Как да научим дадено дете?

Съдържанието

За да научиш дете на номера, не трябва да го защитаваш от тях и да се интересуваш от неговата възраст, винаги отговаряйки на въпросите му.

Основи: как да преподаваме на децата?

Всяко дете е индивидуалност, поради което е невъзможно всички деца да бъдат измерени с една мярка. Винаги е по-правилно да се оценяват действията и действията на всяко лице. Не можете да сравнявате децата помежду си, трябва да сравните детето с него: как е бил вчера и как е станал днес.

На колко години детето трябва да знае числата?

Отговорът на този въпрос е личният опит и уникалната авторска програма за развитието на детето, Масару Ибука, известен японски бизнесмен, основател и главен инженер на Sony Corporation. Заглавието на неговата публикация говори много категорично за себе си: „След три години е твърде късно“.

Всички психолози и педагози са съгласни с него: до три години мозъкът на детето е толкова пластичен, свободен, гъвкав, любознателен и ефективен, че без да използва способностите му през този период е просто престъпление.

Интересен факт: до седем години бебето има време да овладее такъв обем информация, който е сравним само с измеренията на знанието, придобито от човек до края на живота му.

Ако трохите нямат проблеми със знаковата система и е интересно за родителите да знаят как и как живее детето им, тогава дори числата и дори децата могат да учат за три и дори две години без проблеми.

Научаваме най-малкото

Всичко е просто с децата: ярко, забавно, мобилно винаги ги привлича:

 • Затова използваме меки играчки, фигури, стихове за тях и сметката и детето неволно ще се заинтересува от непознатите за него герои.
 • Тапетите в детската стая с номера (влак с номерирани коли, къщи от животни на горски улици) работят добре в това отношение.
 • Децата обичат да извайват, което означава, че играем с глина и тесто и правим цифрови знаци. От тестото можете дори да печете бисквитки.

Изследването на номера за малък "Айнщайн" - много интересна дейност. Децата могат лесно да бъдат повишени в уроци за развитие във всяка възраст, ако този процес не нарушава психиката на детето. Децата, които се интересуват най-много от символите, и ако възрастните са ограничени до безразличие в най-добрия случай, тогава един мъчителен за детето запознаване с номера ще бъде забавен, докато той е на пет или шест години. Възрастните трябва да помнят това да научиш детето на всичко, което ти трябва навреме: пътна лъжица за вечеря.

Образование на 4 години

Дете на 4-годишна възраст вече е по-млад предучилищна възраст, така че има много повече изисквания за неговото умствено развитие, отколкото преди.

Дошло е време за активна работа по фини двигателни умения на ръката. Най-лесният начин да направите това в процеса на любимата дейност на всички деца е рисуването.

Детето ще се научи да различава числата и да ги съпоставя със специфичен (специфичен) номер, както и да ги рисува самостоятелно.

Рисуването ще ви позволи да подготвите детето за писмото благодарение на:

 • развитие на малки мускули на ръката;
 • активно формиране на визуални и моторни образи на всяка от фигурите.

Етапи на рисуване:

 1. няколко пъти трохите привличат голяма фигура;
 2. рисува по-малки изображения.

Децата трябва да могат да рисуват материали с различни цветове - тогава упражненията ще донесат радост.

Развитието на зрително-моторната координация се улеснява от такива задачи като "следи":

 • С цветни моливи, детето преминава на писта, начертана на хартия, заплетена и навита. Не трябва да излизаме от пътя на завоя.
 • Изрежете пътища от сложна форма от картон или дебела хартия и организирайте състезания от Формула 1, изпълнявайки малки колички-играчки на пистата.

Тази игра също ще улесни детето да научи писмото.

Препоръчително е да се избират задачи, които са конструирани така, че да осигуряват развитието на вниманието и началото на логическото мислене, и да го провокира към нестандартни решения:

 • Ние гледаме на числото с трохи и се опитваме да намерим около предметите, поне по някакъв начин свързани с фигурата по външен вид (форма).
 • Изваяваме фигура от солено тесто, от пластилин, излагаме го с макарони, кибрит, пишем на асфалт, на пясък, на сняг.
 • Четем С. Я. Маршак „Да се ​​запознаем”, опитвайки се да научим онова, което ни харесва.

Възрастните трябва да обръщат внимание на следното в тази детска дейност:

 • дали детето седи правилно (да се грижи за стойката си и да държи очите си);
 • държане на четка, молив, восъчен пастел, писалка;
 • детето трябва винаги да има достатъчно материали за любимата си работа: албуми, моливи, моливи, книжки за оцветяване, шаблони;
 • Всички класове трябва да се провеждат само под формата на игра и само ако детето желае.

Класове на възраст от 5-6 години

След етапа на запознаване на детето с процеса на обучение на произволен брой, можете да започнете да общувате с детето с числата.

Той ще знае и печатната версия, която вижда във вестник, списание, книга и ръкопис в бележника на по-големите деца в семейството.

Възможно е да се образоват деца на възраст от 5-6 години по-задълбочено и по-целенасочено, защото това е средната предучилищна възраст. и изисква по-внимателно отношение на възрастните към знанията и уменията на трохите:

 • Ако бебето няма проблеми със знаковата система, той спокойно си спомня и бързо се научава да разпознава и разпознава графичното изображение на всичките десет цифри, а ако има, трудно е да се запомнят някои числа и да се обърка.
 • При деца с говорна терапия има огледално възприемане на числата, а това се случва по-често с числа: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Някои цифрови знаци изискват специално внимание:

 • 3 - подобно на буквата "Z" за деца в предучилищна възраст, които вече са разбрали руската азбука.
 • 4 - отпечатаното изображение се възприема по два начина поради променливостта в отпечатъка, а писменото е подобно на буквата „Н“.
 • 6 и 9 - на момчетата е трудно да не ги бъркат, защото графичните изображения на тези цифри се различават само в ротацията около собствената им ос с 180 °.

Научете числа и номера правилно

Преди да обясните нещо на цифри и номера на дете, възрастните трябва ясно разбират разликата между тези две понятия:

 • Важно е да не се бърка: цифрата е знак, който се използва за обозначаване на номер, а числото е стойността, при която се прави сметка.
 • Можете да начертаете паралел със звуците и буквите: звуците са това, което чуваме и произнасяме, а буквите са символи (икони), които показват звуците на буквата.
 • По този начин буквите съставляват азбуката, а следователно и числата - това също е един вид "азбука", с помощта на символите, от които можете да напишете произволен брой.

Числата (техният запис) се състоят от числа по същия начин, както думите в записа се състоят от букви.

Руската азбука има само 33 букви и от тях можете да направите безкрайно много думи.

Имаме само десет цифри: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, но е възможно да направим от тях безкрайно много числа. Всеки път, когато добавяме номер 1, получаваме следния номер.

Всяка фигура в соловата версия (само) показва едноцифрено число в записа. В записа на двуцифрени числа - две икони (цифри) и в записа на трицифрени числа - три символа (числа) и така нататък.

Числата, в които използваме повече от една цифра, се наричат ​​многозначни.

За да се избегне объркване, децата трябва да обяснят:

 • Сред числата от 1 до 20 има две групи: едноцифрени и двуцифрени.
 • Числата след 10 се оформят по следния начин: поставяме едно на “двадесет” (десет) и получаваме 11, поставяме две на “двадесет” и получаваме 12, и така нататък.
 • Изследваме 2,3,7,6,10 като демонстрация на разликата между едноцифрени и двуцифрени числа, като подчертаваме, че 10 е най-малкото двуцифрено число, а 9 е най-голямото едноцифрено число.
 • Числата от 1 до 100 съставляват първата "сто", но 100 е най-малкото трицифрено число.

Цветове за помощ

Използването на ярки цветове и нюанси има благоприятен ефект върху психиката на детето и служи като вид цветотерапия:

 • ярки цветове винаги повишават настроението и жизнеността ви;
 • кутия с 18 или 24 цветни моливи ще позволи на детето да се чувства по-уверено - ще има много цветни помощници;
 • ярки цветове имат положителен ефект върху необразованата детска психика, страхът на детето от новото и неизвестното изчезва.

Как се вижда разнообразието на цветовете в примерите:

 • Детето ще се радва да оцвети както големия брой, така и рисунката за него. Например към „седемте” - рисувана дъга, към „тримата” - фантастично семейство мечки.
 • След като проучихме новата фигура, ще се опитаме да използваме цветни моливи, за да оцветим дрехите на героите в детското оцветяване, поставяйки върху него „дигитален печат“.

Преброяване на материали

В зависимост от това кой анализатор (визуален или слухов) има лицето, лидерът е по-добре развит, формата и методът на представената информация ще зависят.

Това е добре известен факт: за повечето хора (и за малките, още повече) зрителният анализатор е по-добре развит. Нищо чудно, че казват, че е по-добре да се види 1 път, отколкото да се чуе 100 пъти.

Децата са специална аудитория, изискваща ярки впечатления, необичайни трикове, запомнящи се обекти. Всичките им умствени процеси често са неволни. Тя изисква възрастни задълбочена подготовка за уроците с детето.

Как да помогнем на детето си?

Спокойното обяснение на бебето не е лесна задача. В този процес е важно да не потъваме на нивото на детето, а да се опитаме да вдигнем трохите на една стъпка по-високо от предишната им позиция, като ги приближим до себе си.

Метод на запознаване

След запознаване с новия номер и упражнения трябва да се опитате да укрепите придобитите знания: с детето да намерите познати номера на обкръжаващите ги обекти - на страниците на любими книги, на номера на къщи, на вратите на апартаментите, но и на пощенски кутии, на номера коли и т.н.

Ако детето не разбира напълно материала, който се изучава, е необходимо допълнително да изпълнява подобни задачи с него и след известно време е необходимо да се върнете към лесната тема и да я повторите. Материалът се изучава от просто до сложно. Не можете да се движите напред, без да асимилирате предишния материал, защото той е основата, основата за изучаване на следващите теми.

Форми за игра

Преподаването на деца в предучилищна възраст изисква постоянна игра:

 • "Намерете правилните снимки." От ученика се изисква да свърже с молив всички снимки със съответния брой теми.
 • - Всяка фигура на картината. За всяка снимка изберете номер, който съответства на броя на обектите върху него.
 • - Вземете картата. Към кориците на популярните книги да вземете карта с номер. Например: "Три мечки", "Цвете-седем цвете".
 • "Цифри на художника" - нарисуваме непрекъсната верига от "осмици" - оказва се кръгла танц от кукли, случайно разпръснати "тройки" - развяващи се птици, линия от "единици" - ограда.
 • - Нарисувай портрет на числа. Възрастните четат описанието на номера в стихове и детето трябва да го нарисува.
 • - Фигура с тайна. Свързването на точките с един кодов номер следващ (например, "шест"), детето ще получи рисунка (например бебешки слон).
 • - Смешни номера. Детето познава числата в необичайни рисунки, където са скрити в забавен сюжет.
 • "Говорещи номера". Според историята цифри за себе си трохи трябва да познаете кой е. Например, какво число ще кажа на светофара. Или аз - любимата оценка на всички студенти. Или всички мокасини се страхуват от мен.

Научете се да разчитате бързо

Научил се бързо да преброява от 1 до 9, детето ще може да си припомни последователно номерата в сериите, което ще му помогне да се контролира, като си спомня как изглежда графичното изображение на цифрата.

Консолидация на изследвания материал

За да сте сигурни, че детето е научило числата и техните изображения, можете да напишете с него „математическо диктовка“:

 • номерът на най-голямата единична цифра;
 • кое число означава "празно" и "нищо";
 • напишете числото, което “живее” между 4 и 6 в поредицата от числа;
 • Номер на отговор: три пъти 2.

Буквата на цифрите е най-добре да се фиксира в тетрадка в голяма клетка или в специална "Рецепта".

На етапа на консолидация можете да използвате геометрични форми: три триъгълника, три квадрата и три овала, всеки от които се повтаря в три цвята: жълто, червено и синьо.

На триъгълници пишем 1, на квадрати-2, на овали-3. Молим детето да групира формите по всеки известен му метод. Вариантите на избор се определят от него: по цвят, по форма, по писмен номер.

За да научите как да преподавате детски фигури, вижте следния видеоклип.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве