Защо едно бебе плаче или крещи в сън?

Съдържанието

Повечето родители възприемат бебешки плач е абсолютно нормално, защото това е само начин да се предаде информация за нуждите на бебето на възрастни. Въпреки че в повечето случаи причината за плача е на повърхността, съществуват и ситуации, когато отгатването на желанията на детето, изразено по този начин, е проблематично. Ако едно дете плаче в сън и прави редовно, някои родители са в състояние наистина да изпаднат в паника - изведнъж малкият е изправен пред сериозен проблем и се нуждае от помощта на лекарите?

По тази причина въпросът за възможните причини за плач в съня е от голям интерес за младите семейства, но ще се опитаме да отговорим дали си струва да се преживее в тази ситуация.

Спецификата на спящото бебе

Често децата под една година плачат в сън и ако подобен проблем се наблюдава при по-големи деца, те често могат да изразяват с думи причината за случващото се. Ето защо няма да разглеждаме децата от предучилищна възраст, а се концентрираме върху бебетата.

Тук е необходимо незабавно да се изясни, че ако дете под една година трепери в съня си, стене, рита краката си, извива или дори ридае, тогава няма нищо странно или лошо за него.

Факт е, че по-голямата част от почивката им, децата прекарват във фазата на така наречения „REM сън”, който също е характерен за възрастните, но само в момента на заспиване и непосредствено преди постепенно пробуждане.

Такава разлика от нормата за възрастни е причинена от бързото развитие на мозъка на детето, в резултат на което нервната система никога не се спира. Именно в тази фаза на съня човек мечтае, затова не е изненадващо родителите могат да наблюдават видима реакция на това, което се случва под формата на:

 • "Бягащи" ученици със затворени очи;
 • Активни движения на крайниците;
 • Задействащ смукателен рефлекс;
 • гримаси;
 • Различни звуци, включително плач.

Такива явления се наричат ​​"физиологичен нощен плач" и според лекарите те не показват наличието на никакви стимули.

В някои случаи сънят може действително да действа като такъв дразнител, при който бебето може да се окаже в неудобни или дори плашещи условия - дори много по-голямо дете говори в съня, вика и плаче. Като цяло, плачът е обикновен начин за изхвърляне на емоционален стрес, така че сълзите на бебето в съня, ако той не се събуди и бързо се успокоява, не трябва да предизвикват вълнение.

Психолозите също вярват, че с помощта на физиологически плач, децата инстинктивно проверяват ситуацията около тях - дали мама е готова да дойде на помощ, ако нещо се случи? Ето защо във времето, след като разтърси бебето, което не е имало време да се събуди, можете да го направите така, че да продължи да спи.

Експертите не съветват да успокоявате бебето твърде активно, защото самият той няма да се събуди, а ревностното движение може лесно да прекъсне съня му; в този случай ще бъде достатъчно, за да го разтърси внимателно или дори само тихо да пее нещо - малкото подсъзнателно ще разбере, че всичко е наред и ще заспи отново.

Ако детето не наблюдава никаква реакция, мозъкът му сигнализира за несигурност, а след това бебето се събужда и започва да крещи много по-силно, за да привлече вниманието на възрастните.

Близо до края на първата година от живота такъв рефлекс на “сканирането” на пространството трябва да изчезне.

Твърде много емоции

През първите месеци от живота на детето няма достатъчно развита психика, така че това, което се случва наоколо, предизвиква някакви силни емоции - всъщност реагира само на дискомфорт. Въпреки това, на възраст от 3-4 месеца се случва силна емоционална промяна, която е първата сериозна стъпка към психологическия растеж на личността.

Това може да не изглежда очевидно за възрастните, но на този етап детето вече започва активно да възприема света около него и се опитва да го запомни или разбере. Емоциите, натрупани през деня, дори положителни, не позволяват на детето да заспи бързо, да го възбуди и да го възбуди, което води до лошо качество на съня, включително плач.

На този етап родителите трябва да се отдалечат от стриктното спазване на графика и в по-голяма степен фокусиране върху настоящите нужди на децата. Така че, ако детето спеше лошо предишния път, следващият период на будност трябва да бъде намален. Ако това не стане, поради липса на сън, детето отново натрупва стрес и това ще доведе до по-нататъшна липса на сън, което ще доведе до порочен кръг.

За емоционални причини не пречат на съня на детето и не го провокира до сълзи в съня, следвайте няколко прости правила:

 • Неприемливо е да се отнеме от бебето част от времето, отделено за заспиване. За да се уверите, че той заспива навреме, започнете да го поставяте предварително. Не чакайте момента, в който детето започва ясно да показва признаци на умора - това е показател за прекомерна умора.
 • Ярки емоции, дори положителни, не се препоръчват за бебета под една година. Особено това изявление е уместно в следобедните часове, в противен случай може да загубите твърде много време, за да затишие.
 • Телевизията за малки деца е много вредна именно заради големия брой емоции. Дори и спокойните карикатури дават много различна информация, те се насърчават от голям брой ярки цветове и като цяло не изглеждат толкова прости и достъпни за детето, колкото за възрастен, така че могат да причинят лош сън и плач през нощта.

Що се отнася до кошмарите, тяхното съществуване на възраст по-малко от една година не е доказано. По-големите деца могат да плачат заради тях, но това обикновено е еднократно, а не повтарящо се явление. Ако детето се оплаква от редовно страшни сънища с повтарящ се заговор, има смисъл да се свържете с психолог.

Неподходящ микроклимат

Тъй като бебетата, както казахме, спят много по-чувствително от възрастните, не е изненадващо, че като цяло те са много по-взискателни към вътрешните условия. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че едно дете на възраст под една година има малък ефект върху ситуацията - в края на краищата, той не може да се прикрие, когато е студено, или да се отвори, когато е горещо. Детето може да не се събуди, но да почувства дискомфорт и да плаче в сън, което ще влоши качеството на почивка и може да доведе до пълно събуждане.

За да се избегнат подобни ситуации, родителите трябва да обърнат голямо внимание на създаването на наистина комфортни условия в детската градина и тяхната постоянна подкрепа. Идеалният комфорт при разбирането на бебето изглежда така:

 • Температурата е около 18-22 градуса. Всичко зависи от индивидуалните качества на бебето, както и от броя и дебелината на пелените, в които той е опакован. Аргументът "чифт кости не боли" тук изобщо не работи! Ако бебето е неудобно да заспи, той редовно ще плаче в съня си.
 • Влажност - в диапазона от 40-60%. Твърде сухият въздух причинява изсушаване на лигавиците на горните дихателни пътища и изпарява твърде много течност от тялото на бебето, но ние искаме той да спи стабилно, особено след като не може да пие сам и да плаче.В нашите географски ширини въздухът обикновено е пресушен и този проблем може да бъде решен с помощта на овлажнител. Твърде влажен въздух за страната ни не е типичен.
 • Няма прах. Влизайки в носа на бебето, прахта запушва дихателните пътища и пречи на нормалното обогатяване на тялото с кислород, въпреки че мозъкът на детето, активно развиващ се дори в сън, се нуждае от него. Тъй като полагането се извършва постепенно, прахът е една от най-честите причини за плач в съня без събуждане. За да елиминирате праха, проветрете помещението и извършвайте редовно мокро почистване, както и минимизирайте броя на книгите, килимите, меката мебел и играчките в детската стая.
 • Чист въздух. Нарастващото тяло се нуждае от кислород критично, така че проветряването е почти необходимо условие преди лягане. Ако това е неприемливо поради алергии към климата или прашеца, обърнете внимание на модерни климатични системи, които могат да разрешат този проблем.

Как да решим проблема с глада и жаждата?

Бебетата искат да ядат много по-често от възрастните, така че желанието да се яде по средата на нощта до плач е съвсем нормално за тях, но човек от всяка възраст може да иска да пие през нощта. Въпреки това, детето, след такива събуждания, ще трябва да се поставя отново да спи всеки път, което не позволява нито майка, нито той да заспива, затова човек трябва да измисли начини за намаляване на броя на тези издигания.

През първите месеци от живота, избягването на нощни хранения няма да проработи - няма да се налага да се събуждате, но можете да намалите броя на нощните аларми, ако по-интензивно хранете бебето през деня. Ако възрастен не се препоръчва да се яде преди лягане, тогава такава процедура е не само възможна за бебето, но и полезна, тъй като ще осигури стабилен сън.

Вече споменахме как нискокачествената почивка може да предизвика постоянен нощен плач трябва да се яде вечер, защото дете на тази възраст все още не яде нищо, което е трудно да се усвои.

В същото време, експертите препоръчват да се засили храненето на бебето не толкова по количество (независимо дали това е действителното тегло на храната в даден момент или броят на храненията на ден), колкото качеството. С тези деца, които се хранят с бебешка храна, ситуацията е ясна - просто трябва да обърнете внимание на по-висококалорични храни.

Що се отнася до бебетата, които се хранят с майчиното мляко, има много важен момент, за който не всеки знае: фактът е, че когато прикрепите бебето към гърдата, така наречената предно мляко. Той има сравнително ниска хранителна стойност, но по отношение на обема бебето не се нуждае от много - усеща се, че коремът е пълен и отказва да пие по-нататък, само хранителните вещества, получени от предното мляко, не са достатъчни за известно време. В резултат на това бебето, което изглеждаше дошло до гуша, много бързо иска да яде отново и затова плаче в сън.

Ако бебето консумира ясно малко мляко по едно и също време, то трябва да се прецеди първо, за да получи само най-висококалоричния продукт.

Бебетата с вода по време на нощни хранения трябва да се предлагат само на топлина, но ако бебето е изкуствено хранено, водата трябва непременно да съпътства всяка сесия на хранене.

зъби

Много често причината за нощния плач е феномен, характерен за всички бебета, без изключение - зъби на зъбите. Така че бебетата имат много трудно време, защото сърбежът и болката в устата им се чувстват постоянно.

Разбира се, дори в такава ситуация, детето все още трябва да спи, така че е възможно да го приспи, но в моментите, когато болката се усилва, той може да извика, да започне да плаче рязко и да се събуди. Проблемът е особено остър, ако в момента бебето има повече от един зъб.

Разбира се, може да има няколко причини за плач през нощта, но ако детето непрекъснато се опитва да похапва дрехи, играчки и всякакви други налични предмети, можете да сте сигурни, че зъбите са един от тях.

За дълго време този проблем се смяташе за практически неразрешим, но съвременната медицина вече може да предложи решение под формата на специален анестетичен гел. Не забравяйте да се отбележи, че това лекарство, като почти всички други лекарства, в случай на малки деца може да се използва само след консултация с лекар.

Специалните силиконови зъбци ще помогнат на детето да надраска сърбежната челюст, което донякъде намалява дискомфорта от случващото се и помага да се предпазят другите предмети от опитите им да хапет, особено защото това може да бъде опасно за бебето.

Времето ли е виновно?

Не е тайна, че резките промени на времето могат да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието на някои хора. Ако по-рано се предполагаше, че такава чувствителност е характерна предимно за възрастните хора, днес много експерти смятат, че дори някои бебета са в състояние да отговорят на прищевките на климата.

Разграничават се дори рисковите групи: трудности по време на раждане и цезарово сечение, както и заболявания, при които зародишът или повишеното вътречерепно налягане предполагат повишаване на вероятността детето да прояви синоптичен „подарък“, който от своя страна ще попречи на неговата почивка и може да причини нощ. плаче.

На примера на възрастните е забелязано, че особено силно се усещат следните явления:

 • Анормална активност на слънцето;
 • Вятър на вятъра;
 • Скокове в атмосферното налягане;
 • Промяна на времето от слънчево към дъжд;
 • Валежи от всякакъв вид.

В същото време лекарите не могат да дадат точен отговор на въпроса защо някои деца реагират на промените в времето, докато други не. Освен това е малко вероятно те да направят такава диагноза като „метеочувствителност“, затова те няма да съветват специфично лечение.

Ако сами виждате определен модел на поведение на вашето дете, свързан с промените във времето, и все пак искате да получите медицинска помощ, най-добре е да се свържете с невролог, защото той е този, който решава всички проблеми на свръхчувствителността.

Как да подобрим съня на бебето и да заспим? Д-р Комаровски ще отговори на това видео.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве