Кога бебето започва да бум?

Съдържанието

След първата усмивка, нищо друго не се възприема от възрастните с такъв ентусиазъм като ходенето на бебе. Това е първият му език, уникален по свой начин и необходим за формирането на речта. Ще разкажем за времето и характеристиките на процеса в този материал.

Какво е това?

Традиционните медицински източници тълкуват ходенето като етап от предвербалното развитие. Това означава, че досега това не е реч, но вече не е писък, с който новороденото комуникира с майката и други роднини по някаква причина, независимо дали е желание за общуване или мокра пелена. На средно 2-3 месеца децата започват да реват, а това означава, че нуждата им от плач не е толкова голяма. Викането на дете сега ще бъде в доста специфични случаи, когато присъствието и участието на възрастен е остра жизнена необходимост (глад, студ, болка). В други случаи бебето се удушава и това не може да причини емоция.

Ходенето продължава около шест месеца. Тогава детето се движи плавно към етапа на бърборене и получава още една стъпка по-близо до човешката реч.

Детето започва да крещи, не защото го иска. Това е начинът, по който природата работи, а самото умение се смята за спонтанно. Обикновено бебето "гукат" в състояние на покой, когато е добре, комфортно, когато е пълно, Често - само в присъствието на възрастни, но понякога децата го правят със себе си.

В самото начало на ходене детето прави кратки звуци, обикновено започвайки с гласни ("y", "a", "s") и постепенно се движи, за да ги обедини с някои съгласни ("gu", "ha", "ma"). На 4 месеца бебетата постигат такова вокално умение, че започват да произнасят не само отделни звуци и срички, но и цели каскади звуци. Етапът на предвербалното развитие след разходката се нарича бърборене.

Трябва да се отбележи, че различни деца ходят почти по същия начин. В този красив нежен век няма националности, езикови бариери. Но вече половин година трохите започват да правят звуци, които все повече приличат на звуците на родния им език, тъй като чуват и възприемат това от родители и други възрастни. Експериментите показват, че един възрастен французин, японец или американец е в състояние да идентифицира дете с една и съща националност само чрез слушане на аудиозапис на ходене на такова бебе на 6-7 месеца.

Дори ако детето е лишено от способността да чува, той все още върви. Някои малки със слухови увреждания дори преминават през началните етапи на бърборене. Но тогава те се нуждаят от медицинска помощ и помощни средства при разпознаването на реч, в противен случай няма да се научат да говорят.

Възможни проблеми

Когато достигнат определена възраст, родителите започват да чакат трохите на звуците на отговор, но може и да не са. Има деца, които са ограничени до кратък период на обучение за бъдеща реч. Те сякаш пробват звуците „на вкус“, произнасят гласните и ги плашат сами. Такива бебета могат да мълчат като партизани на 5 и 6 месеца.

С ужас или отрицателен опит, както и с внезапно заболяване, внезапно загубени способности за произнасяне на звуци могат да бъдат свързани. Детето ревеше, например, от 2 месеца, а след 4 месеца спря и мълчеше. Под въздействието на страх, стрес или дори най-често срещаната настинка, която бебето страда, той може временно да забрави ново умение.

Причината за забавянето в развитието на изчезването или изчезването на детето може да бъде слабото емоционално развитие на детето: те комуникират малко с него, едва говорят, не обръщат достатъчно внимание на него. Осъществяването на гласов контакт с бебето не е лесно, но няма нищо невъзможно за това.Забавянето на психическото и емоционалното развитие се посочва не само от липсата на принципно гълтане, но и от монотонното „пеене“ и мърморенето на възраст от 4-5 месеца и повече. Обикновено тази възраст става емоционално изопачена: едно дете може да каже „ага“ както с удоволствие, така и с раздразнение, както взискателно, така и нежно. При децата със забавено развитие на психиката и формирането на емоции емоционалният цвят на звуците почти липсва.

Ходенето може да липсва или е много оскъдно, почти не се развива при деца с аутизъм. Бебета със синдром на Даун, с вродена деменция, деца, които са претърпели тежки наранявания на главата, кръвоизливи в мозъка при раждането, се държат по подобен начин. С поражението на центъра на речта нито гуленията, нито бърборенето не могат да бъдат изобщо, както и последващите речеви умения.

По-късно, недоносените бебета започват да реват, както и малки деца, които често са болни и следователно слаби. Поради своята природа мързеливите деца също могат да започнат да реват малко по-късно от своите активни и любознателни връстници. Рядко причината за липсата на гласност, агукуня и бърборене са аномалии в структурата на гласовите струни и вокалния апарат, тъй като самите тези аномалии са сравнително редки.

Можете да подозирате, че имате проблеми със слуха само на етапа на бърборене. Децата, които не могат да слушат и чуят себе си, не продължават с конкретното бръмчене на определени срички, спирайки на етапа на вокализирания вокал.

Как да преподаваме?

Родителите могат да допринесат за развитието на ходенето по най-прекия начин. Не е нужно да овладявате каквито и да било техники на говорна терапия - просто трябва да общувате с бебето. Често много. По някаква причина и без такива. Каквото и да прави майката (готвене, почистване, гладене), тя може да коментира на глас своите действия. Бебето ще слуша внимателно нейните интонации, звуци и рано или късно ще иска да ги повтори.

Логопедите и логопедите казват, че за да може детето да разбере по-добре речта на възрастен, трябва да говориш не тихо, но не силно, защото най-добре се записва в паметта и се възприемат средните честоти на човешката реч.

Ако бебето често става свидетел на семейни кавги, майката често говори с раздразнен тон, повишавайки гласа си, тогава има шанс той да започне да научава не с нежни, предпазливи, гукащи звуци, а с викове и писъци. Затова се препоръчва детето винаги да говори приятелски и равномерно. От две и три месеца трябва да започнете да осъществявате зрителен контакт с бебето, докато говорите.

Като държи играчка с традиционното "Включено" в такива случаи, майката трябва да се опита да погледне детето в очите и да посрещне обратния поглед. Ако детето мърмори, а не гулит, майката не трябва да имитира звуците му. Във всички останали случаи е добре, ако майката започне да имитира звуците на бебето. Такъв контакт ще бъде началото на пълноценното говорно развитие на детето.

Опитайте се да изберете да говорите минути, когато къщата е тиха. Трудно е да се направи в шумна среда: детето ще бъде разсеяно от работеща телевизия, силна музика или глас на клаксон и просто ще млъкне. Ето защо най-малките деца в големи семейства често страдат от забавено развитие на речта.

В ситуации, когато детето слуша само възрастен и не се опитва да имитира въобще, те прилагат така наречените техники за пасивна имитация. Мама произнася типичен гу-ха-ха-ха и едновременно с това отваря долната гъба с палеца, като повтаря собствената си артикулация. Постепенно бебето развива разбиране за връзката между изражението на лицето и изходящия звук. Има и специален речева терапия за бебета. Той се състои в вибриране на действието на ръцете върху гръдния кош на детето, леко докосване на върховете на пръстите на ларинкса и субмандибуларното пространство.

Дори ако бебето упорито отказва да бъде оформена, не оставяйте класове и опити. Случва се така, че след като премине етапа на ходене, бебето, след 5-6 месеца, започва да бърборе и да напредва доста бързо. За да се придобият умения за говор и реч, способността за разпознаване на речта за възрастни също е важна. Следователно, майката често трябва да задава въпросите на детето и да им отговаря сама, всички действия за взаимодействие трябва да бъдат коментирани: „дай“, „на“, „така“, „не е така“, „това е всичко“. Кратките комбинации от звуци ще помогнат на детето бързо да овладее пасивната (вътрешна) реч.

За съжаление, родителите често чакат първата “мама” или “баща” и не придават голямо значение на други звуци и техните комбинации, които бебето казва. А бебето чака одобрение и реакция, когато отново изрича „гу“, „бу“ и т.н. Колкото по-емоционално и по-внимателно реагират родителите на охлаждането, толкова по-бързо бебето ще се движи в правилната посока за изучаване на човешката реч.

Най-трудни са етапите на ходене и бръмчене на двуезични деца, които чуват два езика едновременно. Половин година самите те обикновено са "решени": в своето бръмчене те започват да доминират над звуците на езика, който ги засяга по-силно. Но може да има смесица от звуци на два езика. С такива момчета трябва да учат на един език, само постепенно (след година) добавяне на звуци и срички на друг език. Развитието на фините двигателни умения на ръцете също е важно за развитието на предговорните умения. Движенията на ръцете и речевият център са взаимосвързани. И затова децата на възраст от два и три месеца трябва да имат достатъчно различни допирни предмети (играчки, парцали), които ще развият тактилните усещания на пръстите. До първата половина на годината пирамидите и детските кубчета ще бъдат полезни, безопасни за сортиране без малки детайли.

Много ефективен за деца, които треперят, но след това внезапно замлъкват под въздействието на определени фактори отвън, може да има техника за “имитиране на себе си”: едно дете включва аудиозапис на собственото си гасене, направено по-рано. Слушането насърчава бебето да запомни умението и да продължи развитието си.

Становище на д-р Комаровски

Евгени Комаровски, педиатър и телевизионен водещ, чието мнение е много важно за милиони майки по света, твърди, че липсата на ходене на 3.4, 5 или дори 6 месеца все още не е причина за паника и цялостен медицински преглед на дете. Ако всички други умения на бебето са подходящи, ако той има отличен апетит, здрав сън, той се усмихва и ясно разпознава роднини, тогава не трябва да мислите за лошите. Бебето просто се нуждае от време.

Комаровски силно предупреждава за опасността бебето да говори. Мама може да имитира бърборенето или разходката само до шест месеца. След това трябва да започнете да общувате с детето като с възрастен.В противен случай трохичката може да се „заклещи” дълго време в бърборенето, а след това родителите ще имат нов проблем - как да го научат да говори като човешко същество в рамките на 1.5-2 години.

Основните "учители" по въпросите на развитието на словото, според Комаровски, са любовта и благосклонността на възрастните, както и постоянното повторение, което ще помогне да се запомнят първите срички и думи.

В следващия клип д-р Комаровски ще разгледа два основни въпроса, за които повечето родители се грижат: струва ли си да издава алармата, ако детето е в него развитие малко не се вписва в приетите норми и какво би могло да бъде значително отклонение от тези норми.

Изчислете графика за ваксинация
Въведете датата на раждане на детето
Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве