Да се ​​научим да четем според метода на Надежда Жукова

Съдържанието

Сред огромен избор от методи, преподаването на четене по метода на Надежда Жукова е много популярно. Методът й е адаптиран за самостоятелно изучаване на родители с деца у дома. Учебни помагала Н. Жукова приемливи разходи, те могат да бъдат закупени в почти всички книжарници. Нека се опитаме да разберем какво е специално за този метод и защо е толкова популярен.

От биографията

Надежда Жукова е домашна учителка, която е позната на много хора, кандидат на педагогически науки и има голям речева терапия. Тя е създател на цяла поредица от образователна литература за деца, която се издава в милиони копия. Много от нейните научни трудове са публикувани не само на руски, но и в специализирани издания на други страни.

Надежда Жукова провежда много проучвания с деца в предучилищна възраст, внимателно изучава прогресивните процеси на развитие на речта си. Тя създава уникална техника, с която децата могат бързо се научи да чете и лесно се премества от него на писане. В своята методология Н. Жукова учи децата да сгъват правилно сричките, които се използват в нея като отделна част за четене и писане по-късно.

Продажбите на своя модерен "Праймер" надминаха броя на 3 милиона копия. От тези цифри, според статистиката, можем да заключим, че всяко четвърто дете се учи да чете точно върху него. През 2005 г. получава титлата "Класически учебник".

През 60-те години Надежда Жукова е била активен работник в инициативната група, която се занимава с въпросите за създаване на специализирани групи за деца с проблеми и нарушения на речевата дейност. Сега такива групи логопеди и цели детски градини с тази пристрастие са широко разпространени не само в нашата страна, но и в страните от ОНД.

Особености на техниката

При създаването на своя специален метод Н. Жукова използва 30-годишния си опит в областта на говорната терапия. Тя успява да изгради успешна комбинация от грамотност с възможност за предотвратяване на грешки, направени от деца при писане. Учебникът се основава на традиционния подход към преподаването на четене, който се допълва от уникални черти.

В речевата дейност е психологически по-лесно за детето да идентифицира сричка, отколкото отделен звук в изречена дума. Този принцип се използва в техниката на Н. Жукова. Четенето на сричките се предлага още в третия урок. Поради факта, че в самото начало на обучението за четене на този процес за деца е механизъм за възпроизвеждане на писмения модел на думата в звуковия, детето вече трябва да е запознато с буквите по време на обучението за четене.

Изучаването с детето на всички букви от азбуката веднага не си струва. Първото познаване на бебето трябва да бъде с гласни. Обяснете на бебето, че гласните пеят букви, можете да ги пеете. Започнете с изучаването на така наречените твърди гласни (A, U, O). След като бебето се запознае с тях, вече е необходимо да се започне сгъване: AU, AO, OU, UA, UO, OA, OU. Разбира се, това не са срички, но именно върху тази комбинация от гласни може да се обясни най-вече принципът на сричковото допълване. Нека детето сам, като си помага с пръста си, нарисува пътеки от писмо до писмо, пеейки ги. Така той може да чете комбинацията от две гласни. След това можете да започнете да запомняте съгласни.

След това, когато започнете да преподавате на трохите да четат, обяснете му как да определите, като чуете колко звуци или букви сте произнесли, какъв звук в думата звучи първи, последен, втори. Тук можете да получите помощ при изучаването на магнитната азбука на Н. Жукова. С негова помощ можете да помолите вашето дете да изложи сричките, произнесени от вас.

Можете също така да почувствате буквите, да ги ударите с пръст, което ще допринесе за тяхното тактилно запаметяване. Когато трохите се научат да сливат срички, можете да му предложите да прочете една дума от три букви, една дума от две срички. (O-SA, MA-MA).

В “Букваре” Жукова, родителите ще могат да намерят мини-резюмета на уроците по изучаването на всяка буква, препоръки за изучаване на сгъване на сричките. Всичко е написано на достъпен език. За да ги използват, не е необходимо родителите да имат педагогическо образование. Абсолютно всеки възрастен може да проведе урок.

Важни съвети

Научете детето си по игрив начин.

Предучилищното лице може да възприема информация само под формата на игра. Една игра за него е спокойна среда, в която никой няма да му се кара и да не го критикува. Не се опитвайте да принудите детето бързо и незабавно. четено от срички. За него четенето не е лесна задача. Бъдете търпеливи, покажете обич и любов към детето по време на тренировка. Сега той е по-важен от всякога. Показвайки спокойствие и увереност, научете се да слагате срички, прости думи, изречения. Детето трябва да овладее техниката на четене. Този процес не е бърз и труден за него. Играта диверсифицира ученето, елиминира скучното задължение да се ангажира, ще помогне да се внуши любов към четенето.

Вашето търпение и спокойствие ще помогнат на детето ви да се научи да чете по-бързо.

Начална възраст

Не трябва да бързаме. Съвсем нормално е, че 3-4-годишно дете все още не може да учи. В този възрастов период можете да започнете занятия само при условие, че детето прояви голям интерес към читателската дейност, показва желание да се научи да чете.

Едно 5-6-годишно дете ще го приема по различен начин. В предучилищните институции програмите за обучение са предназначени да учат децата да четат срички. Въпреки това, не винаги децата могат да научат информацията, получена в голям екип. Много деца се нуждаят от индивидуални уроци, за да разберат принципите на сгъване на срички и думи. Така че не пропускайте възможността да работите с детето си у дома. След като е бил добре подготвен в училище, на детето ще бъде по-лесно да премести периода на адаптация.

Важно е да се вземе под внимание психологическата готовност да се научиш да четеш. Децата са готови да започнат да четат само ако вече говорят добре, Правилно прави изречения в речта си, фонемното слуха се развива на правилното ниво. Децата не трябва да имат проблеми със слуха и зрението, проблеми с речта.

Да се ​​научиш да четеш трябва да започне в епоха, когато виждаш интереса на детето и чувстваш, че е готов

Звуци или букви?

  Запознаването с писма не трябва да започва с запаметяването на имената им. Вместо това, детето трябва да знае звука, който е записан в една или друга буква. Не EM, ER, TE, LE и др. не трябва да бъде. Вместо ЕМ, ние научаваме звука “м”, вместо БЕ, научаваме звука “б”. Това се прави, за да се улесни детето да разбере принципа на сгъване на сричките. Ако научите имената на буквите, то детето няма да разбере как се получава думата PAPA от PE-A-PE-A, от ME-A-ME-A - думата МАМА. Той няма да добавя звуци, които се обозначават с букви, а как са се научили - имената на буквите и съответно ще чете PEAPEA, MEAMEA.

  Научаваме правилно гласни и съгласни

  Не започвайте да изучавате буквите по азбучен ред A, B, C, D ... Следвайте последователността, дадена в "Букваре".

  Първо, научете гласните (A, O, U, U, E). След това студентът трябва да се запознае с гласовите съгласни M, L.

  След това се запознаваме с глухи и съскащи звуци (K, P, T, W, W и др.)

  В "Букваре" Н. Жукова предложи следния ред за изучаване на буквите: A, U, O, M, C, X, R, W, S, L, N, K, T, I, P, Z, Y, D, B, D, B, F, E, b, i, yu, y, h, e, t, f, y, b.

  Представено в грубата Жукова, последователността на ученето писма ще ви помогне лесно да се приспособят към учебната програма

  Фиксираме изследвания материал

  Повтарянето на вече изучените букви във всеки урок ще допринесе за по-бързото развитие на механизма на грамотното четене при децата.

  Четене на срички

  Когато вие и вашето дете научите няколко писма, е време да се научите да добавяте срички. Веселото момче помага с това в „Букваре”. Той се движи от едно писмо до друго, образувайки сричка. Първата буква на сричката трябва да бъде издърпана, докато бебето има пръст по пътя, по който се движи момчето. Например, сричката МА. Първата буква М. Поставяме пръст в началото на пистата близо до него. Издърпваме звука М, докато вървим с пръст по пътя, без да спираме: MMMMMMAAAAAAAAA. Детето трябва да научи, че първата буква се простира, докато момчето стигне до второто, в резултат на което те се произнасят заедно, без да гледат един на друг.

  Започваме с прости срички

  Детето трябва да разбере алгоритъма на сгъване на срички от звуци. За това той трябва първо да обучи прости срички, като MA, PA, MO, PO, LA, LO. Едва след като детето разбере този механизъм, научава се да чете прости срички, възможно е да се пристъпи към сричките по-трудно - със съскащи и глухи съгласни (ЖА, ЖУ, ШУ, ХА).

  Да се ​​научим да четем затворени срички

  Когато детето се научи да сгъва отворените срички, е необходимо да започне да се учи да чете затворени срички, т.е. на първо място с гласна. AB, CSS, UM, OM, AN. Такива срички за детето са много по-трудни за четене, не забравяйте за редовно обучение.

  Четене на прости думи

  Когато детето разбира механизма на сгъване на сричките, започва да ги чете с лекота, идва време да прочете прости думи: MA-MA, PA-PA, SA-MA, KO-RO-VA.

  Внимавайте за произношение и пауза

  В процеса на обучение за четене трябва внимателно да следите произношението на детето. Обърнете внимание на правилното четене на краищата на думите, детето не трябва да предполага, какво е написано, а да прочетете думата до края.

  Ако на началния етап на обучението сте научили детето да пее срички, сега идва време да се направи без него. Уверете се, че детето спира между думи. Обяснете му какво означават пунктуационните знаци: запетаи, периоди, удивителни знаци и въпросителни знаци. Нека първо паузите между думите и изреченията, които бебето направи, са достатъчно дълги. С течение на времето той ще ги разбере и съкрати.

  Като следвате тези прости правила, можете да научите детето си да чете доста бързо.

  Популярни книги за деца Н. Жукова

  За да могат родителите да научат детето да чете и пише с помощта на нейната методология, Надежда Жукова предлага цяла поредица книги и ръководства за деца и родители.

  Те включват:

  "Грунд" и "Рецепта" за деца на възраст 6-7 години в 3 части

  Рецептата е практическо приложение в книгата. Основата е принципът на сричката на графиката. Сричката е отделна единица не само за четене, но и за писане. Писането на гласни и съгласни букви действа като един графичен елемент.

  "Магнитна азбука"

  Подходящ както за домашна употреба, така и за занимания в детски заведения. Голям набор от букви ви позволява да направите не само отделни думи, но и изречения. В АВС са включени методически препоръки за работа, допълнени с упражнения за обучение на деца.

  "Пиша правилно - от грунд до способността да пиша красиво и компетентно"

  Учебникът е подходящ за деца, които вече са се научили да четат срички заедно. Необходимо е също малките да могат да идентифицират първия и последния звук в думата, да призоват думите за звука, който са наричани, да посочат мястото на дадения звук в думата - в началото, в средата или в края. Книгата е предназначена да покаже творчеството на учителя, който се занимава с него. Предложените раздели могат да бъдат разширени или стеснени, броят на устните и писмените упражнения варира от учителя. В долната част на някои страници можете да видите указания за провеждане на класове.Наборът от сюжетни снимки, предлагани като илюстрации за учебника, ще помогне на детето не само лесно да научи основните принципи на граматиката, но и да развие устна реч.

  "Уроци на правилна реч и правилно мислене"

  Книгата е подходяща за вече добре прочетени деца. Тук, за да прочетете предложените текстове от класическия жанр. За родителите е описано подробно методическо описание на занятията по книгата. За всяка работа за неговия анализ е приложена система за работа по текста. С негова помощ децата се учат да мислят, да разбират скрития подтекст, да обясняват, да обсъждат. Можете също да видите значението на неизвестните на детето думи, които са в речника за деца. също Авторът запознава децата с известни поети и писатели и учи как да четат правилно това или онова.

  "Уроци с лексикон и грамотност" (образователни рецепти)

  Наръчникът допълва останалите елементи на системата Н.Жуковои. С помощта на това детето ще може да се научи да се движи по листа, да работи по модела, да кръжи и самостоятелно да пише различни елементи от букви и техните съединения. Предлагат се задачи за звуков анализ на думи, писане на липсващи букви в дума, писане на главни и малки букви и др.

  "Уроци по логопед"

  Този учебник се характеризира със система, достъпна за разбиране не само от учители и логопеди, но и от родители на система от уроци, чрез които децата могат да постигнат чиста реч. Предложените упражнения се фокусират върху разработването на само един специфичен звук. Благодарение на този клас се провеждат с голям ефект. Нивото на речево развитие на детето, с което те започват да се ангажират, не е толкова важно. За всички деца класовете ще имат положителен резултат. Идеален за занимания с деца от всякаква възраст.

  "Говоря правилно. От първите уроци на устната реч до Буквари"

  Подредени в определен ред на класовете, които се предлагат в това ръководство, подходящи за използване в дейностите на учители, логопеди и родители, работещи с деца 1-3 години.

  Логопедия

  С помощта на тази книга можете да помогнете на детето си да научи постепенно родния език и да осигури компетентна помощ при формирането на речевите функции. В учебника може да се проследи ясна връзка между развитието на речта на децата и тяхната психика.

  "Първата книга след грунд за четене"

  За децата, които са завършили изучаването на Primer, се препоръчва като първа книга - "Първата книга след четене на грунд". Това ще смекчи прехода от груба към обикновена литература. Основната цел на този учебен инструмент е да развие любопитството на децата, желанието да научат нови неща, да развият интелигентност и постоянство.

  Цялото съдържание на книгата е обединено от една тематична линия: родната природа в басните, историите, поезията и в живота. Ръководството съдържа три вида текстове, които се различават по съдържание, стил на писане и шрифт.

  1 част - това са басни и истории. Те продължават текстовете, които са дадени в Букваре, като се предлага само по-сложна версия.

  Част 2. \ T - информация за младия натуралист. Той предлага данни от енциклопедии за главните герои на истории или басни.

  3 част представлява фрагменти от стихове на велики поети. Във всеки пасаж може да се проследи до всеки фрагмент от първата част на книгата. Може да бъде стихотворение за сезоните на една от историите, за животните на една от басните, за времето и т.н.

  По този начин, използвайки методите на преподаване Надежда Жукова, родителите могат самостоятелно да подготвят децата си за училище перфектно. Използвайки своите помощни средства за преподаване и учене, можете не само да научите детето си да чете добре и правилно, но и да преподава как да пише, да въвежда основите на грамотното писане и да избягва много проблеми с говорната терапия.

  Преглед на грундката Надежда Жукова, виж следващото видео.

  Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

  бременност

  развитие

  здраве