може да го накара да мисли и затова дава резултат. За деца на 1-2 години книгата "Литература" е перфектна.

За творческо развитие

Задачата на книгите за творческо развитие е постепенното насочване на детето към неговия творчески път от най-простия до най-сложния, с подробно илюстрирано обяснение за всеки етап. Първо, изглежда като предизвикателство - докъде мога да стигна, на второ място, той наистина предвижда появата на нови умения и разкриването на таланти. Добре разкрийте предимствата на талантите на децата "нарисувайте с пръстите си" и "рисувайте с дланите".

Етично и вътрешно обучение

Този сорт е предназначен за различни възрастови категории. В варианта за най-малката такава публикация в жива форма трябва да преподава елементарните правила на поведение и учтивост - поздрав, сбогуване, изразяване на молба или благодарност, обръщение към старейшини и т.н.

В по-напреднала възраст книгата може да добави характеристики на поведение в някои типични ситуации - под формата на история, може да има примери за това кой трябва да даде път на обществения транспорт, как да се държи в ситуации на очевидна несправедливост.

Създателите на някои брошури от поредицата „Училище на седемте джуджета“ са пример за този проблем.

Learning

Един добър начин да интересувате детето си от различни знания е илюстрирана енциклопедия. Тяхното използване е възможно в различни възрастови категории, но те са най-широко използвани при деца в средна училищна възраст, които вече не са просто любопитни, но имат и добри умения за четене и учене.

Интересен фактор са същите снимки, но сега трябва да се фокусирате върху фотографската точност на изображението.

Текстът не трябва да бъде твърде много и не трябва да съдържа твърде сложни концепции за детето. Темите са разнообразни - география, биология, физика, могат да бъдат допълнени с раздели за космически изследвания и паранормални явления. По едно време серията от енциклопедии "Знам света" е широко разпространена, която все още се счита за много актуална и днес.

Оригинални книги

Съществуват няколко вида учебни книги, които се различават от общия брой, за да не попадат в една от споменатите категории. Факт е, че те развиват едно дете на няколко места едновременно и се различават от всички останали по характерния си вид., Изброяваме най-често срещаните опции.

Wimmelbukh, или книги, "peepers"

Вторият е прост превод на първия. Особеността на такива книги - в ярки картини с висока детайлност, без текст или с минимум, което позволява свободата да се тълкува това, което виждат - всеки път може да се тълкува по различен начин. Липсата на специфичен сюжет кара детето да свързва логиката и фантазията, а яркостта на образа стимулира допълнителния интерес и желанието за обсъждане, т.е.

Магнитни учебни книги

Всъщност, това не е толкова книга, колкото игра на дъска. Комплектът включва комплект магнити с конкретен образ, който трябва да бъде поставен на специално поле в правилния ред. Такава публикация най-добре тренира паметта, тъй като, като дава определена информация, тя ви позволява многократно да премахвате и прикрепяте магнити, да сменяте местата, за да проверите степента на усвояване на придобитите знания.

Като пример за такава книга често се цитира магнитен атлас с флагове, но това е задача за деца от средната училищна възраст и има аналози за по-малките деца, по-специално свързани с животинския свят.

С стикери

Този вид разработване на книги е напълно аналогично на предишната точка, но поради по-голямата простота на изработване на стикери в сравнение с магнитите, то позволява много по-големи вариации в предмета.

Какви книги и ръководства трябва да избера?

Съвременният избор на учебни книги за деца от всички възрасти може да накара родителите да се замислят кои публикации да предпочитат. Най-добре е да се движите по два критерия - първо, според възрастта и степента на развитие на детето, за което е предназначена покупката, на второ място, според личните симпатии на родителите или дори на самия собственик, ако той вече е в състояние да избере за себе си. В същото време много родители биха искали да изберат нещо, което се търси сред руските семейства, но те не винаги се ръководят от темата.

Проектът от седем гнома, зашеметяващ по мащаб, предлага буквално всички аспекти на развитието на детето от раждането до училището. Това обаче не е развиваща се книга, а цяла библиотека. Концепцията на публикацията е структурирана по такъв начин, че за всяка година от живота на бебето се подготвят 12 ръководства, обединени от общия характер на главния герой - гнома, който на този етап ще научи бебето. Всичко започва с най-елементарното - разграничението на цветовете, идва с тестове за подготовка за училище, и дори с кратка представа за историята - за това как са живели нашите предци. С други думи, чрез закупуване на тази книга за развитие, не могат да бъдат разглеждани дори други. За тези, които все още се съмняват, има страхотна новина - в интернет в свободен достъп можете да намерите електронната версия на публикацията.

Добра алтернатива, но само до петгодишна възраст, може да бъде "Голямата книга за Зайчето, или полезни истории и разговори в снимки". Историите за Зайку са най-новото развитие на местните педагози, където на шестстотинте страници има красиви снимки, задачи и много полезна информация. За разлика от предишното издание, тази програма не излиза напразно в един формат, макар и дебела книга - авторите препоръчват да се работи по него изчерпателно и целенасочено, не е подходящо да се изваждат определени теми от контекста му. Определен плюс на книгата е, че съдържа методически препоръки за родителите и въпроси, които могат да бъдат зададени на детето с цел проверка и допълнително фиксиране на миналото.

Как да го направите сами?

Ако самата майка не е против да се занимава с творчество, тогава разработването на книга за детето може успешно да се направи с нейните ръце. Може би ще има по-малко педагогическо значение, но по отношение на ярък и красив подарък той определено ще се побере и с балансиран и обмислен подход може дори да се конкурира с някои пазарни извадки.

Самостоятелно направената образователна книга обикновено се прави само за най-малките деца - за други деца са необходими твърде сложни илюстрации, които са близо до снимките. По правило такава книга е мека, основата му е тъкан, а за да се създаде крайния продукт, ще ви трябват минимални умения в апликациите, рязането и шиенето, както и определена идея. Що се отнася до силата на звука - да се ръководи от максимум 3 обръщане и корица.

Страниците се изработват изцяло от естествени тъкани - коприна, филц или бяло, защото те са напълно безопасни за детето. Препоръчителният размер на страницата е около 20 сантиметра на всяка от страните, тъй като има достатъчно място за предаване на визуална информация и детето ще може да покрие всичко, без да разсейва вниманието. Калъфът може да бъде направен от същия материал като страницата, преди да е сгънат наполовина.

Приложенията и фигурите на героите могат да бъдат намерени в специализирани магазини, но в повечето случаи те са по-лесни за изработка. За да направите това, използвайте една и съща тъкан или картон, както и декоративни елементи - мъниста и мъниста, панделки и дантели, конци, и много други. Апликациите могат да бъдат прикрепени към страниците по различни начини, в зависимост от това дали те трябва да бъдат премахнати или не - те могат да бъдат пришити и прикрепени с бутони, бутони или лепенки. Не се колебайте да украсите страниците, освен приложенията, и с чисто декоративни елементи.

Как да си направим книга за развитие със свои ръце, вижте повече във видеото по-долу.

Определяне на спецификата на дизайна, изграждане на възрастта на детето. Деца под една година ще харесат всичко светло, особено ако приложението ще предостави допълнителни възможности, като издърпване на котка от мустаци, шумолене или звънене и т.н. За да направите това, трябва да направите обемно приложение и да го запълните, например с опаковки за бонбони. За деца над една година би било хубаво да измислят концепция, при която един и същи главен герой би бил в различни учебни ситуации.

Що се отнася до темата, можете да започнете с най-простото нещо - изучаването на цветове и форми.

Основното е наличието на ярки илюстративни примери, докато допълнителната задача на майката ще бъде да обясни на детето какъв цвят или форма се нарича. В книгата можете да шиете ципове или джобове с копчета - детето ще се интересува и в същото време ще получи полезни практически умения.

С помощта на сменяеми и сгъваеми композитни приложения може да се разгледа концепцията за част и цяло, а първоначалната идея на математиката се дава с помощта на числа до съответния брой определени обекти - едни и същи мъниста.

Въоръжени с фантазия или заети идеи, можете да постигнете наистина красив и полезен резултат.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве