Техниката на Глен Доман

Съдържанието

В днешния свят много родители мислят, че колкото по-скоро започнат да развиват дейности с дете, толкова по-добре. Като мислят как да го направят по-добре, те търсят подходяща техника. Една от най-известните е техниката на Глен Доман. Нека разгледаме по-подробно какви са характеристиките на тази техника и как тя работи.

От живота на Глен Доман

През 1919 г. Глен Доман е роден в един от най-старите градове в САЩ - Филаделфия. След като завършва Университета на Пенсилвания през 1940 г., той започва кариерата си като физио-физиотерапевт в болницата. Тук той започва работа по изучаването на развитието на мозъка на децата. Въпреки това, началото на войната я прекъсва. През 1941 г. Доман отива в армията като доброволец, като завършва курсове по пехотни офицери. Службата му завършва с титлата командир на пехотна компания с награда за кръст за изключителни заслуги.

Връщайки се в медицината след войната, Глен Доман, заедно с колеги, започва да подпомага възстановяването на деца с различни увреждания на мозъка и сериозни увреждания на нервната система. През 1955 г. основава нестопанската институция за развитие на човешкия потенциал. Теоретичната и практическата основа на Института е метода Доман.

Вече повече от 20 години, постоянно работил, провеждал множество изследвания, експерименти, експерименти, прави изводи, стигал до заключения, Доман и неговите съмишленици започнали да търсят начини и възможности за лечение на такива деца (с пълна или частична парализа). силно изоставане в развитието, неспособно да възприема света и да общува). Те смятат, че е важно да се лекува основната причина - мозъка, а не последиците от лезиите, т.е. тялото.

През 1960 г. Доман публикува в списанието на Американската медицинска асоциация статия за методологическата работа и лечението на деца с мозъчно увреждане и резултатите от тяхната рехабилитация. Тогава много хора научиха за него. Работата му направи "мека научна революция".

От този период, заедно със своите сътрудници, Доман активно продължава работата си, развивайки и усъвършенствайки нови програми и техники за възстановяване на децата. За успех в работата си е награден с множество награди.

В книгата "Хармоничното развитие на детето" можете да намерите по-пълно описание на метода му.

Кога мога да започна занимания

В резултат на неговите наблюдения Доман стигна до заключението, че децата през целия си живот не се учат толкова, колкото информацията може да научи през първите 6 години от живота. Почти от раждането си детето е готово да научи света, интересува се от всичко, което е в неговата среда. На тази възраст не е необходимо да мотивирате допълнително детето. Уроците трябва да се провеждат под формата на забавна игра.

По негово мнение можете да започнете да преподавате деца от 3 месецазащото именно в тази възраст трохите реагират на обекти., Учебният процес започва с демонстрация на карти за кратък период от време (буквално няколко секунди на карта). Необходимо е върху картите да бъдат представени реални обекти: зеленчуци, плодове, животни, мебели, транспорт, геометрични фигури и др.

Образованието по метода на G. Doman може да започне от 3 месеца

Техниката на Доман

В продължение на много години Доман е провел различни проучвания, като се фокусира върху работата с деца, които изостават в развитието. Въпреки това, гледайки как техните братя и сестри, които бяха абсолютно здрави, се присъединиха към класовете с голям интерес и постигнаха голям успех, той създаде методология, разработена с оглед на техните интереси и нужди.

Основните разпоредби, на които се основава методологията:

 • Човешкият мозък расте и се развива, като е постоянно в работа.
 • За да се постигне голям успех в развитието на интелекта на бебето, е необходимо мозъкът му да работи активно от раждането до 3 години.
 • Физическото развитие играе важна роля в съзряването на мозъка и двигателната интелигентност.
 • Докато детето е на 5 години, мозъкът му е настроен да получава нови знания, няма нужда да мотивира допълнително детето към това.

Принципи на учене за Доман

 • Необходимо е процесът на обучение да започне възможно най-скоро, защото колкото по-млади са детето, толкова по-лесно ще бъде той да се учи.
 • Не забравяйте да хвалят детето и искрено се радват на неговия успех.
 • Детето е и индивидуалност, на която е необходимо да проявява уважение и доверие.
 • Обучението трябва да се провежда с удоволствие.
 • Обучението трябва да се проведе в подходяща среда.
 • Професията трябва да приключи, преди детето да се отегчи или да се отегчи.
 • Много често трябва да се предоставя нова информация за обучението.
 • Редовността, последователността и организацията на класовете са много важни.
 • Няма нужда да проверявате как бебето е научило информацията.
 • Това изисква внимателна подготовка за занятията, трябва да правите всичко предварително.
 • Незабавно спрете урока, ако изведнъж бебето или се почувствате отегчени.
Процесът на обучение трябва винаги да се провежда под формата на игра, търпеливо и без принуда.

Физическо развитие

Това е физическото развитие, на което Глен Доман обръща много внимание в своята система. Той е сигурен, че е пряко свързан с нея развитие на интелигентността на детето. Ето защо трябва да се обърне внимание на доброто физическо развитие от раждането.

Нуждите на детето при плуване, ходене, пълзене, хващане са му дадени от природата. Необходимо е от момента на появата на бебето до света да одобри тяхното развитие, да даде на детето пълна свобода на движение. Като помагат на детето да бъде активно от раждането си, родителите му помагат да се развива интелектуално много по-бързо от своите връстници.

За физическата активност на бебето трябва да създадете подходящи условия.

Специална пътека може да помогне. Необходимо е трохите да са разположени между страните, почти докосвайки предмишниците и бедрата им. Пистата се намира на малък наклон. Най-хубавото е, че повърхностите му са гладки, не са необходими одеяла или матраци. За да носите бебето, пълзи там, трябва да сте минимум.

През деня бебето трябва да прекара поне 3-4 часа в него. На такава пътека, детето ще може да пълзи доста голямо разстояние, а с 4 месеца, ако е правилно организирано, той вече ще започне активно да пълзи. Благодарение на това ще се осъществи активното интелектуално развитие на детето, неговия мозък и възможностите за възприемане на новото.

С помощта на пистата се осъществява стимулиране на вродени рефлекси, симулиращи вътрематочното пространство, когато трохите запомнят първия си рефлекс, с който е роден.

Научете бебето си да преодолява препятствията с различни ролки и стълби. Завъртете го възможно най-често, това ще допринесе за развитието на чувство за равновесие. Помогнете и насърчете детето в опитите му да ходи, бяга, плува.

За новородените Глен Доман е създал своя собствена равновесна програма - динамична гимнастика, която можете успешно да използвате у дома.

Същността на метода на Доман

Заедно с активното физическо развитие в същото време можете да започнете интелектуални упражнения.За целта се използват карти с големи реални снимки и подпис върху тях. С тяхна помощ бебето е по-лесно да научи нова информация, да получи точния товар за развитието на мозъка.

Можете да си купите готови комплекти карти, да ги намерите в интернет и да ги отпечатате на цветен принтер или да ги направите сами. Всички карти трябва да имат бял фон, на всяка - само една снимка. Надписът е написан отдолу с големи червени букви. Доколкото е възможно, предлагайте на детето си нова, интересна информация. Ако не направите това, детето много бързо няма да се интересува от тези дейности.

В началото на класовете ще ви трябват 5 карти от една тематична линия. Всяка карта е показана на бебето за 5-10 секунди, името под нея е ясно и силно прочетено. След около три урока, можете да започнете да подменяте карти в един от сетите. Покажете на детето един комплект само веднъж на урок. Необходимо е да се ангажират най-малко 3 пъти на ден. Ще имате поне 15 посещения на карта на ден.

Какво бихте научили на детето, не очаквайте незабавни резултати. Ще видите резултати, когато детето е готово да ви ги покаже. Бъдете сигурни: трохите чуват всички и си спомнят, че са ангажирани с него, вие не прекарвате времето си напразно.

Как да преподаваме четене на системата на Доман

Поглеждайки към думите, които са написани, детето не осъзнава значението им. Ако той, заедно с показването на думата, да го озвучи, тогава механичното запаметяване ще работи, мозъкът на бебето ще разбере получената информация, свързвайки я заедно. Именно по този начин бебето започва да разбира законите на четенето, както и с развитието на устната реч.

Глен Доман е сигурен, че вече е възможно половингодишната троха да започне да се учи да чете по този начин.

За работа ще се изисква карта с набори от думи. Размерът им трябва да бъде 10 * 50 см, текстът е ярко червен, шрифтът трябва да е с дебелина 1,5 см, а всяка буква трябва да е с височина 7,5 см. Не въвеждайте детето с трудни думи в самото начало на обучението. Опитайте се да намерите думите, които детето знае добре (мама, татко, дядо, можете да използвате имената на любимите си ястия, дрехи, домашни любимци).

Опитайте се да се придържате към следната схема за обучение:

 • Набор от думи е група от 5 думи, обединени от една тема.
 • Трябва да се направи три пъти дневно.
 • Първи ден. Покажете на детето един набор от думи. Говорете думи с ясен, равномерен глас. За всяка дума трябва да похарчите не повече от 15 секунди. Оказва се, че 3 урока с един набор от думи.
 • Втори ден. Към вече показания набор от думи добавете друг. Ще получим 6 урока на ден (3 с набора от думи, изучавани по-рано, 3 с нов) и две групи думи.
 • Трети ден. Три групи думи и девет урока.
 • Четвърти ден. Четири групи думи и 12 урока.
 • Пети ден. Пет групи думи и 15 урока през деня.
 • Шестият ден. Добавяте друг набор от думи, но в същото време изключвате една дума от петте предишни групи.

Придържайки се към тази схема, вие непрекъснато ще подменяте набори от думи, като добавяте нови всеки път. Първо демонстрирайте думите, после фразите, а след това можете да се опитате да покажете цялото изречение.

Как да учим да броим

Възрастни, които са чули думата „две“, си представят фигура, а децата мислят с факти. Те ще представят две точки, две бонбони, две ябълки, но те дори няма да предполагат да асоциират думата „две“ с образа на цифрата. Doman разчита на тази особеност на детето при създаването на методологията. Позволявайки на детето да взаимодейства с конкретни факти, а не с абстрактни понятия, ще му дадеш голям шанс да научи сметката без да брои, да определи колко неща са изобразени, да научиш за основните математически операции.

За да тренирате сметката си, ще ви трябват 100 карти с размер 27 * 27 см. Червените точки на картите са разпръснати от 1 до 100. Техният диаметър не трябва да надвишава 2 см.В класната стая детето първоначално ще овладее понятието "количество", а след това понятието "уравнение". След това можете да започнете да учите да решавате проблеми. Само тогава, от Доман, е възможно да се запознае детето с графично изобразяване на числа, понятието „фигура“. Последното нещо, което трябва да направите, е да решите цифровите уравнения.

Принципът на изучаването на математиката е подобен на това да се научим да четем. Само в началото на класа е необходимо да се обърне достатъчно внимание на набор от карти от 1 до 5 и от 5 до 10.

Запознайте се с основните действия и с помощта на точки. Например, когато преподавате изваждане 2 от 3, произнасяйки действие (три минус две равни), демонстрирайте съответните карти с три точки, знак минус, две точки, знак за равенство, една точка.

Дори за половин минута можете да научите много

В сравнение с човешкия мозък, Глен Доман поставя най-напредналия компютър, който обобщава въз основа на фактите. Той смята, че е абсолютно безполезно дълго да се обяснява нещо на детето и да се чакат умни мисли и правилни решения за извършените от него действия. На детето трябва да бъде предоставена точна, достъпна и ясна информация. За да обясни това, той дава следния пример.

Гледайки кучето, детето се интересува от вас за нея. Какво можете да направите:

 • отхвърли го с думите: "Остави ме на мира, нямам време";
 • кажете на трохите: "Това е лошо-гадно";
 • кратък отговор: "Това е куче";
 • казват: "Това е куче св. Бернард";
 • показват снимки на кучета;
 • покажете снимки на различни породи кучета и кажете: “Виж, има животни навсякъде, които се наричат ​​кучета, но те могат да бъдат различни. Има пудел, немска овчарка, доберман, чау-чау, дакел и т.н.

От последния отговор, детето ще бъде в състояние да направи малко откритие за себе си, след като разбра, че всички кучета имат общи черти - това е броят на лапите, наличието на опашка, вълна, но в същото време те могат да варират по цвят, размер, дължина на косата, опашка, форма на ушите и По този начин, само за половин минута, детето ще може да направи много интелектуална работа и да ускори мозъчната дейност.

Опитайте се да дадете на детето си по-подробни отговори, лесни за разбиране и основани на факти.

Получаване на енциклопедични знания

Ако следвате Доман, тогава трябва да разберете, че целта на човешкия живот е да придобиете многостранно знание за света. Обясненията и обясненията за децата няма да донесат никаква полза, мозъкът им е способен да възприема само фактите.

За да се научат чрез карти, за да се даде на детето наистина енциклопедично знание, е необходимо:

 • всички подробности върху картите бяха ясно видими;
 • на всяка карта имаше само един елемент;
 • всички изобразени елементи имаха име;
 • този обект преди това не е бил известен на детето;
 • картите бяха доста големи (28 х 28 см);
 • картите бяха чисти.

Необходимо е картите да се обработват средно за 30 секунди.

Отрицателни точки

Изглежда, че всичко в метода на Доман е ясно, достъпно, ясно и логично. Но както и при всеки друг метод, той има своите отрицателни аспекти.

 • Не е достатъчно едно дете да знае фактите, трябва да може да ги прилага в живота, да ги използва. В противен случай цялата информация, която получава, ще бъде просто боклук в главата му.
 • Голямо натоварване на мозъка на бебето може да доведе до негативни последици. под формата на психични разстройства, промени в настроението, липса на апетит, проблеми в общуването, повишена тревожност, уязвимост, чувствителност.
 • Необходимо е обучението да съответства на възрастта на детето. Ако едно дете види куче, то ще свърже неговия образ с думата „куче“, а според Доман тази дума ще му създаде връзка с картата. Например, виждайки жираф или слон в действителност, трохите просто не могат да ги разпознаят.
 • Пасивността на детето, липсата на творчески и творчески моменти в ученето. Детето не се научава самостоятелно да намира информация, любопитството е притъпявано.
 • Детето почти няма време да разговаря с приятели, да играе. Не се обръща внимание на естетическото, емоционалното, моралното развитие. Родителите прекарват много време в подготовка за занятия: те правят карти, подреждат ги, подбират подходящи и т.н.
 • Не всички сетива участват. Без тактилно развитие, без обоняние или вкусови рецептори.
 • Механично запаметяване на думи, когато се учи да чете. Ако детето в текста се срещне с непознати думи, той няма да може да го прочете и да разбере смисъла на прочетеното.
 • Според метода е необходимо да се придружава четимия текст чрез показване на снимки. В бъдеще за детето ще бъде трудно да се научи да чете текстове без илюстрации, едва ли ще разбере какво е чел. Всичко това може да доведе до липса на желание да се ангажира с факта, че той е безинтересен или лош на работа.
 • Липса на активни игри най-лесно за детето е да научи нова информация.

заключение

Техниката на Глен Доман може значително да помогне на родителите в развитието на децата им и дори да растат гении и отрепки. обаче Трябва да вземете под внимание възрастовите способности на вашето бебе, да подхождате правилно към класа, да наблюдавате здравето на детето, да отчитате неговите индивидуални способности. Не можете да принудите детето да се намеси. Най-добре е да се провеждат всеобхватни упражнения по игрив начин и да не се забравя да се хвалят и насърчават за всяко, дори и малко постижение.

Гледайте следните клипове за характеристиките на метода на Глен Доман.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве