Образователни дейности за деца

Съдържанието

Образователните дейности за децата са не само полезни, но и много интересни за тях. Като правило те се провеждат под формата на игра, в която момчетата се присъединяват с голямо удоволствие. За родителите това не е само съвместно прекарване на време с детето, но и подпомагане на неговото развитие и усвояване на нови неща.

Значението на развиващите се дейности

Практически всички родители знаят колко е важно да развиете вашето бебе от ранна възраст. В крайна сметка, правилното му развитие е успешен старт в по-късния живот.

В този труден въпрос не трябва да се надяваме само на детска градина, възрастните трябва да се занимават с бебето у дома.

Майките и татковците се опитват да направят всичко, за да гарантират, че детето им расте като умен, успешен и целенасочен човек, който знае как да постигне целите си. И те правят много правилно, защото най-голямата способност за абсорбиране на нов мозък е в периода от момента на раждането до 6 години. На тази възраст бебето ще може да си спомни най-голямото количество нова информация за него.

къща

Ползите от работата с дете у дома са много:

 • Графикът може да бъде приспособен към вашето бебе, като се фокусира върху времето, в което той може да практикува. Можете лесно да вземете под внимание темперамента, интересите, начина на деня на вашето дете.
 • Като се занимавате с бебето у дома, можете да използвате някои от вашите собствени рими, песнопения или други ритуали, които емоционално да нагласят детето на класа.
 • Като правило, у дома, всичко, от което се нуждаете, е винаги под ръка, защото те се нуждаят не само от хартия и моливи. Можете да използвате играчки и мебели, да се възползвате от скрап материали. Вашето бебе ще може да ви каже как да използвате това, което е най-интересно за него.
 • Класове с малък дом - това е бюджетен вариант. Не е нужно да харчите много пари за посещение на центрове за развитие.
 • Времето, което прекарвате заедно с детето си, е безценно. Всичките му успехи, нови знания и умения - това ще бъде резултат от вашата упорита работа.

Всички тези ползи от правенето на у дома са несъмнено много важни. Образователните дейности с деца се провеждат и в детската градина.

В градината

Целта на занятията в градината е възможността учителите да предадат своите знания, умения и способности на децата. И те трябва да изпълняват три задачи: образователни, образователни и развитие.

Всички класове се изграждат по програмата DOW, която се определя от ръководството и има специфична структура. Това е различно от класа в дома, където прекарвате времето си в свободна форма и се съобразявате с желанието на детето да учи в определен момент.

Важен момент в организацията на занятията в градината е това провежда професионалистите си.

Учителят отчита всички психологически и възрастови характеристики на дете на определена възраст и ще може да му предостави информация във формата, в която детето е в състояние да го приеме.

Класовете се изграждат, като се има предвид това, което едно дете на определена възраст трябва да знае и да може да прави. Учителите се опитват да изработят колкото е възможно повече всички необходими материали, за да могат всяко дете в групата можеше да го научи.

В детската градина децата могат да придобият такива умения, които не винаги се изработват от родителите си у дома. Например уменията на независимите изследвания. Момчетата се учат да работят в екип, което е почти невъзможно у дома.

Класове с дете до една година

Ранното детско развитие вече е много популярно. Тя започва още в първата месеца от живота. Има много различни методи, чрез които можете да се ангажирате с деца от раждането. Родителите трябва да ги опознаят, но няма абсолютно никаква нужда стриктно да се следва само едно. Можете да избирате от тях само това, което ви харесва и пасва на вашето бебе.

Децата под една година обикновено са ориентирани към чувствата, но е напълно възможно да се практикуват и преподават нещо. Класове на тази възраст допринасят за психомоторното развитие. Тя помага на детето ви при физическо и интелектуално развитие.

За да бъдат уроците полезни, не трябва да претоварвате бебето с тях. Не прекарвайте дългосрочни часове и не изисквайте продължаване, ако трохите откаже.

Вашето фанатично желание да дадете на децата дълбоки познания може да бъде опасно за тях. Не забравяйте за това. Помислете за примери за уроци с бебето. до една година.

Обучение на букви и цифри

Вие ще трябва да шият от текстурирани и ярки материали (чувствах подходящ, кадифе, хавлиени кърпи) големи числа и букви, размерът на които е приблизително от дланта на възрастен. Те трябва да бъдат под формата на възглавници с различни пълнители: зърнени храни (грис, ориз, боб), памук, хартия, стърготини, пяна топки.

Предложете на детето една буква или цифра, постоянно ясно произнасяйки името си. Детето ще се запознае с резултата и азбуката, ще се развият фини моторни умения на ръцете и възприемането на различни цветове (когато чувстват тези букви).

Можете да започнете да се ангажирате в първите месеци от живота си. Първоначално можете да поставите учебния материал в дръжката на трохите няколко пъти през деня. Когато бебето порасне, можете да го сложите на подложката, като разпънете тампони близо до нея. Това ще послужи като стимул за физическото развитие на трохите. За да може да получи писмото, което му харесва, ще е необходимо да го достигне - или дори да я обходи.

Играе се с грис

Не е необходимо да подготвяте нищо за тази дейност. Ти просто трябва да сложиш трохи върху пода и да сложиш поднос пред него или да разстлаш кърпа. Сега изгладете гриса и оставете бебето да започне да рисува с пръстите си. Той може да рисува, да я опипва, да го излива от писалката върху подноса - и дори да го вкуси.

Техника на картите Глен Доман

Класове с карти не е необходимо да започнете от самото раждане, си струва да чакате за 9 или 10 месеца. Същността на метода е, че на детето се показват карти с различни специфични изображения (по-добре от една група - например, домашни любимци, диви животни, чинии, мебели и т.н.), букви, цифри, ясно произнасяйки името на всеки от тях.

Демонстрацията на една карта трябва да отнеме няколко секунди. Когато покажете на детето си всички карти, помолете го да играе игри на открито, обръщайки внимание на физическото развитие. Можете да правите няколко пъти през деня.

Рисунка на Мария Гмошинская

Започването на занятия по този метод изисква способността на детето да седи добре. За да създадете шедьовър, можете да използвате пръстите си, дланите си и дори краката на трохите. Вие ще трябва голяма хартия за рисуване или ролка на стари тапети, както и ярки, безопасни бои (по-добре е да купуват тези, които не трябва да се разрежда с вода), контейнери за тях, и мушама. Трябва да се разпространи, за да не се оцветят пода.

Поставете бебето на кърпата, поставена върху пода, сложете хартия за рисуване пред него и поставете контейнери с бои. Трябва да му покажеш какво да правиш. Дайте му пример, като потапяте пръста си в боя и рисувате нещо.Следващата троха ще действа независимо.

Не се опитвайте да научите детето си да рисува, не го моли да повтаря след вас. Дайте му възможност да възпроизведе желаното.

Нека той използва онези части от тялото, които той иска, избира цветовете, които харесва най-много. Такова рисуване допринася за творческото, сетивното и психо-емоционалното развитие на трохите и фините двигателни умения.

Фитбол упражнение

Те имат положителен ефект върху физическото развитие на бебето, подобряват функционирането на вестибуларния апарат и насърчават развитието на ориентация в пространството. Занятията могат да се провеждат от три месеца.

За да започнете, опитайте леко люлеене на топката, поставяйки детето на стомаха му. Можете да извършите същото размахване, като поставите трохите върху гърба си. В следващото упражнение ще трябва да поставите детето на топката и леко да натиснете ръката си върху задника или корема - в зависимост от това как лежи върху него. Топката трябва да започне да извира.

Упражнение "Пълнители" трябва да се изпълнява чрез задържане на топката между краката. Поставете детето на топката и го хванете за гърба и го научете да скача върху нея. Такива класове обикновено са много забавни и като бебета. Можете да правите много други упражнения.

Упражнения с различни топки

За развитието на слуха се подготвят топки с различни звънчета вътре. Топки с шипове стимулират развитието на фини двигателни умения на ръката, както и с тяхна помощ, можете да направите лек масаж с краката на бебето. Тъканите топки ще помогнат да се формира умение за хващане.

Игри с бутилки

За да извършите такава игра, напълнете една бутилка с вода с половин, а втората с малко зърнени храни. Можете да използвате ориз, грах или елда. Сега затворете капачките плътно и ги дайте на бебето. Нека ги разклати, обърни ги, направи нещо. Такива игри допринасят за развитието на слуха, зрението, грижите.

Използвайте дрехи, музикални играчки, пирамиди, кубчета, дрънкалки в игри с дете до годината. Всички те имат положително въздействие върху развитието на Вашето дете.

Образователни дейности за деца

От момента, в който детето навърши 1, вече можете да започнете да усложнявате задачите за него. Дейностите за развитие трябва да бъдат насочени към развитието на речта, слуха, зрението и памет бебе, способността му да мисли логично, да бъде много внимателен, да се запознае с външния свят, да развива фини двигателни умения. Можете да насърчавате физическото и интелектуалното развитие на трохите.

От 1 до 2 години

Можем да разграничим следните опции.

Рисуване с помощта на пръсти

Този начин на рисуване е подходящ за все още много малки деца. Тя подпомага развитието на фини двигателни умения, сетивна чувствителност, артистично мислене, внушава любов към визуалните изкуства. Едногодишното бебе рисува къси линии на лист, къдрици, поставя точки. Вече можете да започнете да рисувате реални снимки с детето си. Например, като рисувате бели точки на лист син картон, ще получите вечерен снеговалеж.

По същия начин можете да нарисувате дъждовни капки, които падат от облак на земята, цветя на зелено поле, звезди в небето. Постепенно рисунките на бебето ще станат по-трудни, ще се появят къщи, слънце, растения, животни, семейни портрети. Важно правило: използвайте само боя за рисуване с пръст, тъй като те не увреждат бебето, дори ако реши да ги вкуси.

Кинетичен и оживен пясък

В момента подобни игри стават все по-популярни. Кинетичният и жив пясък е много подобен при тактилно възприятие, но техният цвят и състав са различни. И двата вида пясък са безопасни и нетоксични.

Кинетиката се нарича пясък, който се състои от 98% естествен пясък, а 2% силикон са неговите свързващи компоненти. Такъв пясък е устойчив на влага, може да се мие и съхранява почти навсякъде.

Живият пясък се различава от кинетичния състав и свойства.Състои се от скали, етерични масла и малко количество свързващи компоненти. Тя трябва да бъде защитена от влага и пряка слънчева светлина. Когато се пусне във вода, той се разтваря. Не забравяйте да го съхранявате в контейнер, без да затваряте капака. Необходимо е да му се даде възможност да "диша".

Децата обичат да карат с пясъка, правят торти и сладкиши за играчките си, строят крепости и различни фигури. Като пясъчник, използвайте удобен контейнер за детето. Тя трябва да бъде достатъчно широка и да има доста високи страни, така че да не се налага да я изваждате от пода в големи количества.

Тунелите

За дейности за развитие могат да се използват и отпадъчни материали. Тази игра ще изисква картонени ролки от тоалетна хартия, топки, които ще преминат свободно в тези тръби, и лист от дебел картон.

Затегнете тубулите заедно и направете дълъг тунел от тях - с завои и зигзаги. Направете стабилна стойка от два листа дебел картон, тунелът ще трябва да бъде прикрепен към него. Сега помолете детето си да спусне топката в тунела отгоре. Нека той наблюдава как топката ще се появи отдолу. Тази игра може да отнеме една година троха за дълго време.

Игри за прически

Такива класове са отлични за развитие на фини двигателни умения на ръцете. С тях можете да мислите за различни игри. Първо трябва да обясните и да покажете на бебето как да се държи, начини за привързаност към нещо. След това можете да започнете играта.

Можете да предложите на вашето дете разнообразие от бланки от картон и да го помолите да завърши изображението с помощта на прищепки. Например, може да е силует на таралеж, към който детето придава игли. По същия начин можете да направите коледна елха, слънцето и много други интересни занаяти.

Можете да направите лек масаж за пръстите на бебето, като покриете прищепките на пръстите си. Бъдете внимателни, за да не наранявате децата.

Можете да предложите да осигурите прищепка за всички животни, които наистина искат да ядат. Когато щипката се отвори, животното ще отвори устата си. Нахрани кучето си, тигър или риба. Използвайте сухи зърна, паста, бутони или други дребни предмети като храна. Внимателно се уверете, че бебето не ги дърпа в устата си.

Рисуване на печати

На възраст от една до две години вече е възможно да се покаже на детето как да създаде шедьовър с помощта на печати. За тяхното производство можете да използвате разнообразни продукти, зеленчуци и плодове.

Можете да използвате за тези цели картофи, да ги нарязвате на половина, моркови, шпули на конец, къдрави шапки от буркани - въображението ви ще ви помогне да изберете този, от който се нуждаете. Paint трябва да се разрежда с вода - за консистенция на заквасена сметана. Покажете на детето си как да натопи печат в боята и да постави печат върху лист хартия. Децата дълго време се включват в такава интересна дейност.

приложения

На една година можете да започнете да правите най-простите приложения с вашето бебе. Покажете на детето си как да откъсне малки парченца от салфетка и да ги нанесе на лист картон, намазан с лепило. Върху картона можете предварително да рисувате всеки предмет или животно. Придържайте салфетки върху него.

Боядисване с пясък и игри

За тази игра, смесете пясъка и всякакви зърнени култури, можете да вземете ориз или елда. Поставете кърпа на пода и сложете бебето върху него. Поставете табла със смес пред нея и покажете как да я нарисувате.

В бъдеще трохите трябва да имат пълна свобода на действие. Той може да нарисува, да излива, да се излива в калъпи, да напръска вода. Такива игри добре развиват сетивната чувствителност и спомагат за развитието на фини двигателни умения.

Bizibord

Играчка, която децата обичат. Помага за развитието на фини двигателни умения.

Песни и игри по метода на Железнов

С помощта на тези музикални игри можете да развиете музикално ухо за вашето дете, чувство за ритъм.Тези песни осигуряват добра помощ в емоционалното и интелектуално развитие на детето, допринасят за развитието на речта. Те спомагат за развитието на самоувереност и допринасят за формирането на умението да реагират незабавно на ситуацията и на думите, които възрастните изказват.

Избирайки 3-4 песни всеки ден, за да практикуваш, ще можеш да угаждаш и да радваш детето си, докато успешно го развиваш.

2 до 3 години

На възраст 2-3 години е необходимо да се обърне голямо внимание не само на развитието на интелигентността на бебето, но и на физическото му развитие. Класове с бебето може да се извършва не само у дома, но и на разходка. Не забравяйте, че цялата информация, която искате да представите на трохите, трябва да се дава под формата на игра.

Вие не можете да принудите детето да направи, ако не иска. Помислете по-добре за това как да провеждате дейност за развитие по игрив начин, който ще му бъде интересен.

За да разнообразите дейностите си с малки деца, вече можете да започнете да се опитвате да провеждате цялостни занятия, които предполагат промяна на дейностите.

Развиване на фини двигателни умения и сетивна чувствителност

Много полезна за тази игра с различни предмети. Тя може да бъде бутони, мъниста, копчета, ципове, малки камъчета, черупки, естествен материал. Хлапето може да ги докосне, да се научи да свива на нишка, цип и да разкопчава, сгънете в малък буркан. Самото дете ще може да намери много различни варианти на играта с всички тези съкровища. Това ще му помогне:

 • Лайнери и сортировач.
 • Игри с макаронени изделия и зърнени храни. Ние го сортираме, изсипваме от контейнера в контейнера, използваме го за занаяти, сгъваме разпръснатите в някои ястия с помощта на лъжица.
 • Пясък с кинетичен или жив пясък.
 • Игри с различни конструктори, пъзели, мозайки.
 • Ние се учим как да приготвяме прости ястия с майка си - салати, сандвичи, сладкиши.
 • Игри с пръсти и театър.

Развитието на въображението чрез творчество

Можете да предложите на детето си:

 • Рисуване - пръст, акварели, гваш, цветни моливи, восъчни моливи, писалки и писалки. Използвайте нестандартни методи: петна, конци, печати, капки боя и т.н.
 • Занаяти, изработени от глина или тесто.
 • Ръчни изделия, изработени от естествени или скрап материали (зърнени храни, макаронени изделия, конуси, хербарий, картонени кутии, вестници, яйцеклетки и много други).
 • Апликации от вече нарязани фигури, парчета от цветна хартия. Насипни приложения на зърнени храни, макаронени изделия и памук.
 • Вече можете да започнете да преподавате на трохите да режат с ножици по права линия, по линии с гладка крива, оставете детето да създава сложни форми. Тя трябва да се извършва под строгия надзор на възрастен. Уверете се, че детето се научава да спазва безопасността, когато работи с ножица.
 • Използвайте шаблони за рисуване. Може да се използват и удобни инструменти - например, можете да нарисувате кръг с помощта на стъкло.

Физическо развитие, гъвкавост

Предложете следните упражнения:

 • Ходене с препятствия под формата на извита пътека, трупи, изкачване и спускане от хълм, различни корени.
 • Тичане - с препятствия, по договорения маршрут. Салки, опашки, настигни.
 • Различни игри с топка, хвърляне, хвърляне в целта, търкаляне.
 • Скачане в различни игри (над препятствия).
 • Изкачване на стените, стълби, улични платформи, диван, тунели.
 • Уроци по танци.
 • Скрий се, търси, скривай.
 • Забавно зареждане в игрива, поетична форма.
 • Велосипеди, мотоциклети, скутери.

Развитие на речта, обучение за четене, броене

Това включва следните класове:

 • Ние изучаваме букви и цифри, търсим ги в средата, на разходка.
 • Ние разглеждаме обекти, стълби по време на спускане и изкачване, стъпала. Научете се да свързвате номера и броя.
 • Обучение на детски стихове.
 • Предлагаме на детето да чуе историята, в която има грешки.Неговата задача - с помощта на водещи въпроси за необходимостта да се посочи и да продължи историята.
 • Гатанки. Търсене на елементи, които съответстват на даденото описание.
 • Разглеждане на илюстрации, четене на истории и стихотворения, слушане на аудио приказки, гледане на филмови ленти.

Ролеви игри

Те включват:

 • Играта "Дъщери-майки", в която детето се учи да се грижи за някого. Целите на играта могат да бъдат кукли, меки играчки, както и за момчета - дори автомобили.
 • Игри, свързани с определени професии. Тя може да бъде "Магазин", "Доктор", "Пожарникар", "Фризьор", "Полицай" и др.
 • Игри с различни видове транспорт: "Автобус", "Раса", транспорт на стоки, "Специални автомобили", "Гараж" и т.н.

Развитието на паметта, логиката, вниманието

Това са игри, предназначени да запомнят основни цветове, форми, обеми:

 • Дидактически игри с карти: намерете допълнителен елемент, разликите, какво липсва, какво се е променило, кой има къща, намери чифт, намери подобен предмет, който яде какво.
 • Ние продължаваме прости последователности от кубчета, мъниста.
 • Разпространяваме кубчета по цвят, форма.
 • Започваме да учим детето да играе домино, лото.
 • Пъзели и изрязани снимки.
 • Търсене в къщата на обекти с определена форма или цвят.

Запознаване със света наоколо

Майките трябва да включват следните класове в своя арсенал:

 • Моето семейство: семейни връзки, търсене и разпознаване в снимката, истории за всеки член на семейството, различни видове комуникация - пряк контакт, телефон, видео разговори.
 • Животни и техните малки, къде живеят, какво ядат, изразени звуци, външен вид. Използване на различни източници на информация - илюстрации, презентации, филми, приказки.
 • Запознаваме се с календара, сезоните и техните знаци, говорим за различни метеорологични явления, молим детето да разкаже за времето на улицата.

Започваме да въвеждаме понятията „година“, „месец“ и „седмица“, „дни от седмицата“. Говорете за празниците, които идват.

 • Ние се грижим за растенията - закрити и открити (вила, градина).
 • Направете едно хранилище за птици с детето си и ги подхранвайте редовно. Обадете се на бебетата, които пристигат да се хранят, както и тези, които срещате по време на ходене.
 • Кажете на детето си за светлината и сянката, покажете му истинския “театър на сенките”.
 • Представете трохите с различни понятия, научете как да измервате височината, теглото, ширината, дължината.
 • Пусни театъра. Поставете кукла, маса или пръст заедно с детето си и го покажете на близките си.
 • Кажете на вашето дете за различни градове, държави, космос, планети.
 • Играйте обратното: годни за консумация и негодни за консумация, тежки и леки, дълги и къси, студени и горещи - и така нататък.
 • Учете бебето си да помага на възрастни: с него измийте пода, чиниите, почистете праха. Нека има за това необходимото оборудване: парцал, метла, гъба, малка кофа с вода.
 • Направете забавна лаборатория у дома, като покажете на детето си прости експерименти и експерименти. Наблюдавайте как захарта и солта се разтварят във вода, боя, кажете, че не всички вещества могат да се разтворят. Провеждат се експерименти с различни състояния на водата: твърдо, течно, газообразно. Направете лед с бебето си, върнете го обратно във водата и след това пар.
 • Говорете за различни неща у дома и на улицата, обяснете за какво са.

Не забравяйте, че детето познава само света. За него сега всяко явление, което изглежда като възрастна дреболия на възрастен, е истинско откритие.

3 до 4 години

Любознателността на децата от 3-4 години е неограничена. Те се интересуват от всичко, което ги заобикаля. Те се стремят да научат как и какво се случва, да изучават свойствата на различни обекти, да ги сравняват с другите, да откриват общото и различното между тях. Най-важната задача за родителите през този период е да подкрепят бебето в неговите начинания. Необходимо е да не се пропуска възможността да се формира позитивно отношение към ученето, да се насърчи когнитивната дейност на трохите.

На тази възраст момчетата вече са напълно независими, научили са много и са придобили достатъчно знания. Сега те активно развиват логическо мислене, развивайки способността да установяват причинно-следствени връзки. Именно в тази възраст се поставя основата за формирането на личността на дететоЕто защо е необходимо всестранно развитие.

Добра помощ за родителите може да бъде книгата под редакцията на Л. А. Парамонова “Образователни дейности с деца на 3-4 години”. В него можете да намерите много готови резюмета за успешното развитие на вашето бебе в различни посоки.

Занимавайки се с деца от тази възраст, трябва да обръщате внимание на развитието на речта, фините двигателни умения, логическото мислене, творческите способности, познаването на елементарните математически понятия, външния свят, музикалното развитие. Обърнете внимание на следното.

Разработване на реч

Списъкът на класовете е както следва:

 • Запознаваме децата с любезни думи: здравей, благодаря, моля те и т.н. Личният пример на възрастен играе много важна роля в това.
 • С помощта на сюжетни снимки правят малки истории.
 • Научете бебето си да описва картини.
 • Групови позиции според определени характеристики и предназначение. Различни дидактически игри помагат много добре в това.
 • Ориентация в пространството - на, под, за, близо, горе, долу и т.н.
 • Проучете с трохите различни характеристики на обекти, техните свойства и знаци - с помощта на илюстрации и в действителност.
 • Помолете детето да разкаже приказките, които сте му прочели; Нека се опита да напише кратка приказка сама.
 • Внимавайте за правилното използване на думи, глаголи, местоимения на детето.
 • Направете артикулационна гимнастика.

Развиване на фини двигателни умения

Разнообразявайте развлекателните дейности, изброени по-долу:

 • Гимнастика за пръсти.
 • Скулптуриране и рисуване.
 • Заявление.
 • Научете се да режете с ножици.
 • Въже.
 • Строителите.
 • Излюпване, рисуване около мотиви върху точки, минаване през лабиринти, задържане на писти.

Логическо мислене

В развитието на това умение ще ви помогне:

 • Пъзели и изрязани снимки.
 • Търсете разликите в снимките.
 • Намиране на допълнителни елементи.
 • Групиране на артикули по групи (чинии, мебели, обувки и др.).
 • Сравнение на основните характеристики - цвят, форма, размер.
 • Сравнение между два обекта - търсене на прилики и различия.

творчество

Обърнете внимание на:

 • Начертайте точките.
 • Въз основа на предложения модел.
 • Оцветяване.
 • Люпене.
 • Рисуване с нетрадиционни техники.
 • Чертеж на шаблон.

Елементарни математически представяния

Препоръчва се майката да овладее следното с дете:

 • Резултат до 5 в директен и обратен ред.
 • Съотношението на броя на обектите с броя.
 • Селективен профил на определени елементи (например, намерете слънца сред елементите на снимката и ги пребройте).
 • Запознаване с понятията “голям”, “среден”, “малък”, “отгоре”, “дъно”, “дясно”, “ляво”.
 • Запаметяването на прости геометрични форми (кръг, квадрат, триъгълник), способността им да ги показват, намират предмети, които са сходни по форма с тях.

Запознаване със света наоколо

Това включва:

 • Запознаване с сезоните (зима, пролет, лято, есен), тяхната алтернативна промяна и основните характеристики.
 • Запознаване с времето на деня (сутрин, следобед, вечер, нощ).
 • Запознаване с различни видове транспорт (вода, въздух, железопътен, автомобилен, специален автомобил, автомобилен асистент, транспорт за обществено ползване и лично и т.н.).
 • Запознайте се с професиите.
 • Познаване на домашните любимци - тези, които живеят в селото и в гората. Учете бебето да ги описва, да вика, както се казва, да разграничи части от тялото на човек и животно (не крака, а лапи, а не лице, но муцуна и други подобни).
 • Научете се да различавате дървета и листата им, да се срещат с различни цветя, стайни растения.
 • Детето трябва да се научи да прави разлика между зеленчуци и плодове, как те се различават (зеленчуци - растат в градината, плодове - в градината, по дърветата).
 • Бебето трябва да може да назове животните и техните малки.
 • Ние учим любезни думи.

Дайте на децата личен, положителен пример как да ги използвате.

Музикално развитие

Такива дейности са необходими, за да се развие детето ви изцяло и изчерпателно. С тяхна помощ децата се учат да чуват ритъма, да се ориентират в пространството, да развиват слух и внимание.

Децата се опитват да използват израженията на лицето и движенията, за да изразят характера на музикално произведение, пластика, развиват се опорно-двигателния апарат, подобрява се координацията на движенията. С помощта на танца децата създават свой собствен уникален образ, като се има предвид естеството на звучещата музика.

В музикални класове с тригодишни деца определено трябва да включваме следните стъпки:

 • Упражнения за развитие на реч;
 • учене на прости танцови движения;
 • изучаване на песни и стихове;
 • артикулационни, пръстови и дихателни упражнения;
 • музикални произведения и танци, в които ясно се проследява ритмичен модел;
 • запознаване с различни музикални инструменти и разпознаване на техния звук;
 • игра на открито.

От 5 до 6 години

На 5-годишна възраст вече е важно да се започнат занятия по подготовка на дете за училище. В края на краищата именно в този период бяха положени основите за успешното обучение на бъдещия първокласник. С помощта на дейности за развитие ще можете качествено да подготвите бебето за този труден етап, без да разчитате само на детска градина. Най-важното е да организирате уроците си по такъв начин, че да се провеждат по качествен и интересен начин за децата.

На тази възраст класовете все още се провеждат по игрив начин, но те вече трябва да включват елементи на обучение - с установени правила, специфични изисквания и оценка на резултата. Предучилището трябва вече да се научи да слуша инструкциите на възрастен и да ги следва ясно.

В програмата на занятията с старши предучилищна възраст е необходимо да се включат задачи за развитие:

 • фини двигателни умения;
 • реч;
 • познавателен интерес;
 • основни психични процеси;
 • творчеството;
 • интелигентност;
 • физически.

Необходимо е да включите във вашата дейност цикъл от развойни дейности с деца от предучилищна възраст за разходка. Такава съвместна игра допринася за хармоничното развитие на личността, не по-малко от простите уроци у дома.

Посвещавайте всеки цикъл от такива занятия на определен предмет (изучаване на къщи, правила за движение, инфраструктура на района на пребиваване, професия, правила на поведение на обществени места, наблюдение на обекти от жива природа и др.). Тази форма на получаване на нови знания по определена тема е най-удобна. Възможно е да се комбинира определен предмет от часове на разходка със задачи по същата тема у дома - за да се консолидират придобитите знания.

Започнете да готвите за училищечрез развиване на знания, умения и способности, които ще му бъдат полезни при влизане в първи клас. Тези дейности включват преподаване на четене и подготовка на ръцете за писане, броене, познаване на буквите и цифрите.

Развивайте способността да свържете броя и броя, звука и писмото, способността да ги пишете. Научете на предучилищна възраст да се движи по лист хартия, да се излюпи, да се проследи около точките, да се украсяват внимателно, да се изрязват, да се очертаят върху шаблон. Включете в моделирането и рисуването, които могат да разнообразят неконвенционалните техники.

Създайте различни интересни занаяти и приложения. Насърчавайте уважение към природата и животните, правете загадки и пъзели за деца.

За деца в начална училищна възраст

В началната училищна възраст се наблюдава интензивно развитие на интелигентността. През този възрастов период се развива развитието на основните психични функции. Това, например, внимание, логическо мислене, памет, възприятие, въображение. Произведени тяхната осведоменост. Този важен фактор трябва да се вземе под внимание при подготовката на класовете за развитие на студентите.

Необходимо е да се помогне на детето в усвояването на основни учебни предмети, подготовка за тях, формиране на положително отношение към учебния процес. Обърнете внимание на разширяването на хоризонтите на детето, развиване на речта.

В началната училищна възраст водещата дейност се променя от игра на училище, но все пак трябва да обръщате голямо внимание на играта по игрив начин. Ето как момчетата най-пълно усвояват информацията.

Децата от началната училищна възраст ще го обичат, ако използвате компютър, за да практикувате. Сега можете да срещнете много различни онлайн образователни игри. Най-важното нещо - не забравяйте за времето, прекарано в компютърни игри.

Подхожда отговорно към избора на играчки за ученици в началните училища. Опитайте се да избягвате покупки на страшни чудовища, мутанти, роботи. Вместо това, ще бъде много полезно да закупите разнообразни дизайнери, пъзели, мозайки, комплекти за детско творчество.

Добър избор ще бъде настолни игри, които могат да се играят от цялото семейство: шашки, шах. Те допринасят за развитието на интелекта на детето, логиката, научават се да разсъждават и правят изводи, очаквайки резултата от своята дейност. Тези игри помагат за развитието на паметта, за да се научат да обобщават и извършват изчисления. С тяхна помощ децата ще повишат ефективността, ще развият постоянство, постоянство, самодисциплина, ще формират способността да извършват действия в ума, както и волята за победа.

Класове за развитие на психолог с деца

Психологът може да бъде от голяма полза за родителите в отглеждането и развитието на децата им. Има класове, които се провеждат в група. Като правило родителите избират индивидуалната работа на психолог с дете.

Развитието на бебето започва с изчерпателна диагноза и подробен разговор с майката. С помощта на този учител получава информация за нивото на развитие на детето в даден момент във времето, изгражда своята работа, вземайки предвид характеристиките на определено дете, изготвя индивидуална програма.

Психологът помага в развитието на основни когнитивни умствени процеси при децата. Това, например, памет, мислене, внимание, възприятие и въображение. Това е високо ниво на развитие, което допринася за успеха на ученето на детето. В техните класове психолозите обръщат внимание на емоционалното развитие на децата, което в момента е много уместно.

Психолозите учат детето да управлява емоциите си и да се справя с тях, да коригира проявите на агресия и гняв. Те спомагат за развитието на комуникативни умения на децата, без които взаимодействието им с възрастни и връстници е невъзможно.

Експертите могат да помогнат на родителите да намерят правилния изход от ситуацията, да предложат как да се реагира правилно на действията на детето в дадена ситуация.

В своята работа психолозите могат да използват различни методи и техники на работа. Понякога те са много неочаквани за родителите. Помислете за някои от тях:

 • Много често се практикува метод играе терапиякогато детето губи реални житейски ситуации с играчки или възрастни.
 • Терапия с приказки - метод на работа, който ви позволява да поставяте в думи същите ситуации и моменти, както в играта Тя се различава от предишната в това, че има приказен герой или някакъв мъдър помощник-съветник, който разказва на детето изход от сегашната трудна ситуация.
 • Арт терапия - това са рисунки. Най-често на децата се предлага да нарисуват несъществуващо животно и да говорят за него. Родителите не трябва да се опитват да интерпретират такива рисунки сами, тъй като само един психолог ще може да определи точно къде точно фантазира детето и къде има реални проблеми.

Всички тези методи на работа могат да се използват с малки деца.За учениците вече се използват други техники, които най-често имат за цел да характеризират и идентифицират проблеми в междуличностните отношения на детето с приятели, съученици, родители, учители и други хора. В тази възраст изборът на методи и техники на работа е много широк.

Съвети за родителите

Следните полезни препоръки трябва да бъдат разгледани:

 • Не забравяйте, че детето се развива в играта. Опитайте се да провеждате всички класове само в игрална форма. Изградете своята дейност, като вземете предвид интересите на бебето.
 • Необходимо е да се ангажирате редовно, ежедневно.
 • Опитайте във всеки момент от вашето взаимодействие с детето, за да му дадете нови знания. Ако сте започнали да приготвяте храна - помолете детето да ви помогне, като в същото време разкажете за зеленчуците и плодовете, за това как те се различават един от друг.
 • На разходка можете да видите растения и животни, да наблюдавате транспорта, да научите правилата на пътя и така нататък. Ако сте започнали да подреждате дрехите си в килера, помолете го да ви помогне да ги сортирате.

По време на пътуването до детската клиника можете да кажете на детето за лекарите, които работят там. Покажете въображението си и развийте детето по всяко време и навсякъде.

 • Гледай бебето. При първите прояви на умора трябва да спрете упражненията.
 • Опитайте се да създадете необходимите условия за развитието на трохите. Нищо не бива да разсейва детето.
 • Започнете да практикувате само в добро настроение.
 • Не бързайте с детето.
 • Никога не сравнявайте бебето с никого, не му се карайте, не кречете. Опитайте се да похвалите възможно най-често, но само когато нещо се е оказало много добро за него. Изразете одобрението си, ако днес е по-добре, отколкото беше вчера.
 • Обичайте бебето си - без значение какво. Приемете го за това, което е, с всичките му успехи и неуспехи. Не се опитвайте да реализирате чрез него вашите детски мечти.

 • Дайте му възможност да стане независим човек и сам да взема решения. Учете се да отговаряте за своите избори и действия.

В следващото видео ще намерите избор от образователни дейности за деца според метода на Монтесори.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве