Д-р Комаровски за причините за косопад при деца

Съдържанието

Родителите са объркани - косата на детето пада. Какво причинява този неприятен феномен и какво да правя? С такива въпроси майките и бащите често се обръщат към лекари, включително известния педиатър Евгений Комаровски.

досие

Евгений Олегович Комаровски - лекар от най-високата категория. Педиатърът стана известен с подробните и подробни обяснения за същността и методите за лечение на различни детски болести. Той е водещ телевизионен проект “Училище на доктор Комаровски”, както и автор на множество книги, написани за родители и в достъпна форма, обясняваща как да се издигне здрав човек.

причини

Загуба на коса може да се наблюдава при деца на много различна възраст и често се дължи на възрастови характеристики. Например при новородените косите изглеждат само като възрастни, в действителност те са по-слаби, слабо защитени от външната среда. И тъй като загубата им се смята за нормален процес на смяна на скалпа, защото те се заменят с по-силни къдрици, със силен корен и силна структура. Най-често първата прическа започва да се променя активно след година.

Цветът и дебелината на косата не зависят от храненето и витамините, а от вродените генетични характеристики на детето. Въпреки това, слабите могат да бъдат укрепени, но само след като детето навърши 2 години. И накрая, те ще придобият структура за възрастни само с 5 години.

Коментар д-р Комаровски за причините за косопад при деца.

Ако косата започва да изпада в дете след 2 години и процесът е доста интензивен, д-р Комаровски силно препоръчва цялостен и задълбочен преглед от педиатър., Може би детето не разполага с достатъчно витамини, или диетата му е грешна. Може да има хормонални причини за загуба, които могат да бъдат установени само в лабораторни условия. Често косата изпада в резултат на увреждане на скалпа от гъбички, с паразитни заболявания.

Понякога отпадането, особено в задната част на главата, е индиректен знак за рахит при бебето. Но такава диагноза не се прави само за този симптом, той изисква потвърждение от специалисти.

Причината за загубата на къдрици може да бъде стрес. Но това важи най-вече за децата в училищна възраст, особено за учениците от началните училища.

Най-неприятните причини за загуба на коса са в алергична реакция, която уврежда корените. Според Комаровски това условие все още не е напълно изяснено и затова е изключително трудно да се справи с такъв проблем.

Друга неприятна причина за загуба на коса е хипотиреоидизъм, дисфункция на щитовидната жлеза.

Съвети на д-р Комаровски

ако косата пада от бебе или дете след година, не се притеснявайте. Това е физиологичен процес, който е тясно свързан с хормоналните промени в нарастващото тяло. Освен това, подчертава Комаровски, най-често бебето лежи след половин година, поради което загубата на къдрици на задната част на главата е причинена от обичайното „избърсване“. Евгений О. съветва да не се паникьосва за това и да не записва дете с пациенти с ужасна болест - рахит.

Продуктите за грижа за косата не са необходими за дете под 3-годишна възраст. Важно е родителите да помнят, че детските шампоани не трябва да бъдат „агресивни”, със силни парфюми и дразнители. Бебешките продукти в идеалния случай не съдържат алкални основи и това се различава от възрастните. Комаровски не ви съветва да миете косата си с шампоани всеки ден.Прилагайте тези инструменти не повече от веднъж седмично.

Внимателно следете за дете, което току-що е започнало да посещава училище или детска градина. Често силният стрес от такива радикални промени в живота на детето води до частично или пълно плешивост. Въпреки това е временно. И това може да бъде предотвратено чрез предоставяне на детето на навременна психологическа помощ и просто чрез създаване на атмосфера на приятелство и подкрепа.

Много видове загуба на коса са придружени от недостиг на витамини в организма. Д-р Комаровски посочва необходимостта да се вземат специални детски комплекси, които задължително съдържат витамини. А, Най-, C, D и E, Евгений О. подчертава, че в никакъв случай не е невъзможно да се дават на децата витаминни комплекси за възрастни, тяхната формула не подхожда на децата. Предозирането на витамини, особено на група А, може също да повлияе неблагоприятно на състоянието на косата.

Храната на детето трябва да съдържа храни с достатъчно количество калций, магнезий, цинк и желязо.

По въпроса дали е необходимо да се реже косата на дете след една година, Комаровски отговаря, че това е частен семеен въпрос. Качеството на косата няма да повлияе на качеството на косата.

Комаровски силно не препоръчва прегряване на скалпа на бебето, така че по-късно няма сериозни проблеми с косата. Родителите, които са свикнали да увиват бебето в три шапки, рискуват дълго време за лечение на плешивост в тяхното потомство.

И сега д-р Комаровски ще ни разкаже за рахит и липсата на витамини като причина за косопад.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве