Защо бебето спи с отворена уста?

Съдържанието

Тялото на децата изобщо не е като възрастен. Много често родителите забелязват, че бебето им не диша през носа, а през устата. Тази норма или патология, тази статия ще помогне да се разбере.

Причини за дишане при бебета през устата

Обикновено човек диша носа си. Орофаринксът също може да участва в дишането, но това не е много физиологичен процес. Така действа възрастният организъм. Детето може да има нещо различно, особено за много малки деца.

Необходимо е носово дишане. Въздухът в околната среда е малко по-нисък от температурата, от която тялото се нуждае. Преминавайки през цялата система на носните проходи, тя е добре затоплена и допълнително овлажнена.

Слизестите мембрани на носа са облицовани с епителни клетки, върху външната повърхност на които има няколко малки реснички. Тези образувания задържат най-малките частици прах, които пречат на тялото да попадне във вътрешната среда.

Ако бебето диша през устата, тогава въздухът няма време да се затопли напълно и веднага влиза в долните дихателни пътища. Тази ситуация допринася за развитието на детето при различни заболявания на горните дихателни пътища. Малките деца, които често дишат с устата си, често развиват фарингит и ларингит, а също така имат доста висок риск от развитие на бронхит.

Появата на такъв симптом при дете на възраст над две години трябва да бъде сигнал на родителите, че бебето може да има някаква патология, водеща до развитието на този симптом.

Наблюдателните бащи и майки решават да покажат на лекаря на детето. В този случай те са прави. Много заболявания се срещат при деца без проявление на множество клинични признаци. Дишането през устата може да бъде първата „камбанка“, която тялото на детето се нуждае от помощ.

Ако бебето започне да диша през устата на улицата, тогава рискът от инфекции с различни инфекции, както и настинки, се увеличава многократно. Според статистиката, децата, живеещи в големи индустриални градове, е по-вероятно да се разболеят от различни патологии на дихателните пътища. Охлаждане на въздуха в белите дробове може да допринесе за началото на възпалителния процес с развитието на пневмония.

Необходимо е да се вземе под внимание възрастта на детето, в която родителите забелязват, че бебето е свикнало постоянно да диша през устата.

Ако бебето на възраст над 3 години постоянно диша през устата, то това може да означава, че той има признаци на заболявания на параназалните синуси. Този симптом може да се прояви при деца, страдащи от продължителен курс на хроничен синузит или синузит. Тези заболявания са съпроводени от развитие на тежка назална конгестия.

Ако бебето има този симптом, когато спи, тогава родителите определено трябва да го наблюдават по време на сън. Малките деца, които силно хвърлят главите си назад от възглавницата, често дишат през отворената уста. Да се ​​елиминира този неблагоприятен симптом в тази ситуация е съвсем проста. Просто трябва просто вземи друга възглавница, сън на който ще бъде за вашето бебе възможно най-комфортно.

Учениците могат да имат носово дишане и дишане през устата. проявление на аденоиди. Това патологично състояние е придружено от активното нарастване на аденоидната тъкан, която нараства прекомерно в назофаринкса. Отнема време за развитие на аденоиди. Обикновено този процес се развива при дете в продължение на няколко години. Дихателните нарушения в този случай са прогресивни.

Да се ​​идентифицира проявлението на този симптом при деца на най-ранен етап е почти невъзможно. Само няколко години по-късно детето започва активно да диша през устата си. Този симптом се проявява в бебето както през деня, така и през нощта.

За съжаление, много трудно е да се излекуват изразените аденоиди в назофаринкса само с помощта на медикаменти. В някои случаи се използват хирургични методи на лечение.

Увеличени палатинови сливици - Това е и доста често срещана патология, която се развива при деца. Развитието на това патологично състояние при деца може да доведе до различни причини. Доста често се наблюдава увеличаване на сливиците при деца с тежка бактериална болка в гърлото.

Хроничен тонзилит също допринася за хипертрофия (увеличаване) на сливиците. Пролиферацията на тези образувания води до механично стесняване на лумена на дихателните пътища. Тази ситуация е опасна не само защото бебето започва да диша с устата си, но и защото може да развие много опасни усложнения.

Продължителният ход на това патологично състояние също може да допринесе за развитието на симптоми на респираторна недостатъчност при дете, поради това, че бебето е развило признаци на кислородно гладуване (хипоксия) на тъканите.

Развитието на нарушено дишане може да доведе не само до активния растеж на аденоидите, но също така полипи. Тези образувания също могат да нарушат значително носовото дишане. Броят на полипите при бебетата може да бъде много различен. Активният им растеж се наблюдава при деца с намален имунитет или съпътстващи заболявания на горните дихателни пътища.

Според статистиката полипите, растящи в назофаринкса, са по-чести при деца на възраст 7-12 години. Лекарите отбелязват, че наследственият фактор играе важна роля в развитието на това патологично състояние.

Ако един от родителите има назофарингеален полипоз, рискът от развитие на тази патология при едно дете нараства няколко пъти. Лечението на това патологично състояние, като правило, е дългосрочно и се избира строго индивидуално от детски отоларинголог за всяко болно дете.

Респираторни заболяванияпричинени от различни вируси, също са много чести патологии, водещи до нарушаване на назалното дишане.

Аденовирусната инфекция, придружена от появата на силен студ при болно бебе, често води до това, че бебето започва да диша през устата. Също така, този неблагоприятен симптом може да се появи и при деца, които се разболеят от грип или ARVI.

Алергични заболяванияС развитието на ринит (хрема), може да предизвика и проблеми с дишането през носа. Проявлението на такива прояви има доста различен сезонен характер.

През пролетта и началото на лятото броят на случаите на респираторна алергия се увеличава значително. Това води до поглъщане на цветен прашец от растения или храсти в назофаринкса. Такива прояви се наблюдават главно при бебета, които имат индивидуална чувствителност към тях.

Увреждания на носа също допринасят за това, че детето не може напълно да диша през носа. В този случай можете да видите, че бебето диша през устата. Най-често такива ситуации се случват по време на юношеството при момчетата. При прилагане на травматично увреждане може да се появи състояние, което е много опасно за дишането - фрактура на носната преграда. В този случай, бебето започва активно да диша през устата.

За да се елиминира тази нежелана проява при дете, се изисква хирургично отоларингологично лечение. За бебета с увредена назална преграда тя е напълно възстановена. Без извършване на такова лечение, за съжаление, е невъзможно да се възстанови правилното назално дишане.

Трябва да се отбележи, че учениците могат да бъдат наблюдавани физиологични възможности за дишане през устата. Тази ситуация е възможна след или по време на интензивна физическа подготовка.

Увеличеното натоварване допринася за факта, че тялото на детето изисква повече кислород. За да се елиминира бързо такова нововъзникнало състояние, детето започва често и интензивно да диша през устата си.

Защо бебето диша с отворена уста?

Много често майките отбелязват, че техните новородени дишат с уста. Обикновено това състояние се проявява най-често в сън. Децата от първите месеци на живота почти през цялото време спят. Необходимо е за новородени деца за активен растеж и развитие. Новороденото бебе спи много, не само през нощта, но и през деня.

Малките частици прах могат да увредят деликатните лигавици на носа и устата. Те са толкова нежни, че лесно се повреждат, когато са изложени на механични въздействия. Незрялостта на имунната система също допринася за факта, че бебето е много лесно заразено с инфекции.

При новородените причините за дишане в устата могат да бъдат много разнообразни.

Ако детето спи в неудобно положение, тогава трябва да диша през устата си. Родителите в този случай трябва да обърнем внимание на яслите, при което новороденото бебе прекарва по-голямата част от времето. Тя трябва да бъде удобна и удобна за бебешки сън.

Хрема, която се нарича физиологична при бебета, също води до нарушаване на носовото дишане. Намира се при почти всяко новородено дете.

Ако бебето е родено малко по-рано от очакваното или има някакви вродени аномалии в структурата на УНГ органи, рискът от развитие на удължен хрема в детето се увеличава значително.

За да се поддържа добро носово дишане, показателите за микроклимата са много важни. Твърде сух въздух допринася за изсушаване на лигавиците на назофаринкса. Оптималната влажност в детската стая не трябва да пада под 50%.

Ако този индикатор постоянно намалява, тогава в този случай се изисква използването на специални устройства - овлажнители. Те спомагат за нормализиране на влажността до оптимални стойности.

Новородените бебета също могат да получат различни настинки и инфекции. Те също могат да се заразят от родителите си. Майките и татковците трябва винаги да помнят, че по време на остър период на ТОРС или грип трябва да ограничите всеки контакт с детето.

За да се предотврати инфекцията, също така е важно да се избягват всякакви взаимодействия с умерените хора. Доста често бебетата се заразяват от роднини, които идват на посещение, за да видят новороденото.

В първите дни от живота на детето мускулите на задната част на шията все още не са напълно развити. Някои бебета могат дори да имат хипотония на тези мускулни групи. Това се проявява във факта, че детето хвърля малко глава назад. Хората казват, че детето "все още не държи главата". Необходимо е определено време за стабилизиране на шийните прешлени.

Хипотонус на мускулите на задната част на шията и горната част на раменния пояс допринася за факта, че бебето започва активно да диша през устата. Обикновено това състояние изчезва след няколко месеца живот. По това време определено трябва да гледате как бебето диша.

Ако през годината детето има този неблагоприятен симптом, тогава се изисква задължителна консултация с педиатър.

Какво може да се направи?

За да се нормализира носното дишане при бебета, много е важно да се наблюдава как детето заспива. Позата му трябва да бъде удобна и да не носи дискомфорт на детето.

От голямо значение е леглото и възглавницата, в които детето спи. В момента на пазара има огромен брой различни продукти, които имат ортопедичен ефект. Спането в такива легла не само нормализира дишането на бебето, но и спомага за стабилизирането на гръбначния стълб.

За нормализиране на носната дишане задължително е необходимо изчистете носните проходи от тайната. Също така за тази цел можете да използвате специални аспиратори.Можете да измиете чучура с физиологичен разтвор или фармацевтични препарати. Тези средства са напълно безвредни почиства носните проходи на слуз.

Ако при бебето възникне респираторно увреждане поради различни заболявания на УНГ органи, е необходимо задължително посещение при лекар. Лекарят ще направи необходимия режим на лечение. Обикновено включва вазоконстрикторни назални капки или спрейове. Тези лекарства помагат за облекчаване на тежкия подуване, което води до подобрение в носовото дишане.

Премахването на симптомите, причинени от бактериални инфекции, е възможно само с използването на антибактериални средства. За това обикновено се използва локална терапия.

Капките за нос обикновено се предписват за 7-10 дни. Ако по време на предписаното лечение бебето не се чувства по-добре, тогава в този случай е задължително да се извърши корекция на предписания режим на лечение.

Алергичните заболявания, водещи до факта, че бебето диша с устата, при лечението изискват задължително назначаване антихистаминови лекарства. Тези средства помагат за нормализиране на назалното дишане, както и за облекчаване на запушването на носа и оток, настъпили в назофаринкса в резултат на алергично възпаление.

За отстраняване на нежеланите симптоми се използват както местни лекарства, така и таблетки. Тези лекарства обикновено се предписват за 1-2 седмици.

Отбиването на бебето от дишането с устата е доста трудна задача. За да направите това, не забравяйте да следвате поведението му. За малките деца, които все още изпитват затруднения да обяснят до какво може да доведе този дъх, трябва да се превърне в забавна игра.

Много деца в детска възраст като някои специфични видове животни. Ако детето е възхитено и събира котки, тогава можете да му кажете, че всички котенца дишат нос, а не уста. Обикновено тази психологическа техника работи добре за деца под 3-4 години.

С по-големи деца вече можете да се опитате да изградите конструктивен диалог. Трябва да кажете на детето да диша носа, а не устата. В разговор, подчертайте, че точно така баща и майка дишат.

Тийнейджърите и учениците вече могат да кажат какво може да доведе до бързо дишане през устата. Този психологически метод може да се използва само ако дихателната носова функция на бебето е запазена.

Защо е опасно за детето да спи с отворена уста, вижте следното видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве